Dodaj do ulubionych

Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury

IP: *.devs.futuro.pl 14.11.11, 11:21
Niech was te szczury zeżrą jak wam koty przeszkadzają! Pustaki!
Obserwuj wątek
    • janonet4-4 Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 14.11.11, 12:54
      oto polska ze szczurami , myszami ,ale nie z KOTAMI ,bo KOT śniedzi -oto polska od 966 roku
      • jazmig Kotów nie trzeba dokarmiać 14.11.11, 16:14
        One sobie świetnie poradzą bez dokarmiaczy, podobnie gołębie. Pomijając ostre zimy z temperaturami poniżej -15 st. C, kot świetnie sobie radzi sam. Dokarmianie rozleniwia koty i powoduje nadmierny przyrost populacji. Wtedy je sterylizują i tak w koło Macieju.
        • poborowy102 Re: Kotów nie trzeba dokarmiać 14.11.11, 16:55
          zdura, koty polują dla przyjemności, dokarmione tym chętniej. I niestety nie poradzą sobie bez człowieka, niskie temperatury to jedno, druga kwestia to brak wody i jedzenia w zimie, trzecia to choroby. Kot na wolności żyje 2-3 lata, kto w domu 16-20 lat.
          • jazmig Re: Kotów nie trzeba dokarmiać 14.11.11, 19:59
            poborowy102 napisał:

> zdura, koty polują dla przyjemności, dokarmione tym chętniej. I niestety nie po
            > radzą sobie bez człowieka, niskie temperatury to jedno, druga kwestia to brak w
            > ody i jedzenia w zimie,

Podczas ostrej zimy można je dokarmiać, poić się nie da, bo woda zamarznie. Dokarmiane koty są bardziej nieruchawe, więc włóż między bajki ich chęć na polowanie.

> trzecia to choroby. Kot na wolności żyje 2-3 lata, kto
            > w domu 16-20 lat.

To jest mit, bo obserwuję dzikie koty które mają już blisko 10 lat.
            • poborowy102 Re: Kotów nie trzeba dokarmiać 14.11.11, 20:53
              > Podczas ostrej zimy można je dokarmiać, poić się nie da, bo woda zamarznie. Dok
              > armiane koty są bardziej nieruchawe, więc włóż między bajki ich chęć na polowan
              > ie.

Koleś, ja mam kilka kotów, takze twoje "wydaje mnie się" to se włóż w nos.
              Koty polują non stop, bo taka jewst ich natura, stare mniej, ale nie dlatego, ze najedzone, po prostu starość wygląda u nich podobnie jak u ludzi.

> To jest mit, bo obserwuję dzikie koty które mają już blisko 10 lat.

to jest z naukowej ksiązki cytat, średnia wieku. Wiem, ze ty jesteś lepszejszym naukowcem, ale są jeszcze lepszejsi.
              • poborowy102 Re: Kotów nie trzeba dokarmiać 14.11.11, 21:12
                generalnie ludzie zbyt często mierzą wszystkoswoją miarątzn.: nażarłem się golonki z kapustą i nie mogłem wstać z fotela, to pewnie z koatami jest tak samo,tymczasem koty są bardzo ruchliwe, zużywają masę kalorii, zużywają je na to co lubią, czyli n.p. na polowania, które są dla nich zabawą.
                • rikol Re: Kotów nie trzeba dokarmiać 15.11.11, 12:52
                  Dokladnie. Kot potrzebuje wielu posilkow dziennie, wiec jesli jest dokarmiany raz dziennie, to i tak musi polowac. Zreszta koty lubia polowac.

Psy mysliwskie sa karmione, a jakos im instynkt lowiecki nie zanika.

Popiela zjadly myszy - czyzby nie lubil kotow?
    • pedros111111 95% z nas to katolicy? Trudno w to uwierzyć. 14.11.11, 13:50
      j.w
      • jazmig Re: 95% z nas to katolicy? Trudno w to uwierzyć. 14.11.11, 20:00
        Chrześcijaństwo nie uznaje kotów za bóstwa.
      • Gość: Ja Re: 95% z nas to katolicy? Trudno w to uwierzyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 11:16
        LOL dokładnie , a tak przy okazji niech wasza gó...ana żydowska gazetka odwali się od bezdomnych kotów i psów , przestańcie na nie debile robić nagonkę .
    • Gość: Ola Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 16:20
      Niech was anty kociarze szczury zeżrą. Moją kuzynkę ugryzł w tyłek gdy w nocy poszła do toalety. O mało nie wykitowała. Dodam, że mieszka na 2 piętrze. Też tam tępili koty (Katowice). Teraz się z nimi przeprosili.
      • poborowy102 Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 14.11.11, 16:58
        bo jest bezsensowny zabobon wyznawany nawet przez inteligentnych ludzi, ze koty śmierdzą.
        Koty nie śmierdzą, to bardzo czyste zwierzęta, śmierdzi mocz kocurów i kotej, gdy przywabiają partnera, kastrowane terenu nie znaczą. Koty poza tym zawsze załatwiają się w jednym miejscu, kot może mieszkać w domku i kilka kilometrów chodzić dziennie, ale przyjdzie się załatwic do kuwety. To nie to co psy, które s.ają gdzie popadnie.
        • jazmig Koty śmierdzą w mieszkaniu 14.11.11, 20:01
          gdy jest ich dużo. Dzikie koty nie mieszkają stadami w mieszkaniach, więc problem nie istnieje.
          • poborowy102 Re: Koty śmierdzą w mieszkaniu 14.11.11, 20:55
            koty nie śmierdzą, bo się regularnie myją, śmierdzą tylko chore, n.p. chore na koci katar śmierdzą, bo im się ropa z oczu i nosów wylewa, nie tyczy się to tych, które mają właścicieli raczej, bo są leczone....
    • ez-ia Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 15.11.11, 08:57
      Kot jest cudnym i mądrym zwierzakiem. Mądry człowiek to wie.
    • rmiechowicz Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 15.11.11, 10:42
      Jak na swoim podwórku kotów nie karmiłem, to polowały.
      Ale kotka się zestarzała, zacząłem dokarmiać. Oczywiście te młodsze też z tego korzystały.
      Teraz koty tylko siedzą pod chałupą i czekają na miskę. Żadnemu się nie chce uganiać za myszami czy nornicami. Polowania ustały.
      Teoria głosi, że dokarmiane koty poluja dla przyjemności. Fakty przecz·ą teorii, precz z faktami!
      Uważam, że powinno się zapewnić zimą kotom dostęp do piwnicy. Powinno się w piwnicy wystawiać miskę z wodą przez cały rok. Ale dokarmiać - tylko w czasie naprawdę dużych mrozów. I tylko wtedy. A za dokarmianie kotów przy temperaturze wyższej niż np. -15 stopni sadziłbym jeden mandat za drugim.
      • Gość: Aaaa Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.238.74.68.ip.abpl.pl 15.11.11, 11:30
        Dziwne. Ja dokarmiam kocura który z nami mieszka a on i tak poluje. Trzeba jedynie uważać żeby nie nadepnąć na ścierwo szczura czy innego gryzonia bo kot ma zwyczaj znoszenia 'trofeów' i układania ich na schodach (równiuteńko jeden trupek obok drugiego, nieraz się zdziwiłem jak sprawnym jest łowcą), dlatego każdy kto mu przeszkadza w 'śnie sprawiedliwego' musi się liczyć z ostrą reprymendą z mojej strony. Koty są naprawdę wspaniałe (a kiedyś nie znosiłem sierściuchów i ich łapek na świeżo nawoskowanej karoserii).
        • Gość: mk Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.internetia.net.pl 15.11.11, 12:30
          on te gryzonie znosi Tobie, są i takie koty, które przynoszą myszy pod samiutkie nogi "właściciela".
          • rikol Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 15.11.11, 12:54
            Tak, ta mysz to jest wyraz uczucia do wlasciciela, prezent .
        • Gość: niekociarz no właśnie IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 18:14
          Obserwowałem dokładnie to samo na wsi u rodziców. W praktycznie każdym domu kot (albo 2-3), w każdym jadał minimum 2x dziennie (sprytniejsze stołowały się w więcej niż jednym domu), większość polowała na myszy (także poza swoim "rewirem", choć polnych nie zjadała (ale już krety - tak)), część przynosiła trofea do domu, bo była syta.

To czy kotu chciało się chodzić na myszy czy nie, zależało od tego czy był "łowny" i czy jego matka go nauczyła polować, od niczego innego.

Kot miejski to prawie to samo - nawet żyjący przez 10 miesięcy w zamknięciu (w mieszkaniu), a wyjeżdżający na wieś "na wakacje" będzie polował _jeśli_ lubi polować. Bez względu na to, że dostaje 2 duże posiłki dziennie i zwykle dodatkowo jakieś smakołyki.

...tak więc teoryjki o przekarmianiu kotów mozna sobie wsadzić w "garfielda".

Pozdrowienia, a antykocich oby myszy zjadły :)
      • damiann_38 Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 15.11.11, 12:11
        Kot nie musi polować, żeby odstraszać gryzonie. Sama obecność kotów skutecznie powstrzyma szczury przed zakładaniem gniazd w okolicy.
        • ez-ia Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 15.11.11, 12:43
          No właśnie. Mądry człowiek to wie.
          Kochajmy zwierzaki, fajnie, że są!
      • Gość: Ktoś Ależ oczywiście, że polują dla sportu! IP: *.static.sdyl0420.digis.net 16.11.11, 07:49
        Moja kotka melduje się dopiero koło szóstej wieczorem, obżarta myszami, a micha przez cały dzień stoi na schodach nie ruszona.
    • april20 Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 15.11.11, 12:56
      Sama obecność kotów zniechęca szczury do przebywania na danym terytorium, więc koty niekoniecznie muszą polować na szczury, aby warto było je chronić !
    • masher Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 15.11.11, 12:57
      jedno to zostawic je w spokoju a drugie narzucac mieszkancom blokow, domow itd otwieranie okien na zime. co do pierwszego to raczej nikomu nie przeszkadza kot spiacy pod samochodem. ale juz obesrana i zapchlona piwnica moze tak jak obnizenie wartosci domu poprzez zagrzybienie spowodowane wilgocia w piwnicy, wyziebieniem murow itd.
      z glowa trzeba podchodzic do wszystkiego a nie tylko z pyskiem i postawa roszczeniowa. ostatni art ktory nawolywal do zostawiania otwartych okien byl kompletnym idiotyzmem. teraz sie serwuje cos takiego. idzcie ludzie lepiej po rozum do glowy
    • swinton Jedyne polowanie na szczura które widziałem w 15.11.11, 13:59
      okolicy mojego domu to było w wykonaniu lisa. Dorwał drania.
      A koty łażą i polują na ptaszki, gołebi i szczurów nie ruszą.
    • aurita Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 15.11.11, 14:06
      Mam pytanie do tych kociarzy ktorym nazarte koty przynosza prezenty w postaci truchelek:
      ile szczurzych trupow dostaliscie w prezencie? odpowiedz: zero!

Koty nie poluja na wypasione miejskie szczury
      • rikol Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 15.11.11, 14:47
        Oczywiscie, ze koty poluja na szczury. Jesli nie , jak wytlumaczysz to, ze szczurow nie ma tam gdize sa koty?
      • Gość: Zed Gadasz bzdury IP: *.tktelekom.pl 15.11.11, 15:20
        Kot nie musi wcale polować na szczury. Szczegół tkwi w tym, że szczury nie będą żerować jesli wyczuwają obecność kotów. Wyniosą się po prostu z okolicy. Większość debilnego społeczeństwa tego nie rozumie, najpierw tępią koty, a potem płaczą, że nie mogą sobie poradzić ze szczurami. Jesli chodzi o polowania na szczury to żaden kot nie moze sie równać z psami. Dobrze wyszkolony pitbull w ciagu godziny potrafi zagryźć setki szczurów.
      • Gość: mk Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.internetia.net.pl 15.11.11, 17:38
        aurita napisała:

> Mam pytanie do tych kociarzy ktorym nazarte koty przynosza prezenty w postaci t
        > ruchelek:
        > ile szczurzych trupow dostaliscie w prezencie? odpowiedz: zero!
        >
        > Koty nie poluja na wypasione miejskie szczury

koty polują na szczury, tylko, ze jak już ktoś zauważył, sama ich obecność szczury odstrasza, bo szczury są zwierzętami bardzo inteligentnymi.
        A że polują to wiem, bo niestety jeden kot znajomy, młody poległ w walce ze szczurem - zabił, ale był tak pokąsany, ze niestety nie pożył długo.
        • Gość: mk Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.internetia.net.pl 15.11.11, 17:46
          jeszcze co do szczurów - to właśnie wytępienie kotów przez chrześcijan, bo jakoby były dioabelskimi zwierzętami, spowodowało plagę szczurów i epidemię dżumy w Europie.
        • damiann_38 Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz 15.11.11, 17:55
          Ja byłem świadkiem polowania na szczura w wykonaniu kota, ale kot był prawdopodobnie doświadczonym łowcą i nie wdawał sie w wymianę ciosów, tylko czekał na błąd szczura trzymając bezpieczny dystans.
      • Gość: gościówka Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.11, 17:49
        niestety zgadzam sie z tytułem JEŚLI NIE LUBISZ KOTÓW,MUSISZ PRZYNAJMNIEJ NAUCZYĆ SIĘ ŻYĆ Z MYSZAMI I SZCZURAMI brrr nie wyobrażam sobie.jeśli kot dostanie jeść tylko raz na dzień to i tak zaczyna polowac,ja mieszkam na peryferiach miasta i mam pięć kotów,ale szczura i myszy to jeszcze nie widziałam,za to moja sąsiadka która nie znosi kotów,musi czasami wysłuchiwać w nocy a i nawet w dzień jak myszki gonią się jej po domku... fuuuuuj,jak szczur lub mysza wyczuje kota to omija to miejsce i nawet nie próbuje tam wejść
    • az_mir Ja pitolę takie "bóstwa"...... 15.11.11, 15:22
      .

tiny.pl/h5x4v
      I niech nikt nie mówi że szczury są tam , gdzie nie ma kotów ____ szczury są tam , gdzie są koty !!!! ...... bo szczur też lubi świeżą karmę a nażarty kotek "podzieli" się z głodnym kolegą ____ żarełkiem i ciepłym miejscem w piwnicznych "pieleszach"....

• rabbinhood Koty nie jedzą szczurów 15.11.11, 16:36
      1/Koty nie jedzą szczurów, 2/Koty masowo eksterminują ptaki, głównie śpiewające, zjadają je gdy pisklęta śpią, gdy nie ma piskląt wyjadają dorosłe. 3/Koty aby zjeść mysz lub nornicę muszą być bardzo głodne, a to im nie grozi bo zjadają oprócz ptaków śmieci i są dokarmiane. 4/Na szczury najskuteczniejszy jest wywar z liści i łodyg czarnego bzu rozlewany w okolicach gdzie mogą się pojawić. 5/Koty niszczą różnorodność fauny na całym świecie i ich ilość powinna być ściśle kontrolowana, np 1wykastrowany kot na kilometr kwadratowy w miastach. Na koty powinny być licencje, chyba że ktoś ma zamiar nie wypuszczać go z domu i pozwoli wszczepić mu pod skórę GPS. 5/Wielu ludzi ma alergię na koty, ich wzrastająca liczebność, szczególnie w miejscach publicznych i bieganie bez ograniczeń, zamieniają życie wielu ludzi w katorgę. Nie trzeba być mózgiem aby zauważyć, że brak ograniczeń prowadzi w złym kierunku...
      • Gość: mk Re: Koty nie jedzą szczurów IP: *.internetia.net.pl 15.11.11, 17:44
        tak, koty nie zjadają gryzoni, chyba, ze są bardzo głodne. Koty zabijają gryzonie dla przyjemności. Najlepszy sposób na nornice, wg niektóryych jedny, to kot.
        Co do ptaków, gdy się nawinie, to też kot zabije, ale rzadziej zabijają ptaki niż gryzonie, zresztą to kwestia indywidualnych upodobań.
        Więcej ptaków śpiwających to przypuszczam, ze jednak inne ptaki zabijają, zwłaszcza pisklęta, bo kot na giętkie gałązki nie wlezie.
        Ograniczenia, koleżko są, bo są sterylizacje, każdy moze pomóc w tym.
        Podsumowując twoją wypowiedź - generalnie jest to stek bzdur wyssanych z palca, nie popartych, bo nie do poparcia, żadnymi źródłami.
      • Gość: kocur Re: Koty nie jedzą szczurów IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 19:54
        Bleeeee!
        Pisklęta innych swoich pobratymców w koszmarny sposób zabijają sroki, gawrony, kawki.
        Widziałem kiedyś kota, który wlazł na wysokie drzewo w centrum jednego ze śląskich miast.
        Nie było tam ani jednego gniazda. Właśnie sroki i gawrony widząc, że jest bezradny i nie daje sobie rady z zejściem - zaczęły fruwać nad nim, dziobać, jednym słowem atakować ze wszystkich stron. Skończyło się na interwencji straży pożarnej - pan strażak wspinając się na drabinę spłoszył kota (przy okazji i ptactwo), a ten poszedł w długą!

"rabbinhood" - nikt nie każe ci lubić kotów, ale życie to nie tylko informacje z internetu i problemy z własnymi emocjami. Wszczep sobie GPS na wypadek, gdyby ktoś miał na ciebie alergię. Może powinieneś ograniczać się z wychodzeniem z domu?....
    • Gość: amonimus Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury IP: *.internetia.net.pl 15.11.11, 23:50
      Wszystko pięknie. Ja tez kocham koty, ale jak pozbyc się kocich pcheł. Ten kto poda receptę na pchy, zasługuje na nagrodę NOBLA
      • Gość: m Re: Kto przegania z osiedli koty, musi polubić sz IP: *.internetia.net.pl 16.11.11, 22:05
        szczepionka u weta albo ... samodzielne łapanie i zabijanie, kocie pchły nie przechodzą na ludzi, więc nie ma problema.
    • erg_samowzbudnik Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury 16.11.11, 08:24
      Pozostawiajcie w piwnicach blokowych otwarte okienko , to gwarancja że szczurów nie będzie .
    • Gość: gościu kot jest dobry na myszki a nie na szczury IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.11, 09:56
      na szczury dobre są psy, koty są za słabe
    • Gość: Andrzej Jan Kto przegania z osiedli koty, musi polubić szczury IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.12.11, 21:14
      Ciekawe to są mity! Wypasione dokarmione koty nawet nie myślą o polowaniu... kociarze sami je spaczyli! A teoria, że gdzie kot tam nie ma szczurów to wielka lipa na patyku! Zostawiasz kotkom otwarte okno to i gryzonie się pojawia (więc paradoksalnie czemu trutka na szczury jest dalej rozsypywana w piwnicach?). Kociarze to frustracji, którzy potrafią tylko uprzykrzać innym życie! Moim zdaniem odpowiednie unormowanie jak w przypadku psów spowodowało by kontrolowanym rozrodem kotów co by wyszło korzystnie dla każdej ze stron. Ale kociarze takie dobre serca mają, że sami ich do domów nie wezmą wolą dać obszczać i obs... cały blok...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka