Dodaj do ulubionych

Opłaty za przejazd taksówkami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 01:54
Ponieważ właśnie zostałem chyba orżnięty (taksówkarka stwierdziła, że granice II strefy zaczynają się gdzie indziej, niż stoją tablice o niej informujące), chciałbym dowiedzieć się, jakie akty prawne obowiązują w Bielsku w tej kwestii. Na stronie urzędu miasta znalazłem rozporządzenie w sprawie stref z 2008, ale bez załącznika je określające. Jest coś jeszcze, co powinienem przeczytać?

Inna sprawa, że pani taksówkarka skasowała mnie zamiast 5 zł za trzaśnięcie drzwiami na kilkanaście zł, ponieważ przewóz był dokonywany z II strefy do II strefy (mniejsza już o to, że tylko dlatego, że 'przesunęła' samodzielnie jej granice). Czy to widzimisie taksówkary, jej korporacji (HIT taxi), czy też jest na to jakiś przepis prawa?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 06.02.11, 08:21
      Ja mieszkam w BB od 11tu lat i od tylu też korzystam z TAXI, średnio 6-10 razy w roku. Może to i nie dużo , ale już wiem jak korzystać z tych dobrodziejstw. Kiedyś jechałem z pod hotelu M...(bez reklamy) na dworzec o 2giej w nocy z piątku na sobotę i zapłaciłem 9zł (taxi plus), natomiast wracałem pod ten sam hotel w niedzielę rano pomiędzy 6-7mą i za tą trasę zapłaciłem już 16zł (taxi MPT), jakież było moje zdziwienie? Oczywiście w poniedziałek interweniowałem w mpt ze mnie orżnął kierowca, ale stwierdzono ze wg ich tyle wynosi opłata za ten przejazd. Teraz mam kilka wytycznych co do kożystania z TAXI:
      1. Hit i MPT nie należą wg mnie do najlepszych przewoźników, na postoju wole wejść do pierwszej taxi plus (jedynka). Do MPT już nigdy nie wsiadłem, jakieś 6lat;
      2. Nie jeździć niezrzeszonymi, bo to jest rosyjska ruletka :-)
      3. Mieć nadzieję ze w Bielsku powstanie coś podobnego do przewoźnika icar w Krakowie, dzwonisz mówisz z (miejsca) do (celu), a oni mówią ci cenę, jak się zgodzisz to jadą za taką cenę i nie ważne ile jadą, jaką trasą, i tak się płaci ustaloną kwotę.
    • Gość: urzędniczka ;-) Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 09:09
      załącznik jest na stronie UM. Oto jego treść:

Załącznik nr 1
      do Uchwały Nr XXXIV/823/2008
      Rady Miejskiej w Bielsku-Białej
      z dnia 9 grudnia 2008 roku

Granice obszaru drugiej strefy stawek taryfowych obowiązujących przy przewozie osób
      i ładunków taksówkami na terenie miasta Bielska-Białej:

Kierunek Szczyrk – za skrzyżowaniem ul. Partyzantów i ul. Bystrzańskiej,
      Kierunek Żywiec – na ul. Żywieckiej, za skrzyżowaniem z ul. Prostą,
      Kierunek Wilkowice – na ul. Kusia, za skrzyżowaniem z ul. Przędzalniczą,
      Kierunek Olszówka – od początku ul. Olszówka, za skrzyżowaniem z ul. Bystrzańską (starą),
      Kierunek Szyndzielnia – na Al. Armii Krajowej, za zjazdem do Szpitala Wojewódzkiego,
      Kierunek Kamienica – na ul. Kolistej, za skrzyżowaniem z ul. Kowalską i Niwną,
      Kierunek Kamienica – na ul. Karpackiej, za zjazdem na Cmentarz Komunalny,
      Kierunek Lotnisko – na ul. Zwardońskiej, za skrzyżowaniem z ul. Lotniczą,
      Kierunek Cieszyn – na ul. Cieszyńskiej, przed skrzyżowaniem z ul. Wapienicką,
      Kierunek Stare Bielsko – ul. Sobieskiego, przed skrzyżowaniem z Al. Gen. Andersa,
      Kierunek Stare Bielsko – na Al. Gen. Andersa, za wylotem z tunelu, przed skrzyżowaniem
      z ul. Sobieskiego,
      Kierunek Stare Bielsko – na ul. Wodnej, przed przejazdem kolejowym,
      Kierunek Stare Bielsko – na ul. Brodzińskiego, przed skrzyżowaniem z ul. Sobieskiego,
      Kierunek Stare Bielsko – na ul. Wita Stwosza, przed skrzyżowaniem z ul. Nad Potokiem,
      Kierunek Katowice – na ul. Warszawskiej, przed Węzłem Komorowickim (skrzyżowaniem
      z ul. Niepodległości),
      Kierunek Komorowice, Hałcnów – granicę stanowi ul. Niepodległości, od skrzyżowania
      z ul. Kryształową do Węzła Komorowickiego (skrzyżowania z ul. Warszawską)
      Kierunek Hałcnów – na ul. Wyzwolenia, przed skrzyżowaniem z ul. Witosa,
      Kierunek Hałcnów – na ul. Orchidei, przed skrzyżowaniem z ul. Bzową,
      Kierunek Kraków – na ul. Krakowskiej, za skrzyżowaniem z ul. Krzyżową,
      Kierunek Lipnik – na ul. Lipnickiej, za skrzyżowaniem z ul. Krzyżową,
      Kierunek Straconka – na ul. Langiewicza, za parkingiem przy basenie AQUA,
      Kierunek Międzybrodzie Bialskie – na ul. Górskiej, przed skrzyżowaniem z ul. Ks. Brzóski.

PRZEWODNICZĄCY
      RADY MIEJSKIEJ

Jarosław Klimaszewski
      • Gość: Samotnik Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 11:07
        OK, to zwracam honor - faktycznie tablice stoją gdzie indziej. Ciekawe, co zarząd dróg na to, to jego obowiązek ustawiać tablice tam, gdzie trzeba!

Swoją drogą to idiotyczny pomysł przesuwać strefę DO ŚRODKA miasta. Skoro miasto się powiększa, to i I strefa powinna się rozszerzać, przecież coraz więcej ludzi mieszka na obrzeżach.
        • Gość: janek Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.bielsat.com.pl 06.02.11, 13:54
          mozesz zdradzic co to bylo za auto? nie czasem taki mini van francuski?
          • Gość: myszka Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: 77.252.190.* 06.02.11, 18:12
            może czerwona toyota yaris?
          • Gość: Samotnik Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:37
            Jakiś Megane Scenic, nie pamiętam dokładnie. Za wiele kobiet-taksówkarzy nie ma w Bielsku zapewne...
            • Gość: janek Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.bielsat.com.pl 06.02.11, 21:47
              blondynka bodajze w okularach?
              • Gość: Samotnik Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:52
                Było ciemno, chyba była w okularach. A co tak dopytujesz? :)
                • Gość: janek Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.bielsat.com.pl 06.02.11, 22:37
                  bo czesto jezdze taksowkami i do niej juz nie wsiade nigdy. a zdaje sie ,ze mowa o tej samej osobie - francuski mini van i blondynka w okularach. teoretycznie z korporacji ale ceny z kosmosu.
                  • Gość: mm Re: Opłaty za przejazd taksówkami IP: *.icpnet.pl 07.02.11, 19:34
                    francuski mini vanik i pani blondynka-nigdy więcej:) kosmiczne opłata za przejazd 2 km z II strefy do III-żeby nie było lało jak z cebra a ja marzyłam żeby znaleźć się w suchym domu:)
    • nnnhj Re: Opłaty za przejazd taksówkami 05.03.24, 12:33
      Jaka powinna być mniej więcej cena taksówki spod dworca PKP do Jaworza na Polną?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka