agadaniel11 25.05.09, 16:46 Witam mam pytanie jaka rasa psa najlepsza dla dwulatka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albert.flasz1 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 16:57 Tylko taka: tinyurl.com/qte75j Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 17:36 dlaczego "tylko taka"? Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 18:07 Bo ma ładną mordkę i w ogóle jest przytulińska. Nie bój, stać na szczeniaczki z najlepszej legalnej hodowli, wraz z serwisem po sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 17:34 możesz coś więcej na ten temat napisać? Bo na razie można odnieść wrażenie, że psa dziecku jak zabawkę kupujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 18:24 Nie bój. Jak się znudzi, to wygonią. Jak wygonią, to się przypałęta. Jak się przypałęta, to się przygarnie - i wszyscy będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 20:14 Chcialem to samo napisac, ale mam pewnosc, ze by mnie za to niektorzy zjedli :/ Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 21:17 Się przyłączam, pluszak i nic więcej. Może być podobny do tego ze zdjęć Alberta. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 25.05.09, 21:29 Moga byc dwa pluszaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Ale wiecie co 25.05.09, 22:05 przypuszczam, że moje dziecko tez któregoś dnia zażąda swojego własnego psa. Może nie w wieku 2 lat tylko 5, ale pewnie zażąda. I ja mu tego psa kupię ;) Mam tylko nadzieję, że nie będzie to cihuahua czy jak to się tam pisze, ale coś normalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:11 Ale to nie bedzie pierwszy pies i to jest ta delikatna roznica... Jesli ja sie kiedys potomstwa dorobie to tez moze bedzie chcialo kota i tez go dostanie, ale to tez nie bedzie pierwszy kot :) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:20 Ja wiem. Ale jak zażąda cihuahua to to będzie pierwsza cihuahua ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:21 No trudno, jakies ryzyko musi byc :) To tak jakby moj potencjalny potomek zechcial persa :) Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Ale wiecie co 26.05.09, 20:15 semi-dolce napisała: > Ja wiem. Ale jak zażąda cihuahua to to będzie pierwsza cihuahua ;) Hehe, co za dobra mama :))). My juz przerabialismy ciulalki, papillony, boston terrierki, yorki i cala inna drobnice ;). Srednio co miesiac cos nowego :P. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:23 Oj,a Wy znowu...;) Dziewczyna chciała zwięźle-miała na myśli "Jaką rase psa polecacie dla rodziny,w której wychowuje się dwulatka?". Więc odpowiem:każda nadaje się do hodowania w domu gdzie są dzieci.Ważniejsze są inne sprawy typu jakie mieszkanie,gdzie,ile kasy możecie wydawać,jakie wam się psy podobają,czy mały czy duży,ile czasu macie dla psa etc.Jak na to mi odpowiesz postaram się coś doradzić konkretnego:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:26 Wcale nie jestesmy.. Co bedzie gdy dwulatek bedzie trzylatekiem? I nagle mu i rodzinie sie odwidzi? Nie wolno kupowac zywego zwierzaka z takim nastawieniem.. gdyby autorka napisala jaki pies dla rodziny z malym dzieckiem, to bylaby to calkiem inna bajka.. Ja tak to widze.. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:28 I tak jej się tuż przed dniem dziecka tego "psa dla rodziny" zachciało. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Ale wiecie co 25.05.09, 22:30 I niestety oleje nasze wpisy i pomysle, ze jestesmy wredne buraki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Tylko pluszowy 26.05.09, 10:04 pluszak! nie bedzie żal jak się znudzi i na śmietniku czy w pudełku kartonowym wyląduje Odpowiedz Link Zgłoś
gruba77 do roksanaa22 co pisze głupoty!!!!!! 29.05.09, 14:50 głupoty piszesz i tyle dziewczyno!!!!!!!!!!!!!niestety nie kazda rasa psów nadaje do dzieci,cos ci sie pomyliło w głowie i to bardzo!!!!!!!!amsaff czy pittbull niesty nie nadaja sie dla dzieci,bo sa to psy juz genetycznie agresywne i niezrownoważne emocjonalnie!!takze nie pisz ze kazda rasa nadaje sie bo tak nie jest!!! i nie ma to nic wspolnego z wychowaniem psa,mozesz go wychowywac najlepiej jak umiesz w spokojnej atmosferze i itd ale tego typu psy sa i beda agresywnei koniec i kropka!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: do roksanaa22 co pisze głupoty!!!!!! 29.05.09, 15:54 Kobieto, miałam Ci nie odpisywać, ale po tym co przeczytałam musze. Nie masz nie tylko wiedzy na temat astów i innych tego typu ras, nie masz wiedzy nawet na temat rasy własnego psa. Nie shitzu a SHIH-TZU Nie wypowiadaj się zatem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
urania77 Re: do roksanaa22 co pisze głupoty!!!!!! 21.06.09, 11:01 gruba77 napisała: > głupoty piszesz i tyle dziewczyno!!!!!!!!!!!!!niestety nie kazda > rasa psów nadaje do dzieci,cos ci sie pomyliło w głowie i to > bardzo!!!!!!!!amsaff czy pittbull niesty nie nadaja sie dla > dzieci,bo sa to psy juz genetycznie agresywne i niezrownoważne > emocjonalnie!!takze nie pisz ze kazda rasa nadaje sie bo tak nie > jest!!! i nie ma to nic wspolnego z wychowaniem psa,mozesz go > wychowywac najlepiej jak umiesz w spokojnej atmosferze i itd ale > tego typu psy sa i beda agresywnei koniec i kropka!!! > pozdrawiam szufladkowanie, szufladkowanie i jeszcze raz szufladkowanie kobieto dobrze że nie masz pittbulla, przy takim właścicielu jak Ty na 100% byłby bandytą, za dużo w Tobie negatywnych emocji i chaosu Odpowiedz Link Zgłoś
niebawem_zona Re: jaka rasa psa dla dwulatka 26.05.09, 17:09 dokładnie tak, zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry wybór psa 26.05.09, 10:56 Droga agadaniel11 zakładając wątek o tytule „jaka rasa psa dla dwulatka”, dałaś w miarę jasny komunikat, że na temat psów nie masz zbyt wielkiej wiedzy. Dlatego mam propozycję, aby zanim zdecydujecie się na posiadanie psa, trochę o tych zwierzakach się dowiedzieć. Aktualnie na rynku polskim jest naprawdę spora ilość fantastycznych książek o psiej tematyce. Ja osobiście polecam książki pani Zofii Mrzewińskiej. Można tez wybrać ksiązki Stanleya Morena (Tajemnice psiego umysłu czy Jak rozmawiać z psem). Albo (chyba najbardziej w tym momencie przydatną) książkę Silvi Hartmann-Kent "Twoj pies i twoje dziecko" www.dogs.gd.pl/kliker/sprawozdania/pies_dziecko.html Tutaj jest temat o „psiej literaturze” – warto przejrzec : ) www.dogomania.pl/forum/f60/indeks-ksiag-nakazanych-28917/ Chodzi o to aby choćby minimalnie zrozumieć jakim zwierzęciem jest pies, jak się z nim zyje, co należy wiedzieć o jego wychowaniu, karmieniu, zdrowiu. Taka wiedza pomoże Ci też zrozumieć ze nie ma czegoś takiego jak „rasa dla dwulatka”, ani „rasa dla dziecka” ani tez „rasa dla rodziny”. Niezależnie od rasy, każdy pies to indywidualny byt o swoim charakterze i temperamencie, na kształt, którego składa się nie tylko specyfika rasy, ale też charakter rodziców, miejsce, w którym przyszedł na świat i pierwsze tygodnie jego życia oraz wiedza oraz postępowanie jego właścicieli, którzy wychowując go kształtują jego charakter. Dlatego nikt, kto cokolwiek wie na temat psów, nie będzie polecał rasy dla dwulatka. Bo takiej najzwyczajniej w świecie nie ma! Decyzja o posiadaniu psa to po pierwsze decyzja całej rodziny – pies żyje 10 – 20 lat. W tym czasie wasz dwulatek dorośnie, wy się postarzejecie i wiele się zmieni. Dlatego ważne jest aby decyzje podjąć mądrze bo pies będzie z Wami na dobre i złe. Zapraszam tutaj: www.urban.poznan.pl/zanim_kupisz/index.html Warto poczytać i się zastanowić, ze szczególnym uwzględnieniem minusów posiadania psa : ) www.urban.poznan.pl/zanim_kupisz/1.html Musicie sobie odpowiedzieć na wiele pytać. O wasz wolny czas i jak go spędzacie (nie tylko weekendy, ale i wakacje), o wasza wiedzę na temat psów i czy sprostacie wychowaniu, o wasze możliwości korzystania ze szkolenia lub pomocy behawiorysty, o wasze zasoby finansowe, o podział zajęć przy psie (do rozdysponowania 3-4 spacery dziennie, pielęgnacja, karmienie, zabawa, szkolenie), o to ile Was nie ma w domu i ile czasu pies będzie spędzał samotnie (nie tylko teraz ale i za jakiś czas). Ale przede wszystkim o to, CZEMU chcecie mieć psa i DO, CZEGO jest Wam on potrzebny. Odpowiedzi na te pytania pozwolą Wam się zorientować czy chcecie psa aktywnego, który lubi się bawić, uczyć, biegać czy też psa spokojnego który ceni sobie leżenie na kanapie. Czy pies ma być duży czy mały, o jakiej sierści. Czy ma mieć bardziej stróża czy aktywnego towarzysza spacerów? Takie pytania i takie odpowiedzi naprowadzą was na kierunek, w jakich rasach szukać, (jakich grupach www.urban.poznan.pl/zanim_kupisz/2.html ), a to da Wam możliwość zorientowania się którym z tych ras podołacie z waszym bagażem (lub raczej jego brakiem) wiedzy i doświadczenia. Bo o ile nie ma „rasy dla dwulatka” to o tyle są rasy, z którymi łatwiej się pracuje, które łatwiej się uczą, które mają weselszy i cieplejszy kontakt z człowiekiem, które „wybaczają łatwiej” błędy w wychowaniu. Bowiem każdego psa można wychować na świetnego towarzysza rodziny z każda ilością dzieci i w każdym wieku, ale nie każdy to potrafi. W międzyczasie warto pojechać na parę wystaw – pooglądać psy, zobaczyć które Wam się podobają, porozmawiać z właścicielami (również na forach poświęconych rasie), z hodowcami, być może przeczytać kolejną książkę już o konkretnej rasie. Wybór psa powinien być mądrą, wspólną decyzją. Waszą – jako ludzi o określonym charakterze i sposobie życia, Waszą jako rodziców o określonej wiedzy na temat dzieci i psów. Wasza jako osób które przez najbliższe kilkanaście lat będą roztaczać opiekę nad zwierzakiem który będzie zależny całkowicie od Was. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: wybór psa 26.05.09, 13:58 Racja - świetnie napisane. Tylko obawiam się, że na próżno. Odpowiedz Link Zgłoś
birbulek Re: wybór psa 11.06.09, 20:49 Blue. berry-literówka;) Stanley Coren:)autor książek o psach. To, co w poście, powinno być w jakimś osobnym watku dużymi literami!!;) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce rasa idealna 26.05.09, 14:01 www.allegro.pl/item639862020_a_pies_wilczur_interaktywny_interkobo_rekl_tv.html Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian alberta propozycja nie jest zla 26.05.09, 15:29 ale uwazam, ze dla dwulatka, to ten bedzie znacznie lepszy urbanlegends.about.com/library/n_hercules_worlds_biggest_dog.htm Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: jaka rasa psa dla dwulatka 26.05.09, 20:11 agadaniel11 napisała: > Witam mam pytanie jaka rasa psa najlepsza dla dwulatka Nordycka! Odpowiedz Link Zgłoś
kirke18 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 26.05.09, 22:36 dwulatek to chyba już do gonitw... na ch... mu piesek? Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: jaka rasa psa dla dwulatka 27.05.09, 20:56 Witam, Bearded collie będzie jak znalazł. To są cudowne, wrażliwe psy. Pies się zajmie dzieckiem lepiej niż Ty;-D I w Polsce jest mało hodowli, więc jak ci źle z oczu patrzy to ci nie sprzedadzą. Te psy się kocha na zabój. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 27.05.09, 21:52 inguszetia_2006 napisała: > Bearded collie będzie jak znalazł. > To są cudowne, wrażliwe psy. Pies się zajmie dzieckiem lepiej niż > Ty Hehe, a po godzinach mozesz go wynajmowac innym matkom, to sie za zarcie zwroci.. Odpowiedz Link Zgłoś
gruba77 tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 14:07 witam ja ma synka 5 lat,dostał na 2 urodzinki od mojego męza pieska wrasy SHITZU,to był najlepszy wybor dla naszego synka jak i dla nas:)) piesek bardzo mądry,kochający dzieci,spokojny,cierpliwy,a wiadomo co potrafi taki 2,3 latek nieraz z piesekiem robic,to pies typowo dla dzieci, wogole jak dla mnie same zalety ma naprawde a do tego są piękne te pieski,a jak małe są to są juz wogole przecudne poprostu,teraz mamy juz go 3 lata,to najwiekszy przyjaciel mojego synka,wygłupiają sie razem, graja w piłke razem,nie nabrudzi w domu nawet jak jest bardzo długo sam w domu,rok temu moj brat kupil swojej corce rowniez shiztu i też są bardzo zadowoleni z pieska, takze polecam to piesek dla TWojego dziecka,kup shiztu, a bedziesz bardzo zadowolona z tego wyboru,wiesz mi !!!! pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:19 Nie znam takiej rasy. Słyszałam coś o shih tzu, ale nie o SHIZTU... -- W Polsce żyje: 600 wilków * 200 rysi * 90 niedźwiedzi ...to za mało, żeby mogły przeżyć! Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:37 > Nie znam takiej rasy. Słyszałam coś o shih tzu, ale nie o SHIZTU... Bo ty gupia jesteś. Labladora tez pewnie nie znasz. I pińczera. Ani red rivera. Ani doga de bordoks. I nie wylewaj na nią swoich flustracji tak w ogóle. No. Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:40 Ale za to słyszałam o cokel spanielu, bo sama mam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:45 A o latrelku? Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:52 Coś mi się obiło o uszy, podobnie jak o burdel coli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 17:30 burdel coli Padłam :D Odpowiedz Link Zgłoś
rianka Re: tylko SHIZTU jak cos!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.09, 16:24 gruba77 napisała: > wiesz mi !!!! Ja Ci jakoś nie wiem... Ciekawe jak inni ;p Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Gruba77 29.05.09, 18:50 Strasznie agresywna jestes tu i owdzie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=94235583&a=95872133 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=94235583&a=95870752 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=95320909&a=95614624 Odpowiedz Link Zgłoś
urania77 Re: Gruba77 21.06.09, 10:59 majenkir napisała: > Strasznie agresywna jestes tu i owdzie > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=94235583&a=95872133 > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=669&w=94235583&a=95870752 > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=95320909&a=95614624 > ponieważ tak jest, ktoś jest z natury złośliwy, napastliwy, agresywny, zły na cały świat, to widzi wszędzie zło i "agresywne rasy" ja widzę dobro, w każdym człowieku i w każdym zwierzaku JEŻELI ZWIERZĘ JEST ZŁE TO TYLKO DZIĘKI CZŁOWIEKOWI, który kształtuje osobowość zwierzaka pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś