Dodaj do ulubionych

Multi tzw. Bank

24.03.05, 14:34
Mam kolejny problem związany z bankowością internetową.
Założyłem sobie konto dolarowe w MultiBanku. W tym samym banku konto dewizowe
ma również mój syn. Adres mamy ten sam.
Gdy byłem w placówce tego banku i robiłem przelew ze swojego konta na konto
syna (dolary), to powiedziano mi, że to samo mogę zrobić „internetowo”.
Więc za drugim razem robię to: wypełniam formularze na stronie internetowej,
przechodzę wszystkie fazy tego procesu, a na końcu otrzymuję
komunikat: „błąd, przelew możliwy do realizacji wyłącznie w placówce
Multibanku”. (Kwota przelewu niewielka: $170, a więc chyba nie potrzebne są z
tego powodu jakieś specjalne procedury.)
Pomijam już fakt, że parę razy w tym banku co innego mówiono mi w placówce, a
co innego mówił tzw. „konsultant” internetowy. Ale proszę o wyjaśnienie: co
jest takiego w moim zleceniu przelewu, że bank INTERNETOWY nie może tego
wykonać internetowo ?
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Multi tzw. Bank 25.03.05, 07:37
      Jesteś w niewlaściwym , nieprzyjaznym Ci banku. Czyż by nie bylo bankow
      polskich??? m
      • dozorca1 Re: Multi tzw. Bank - kpina a nie bank internetowy 25.03.05, 08:24
        szukałem banku, gdzie mógłbym trzymać dewizy i móc zarządzać nimi internetowo.
        Oczywiście to kpina, a nie bank internetowy, który takiej operacji nie może
        zrobić przez internet. Ale wiem to dopiero ex post.
        Co radzisz, jest jakikolwiek polski bank internetowy, gdzie bez zbędnej mordęgi
        mógłbym robić przelewy dewizowe siedząc wygodnie w fotelu przed monitorem
        komputera ? Przestaję wierzyć, że jest to u nas możliwe. Chciałem nawet założyć
        takie konto w banku zagranicznym, ale to praktycznie (prawie) niemożliwe. Bo
        oprocz fizycznej obecności w takim banku (przy zakładaniu konta), na przyklad w
        banku amerykańskim musiałbym mieć security card.
        • czuk1 Re: Multi tzw. Bank - kpina a nie bank internetow 25.03.05, 11:31
          Rozeznawałem sprawę . Faktycznie banki internetowe np.Inteligo prowadzą konta
          złotowe.
          Może zrobic taka manipulacje.
          Zakladasz konto -Superkonto w PKO BP (złotowe i walutowe), z zagranicy robisz
          przelewy środkow na to konto, bierzesz kartę platnicza do konta - Superkonto.
          karta tą możesz wyplacać za granicą (w walucie danego kraju ) a obciążenie
          przyjdzie przeliczone w żlotych, (jeszcze raz - majac konto walutowe w PKO BP
          pieniądze przesylasz z zagranicy na to konto), jednocześnie dajesz bankowi
          dyspozycje aby:
          - wyplacał te pieniądze komuś upełnomocnionemu.
          - mozesz dać też bankowi zlecenie stale aby z tego konta regulowal Twoje
          zobowiązania.
          To jest rozwiazanie ulomne - na zasadzie uszczelki.
          pzdr mariusz
          • dozorca1 bankowość "po polsku" 25.03.05, 14:11
            Odpowiadam:
            1) mam konto m.in. w Inteligo i właśnie staram się uciec stamtąd
            2)Przelew jest dewizowy, ale w kraju, bez przewalutowywania, nie ma co
            komplikować i tworzyć cudów
            3) karty płatnicze wydane poza USA nie zawsze są tam honorowane przy zakupach
            internetowych
            4) Już kiedyś płaciłem kartą kredytową (Banku zachodniego) w USA. Po powrocie
            spotkał mnie horror: nie mogłem się dowiedzieć w czasie "bezpłatnym" o wysokość
            obciążeń mojej karty, złotówki na dolary były przeliczane z pośrednictwem chyba
            franka szwajcarskiego i chyba czegoś jeszcze, wszystko po "sufitowych" kursach
            tego banku. Nigdy więcej !
            • michal.macierzynski Re: bankowość "po polsku" 30.03.05, 20:08
              dozorca1 napisał:
              > 2)Przelew jest dewizowy, ale w kraju, bez przewalutowywania, nie ma co
              > komplikować i tworzyć cudów

Witam!
              Problem w tym, że to nie bank komplikuje, a obowiązujące ustawodawstwo. Ze
              względu na przepisy każdy przelew walutowy – nawet w ramach jednego banku –
              musi odbyć się za pośrednictwem banku korespondenta, czyli dokładnie tak samo
              jak przelew zagraniczny. Dlatego w żadnym polskim banku nie będzie miał Pan
              takiej możliwości – tzn. bezpłatnego przelewania waluty na rachunek obcej osoby
              (a syn tak jest w tym przypadku traktowany – bo to jest jednak inny rachunek).
              W ramach własnego konta może Pan przelewać i konwertować z PLN na USD i
              odwrotnie. Ale tylko w ramach własnego rachunku. Jednym słowem – najtaniej
              wyjdzie, jeśli uda się Pan do banku, wypłaci dolary w kasie i do razu te
              pieniądze wpłaci na rachunek syna. Tak będzie dopóki nie zmieni się
              ustawodawstwo, które jest konsekwencją tego, że prawnym środkiem płatniczym na
              terenie naszego kraju jest złoty.

Pozdrawiam serdecznie
              MM
              • dozorca1 nie ustawodawstwo, raczej amatorszczyzna banków 31.03.05, 13:42
                Mojej korespondencji internetowej z konsultantem tego banku, nie będę
                przytaczał, bo szkoda mi ich i nie wypada. Generalnie konsultantka mówi, że
                bank dokonuje kontroli bankowej takiej transakcji i dlatego musi się to odbywać
                w placówce banku, a nie internetowo.
                Dokonałem tego przelewu w końcu w placówce, bez żadnej kontroli, bez pytania
                czy np. nie dotyczy ten przelew działalności gospodarczej. Tytuł przelewu
                mogłem podać dowolny. Ale o ile tylko to miałoby być przeszkodą, to przecież w
                internecie można dołączyć wzór oświadczenia, w którym ja oświadczam to, co
                oświadczyłbym również w placówce banku (ponosząc odpowiedzialność za treść
                oświadczenia, tak samo jak w placówce zresztą). Czyli nie jest to przeszkoda.
                Mógłbym zrozumieć, gdyby te moje skromne dewizy wypływały gdzieś za granicę,
                ale bank chyba powinien zdawać sobie sprawę, że jeśli równie dobrze mógłbym te
                dolary dać synowi, a on by je sobie wpłacił na konto. Tyle, że wtedy nie
                miałbym żadnego pożytku z usług internetowych tego banku, które polegają na
                tym, że nigdzie nie muszę chodzić, stać w kolejkach, szukać miejsca na
                zaparkowanie samochodu itp. Po prostu nie potrzebowałbym takiego pseudo-
                internetowego banku.
                A jak piszę wyżej to ustawodawstwo niewiele ma tu do rzeczy skoro bez
                najmniejszych kłopotów mogę zrobić tę operację w placówce, bez żadnych, pytań,
                oświadczeń, czy kontroli w jakiejkolwiek formie. A poza tym wydaje mi się
                niemożliwe, żeby w tzw. cywilizowanych krajach taka operacja nie mogła odbyć
                się internetowo. Przypominam: kwota przelewu to drobne $ 170, a nie np. 10 000,
                czy więcej.
                Odnoszę wrażenie, że w naszej bankowości zmiany w stosunku do minionej epoki
                polegają głównie (jedynie ?) na marmurach w salach operacyjnych.
                • dozorca1 Re: nie ustawodawstwo, raczej amatorszczyzna bank 31.03.05, 13:50
                  dodam jeszcze, że w "placówce” też nie wiedziano początkowo jak zrobić ten
                  przelew. Kasjer chciał mi te dolary wypłacić fizycznie , a następnie pobrać je
                  ode mnie przy wpłacie na konto syna. Dopiero po dłuższych konsultacjach ktoś w
                  banku wymyślił metodę bezgotówkową tej operacji. Trwało to pół godziny. Na
                  końcu: EUREKA !
              • grail Re: bankowość "po polsku" 31.03.05, 17:38
                Panie Ekspercie...
                Ze względu na przepisy to Bank dokonuje kontroli dewizowej.
                Przelew kasy za darmo też jest możliwy.
                Są banki, które między swoimi klientami przelewają w czasie rzeczywistym bez
                korespondenta...
                Owszem korespondent może się pojawić, gdy przelew jest między RÓŻNYMI bankami w
                kraju.
                A tak na marginesie - zdaje się, że DB 24 pozwala z rachunku firmowego
                wprowadzić przelew w walucie przez internet, co nie zmienia faktu, że potem
                jest kontrola dewizowa i najwyżej go nie wypuszczą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka