Gość: Kartoon IP: *.chello.pl 02.08.10, 00:31 W dupach się ludziom poprzewracało. Może nowe domki letniskowe nad morzem w zamian? Na domek letniskowy było stać a na ubezpieczenie już nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotrek3333 Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: 193.138.241.* 02.08.10, 01:37 Chciałbym mieszkać w takim domku letniskowym,znam wiele przypadków marnotrawienia zapomogi państwa dla powodzian z Częstochowy ludzie są bezczelni!Znam osoby przepijające całe 3000zł na aniałowie ,znam osoby które wszystko wywiozły a teraz biorą bezzwrotne kredyty po 30000zł.Nasze Państwo jest nieudolne powinno ograniczyć urzędników i zostawić najlepszych tych co interesują się pracą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: watt Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.europolgaz.com.pl 02.08.10, 08:25 przecież ubezpieczenie domku letniskowego to 100-300 zł , trzeba było sie ubezpieczyc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: 213.189.36.* 02.08.10, 08:48 Taaa? np drewnianego, w wartości odtworzeniowej. Policz jeszcze raz, albo daj mi namiar na ubezpieczyciela, bo mój wycenił to na minimum 1,5tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przezorny droga Magdo, nie zalewaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:31 Moj dom jest ubezpieczony jako nieruchomosc na kwote 450.000zl. Skladka roczna to 287 zl. Tak wiec trzeba bylo sie ubezpieczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amortyzacja Re: droga Magdo, nie zalewaj IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 10:37 > Moj dom jest ubezpieczony jako nieruchomosc na kwote 450.000zl. > Skladka roczna to 287 zl. > Tak wiec trzeba bylo sie ubezpieczyc. Zapoznaj się z amortyzacją. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przezorny Re: masz na mysli mortyzacje w rowerze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 10:44 Moj dom jest ubezpieczony wedlug wartosci odtworzeniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: masz na mysli mortyzacje w rowerze? 02.08.10, 12:10 Dajcie spokój Na zdjęciach domy z betonu komórkowego (parter + piętro) i to są domy letniskowe?? Są to domy letniskowe z tego powodu, że gmina nie wyraziłaby zgody na domki jednorodzinne. Właściciele powinni odpowiadać za zniszczenie przyrody - wycinanie drzew. Urzędnicy w gminie powinni odpowiadać za akceptację projektów domów letniskowych lub za zły nadzór Nikomu ani złotówki z pieniędzy podatnika. Dopóki w Polsce będzie się opłacało naginać prawo dopóty takie rzeczy będą się działy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Mam domek letniskowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:41 ubezpieczenie go kosztuje mnie rocznie 1800 zł!!! Płace bardzo wysoki podatek od nieruchomości do gminy - ok. 800 zł Za wywóz smieci , chociaż ja jestem na działce 2 dni w tygodniu a mieszkańcy 7, też musze płacić - 70 zł/rok a jak przyjdzie co do czego to mowią, ze dom letniskowy to nie dom to jest DOM, bo ma 100 m2, kanalizację, prąd - tyle, ze gminie nie opłaca sie przeksztalcac terenow na mieszkalne, na ktorych takie domy stoja, bo od razu traci kase, a my moglibysmy dopominac sie o drogę, latarnie i inne taki. po co to wójtowi? lepiej podniesc podatek od nieruchomosci. Pozdrawiam wszystkich letników Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Znaliście warunki to teraz nie żądajcie z kieszeni 02.08.10, 09:55 podatników zwrotu czy odszkodowania. To wasze zaniedbania doprowadziły do takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Stać cię na konia, stać cię i na bat IP: *.jmdi.pl 02.08.10, 10:02 Śmieszna jesteś. Przypominasz mojego sąsiada, który narzeka, że mu mercedes dużo pali (pali w normie jak na ten model). Przesiądź się na skuter, jak cię nie stać! P.S. A tak serio- niech sobie kosztuje i 5000 rocznie. Piszesz tak, jakby to jacyś biedacy musieli płacić za dach nad głową. Nie ma przymusu kupować ani ubezpiecznienia, ani domku. Ale dlaczego, u licha, JA mam płacić za TWOJE oszczędności?! Odpowiedz Link Zgłoś
hugow 70 zł za rok? 02.08.10, 11:11 ja za wywóz śmieci płacę 90-100 zł za miesiąc a nie 70 zł za rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do matki Polki Re: Mam domek letniskowy IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 12:24 aha, to zrobiliśmy mały przekręcik (przekraczając powierzchnię domu letniskowego) i stawiając dom, a teraz chcemy coś jeszcze. Na marginesie - skoro na terenie osuwiskowym ludzie budują domy "letniskowe" z pustaków - to sami są pustakami i nic im się nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Mam domek letniskowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.10, 15:37 nie matka tylko Polka :) nie znam sie na przekretach a dom juz stal na dzialce :) wiec wzielismy z calym inwentarzem :) i nie wiem, jak prawo okresla rozmiary domow i jak je dzieli. chodzi o to, ze widze pewne nieprawidlowosci w systemie podatkowym - ze niby co, jak mam domek letniskowy to znaczy ze sram kasą? wcale nie, wiec dlaczego mam niby placic wiecej. inna kwestia jest taka, gdzie taki dom stoi i czy stoi legalnie, i czy sie kiedys obsunie. wypisalam koszty utrzymania takiego domu z dzialka nie poto, zeby sie wyzalac, ale po to, by ci co wypisuja glupoty, znali realia i ewentualnie sie nie wplatali. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek "Polko" - a czy płacisz podatek PIT w tej gminie ? 04.08.10, 17:26 Co to jest 800 zł podatku od nieruchomości, gdy przy średniej krajowej roczna kwota podatku od dochodów osobistych jest 10-krotnie większa ? Gdybyś tam była zameldowana (miała tam rezydencję podatkową) - to mogłabyś liczyć na pomoc gminy, a skoro podatki płacisz gdzie indziej, to poproś swoją gminę, by ufundowali Ci nową daczę, bo poprzedniej sobie nie ubezpieczyłaś. Jeśli osuwisko uszkodziło linie energetyczne czy telekomunikacyjne, to ich właściciele za naprawę płacą sami a nie żądają pieniędzy od gminy - mimo że też płacą podatki od nieruchomości i to po znacznie wyższych stawkach niż za domki letniskowe (choć trudno nazwać "domkiem" 3-kondygnacyjny betonowy bunkier na czwartej ilustracji do artykułu). Gdyby mój dom na zboczu góry uszkodziłby się z powodu osuwiska to bym pluł sobie w brodę że go nie ubezpieczyłem i próbował odzyskać pieniądze od geologa, który zatwierdził plany - a jeśli budowa to była samowolka (bo zamiast desek - żelbet i cegła, zamiast 50 m^2 powierzchni zabudowy - 100 m^2, zamiast parteru i poddasza - 3 piętra i piwnica) - to bym tylko spłonił się ze wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika2008 Re: Mam domek letniskowy 02.08.10, 13:44 Powinni ci go zburzyć bo to nie domek letniskowy a dom ,czyli nie odpowiada plana zagospodarowania :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letnik54 Re: Mam domek letniskowy IP: 89.204.153.* 04.08.10, 09:59 Ważne, żebyśmy trzymali się razem. W kupie siła. Dogadywać się z letnikami z innych miejsc popowodziowych. Jak będzie dużo wiary to wyszarpiemy coś, nam się chyba też coś należy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajowiec Ten przeklęty kraj pomoże tylko w szybkim zgonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 11:38 Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek "krajowiec" - czy ubezpieczasz swoje auto ? 04.08.10, 17:11 Bo jeśli nie - to nie żądaj od innych by płacili za Twoje "oszczędności". Jeśli ktoś nie ubezpieczył swojej daczy, to jego problem. Jeśli zaś ktoś nie ubezpieczył swojego miejsca zamieszkania (tam gdzie jest zameldowany i płaci WSZYSTKIE podatki, w tym dochodowy) - to ma szansę na mieszkanie socjalne lub komunalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętliwy Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.jmdi.pl 02.08.10, 09:57 trzeba > było sie ubezpieczyc . Uważaj! Za taki tekst po powodzi w '97 Cimoszewicz poleciał ze stanowiska premiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osb Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 12:36 Owszem:( A miał do bólu rację. "Potwierdza się, że trzeba być przezornym i trzeba się ubezpieczać, a ta prawda jest ciągle mało powszechna". Minęło 13 lat i nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 08:29 Pie....cie bzdury.Podatki płaci się do gminy od letniskowych domków jak od mieszkalnych ,a niejednokrotnie dużo wyższe. Co za róznica? Pisze któryś bzdury o bogactwie i poprzewracaniu w doopach.A niby dlaczego Ciebie nie stać na domek letniskowy? Boś gnuśny i leniwy i nie chce ci sie na niego zapracować.Mentalnosć Polaczków ...Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoxman Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.10, 08:48 Mentalność neo-kapitalistów i nowobogackich. Podatek to nie jest ubezpieczenie. A niby dlaczego Ty nie ubezpieczyłeś domku? Boś gnuśny i leniwy ...Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzesinki Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.10, 09:57 A dom letniskowy jest pierwszą potrzebą ? Wytłumacz mi dlaczego skoro nie jesteś gnuśny i leniwy nie stać Ciebie było na ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnuśny i leniwy Stać mnie i mam ubezpieczony. IP: *.jmdi.pl 02.08.10, 10:06 I do głowy by mi nie przyszło wyciągać rękę po twoje, żałosny "kapitalisto" z socjalną mentalnością. I tak- jestem gnuśny i leniwy jak każdy bogaty. Inni na mnie zapie...ją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.10, 15:40 już to Polaków (a nie "Polaczków")śmieciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.10, 15:41 Jak już to Polaków (a nie "Polaczków") ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość dkw Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.chello.pl 02.08.10, 18:58 Ivo, masz 100% rację. Ja za domek z częscią gospodarczą łącznie 70 m2 płacę dużo więcej niż tzw miejscowi rolnicy nie mający nawet kury. Podobnie jest z płaceniem za wywóz śmieci, których nikt nie odbiera, bo ich poprostu nie ma. Pazernośc samorządowych władców nie ma granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Domy winne i drogi IP: 213.25.175.* 02.08.10, 08:54 w tv wypowiedzial sie geolog ,ze to wina ciezkich domow, fundamentow i drog zagradzajacych naturalny splyw wody. zalegajaca woda uplynnila masy ziemi.kiedys tez byly takie zlewy ale bydownictwo bylo inne i drogi byly polne. ja nie musze sie znac na warunkach zabudowy ale ktos powinien! Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Brednie winne 02.08.10, 10:46 Gość portalu: jagoda napisał(a): > w tv wypowiedzial sie geolog ,ze to wina ciezkich domow, > fundamentow i drog Albo on się nie znał, albo cię robił w konia. W tamtej okolicy było trochę za rzadka zabudowa, żeby takie rozważania w ogóle mogły mieć sens. Jak zakopiesz słupek betonowy to też wstrzyma wodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda fachowa dokumentacja - do szafy IP: 213.25.175.* 02.08.10, 13:44 W latach siedemdziesiątych w Państwowym Instytucie Geologii opracowano pierwsze mapy ilustrujące niebezpieczeństwa wynikające z ruchów mas ziemi w Małopolsce. Przez dekady gromadzono nowe dane. Po powodzi w roku 1997 w Instytucie wykonano szczegółowe mapy geologiczne zagrożonych terenów. Wykorzystano każdą informację o występującym osuwisku. Specjalne służby rejestrowały miejsce zdarzenia, przeprowadzając jednocześnie badania geotechniczne. Władze województw tarnowskiego i nowosądeckiego otrzymały fachową dokumentację. Władze samorządowe rozesłały zawiadomienia do gmin, że mogą otrzymać mapy potencjalnych osuwisk za cenę papieru, na którym opracowanie wydrukowano. Na kupno map zdecydowały się dwie gminy! i po co te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: fachowa dokumentacja - do szafy IP: 213.25.175.* 02.08.10, 13:49 www.pgi.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=384&Itemid=2 Wykonuje się ponadto szczegółowe mapy geodynamiczne dla jednostek administracji terenowej, ekspertyzy poszczególnych osuwisk i prognozy ich rozwoju. i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda przeciążenia gruntu i podciąciecie zbocza IP: 213.25.175.* 02.08.10, 13:59 "Profesor tłumaczy też, dlaczego na zboczach, gdzie do tej pory nie dochodziło do osunięć, teraz się pojawiają. - Łatwo sprowokować osunięcie. Wystarczy nieumiejętnie podciąć zbocze, np. prowadząc w poprzek niego drogę lub kopiąc fundamenty domu - mówi. Może również dojść do przeciążenia gruntu, kiedy stawia się na nim kolejne domy albo wymienia lekkie konstrukcje drewniane na murowane. Wytrzymałość gruntu zmniejsza też np. wycięcie lasu; korzenie drzew wzmacniają bowiem spójność podłoża i chłonąc wodę, regulują nasycenie gruntu. woda zwiększa obciążenie gruntu na zboczu." rabatka, podjazd utrudniaja odpyw i przyczyniaja sie do tworzenia ciezkiego bagienka krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,7945811,Osuwiska__Lupek__cichy_sprawca_tragedii.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda obciążenie mas koluwialnych IP: 213.25.175.* 02.08.10, 14:11 W czasie gospodarki pastersko-rolniczej, której kontynuacją była gospodarka hodowlanorolnicza, zabudowania mieszkalne oraz gospodarskie były drewniane, a tym samym lekkie, co stanowiło nieduże obciążenie mas koluwialnych. Po drugiej wojnie światowej na stoki górskie wkroczyła ciężka zabudowa z pustaków, cegły, cementu i żelaza. Lokalizacja piętrowych budynków mieszkalnych o głębokich fundamentach sztucznie obciąża stoki osuwiskowe, a to z kolei wywołuje negatywne konsekwencje. www.wsp.krakow.pl/konspekt/23/bajgier.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda ktos pozwala budowac IP: 213.25.175.* 02.08.10, 14:20 Pierwsza rejestracja osuwisk w Polsce, przeprowadzona przez Państwowy Instytut Geologiczny pod koniec lat 60. XX wieku, wykazała istnienie ponad 3000 osuwisk zagrażających zabudowie mieszkalnej i infrastrukturze komunikacyjnej. Kolejna rejestracja, przeprowadzona jedynie na obszarze środkowej części Karpat w 1997 roku, wykazała ponad 500 przypadków zagrożeń obiektów budowlanych. W roku 2000 zarejestrowano około 2500 obiektów zagrożonych, a w 2001 ponad 200 następnych obiektów. Nikt natomiast nie analizował, jaki procent obszarów predysponowanych do występowania osuwisk jest zabudowany lub pokryty drogami. www.geoland.pl/dodatki/geologia_01/geozagrozenia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Defetysta Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.cplus.com.pl 02.08.10, 09:10 Wg prawa budowlanego letniak to dom (wymagana jest pełna procedura papierkowa przy budowie). Ciekawe to nasze państwo gdzie przepisy działają raz w jedną raz w druga stronę w zależności od aktualnych potrzeb władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benamuki Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:45 Również garaż, magazyn, oświetlona reklama przy drodze wymagają pozwolenia na budowę. Płacę podatek akcyzowy i vat za benzynę. Niedawno rozbiłem samochód - czy należy mi się auto zastępcze od gminy? Jak rozumiem zapomogi miały pomóc ludziom, którzy nie mają warunków do życia przez powódź. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i 02.08.10, 11:17 auto zastępcze od giny "należałoby Ci się" jeśli nie ubezpieczyłbyś auta - ale pewnie ubezpieczyłeś, więc nie należy się. Oczywiście żartuję - sposób rozumowania właścicieli dacz, którzy najpierw zniszczyli teren a potem mają pretesje do wszystkich dookoła, że gałąź na której siedzieli i którą podcinali spadła - jest pozbawiony rozsądku Gość portalu: Benamuki napisał(a): > Również garaż, magazyn, oświetlona reklama przy drodze wymagają pozwolenia na b > udowę. > Płacę podatek akcyzowy i vat za benzynę. Niedawno rozbiłem samochód - czy należ > y mi się auto zastępcze od gminy? > Jak rozumiem zapomogi miały pomóc ludziom, którzy nie mają warunków do życia pr > zez powódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przezorny ......trzeba bylo sie ubezpieczyc......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przezorny chcialbym tez wiedziec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 09:33 ile z tych domow to samowolki budowlane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a ja chcialbym tez wiedzieć IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 10:03 co za geniusz zgodził się na budowę ponad 200 domów na niewielkim zboczu góry Żar. Rok temu pijąc kawę w kawiarni w Czernichowie "podziwiałem" to zbocze góry zabudowane gęściej niż centrum mojego (bardzo dużego) miasta. I to ten geniusz powinien teraz pokryć roszczenia ludzi, a nie podatnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przezorny Re: a ja chcialbym tez wiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 10:28 Noie jeden geniusz tylko 200 geniuszy, bo tyle jak powiadasz stoi tam domow. Zadna instytucja nie ma prawa zakazac takiej budowy. A co okrycia roszczen to moze tego dokonac tylko ubezpieczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do przezornego Re: a ja chcialbym tez wiedzieć IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 12:22 żeby się "pobudować" na terenie "nieswojej" gminy, zwłaszcza na terenie osuwiskowym, trzeba mieć zezwolenie na budowę. I podpisuje je jakiś urzędnik - zazwyczaj z urzędu gminy, po wpłaceniu (oficjalnie) jakiejś kwoty na rzecz gminy. więc geniusz jest jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: a ja chcialbym tez wiedzieć IP: *.multi-play.net.pl 03.08.10, 00:46 ten geniusz to podobno obecny woj gminy, on dawal zezwolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 30-latek Życie z wyciągniętą ręką IP: *.jmdi.pl 02.08.10, 09:54 Takie właśnie jest to pokolenie, które obecnie rządzi Polską. Socjalistyczna mentalność zwierząt, które nic innego nie znają. Ale jeszcze 10-15 lat i przejdą na śmietnik historii. Wtedy będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imw nic się nie zmieni :( 02.08.10, 10:10 młodzi też mają taką żebraczą mentalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Życie z wyciągniętą ręką IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 10:13 Ja tylko chciałem zaznaczyć, że jak to w artykule zostało napisane, większość tych "domów" była wynajmowana turystom ze śląska i małopolski. Domyślam się, że wcale za nie małe pieniądze. Sam chciałem wynająć domek w Międzybrodziu Bialskim na weekend i za 4 osoby +2 dzieci Pani powiedziała 500 zł dziennie, to daje 1500 zł za 1 weekend pt-nd. Więc stać chyba ich było na ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Dacze na koszt podatników? 02.08.10, 10:48 A jak się Misztalowi zarysuje Maybach - to też społeczeństwo ma się zrzucić? A rezydencja Gudzowatego? Dlaczego mam łożyć na odbudowę daczy, DODATKOWEGO domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 10:55 Właściciele domków letniskowych mają poczucie humoru. Co może gmina ma im odbudować domy letniskowe. Z naszych podatków. Drodzy państwo, postawiliście domy tam gdzie postawiliście. To wy ponosicie ryzyko związane z istnieniem tych domów. Czy uderzy w nie piorun, czy ziemia się osunie to jest wasz problem właścicieli. Albo się trzeba ubezpieczyć albo liczyć na szczęście. A gmina nie powinna nawet badań geologicznych robić. Bo to nie sprawa gminy tylko właściciela gruntu. A co jeszcze - jak masz samochód i ktoś ci go ukradnie to pójdziesz do gminy żeby oddała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.chello.pl 02.08.10, 19:14 Dom letniskowy jest domem dla gminy kiedy trzeba płacić podatek. Są w Beskidach gminy w których cepry są większością wpłacającą więcej do kasy Gminy niż stali mieszkańcy, często pracujący na Sląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 12:33 no i słusznie, komuś sie zycie posypało to wiadomo, trzeba pomóc, ale jak to tylko domek letniskowy, to sorka, ale ja swoich pieniędzy na to nie dam Odpowiedz Link Zgłoś
franek-janek Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... 02.08.10, 12:45 To jest skandal ze ludzie ktorzy wyraznie maja wiecej pieniedzy niz srednio zadaja czego? Pieniedzy na extra posiadlosc gdzie wielu ludzi nie ma gdzie mieszkac, rencisci ledwo wiaza koniec z koncem i to z najbiedniejszych ludzi podatkow ci bezczelni ludzie zadaja pomocy. Musza sie zapytac samych siebie skad gmina, miasto, panstwo biora pieniadze by im dac poniewaz ONI SAMI NIE DBAJA O SWOJA WLASNOSC. Dlaczego nie ubezpieczaja tych domkow sami a nie zadac by sasiad za to placil. To jest chamstwo z ktorym przykladnie panstwo powinno walczyc, a prasa powinna pisac nie o "biednych poszkodowanych" tylko ze to co robia/zadaja ma znamiona jesli nie przestepstwa to nieuczciwosci ktora wszyscy musimy tepic. Odpowiedz Link Zgłoś
koxiarz Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i 02.08.10, 14:58 franek-janek napisał: > To jest skandal ze ludzie ktorzy wyraznie maja wiecej pieniedzy niz > srednio zadaja czego? Pieniedzy na extra posiadlosc gdzie wielu > ludzi nie ma gdzie mieszkac, rencisci ledwo wiaza koniec z koncem i > to z najbiedniejszych ludzi podatkow ci bezczelni ludzie zadaja > pomocy. Musza sie zapytac samych siebie skad gmina, miasto, panstwo > biora pieniadze by im dac poniewaz ONI SAMI NIE DBAJA O SWOJA > WLASNOSC. Dlaczego nie ubezpieczaja tych domkow sami a nie zadac by > sasiad za to placil. To jest chamstwo z ktorym przykladnie panstwo > powinno walczyc, a prasa powinna pisac nie o "biednych > poszkodowanych" tylko ze to co robia/zadaja ma znamiona jesli nie > przestepstwa to nieuczciwosci ktora wszyscy musimy tepic. W świetle konstytucji wszyscy jesteśmy równi wobec prawa. Dlaczego więc bogatym odmawia się pomocy państwa w przypadkuy katastrof? Nie zrozumcie mnie źle bo wcale nie jestem zwolennikiem takiej "dobroduszności" państwa, wręcz przeciwnie jestem jej zaciekłym przeciwnikiem. Nie rozumiem tylko co do tego czy ktoś zasługuje na pomoc państwa czy nie ma jego majątek. Skoro sa spełnione obiektywne warunki tzn. był to dom mieskzalny i uległ zniszczeniu w wyniku katastrofy to jak już pomagamy to kazdemu a nie tylko najbiedniejszym. To według mnie jest równość. Inne rozwiązania to kolejny przejaw redystrybucji dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i 04.08.10, 09:02 > Nie rozumiem tylko co do tego czy ktoś zasługuje na pomoc państwa czy nie ma jego majątek. Skoro są spełnione obiektywne warunki tzn. był to dom mieszkalny i uległ zniszczeniu w wyniku katastrofy to jak już pomagamy Obiektywne warunki mogą być np. takie: jeśli był to jego JEDYNY dom mieszkalny. Bo chyba nie chcesz komuś dokładać do biznesu turystycznego? To naprawdę jest wyjątkowa pomoc, w dodatku bardzo kosztowna, dlatego jakieś ograniczenia muszą być. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_au Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... 02.08.10, 13:08 Moze mi sie pokrecilo w glowie albo zbyt dlugo poza Polska mieszkam>Z jakiej racji maja podatnicy odbudowywac komukolwiek domy? Stac cie na dom i niechesz go stracic to ubezpiecz go ,to takie proste.Obserwujac to co sie dzieje w Polsce mam wrazenie ze wszyscy ,a przynajmniej wiekszosc zyje wciaz pod wrazeniem panstwa opiekunczego>A to dom mi napraw ,a to odbuduj mi dacze a moze pupcie podcierac.Zachcialo sie Wam kapitalizmu to sie nauczcie w nim zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.10, 12:26 Za granic jestes ale chyba przy lopacie wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,8206716,Niemcy_Bedzie_fundusz_na_rzecz_ofiar_tragedii_na_Love.html pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.nwrknj.east.verizon.net 04.08.10, 07:01 zakladanie funduszu dla ofiar na ktory pieniadze beda wplyway charytatywnie to nie to samo co fundowanie odbudowy wlasnosci prywatnej z pieniedzy podatnikow. Nie tylko Polacy czekaja na panstwo by im pupcie wytrzec to jeszcze nie rozumieja podstawowych pojec. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i 04.08.10, 09:49 A gdzie ta jest, że to jest fundusz charytatywny? Odpowiedz Link Zgłoś
one2be "Stracili cały dobytek" 02.08.10, 14:35 Stracili cały dobytek (letniskowy), biedactwa.. I gdzie oni teraz na wakacje pojadą? A bezduszna władza zostawia ich na łaskę losu bez żadnej pomocy - skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
morthing Pracuję w ubezpieczeniach. Przychodzi do mnie gość 02.08.10, 15:14 i chce ubezpieczyć furę za blisko 600 tys zł! Liczę mu składkę i wychodzi 13.200 zł. A ten z ryjem, że zdziercy, że drogo! Kretyn. Jeździ jak wariat czymś co jest warte jak niezły dom, a chce oszczędzać na czymś, co kosztuje tyle co jedno jego koło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Pracuję w ubezpieczeniach. Przychodzi do mnie IP: 83.1.102.* 02.08.10, 15:33 Takie dziady tam mieszkają. Żyją z oyebu i wycinki lasów, robią wszystko żeby sąsiadowi gul skoczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: 83.1.102.* 02.08.10, 15:29 Żywcoki to takie bogacze jak widzisz, z przodu kożuch z tyłu goły zadek. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.znalezinski Dom letniskowy 02.08.10, 15:33 patrząc na architekturę tych koszmarków myślę sobie, że przyroda odwaliła za nadzór architektoniczny i budowlany dobra robotę. Chciaż dorobku ludzi szkoda. Tylko czemu on był taki brzydki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ass nie cały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 16:13 tylko część, mają jeszcze domy w których mieszkają. trza było ubezpieczyć Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-olowek-jest-moj Ale jaja, ... 02.08.10, 16:13 jak berety. Niech dopłacają jeszcze. Kop w d..ę należy się takim ćwokom. A później do sądu za próbę wyłudzenia kasy. Znaleźli sposób na oskubanie państwa. A później będą nabijać się z wszystkich uczciwych ludzi. Należało ubezpieczyć dacze letniskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasieczko@o2.pl Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.pikonet.pl 02.08.10, 18:06 Ubezpiecz? Jaja sobie gościu robisz? W naszym kraju ubezpieczenie domu letniskowego jest droższe niż możesz sobie to wyobrazić, bo po pierwsze musisz grunt przerzucić na rekreacyjny a po drugie domek jako agroturystyke zarejestrować - wtedy ubezpieczenie przerasta Cię i jesteś bankrutem. Stać Cię na postawienie domku? Zastanów się. Domek letniskowy drewniany ocieplony z instalacją sanitarną oraz elektryczną, dwupoziomowy teraz kosztuje jakieś 12000-25000 zł. To są grosze jak za 12 tys można mieć super chatę ocieploną!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.chello.pl 02.08.10, 20:23 ceny domkow, w ktoryc da sie mieszkac sa nieco wyzsze, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... IP: *.chello.pl 02.08.10, 19:20 Franek-Janek, czy zastanowiłeś się kiedyś dlaczego ci emeryci z 500 złotową emeryturą robili przez całe swoje życie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biała Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 10:28 Oczywiście, że zastanowił się, bo jest jednym z nich... tacy emeryci byli tzw. prywaciarzami i płacili najniższe składki do ZUS, całe swoje dochody, niemałe zresztą, przehulali, zadowoleni,że tacy sprytni i przedsiębiorczy. To teraz mają emerytury po 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą inf... 04.08.10, 09:01 Pewnie żadna ubezpieczalnia nie ubezpieczyłaby takich domów, nawet gdyby ich właściciele chcieli to zrobić. Toż to zapewne w 99% samowolki budowlane. Pewnie można tam było wybudować coś w rodzaju szałasów, a nie murowane, piętrowe budynki - z kanalizacją, elektrycznością itp. Gdyby tych domów nie zniszczyła natura, to nadzór budowlany powinien wydać nakaz ich rozbiórki. Jeśli ktoś złamał prawo, niech teraz nie wyciąga rąk po pieniądze uczciwych podatników. Bezczelność ludzka nie zna granic. A podatek do gminy płaci się za grunt, a nie za budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 09:33 Najgorsze, że większość tych domów służyła pod wynajem. Ludzie kasowali za to grubą kasę. Weekend z rodziną w takim domku to koszt między 800-1500zł. Tydzień z weekendem to koszt 2-3tyś zł zależy od właściciela i domu, oraz ilości osób. Jeden z tych domów wynająłem na sylwestra, za 10 osób (5 par) na 2 dni, pan z jednego z domów zainkasował 2800zł (dostaliśmy zniżkę 200 zł..). Więc niech ludzie nie piszą, że stracili dorobek życia, bo zarabiali kasę na lewo, bez faktur i rozliczania się i to wcale nie małą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letnik54 Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: 89.204.153.* 04.08.10, 10:04 A tobie co? Żal? A nie pomyślaleś, że ci letnicy kupowali w lokalnych sklepach lokalną żywność, korzystali z usług turystycznych? Mój dom moja sprawa komu i za ile wynajmuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 10:59 Racja, Twój dom TWOJA sprawa, nie moja , więc nie żebrz od Gminy MOICH pieniędzy z podatków, które JA i INNI zapłacili na wspólne cele, takie jak drogi, kanalizacja, wodociągi itd.Ty chcesz je na swoje cele prywatne. Nie żal mi, żądam tylko trochę rozsądku. TWÓJ dobytek jest TWÓJ i Ty za niego odpowiadasz. Dlaczego za Twoje błędy i zaniedbania mają płacić inni ludzie. Jeżeli rozbijesz samochód to też idziesz do gminy i prosisz o odszkodowanie ? Czy też może likwidujesz je z ubezpieczenia? Nie ubezpieczyłeś się TWÓJ problem, nie mój, nie nasz, nie gminy. Co z tego, że ubezpieczenie było drogie. Stać Cię na dom letniskowy? Wynajmujesz go? Więc stać Cię też było na ubezpieczenie. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawka Re: Dom letniskowy to nie dom? Właściciele chcą i IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.08.10, 11:02 > A nie pomyślaleś, że ci letnicy kupowali w lokalnych sklepach > lokalną żywność, A to jakaś łaska z ich strony była? Kupowali bo potrzebowali, a nie dlatego, że są tacy mili. Teraz niech sobie w lokalnej hurtowni kupią materiały i domy odbudują, JEŚLI nadzór na to pozwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
zderzenie.szarych.komorek szkoda mi tylko domu z trzeciego zdjęcia 04.08.10, 17:05 Reszta to jakieś potworki: - zdjęcie nr 1 - łuczki, przypory, pierdółki ... - zdjęcie nr 4 - a toż ci dopiero hacjenda ! Obowiązkiem gminy jest dbać o dobro swoich obywateli, przyjezdni - nawet jeśli spędzają tam 8 miesięcy w roku, nie płacą tam podatku dochodowego (choć powinni - skoro przez większą część roku tam przebywają !). Jeśli MIESZKAŃCOWI gminy stanie się krzywda, to może oczekiwać pomocy od swojej gminy (mieszkanie komunalne, zasiłek, itd). Przyjezdny niech prosi o pomoc swoją gminę. Tak naprawdę, to te domy powinny być ubezpieczone - a jeśli nie były to jedynie wina ich właścicieli. To tak samo, jakby właściciel utopionego samochodu żądał nowej bryki od swojej gminy - bo nie płacić auto-casco. Odpowiedz Link Zgłoś