Gość: beta IP: *.204.84.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 10:50 Okrzesik to skompromitowany facet. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BB Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 10:57 Przestańcie już bić pianę o nazwę Podbeskidzie, kogo to obchodzi? tylko garstkę z forum. Wieźcie się za jakieś pilniejsze problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:01 Okrzesik ciągle Podbeskidzie to Podbeskidzie tamto...ewentualnie powyzywa na blogu swoich przeciwników, albo ponarzeka na hanysów Gorzelika i województwo Śląskie. Teraz to nawet z tym pomysłem to przeszedł samego siebie :D Nawet nie wiem po co cała ta akcja, jak filip z konopi wychodzić z dyskusją, nie będąc w ogóle zaczepianym. On chyba już ma świra na punkcie udowadnianiu każdemu "Podbeskidzia" :D Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 12:14 Akcja chocby po to, by dać odpór ropie...nie miasta na pół jak przedstawia to RAŚ na swoich wydumanych mapkach. Spotkanie jest po to, by przypomnieć, że jednak ideę Podbekidzia aka Bielsko-Bialskiego Obszaru Metropolitalnego jest znacząca większośc, nie tylko w BB ale w powiecie bielskim, żywieckim i sporej części oswięcimskiego, wadowickiego i suskiego. Natomiast zwolenników RAŚ w BB jest 32 osoby (słownie - trzydziesci dwie osoby!). Niestety RAŚ poprzez instytucje kulturalne - np. Teatr Polski stara się swoją ideologię wprowadzić tylnymi drzwiami ( Miłość w Konigshutte) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 12:21 No tak, spisek hanysowski zawsze i wszędzie. Hanysy czychają na nasze życie i domy :D Czyli cała dyskusja będzie opierała się o kanwe zarzutów na RAŚ i psioczenia "na wstrętnych hanysów". To ja może podziękuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 12:26 a ja sądzę, że na spotkaniu nie pojawi się ani jedno słowo hanys, górny śląsk, RAŚ, bo ono ma tyczyć się Cesarsko-Królewskich terenów części SCI, Galicji i czy wokół BB stworzył się subregion, może będą jakieś dane, może będzie coś krytycznego, pomysł co zrobić dla funkcjonowania subregionu czy OM lepiej. Poprostu sąsiedzi zza Wisły będą pominieci, bo to nie będzie o nich, może tylko wspomni się o zarzyłych kontaktach spoełeczeństwa Pszczyny i Goczałkowic z Podbeskidziem - jestem ciekaw co będzie przedstawione, bo podobno Pszczyna ma się ku BB, ale broń boże niekt nie chce jej nazywać Podbeskidziem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.13, 12:34 drogi aliveinchains: Pszczynę Podbeskidziem nazywają w TVS, podczas prognozy pogody :) Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 12:46 drogi aliveinchains: Pszczynę Podbeskidziem nazywają w TVS, podczas prognozy po > gody :) No właśnie:) Choć jakoś nie jestem fanem TVS (przypomina mi Polsat z poczatków działalności) to jednak TVS stosuje nazwę Podbeskidzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Poczta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.13, 22:22 sprawdzaj skrzynkę pocztową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4w4 Janusz Okrzesik IP: *.183.147.95.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 11:26 J.O.-człowiek z zawodu będący prezesem,dyrektorem, teraz ekspert od wyrazu podbeskidzie kto by chciał z nim gadać? brawissimo Odpowiedz Link Zgłoś
dr_bloger sny o potędze 25.03.13, 11:34 Jakie miasto powiatowe ma Szpital Wojewódzki? No, chyba, że miało być: Szpital im. Kuby Wojewódzkiego. JPII też za życia patronował szpitalom. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeskidzia 25.03.13, 12:08 a ja pojawię sie na spotkaniu, a przynajmniej postaram się wpaść na godzinę... Proponuje przyjśc, posłuchać wykładu, może podyskutować i wtedy krytykować. A gornoslązacy niech zajmą się swoim grajdołkiem, a nie komentowaniem spraw dotyczących nieswojego regionu/ów. Faktem jest, że JO na swym blogu zareklamował spotkanie, rzecz w tym, że takie wykłady organizuje się np. w piątki ( a nie na pocz. zagonionego tygodnia) i informuje się o nich ciutke wczesniej, a nie dzień wczesniej wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 13:37 Jak rozumiem dyskusja ma się toczyć w gronie "Podbeskidzian" o uwielbieniu dla siebie samych i "miejscowej szlezjerskiej piątej kolumnie" wstęp wzbroniony?... Szczerze mówiąc, chętnie bym podyskutował ale na nieco bardziej neutralnym gruncie i nie wg narzuconego schematu myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 13:43 mcmaxim napisał: > Jak rozumiem dyskusja ma się toczyć w gronie "Podbeskidzian" o uwielbieniu dla > siebie samych i "miejscowej szlezjerskiej piątej kolumnie" wstęp wzbroniony?... A może przyjdziesz i posłuchasz co JO ma do powiedzenia? Naród Śląski w BB i całym SCI to margines, ale chyba JO nie broni przyjśc i powiedzieć o swojej doli/niedoli na Podbeskidziu? A może Naród Śląski od początku powie - nie ma Podbeskidzia, podzielmy BB na pół, a przyjezdni out do kieleckiego, rzeszowskiego i do górskich wiosek w Beskidzie małym, Makowskim itd? Na razie JO nie powiedział nic co obraziłoby Ślązaków, inaczej nie podoba mu sie jak Oberschlesierzy napieprzają na Polskę i nasze Podbeskidzie. Sorry max, ale jak stoisz po stronie Gorzelika i ska to brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 22:04 Skoro jest Podbeskidzie to po co te spotkanie?????:):) Odpowiedz Link Zgłoś
skilt FAJNE!!! 25.03.13, 15:21 TO JEST WŁAŚNIE BIELSKO!!!!!!!! To jest piękne motto dla Ślązaków bielskich lub Bielszczan Śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawulok Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.13, 15:28 >:: Jestem z miasta w Beskidach, zatem góralem z Beskidzia :: jak już to góralem beskidowym lub góralem z Beskidów a górale śląscy to są ale na pewno nie w Bielsku-Białej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 18:10 Chyba jeśli już to góral "beskidzki", podstawowe zasady gramatyczne Języka Polskiego się kłaniają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawulok Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.31.84.103.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.13, 21:32 www.gutenberg.czyz.org/word,23554 no comments Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojon Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.centertel.pl 25.03.13, 22:39 etnografowie mówią: górale beskidowi. Poszukaj w księgach! Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 12:09 > Okrzesik to skompromitowany facet. Szkoda czasu. Trochę osiagnięć dla miasta ma..jak chocby wprowadzenie Podbeskidzia do ekstraklasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeskidzia IP: 88.199.98.* 25.03.13, 12:16 Co was, Slązacy, tak ten Okrzesik boli? Bo nie pasuje na chadziaja i werbusa? Przyjdźcie i podyskutujcie, zobaczymy jak na zywo wasze mądrości wypadną Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 12:18 problem z oberschlesierami jest taki (zauważyłem to nie tylko na tym forum), że o BB i Podbeskidziu mają duzo do powiedzenia, ale w górach sa raz na ruski rok, a w BB może byli raz w życiu. Takie dzieci Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gadanie-o-niczym Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeskidzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 12:53 "Tożsamość Podbeskidzia" to temat tak warty omówienia jak "Wspaniałe interwencje polskich obrońców w meczu z Ukrainą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spotkanie Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeskidzia IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 13:41 Nie rozumiem celowości tego spotkania. Jak wielkiego krzyku tak Okrzesika jak i "podbeskidzian" po dyskusji o kresowiakach i werbusach w Bielsku-Białej. Odnośnie "Miłości.." przecież była i dyskusja w teatrze i Okrzesikowa na ATH i kolejna dyskusja w teatrze i komentarze w necie itp itd...nie przemawia więc do mnie takie uzasadnienie następnej konferencji o "tożsamości" podszytej jawną demonstracją "antyśląskości" podbeskidzian, o śląskości wiedzących nota bene tyle co nic (apropo, pisze się "Hadziaje" panie greg, a nie Chadziaje). Widziałem też co Pan Okrzesik napisał na swoim blogu w sprawie powojennej demografii. Dokonał cudu, na podstawie którego można śmiało sądzić, że Bielsko jako jedyne miasto pod okupacją, nie tylko nie zmniejszyło swojej populacji, a wręcz ją powiększyło! (podając jako przykłady spisu z 1935 i 1945 -> z tym że o tym z 1935 nikt nie słyszał [w II RP spisy powszechne organizowano dwa razy : w 1921 i 1931]). Przybysze do Bielska z Żywiecczyzny i okolicznych wiosek? Tak byli, ale nie stanowili "większości" (chyba że w komitetach PPR-u...), poza tak zwaną "migracją wewnętrzną" była też duża grupa kresowiaków, szczególnie w Starym Bielsku i inych poniemieckich wioskach. Ciekaw jestem, skąd Okrzesik wyciągnął takie dane (o większości górali z Żywiecczyzny), de facto dotychczas nie powstało żadne profesjonalne badanie na ten temat, może sam je przeprowadził? Chciałem go zapytać, ale mnie zwyzywał, co zresztą jest dla niego typowe. Pan Okrzesik zapomniał też o wysiedleniach Niemców i volksdojczy trwających od 1946 (jak widać tego spis już nie obejmował) do 1950 i kolejnej fali kresowiaków z lat 50-tych XX wieku. A ponad to wszystko nie rozumiem, jaki to ma mieć związek z Podbeskidziem i jego tożsamością, w czym dyskusja o powojennej demografii Bielska szkodzi, chyba że usilnie chcecie wmówić ludziom że Bielsko-Biała nie jest miastem przyjezdnych, co samo w sobie brzmi komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 13:55 Ehmm, jako że czytam reguralnie blog JO powiem kilka słów: -JO nie twierdzi, że większość nowobielszczan pochodzi z żywiecczyzny...nie znalazłem takich twierdzeń -JO twierdzi, że kresowiania nie stanowili i nie stanowią wielkiej grupy nowobielszczan i ma na to dane...generalnie przeczy to teorii RAŚowców o kresowianach przybyłych do BB na sowieckich bagnetach. -Statystyki miasto robiło niemal raz na rok - kiedyś widziałem opracowania chyba dr J. Polaka. Może na tych danych oparł się JO. > A ponad to wszystko nie rozumiem, jaki to ma mieć związek z Podbeskidziem i jeg > o tożsamością, w czym dyskusja o powojennej demografii Bielska szkodzi, chyba ż > e usilnie chcecie wmówić ludziom że Bielsko-Biała nie jest miastem przyjezdnych > , co samo w sobie brzmi komicznie. Bo naucz się czytać i wyciagać wnioski, to że na blogu porusza się wiele tematów, nie znaczy, że wszystko nalezy podpinać pod jeden temat - Podbeskidzie. Bo JO na blogu porusza wiele tematów i tych lokalnych jak i sportowych jak i ogolnopolskich. Czasem dyskusja schodzi na watki poboczne, ale wnioskowanie, że na wykładzie będzie coś o historii statystyki demograficznej świadczy albo o tym, że masz szklana kulę, albo wyciagasz nie te wnioski co trzeba.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyskusja Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 18:05 Cytat z Bloga Okrzesika: "Większość stopniowo napływających do miasta nowych mieszkańców stanowili nie repatrianci ze wschodu (ci trafiali głównie do Gliwic, Opola czy Wrocławia), lecz ludność z okolicy (głównie z okrutnie doświadczonej przez Niemców Żywiecczyzny)" Chyba jednoznacznie wskazuje kto według niego był tą większością. Badania Dr Polaka na ten temat? Coroczne statystyki miejskie? :D Dobre ,dobre, proszę podać choć jeden tytuł pracy Polaka. Ale przekażę Jurkowi, że podobno prowadzi od wielu lat badania w tym zakresie, napewno się ucieszy z tej "nowiny" ;) Pewnie nie trzeba, ale Pan Okrzesik namolnie to robi. Nawet sprawa przyjezdnych do Bielska stała się przyczynkiem do deliberowania o Podbeskidziu, jak widać na załączonym obrazku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyskusja Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 18:28 A i kolego, ja mówie o tym artykule i o tym spotkaniu (na którym byłem ;)) bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/1753685,werbusy-i-chadziaje-w-bielsku-bialej,4,id,t,n.html który był inspiracją pana Okrzesika tak do wpisu o "góralach z Żywiecczyzny" jak i tej dzisiejszej dyskusji. A jak ona (ta dzisiejsza) się rozwinie, to nie wiem, niestety nie mam szklanej kuli. Ps. Może i jak Pan mi polecił, muszę "nauczyć się czytać", ale wiem, że słowo "póki" pisze się przez "u zamknięte". Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdnn Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: 78.133.191.* 26.03.13, 12:55 Nie wiem czego się uczepiłeś, człowieku... To że dużą grupę mieszkańców Bielska-Białej stanowią potomkowie ludności z okolicznych wiosek beskidzkich oraz "przedbeskidzkiego" pogórza oraz "przybysze" z beskidzkiej Żywiecczyzny to fakt niezbity i niezaprzeczalny... Widać chociażby po nazwiskach w naszym mieście. Nie wiem z czym chcesz tu dyskutować... Do tego dodajmy jeszcze potomków polskich i spolonizowanych Bialan (Np. JO) oraz potomków mieszkańców dawnych wsi pod miastem, które dziś są w granicach miasta i BB samo do nich przyszło, a nie odwrotnie (np. JA + wielu, których znam) Więc CO TO ZA PRZYJEZDNI??! Mówiąc o BB jako "mieście przyjezdnych" obrażasz takich ludzi jak wymienieni powyżej, np. MNIE! Oczywiście inną sporą grupę stanowią przybysze: czy to z centralnej Polski, czy to z jakichś innych rejonów (Tak jak w każdym większym mieście, również i na samym G. Śląsku). Ale i to nie do końca tak jest z tym rozróżnieniem, bo mamy szczęśliwie AD 2013 i młodsze pokolenia są już dość dobrze wymieszane pod względem pochodzeniowym. Stąd większość młodych i nieco starszych Bielszczan jest (po mieczu lub kądzieli, po jednym z dziadków itd.) często trochę "stąd", a trochę z "werbusów". Ergo - przynajmniej "trochę STĄD" i tego chociażbyście się zes... już nie zmienicie :) P.S. Tak się ostatnio zastanawiałem, kiedy wpadła mi w ręce jakaś etykietka produktu z przymiotnikiem "beskidzki" w nazwie... Przecież z wielu powodów "Beskidy", beskidzkość to tak silne hasła-klucze, tak silny punkt odniesienia dla "utożsamiania się" (tożsamości), że po prostu nie jestem w stanie zrozumieć po co komukolwiek u nas mógłby być potrzebny jakiś "Śląsk"! Nie rozumiem Was tzw. "Ślązacy z Bielska" Dla mnie jesteście i pozostaniecie "tożsamościowymi pomyleńcami". I tak myślę, że to wszystko chyba tylko z niechęci do biało-czerwonej flagi i tyle. Ot, powstał RAŚ i od razu zachwyt "neoideą". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdnn Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: 78.133.191.* 26.03.13, 13:07 I jeszcze jedno... Nikt nie neguje, że BB i okolice mają ze Śląskiem (Cieszyńskim oczywiście) sporo wspólnego, ale na pewno nie aż tyle, żeby ogłaszać się szumnie AD 2013 (zresztą w ogóle kiedykolwiek) "Ślązakiem" z Bielska, bo to samo z siebie brzmi już komicznie. A już sugerowanie w jakikolwiek sposób, że rzeczona grupka, która utożsamia się z tym pojęciem ma jakieś wyłączne prawo do tej ziemi jest skandalem i zupełnym kuriozum. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 26.03.13, 13:22 JO powiedział, że w większości przybywali nam ludzie z okolicy, głównie z żywiecczyzny. Jesli miał na mysli tereny jakie obejmuja górale żywieccy i wałasi wywodzący się od żywieckich górali to fakt faktem miał rację. Szerokopjęta kultura gorali żywieckich obejmuje wsch cz. B. Śląskiego, Beskid żywiecki, B. Mały i niemałą cześć Makowskiego. patrzac na os Karpackie, nazwiska, pytając się ludzi o pochodzenie oraz patrząc kto w świeta czy weekendy przyjeżdza to szerokopjetych żywczan czy jak ich nazwać jest tu dominacja. W mojek 10 rodzinnej klatce takich rodzin (łacznie z moją ) jest 7. Tak na marginesie - kultura żywiecka sięgala aż po bielskie Błonia. Co do zarzutu o większej ilości mieszkańców w 45 niż w 35r. Popatrz na casus Wiednia po 1WŚ, czy Wrocławia w 1945...(niemal milion mieszkańców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeskidzia IP: 88.199.98.* 25.03.13, 14:06 Ale to co , Slązaki, z waszych postów wynika, że bez waszego pozwolenia to już ludzie w BB nie mogą sie spotkać i porozmawiać na interesujące ich tematy? I w dodatku dokładnie jeszcze przed spotkaniem wiecie nie tylko o czym będzie, ale też co Okrzesik powie i kogo obrazi :-) Żenujące! A "chadziaje" w takiej własnie formie napisał nie kto inny tylko pan Talarczyk z Konigshutte. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski 25.03.13, 14:14 dokładnie, mamy demokracje i wolność zgromadzeń, na szczęście jeszcze nie jestesmy w waszym "wymarzonym autonomicznym raju", gdzie bedziecie lubować się z wyzywaniem ludzi od goroli i hadziajów. Nie jestesmy i nie bedziemy. Nie interesuje nas RAŚ i jego teorie, puki nie wciska ich na nasze tereny. Stąd życzymy sobie nie wchodzić z buciorami do naszego domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spotkanie Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 18:07 Nic takiego nie napisałem, więc nie odniosę się do większości Pana wypowiedzi, jedynie do ostatniego zdania. " A "chadziaje" w takiej własnie formie napisał nie kto inny tylko pan Talarczyk z Konigshutte." w takim razie Pan "Talarczyk z Konigshutte też się pomylił. Co nie zwalnia Pana z obowiązku sprtawdzenia podawanych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spotkanie Re: Przyjdźcie podyskutować o tożsamości Podbeski IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 18:22 Ach co do samego spotkania - jasne greg możecie sobie je robić kiedy chcecie, jak chcecie i ile chcecie, nikt ci tego nie broni, a już napewno nie ja. :) Ale ja też mam prawo do swojego zdania. Widzisz jakiś cel w tej dyskusji, proszę bardzo, ale póki co to go mi nie zaprezentowałeś. Spokojnie, nie musisz, napewno masz jakieś ku temu powody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 O swobodny dostęp do morza i wody. 25.03.13, 16:50 Dyskutowanie z łobuzami którzy odebrali możliwość pływania na łódkach, kajakach i żaglówkach po zbiorniku Goczałkowickim będzie możliwy dopiero gdy ten dostęp przywrócą! Odpowiedz Link Zgłoś