Dodaj do ulubionych

Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się to...

28.02.11, 14:27
Naprawdę, genialnie to wymyślili. Jeżdżę tą drogą nad Jezioro Żywieckie i całe szczęście, że nie muszę z niej korzystać na co dzień. Od dawna jest tam tragedia, nawierzchnia zniszczona i ogromne korki. Teraz przez cały rok problem korków będzie jeszcze większy, nawet sobie tego nie wyobrażam. Odcinek, którym można się dostać nad jezioro pokonuje się w jakiś 10-15 minut, a w korkach nawet i godzinę. I będzie gorzej. I co dostaniemy w zamian, gdy remont się skończy? Nic, bo droga będzie miała w dalszym ciągu po jednym pasie w każdą stronę. Dodatkowe pasy do skrętów niewiele dadzą, bo i tak większość pokonuje całą trasę Bielsko - Żywiec.
Obserwuj wątek
    • Gość: Frowyz Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się to... IP: 94.42.133.* 28.02.11, 14:36
      Wybaczcie im albowiem nie wiedzą co czynią... Pan Juszczyk zapomniał dodać, że ulica Bystrzańska jest jednocześnie dojazdem do nowo budowanej S63 a prace posunęły się już w kierunku Wilkowic... Wiosną 2010 jak była powódź to można było swobodnie przejeżdżać z Wilkowic na Żywiecką... Teraz tak nie będzie. Korki zamiast kończyć się na Belosie, będą do Gemini... Ja rozumiem, że są pieniądze, że trzeba je wykorzystać ale dlaczego robi się wszystko na raz? Poza tym jak już wszystko się wybuduje to ślązacy będą mieli piękną równą drogę w góry, a nam, mieszkańcom pozostaną rozjeżdżone drogi w centrum... I zapewne nie będzie już pieniędzy na ich naprawę...
      • Gość: obserwator S69 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 16:18
        > nowo budowanej S63

Jeżeli już to budowana jest droga ekspresowa S69 Bielsko-Biała - Zwardoń, a nie S63 :)
        • Gość: frowyz Re: S69 IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 28.02.11, 17:07
          Racja :) Jakoś na szybko wyszło mi, że 63 ;) Tak to jest jak się człowiek zdenerwuje... ;)
    • Gość: Stefan Re: Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się IP: *.unused.atman.pl 28.02.11, 14:49
      Ja dodam jeszcze, że wkrótce droga w Kozach zostanie zamknięta, bo wymyślili rondo na DK52, dalej most w Kobiernicach/Czańcu zostanie zamknięty, a więc część ruchu kierowcy "przekierują" sobie przez Przegibek w stronę Porąbki to dojadą drogę na dobre.
      Nie wspomnę jeszcze o nawierzchni ul. Żywieckiej na odcinku BP-stadion, to dopiero jest koszmar i chyba od tego zacząłbym remont tej ulicy.
    • Gość: matrix Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się to... IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 28.02.11, 14:56
      Pamiętajcie, że do 15 września ma byc oddana obwodnica bielska, więc na węźle mikuszowice będzie się omijac cały remont żywieckiej. albo będzie można wiechac na obwodnice lub przejechac przez węzeł na bystrzańską.
      • Gość: mac Re: Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się IP: *.sferanet.pl 28.02.11, 15:07
        Z jednej strony dobrze, że ten dramat zostanie wyremontowany, z drugiej strony faktem jest, że 99% inwestycji służą poprawieniu wszelkich dróg dla użytku przelotowego, zostawiając miejskie uliczki w opłakanym stanie. Wiadomo że obwodnice i drogi przelotowe są bardzo ważne dla miasta, ale proporcje wkładu finansowego są zwichrowane.
      • Gość: frowyz Re: Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się IP: 94.42.133.* 28.02.11, 15:13
        Po pierwsze muszą oddać do 15 września, po drugie, żeby na nią wjechać trzeba będzie się cofnąć na Kempę Hałcnowską lub wyjechać Krakowską do góry... Tak czy siak marna alternatywa. Mnie zastanawia jedno. Kiedyś planowano poszerzenie Żywieckiej (zamiast S63). Argumenty przeciw były takie, że za dużo domów trzeba by wyburzyć... Na obecnie budowanej drodze wyburzono już ok 380 budynków, a docelowo ma być zburzone 430... Dostajemy trzecią drogę, która właściwie niczego nie rozwiązuje. Dla mnie jest to odrobinę kuriozalne, że równolegle do siebie poleci Żywiecka, S63 i Bystrzańska...
        • Gość: Góral Re: Ciasno na Żywieckiej. W 2012 r. wreszcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:28
          Najlepiej powiedzieć, że się nie da, pierdyknąć mały lifting i kij! Czy te głąby w ratuszu kiedyś zrozumieją, że takie miasto jak Bielsko nie może mieć jednopasmowych głównych ciągów komunikacyjnych!!? Nawet w Koszalinie to wygląda lepiej niż u nas...

No to teraz jeszcze czekam kiedy powiedzą, że z Cieszyńską też się nic zrobić nie da, walną parę lewoskrętów i zadowoleni.
    • Gość: szlag_mnie_trafi bosche co za narod IP: *.beskidmedia.pl 28.02.11, 16:23
      nie robia drog - zle
      robia - tez zle

zywiecka to katastrofa. a ruch bedzie sie tylko zwiekszal. jesli zostawimy to tak ja jest to zawsze beda tam dziury a korki beda z kazdym rokiem dluzsze. lepiej chyba zacisnac zeby i jezdzic potem w miare wygodnie.

kolejny glab narzeka na budowe ronda w kozach. dla kogos, kto tylko przecina ta miejscowosc to rondo oczywiscie o dupe rozbic. ale dla mieszkancow, ktorzy czasami musieli czekac po kilkanascie minut zeby wlaczys sie do ruchu lub na chama wymuszac pierszenstwo to wazna sprawa.
      most w kobiernicach? zniszczyla go powodz. mozna go zostawic tak jak jest (walic tirowcow), ale nikt nie zagwarantuje, ze jesli znow przyjdzie wielka woda to mostu zwyczajnie nie zmyje. wtedy beda potrzebne ogromne pieniadze i mnostwo czasu. wiec chyba lepiej zeby to naprawic, skoro sie da.
      • Gość: obserwator Marudzę więc jestem - Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 16:54
        > nie robia drog - zle
        > robia - tez zle

Dokładnie tak ja piszesz :)

Maruszę więc jestem - Polak
      • Gość: Stefan Re: bosche co za narod IP: *.unused.atman.pl 01.03.11, 09:03
        A więc chyba do mnie pijesz "głąbie". Tak się składa, że w Kozach jestem jakieś 3 dni w tygodniu i włączam się do ruchu zazwyczaj z Przeczniej lub Kościelnej na Krakowską. Jakoś nigdy nie miałem problemu z tym, tylko czasami trzeba swoje odczekać, ale to raczej normalne na takiej drodze. Po prostu jak ktoś jeździ jak emeryt, albo brak mu umiejętności i do wyjazdu potrzebuje 500m wolnej jezdni to ja na to nic nie poradzę. Życzę zdrowia!
    • Gość: Marek o sciezkach rowerowych jak zwylke zapomnieli :( IP: 217.153.152.* 01.03.11, 09:50
      Z tego co pisza to bedzie nowa droga i chodniki ale rowerzysci jak zwykle musza sie meczyc.
      • Gość: mac Re: o sciezkach rowerowych jak zwylke zapomnieli IP: *.sferanet.pl 01.03.11, 12:01
        Tak! Idealne miejsce na droge rowerową! To ja proponuje jeszcze dla Ciebie dobudować drogę rowerową wzdłuż obwodnicy! Masz już zagwarantowane miejsce w ratuszu z takim myśleniem! Tam tylko widzą drogi rowerowe wzdłuż dwupasmówek!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka