Dodaj do ulubionych

2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOLSKI Z

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 10:08
jUŻ JUTRO CAŁE PODBEKIDZIE BĘDZIE W JEDNYM REGINIE STATYSTYCZNYM

jUŻ KILKA MIESIĘCY JEST W JEDNYM ZAKŁADZIE ENERGETYCZNYM (NIE ŚLĄSKIM LECZ
KRAKOWSKIM)- ENION

JUŻ KILKA LAT CAŁE PODBESKIDZIE JEST W JEDNEJ ARCHIDJECEZJI (NIE GÓRNOŚLĄSKIEJ
LECZKRAKOWSKIEJ )

NIECH JUŻ TAK POZOSTANIE JEST TAK LEPIEJ

a UTONOMICZNY GÓRNY ŚLĄSK (ŚLĄSK ) BĘDZIE GRANICZYŁ Z PODBESKIDZIEM
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL 01.11.04, 17:54
      dupa jas. a ja od jutra zaczynam organizowac ankeite nt. czy ludzie sa za
      centusiowem, czy rozwojem.
      nie: czy za autonomia slaska, badz polska (rotfl)
      tylko czy wola bogatsze przemyslowe woj. slaskie, z ktorym laczy na droga
      ekspresowa, i polaczenia kolejowe, wzdluz ktorych bb sie rozwija, czy wola
      zacofane rolnicze woj malopolskie, z ktorym nie laczy nas juz nic z
      cywilizowanych rzeczy.
    • Gość: rad81 Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: 80.51.254.* 01.11.04, 18:03
      małopie nie Podbeskdizie ale całe woj ślaskie jest w jednym regionie
      statystycznym z woj. małopolskim...
      niestety woj małopolskie bedzie zaniżć nam wskaźniki
      przypomne że nie dawno w opublikowanym raporcie z sierpnia woj. małopolskie
      znalazło się bodajze w pierwszej piątce najbiedniejszych regionów-województw w
      UE...
      a co do Bielskiej Energetyki to PKE skupia min bielskie elektrociepłownie
      odsyłam do strony PKE

wiec małopoie z pseudomalopolskiego chrzanowa nie chrzań
    • Gość: remus spie..j pacanie małopolski IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.04, 18:03
      do swojej "macierzy" centusiowatej zwanej krakówkiem razem z waszym wzorcem
      intelektualnym z wadowic.
      Bielsko to śląska macierz i wara od niej.
    • Gość: remus enion IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.04, 18:07
      to rozumiem efekt fuzji. Fuzję robi się po to aby uzyskać efekt ekonomiczny.
      Dla klientów!! Kiedy zostanie obniżona cena kW dla mieszkańców dawniej
      obsługowanych przez Energetykę Beskidzką?
      • mcmaxim Re: enion 01.11.04, 18:09
        centusie obniza cene?... hahahahaha ;-)
        • Gość: rad81 enion?? PKE IP: 80.51.254.* 01.11.04, 18:17
          mcmaxim napisał:

> centusie obniza cene?... hahahahaha ;-)

hehe dokładnie
          zaś co do samego enionu-to kolega z pseudomalopolskiego chrzanowa chyba sam nie
          wie czym jest enion..
          Zespół elektrociepłowni w BB należy do południowego koncernu energetycznego.
          • Gość: malop ENION to nie PKE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 18:41
            RAD POCZYTAJ TROCHĘ
            • Gość: rad81 no własnie IP: 80.51.254.* 01.11.04, 18:56
              no wałsnie i dlatego kazałem ci troche poczytac co tworzy enion a co tworzy PKE
              więc czym sie sie chwalisz jak chodzi o enion??? tym że weszło do niego kilka
              spółek dystrybucyjnych?? czy to cokolwiek znaczy??? smieszne.. i załosne
              zespoł elektrociepłowni w BB wchodzi w skład PKE
              małop nic nie wiesz tak o historii, geografii, samorzadności no i ekonomii..
              nie brak Ci tylko populizmu, demagogi i bujnej fantazji-w PRLu byś miał pole do
              popisu działając w ramach KCPZPR.. w ramach małopolskiej propagandy
              chcesz byc bardziej małopolski niz jest kraków.. nie mając do tego prawie
              zadnych praw..

• Gość: MALOP Re: enion?? PKE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 18:49
            Wielki Ranking Miast 2003

www.cbr.org.pl/miasta.php
            w RANKINGU EKSTRAKLASA i I LIGA

to 19 miast z woj.Małopolskiego
            to 11 miast z woj.śląskiego ( w tym 6 z PODbeskidzia)

to ciekawe twierdzenie że Małopolska będzie obniżać statystyki

NALEŻY TE STATYSTYKI ZNAĆ

Woj. małopolskie Miasta - powiaty grodzkie Kraków Ekstraklasa

Nowy Sącz I Klasa

Miasta powiatowe Myślenice Ekstraklasa

Zakopane Ekstraklasa

Wadowice Ekstraklasa

Wieliczka Ekstraklasa

Limanowa I Klasa

Oświęcim I Klasa

Miasta małe Świątniki Górne Ekstraklasa

Kalwaria Zebrzydowska I Klasa

Niepołomice I Klasa

Alwernia I Klasa

Wolbrom I Klasa

Krzeszowice I Klasa

Trzebinia I Klasa

Krynica I Klasa

Muszyna I Klasa

Nowy Wiśnicz I Klasa

Jordanów I Klasa

Woj. śląskie Miasta - powiaty grodzkie Katowice Ekstraklasa

Bielsko-Biała Ekstraklasa

Miasta powiatowe Cieszyn Ekstraklasa

Pszczyna I Klasa

Żywiec I Klasa

Miasta małe Ustroń I Klasa

Pilica I Klasa

Sośnicowice I Klasa

Wilamowice I Klasa

Skoczów I Klasa

Strumień I Klasa
    • Gość: Mike Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: 212.106.128.* 01.11.04, 19:09
      Oj grzeszysz chłopie, grzeszysz...
      Gdyby nie my Ślązacy (a ja takowym jestem) to byście na Podbeskidziu "płakali".
      Zastanów się chłopie i popatrz wokół siebie-wystaczą rejestracje samochodów.
      Kto Was utrzymuje, kto postawił Was na nogi-mieszkańcy Małopolski? Chyba nie.
      Podejdź na parking w jakimś beskidzkim kurorcie i zerknij na samochody i ciekaw
      jestem ile zobaczysz na miałych tablicach z początkową literką K... bądź na
      czarnych z początkowymi literkami KR..., KK..., KW..., KV...,itp. Gwarantuję
      Ci, że niewiele naliczysz. Jakby dziś wyglądały gospodarstwa agroturystyczne,
      pensjonaty, ośrodki, handel i cała infarstruktura turystyczna? Kiepsko-prawda?
      Mieszkańcy Małopolski utrzymują Tatry, a przede wszystkim Zakopane-mają po
      prostu bliżej i poręczniej. A my Ślązacy-Podbeskidzie. A poza tym połączenie
      stolicy Podbeskidzia ze stolicą Górnego Śląska-kolejowe, autobusowe, drogowe-
      chyba nie nagannie. Natomiast ze stolicą Małopolski z Bielska to kiepsko
      dojechać-co nie? Co o tym sądzisz? Mam nadzieję, że po mojej stronie stawi się
      więcej mieszkańców Podbeskidzia prawda. Ja kocham góry i całe Beskidy, spędzam
      tam wszystkie weekendy i wiem, że to się nie zmieni-nawet jakby owe Beskidy
      miały należej do Małopolski. Ale czy nie uważasz, że byłoby coś nie tak???
      Pozdrawiam i proszę zastanów się nad tym co piszesz i uważaj żebyś w
      przyszłości nie żałował tej decyzji. Pozdrawiam. :)
      • Gość: MALOP Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 19:21
        ILOŚĆ ŚLĄSKICH REJESTRACJI W KRAKOWIE jest ogromna

Pewnie śląsk utrzymuje Kraków

kiedyś liczyłem rejestracjie w Żywcu
        SB, SZY , SBI było dużo ale to tutejsi
        ale druga grupa
        to KR i KRA,

rejestracji SK,SM,SY i inych było cieniutko

• Gość: malop Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 19:24
          Dwa tygodnie temu patrzyłem na rejestracjie między Kamesznicą w Koniakowem

i miejscowi to większość
          potem trochę KR zwłasza przy zajeżdie na górze

a śląskich cieniutko
        • Gość: Mike Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: 212.106.128.* 01.11.04, 19:35
          W Żywcu-niemożliwe. Właśnie w tym mieście bywam bardzo często. Owszem może jest
          troszkę z powiatu suskiego (za Jeleśnią już prawie Sucha) i wadowickiego (za
          Przełęczą Kocierską prawie Andrychów)-ale takich uważam za miejscowych. A co do
          rejestracji KR...to proszę zwróć uwagę czy to nie "kratkowozy". Jest tam masa
          firm leasingowych. Podobnie mogę powidzieć, że Katowice utrzymują Poznaniacy,
          Warszawiacy, Krakowiacy-a wcale tak nie jest to są wozy zarejestrowane w tych
          miastach-leasing. Gwarantuję, że przed Harolną w Przybędzy właśnie stoją
          samochody z kratką, bo dziś u nas ich jest masa. Gość mieszka w Bytomiu bądź w
          innej Rudzie Śl.-firma zarejestrowana w Krakowie bądź Warszawie i stąd to
          zamieszanie. :)
          • Gość: malop Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 19:46
            Ta interpretacjia nie w pełni jest prawdziwa bo kratkowicze najwięcej jeżdża

i nie tylko służbowo

Ale brak śląskich (górnoślaskich rejestracji ) to dziwny sposób utrzymywania
            podbeskidzia

Ślązacy raczej wybierają ZAkopane , Krynicę i Rabkę niż
            Zywiec czy Istebnę
            Autostrada to ciekawe miejsce obserwacji
            • Gość: rad81 malop jednym słowem jakiś ty żałosny IP: 80.51.254.* 01.11.04, 19:56
              malop jednym słowem jakiś ty żałosny.. nie wiem skąd masz takie kompleksy...
              myśle ze to małopolskie bogactwo uderzyło ci do głowy

> Ślązacy raczej wybierają ZAkopane , Krynicę i Rabkę niż
              > Zywiec czy Istebnę
              > Autostrada to ciekawe miejsce obserwacji

buhahha
              no tak ty z chrzanowa odległego o prawie 100 km lepiej widzisz niż my tutejsi..
              innych kwesti nie porusze bo takj jak napsiałem są żałosne
              mnie interesują konkretne dane a te są takie:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=15645694
              co ja sie bede wysilał.. każdy wie jak jest... nawet ty mieszkajac w chrzanowie
              widzisz jaki marazm jak ktoś to okreslił jest w twoim miescie..
            • Gość: Mike Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: 212.106.128.* 02.11.04, 16:19
              A dlaczegóż na Twoi IP numerze widniejącym obok Twego "nicka" znajduje się
              napis "Katowice" a nie "Kraków". Może się czepiam-ale skoro jesteś z Chrzanowa
              (o czym przed chwilka przeczytałem) to raczej stolica Małopolski powinna tam
              widnieć a nie Śląska. :)
              • Gość: malop Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 21:48
                Na kilka miesiace przed likwidacją woj.katowickiego teren od Libiąza do wolbromia
                miał własny nr kierunkowy 0-35
                ale Telekomunikacja Katowicka postanowiła zaanektować ten nasz
                własny(małopolski?)kierunkowy odzielny od reszty woj.katowickiego

I tak już zostało
                Od roku To jest Telekomunikacja krakowska ale kierunkowy 032 posiadają też
                woj.śląskim
                i nazwa została katowice

rad jestem przekonany że ilość moich podróży po podbeskidziu
                przewyższa twoie i większość forumowiczów ( bywam w żywcu,B-B ,istebnej
                ,Kamesznicy,Kozach ,Międzybrodziu ,Wilamowicach ,Trzebini i Jeleśni nie
                wspominając o małopolskim Oświecimiu czy Chełmku
                • Gość: rad81 Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: 80.51.254.* 02.11.04, 22:27
                  > rad jestem przekonany że ilość moich podróży po podbeskidziu
                  > przewyższa twoie i większość forumowiczów ( bywam w żywcu,B-B ,istebnej
                  > ,Kamesznicy,Kozach ,Międzybrodziu ,Wilamowicach ,Trzebini i Jeleśni nie
                  > wspominając o małopolskim Oświecimiu czy Chełmku

napewno to nie śmieszne tylko załosne i smutne-jak chodzi o twój stan..

a od kiedy to Trzebinia leży na "Podbeskidziu" albo Chełmek??? hehe
                  a poza tym oswiecim jest tak małopolski jak z przysłowiowej koziej... trąba

to miasto tak jak zator ma śląskie korzenie czego nie zmienisz dla ciebie
                  niestety-poczytaj sobie o historii troche
                  nie rób z ziem nieczysto malopolskich bardziej małopolskich niz jest kraków
                  • Gość: Góralicek Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 02.11.04, 22:31
                    Malop ma na myśli chyba Trzebinię kolo Żywca, - kierunek Juszczyna niedaleko
                    Świnnej.
                    • Gość: malop Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.04, 00:11
                      oj rad ,rad
                      cytat z rada
                      "buhahha
                      no tak ty z chrzanowa odległego o prawie 100 km lepiej widzisz niż my tutejsi..
                      innych kwesti nie porusze bo takj jak napsiałem są żałosne
                      mnie interesują konkretne dane a te są takie:"

ciekawe co to za tutejsi co nie znają gdzie mieszkaja
                      chyba twoja myśl kończy się na górnym ślasku

abyś trochę poznał okolice :
                      ŚWINNA

* Wójt: Henryk Jurasz
                      * Przewodniczący Rady: Kazimierz Dziki
                      * Adres: 34-331 Świnna
                      * Tel. Urząd Gminy: (33) 8638532, 8638010
                      * Internet: www.swinna.silesia2000.pl
                      * Powierzchnia Gminy: 3940 ha
                      * Ludność: 7.780
                      * Szkoły: podstawowe, gimnazja
                      * Sołectwa: Świnna, Trzebinia, Pewel Ślemieńska, Pewel Mała, Rychwałdek i
                      Przyłęków
                      www.garr.pl/silesia2000/polski/slask/mapy/swinna-m.htm
                      Charakterystyka Gminy

Gmina Świnna położona jest w dolinie rzeki Koszarawy oraz dolinach
                      wpadających do niej potoków Pewlicy, Przyłękówki i Trzebińki. Od północy granice
                      gminy stanowi najdalej na zachód wysunieta część Pasma Pewelsko- Ślemieńskiego
                      ze wzniesieniem Łyska (640 m n.p.m.) granicząc tam z gminami Gilowice i Ślemień.
                      Na południu granice gminy opierają sie na tzw. Gnieździe Kiczory (761 m n.p.m.)
                      najdalej na północ wysuniętej części BeskiduŻywieckiego.
                      Od wschodu gmina Świnna graniczy z gminą Jeleśnia, zaś od zachodu z miastem
                      Żywiec.

Najważniejsze imprezy organizowane przez GOK Świnna:

* Konkurs Palm Wielkanocnych - kwiecień
                      * Rock and Rollowa Noc bez wódy - sierpień
                      * Konkurs "Mieszkam w Beskidach" - październik-grudzień
                      * Pokonkursowa wystawa "Mieszkam w Beskidach"

• rad81 Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL 03.11.04, 17:43
                        o tej Trzebini to wiem, nie musisz przypominać. myślałem że piszesz o swojej
                        sąsiedniej Trzebini mlekiem i miodem płynącej jak twój Chrzanów i reszta
                        wojeództwa.. bo twoje wojaże po całym woj ślaskim, małopolskim, mazowieckim i
                        świętokrzyskim są znane. Bo i na tamtych forach sie udzielasz jako mieszkaniec
                        wielu tamtejszych miast.

heh byłeś już przecież jednym z nas mieszkajacym ...w BB. hehe
                        zapomniałeś???
                • wikin Re: 2 ,11,2004 WCHODZI W ŻYCIE POŁACZENIE MAŁOPOL 03.11.04, 08:48
                  ależ ty trujesz
                  za taki a nie inne strefy numeracyjne nie ponoszą winy ani w katowicach ani w
                  krakowie
                  a nawet odpowiedzialna nie jest telekompromitacja polska
                  strefy nr zostały wprowadzone, gdy było 49 województw i do nich zostały
                  dostosowane i nie ma wyjątków od tej reguły
    • alex.stela Pytanie do malopa 02.11.04, 15:36
      Malopie! Powiedz Ty mi, mój drogi, gdzie też leży to "Podbeskidzie", o którym tak piszesz? Wielcem ciekawy...
      • terminal_slawkow Do alex.stela 03.11.04, 09:45
        Następny co sie obudził po 30 latach.
        Podbeskidzie to dawne województwo Bielskie.

A do malopa: Własnie w ramach przesyłania rachunków za energię przysłano mi
        mapkę Enionu o którym piszesz.Stwierdzam, że to straszny potworek terytorialny.
        • alex.stela Re: Do alex.stela 03.11.04, 09:48
          A tyś się chyba nie wyspał. Czyli Beskid Śląski i Beskid Żywiecki to też "Podbeskidzie"? Oświęciem to też "Podbeskidzie"? Czyli Cieszyn i Maków Podhalański leży w jednym regionie? A Zebrzydowice koło Cieszyna to już nie "Podbeskidzie"? Jeszcze powiedz, że moja "stolyca" jest w B-B...
          • Gość: Mike Parę słów do "Małopa" IP: 212.106.128.* 03.11.04, 17:11
            O rany dajcie już spokój. Może rozpocznijmy nieco inny temat na tym forum, bo
            ten już dość długo wałkujemy i wałkujemy. "Małop" to jest ewenement na
            całe "Podbeskidzie". :) A czemu on się tak przechwala, że zna całe Beskidy
            wzdłuż i wszerz-a chyba wcale tak nie jest. Ja jestem mieszkańcem Górnego
            Śląska a jestem przekonany, że byłem w ciekawych miejscach, urokliwych w
            których ten człowiek nie był. Bywam co tydzień w Beskidach (w pt tez się
            wybieram) i co tydzień poznaję nowe zakątki. Ostatnio np poznałem piękne
            miejsce w Kocierzu Rychwałdzkim-tzw chatkę studencką. Wiesz "Małop" gdzie leży
            Kocierz-albo Zakocierz? Obawiam się, że nie bardzo. A wiesz może jak biegła
            tzw. "cesarka" z Węgierskiej Górki do Kamesznicy? Hmmm. Dla nie wtajemniczonych
            polecam-super widokowa trasa. Od Węgierskiej Górki na pd znam każdą
            przysłowiową "dziurę", a w Kamesznicy byłem praktycznie wychowany (chociaż
            powtarzam jestem mieszkańcem Śląska od urodzenia i tuteż mieszkam)-a każdą
            wolną chwilę spędzam właśnie w ukochanych Beskidach, do których chętnie wracam.
            Pozdrawiam wszystkich :)
            • Gość: MALOP ===CERARKA== IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.04, 19:48
              Jadąc z Węgierskiej Górki przez Milówkę do Koniakowa po prawej ręce
              mamy Sołę (do Milówki ) potem mamy drogowców którzy chcą zbudować drogę do
              Zwardonia .
              A po drugiej stronie Soły mamy CESARKĘ
              W Węgierskiej Górce mamy nawet ul.Cesarkę
              A w Ciscu pensjonat pani Przybędy

Kocierz Rychwałdzki
              Kocierz Moszczanicki
              Kocierz-Wysokie
              Kocierz(879) - zwana Szeroką Górą z niej idziemy na Beskid !! potem przełęcz
              Kocierską a dalej Kiczora, Potrójna,(obok ZAKOCIERZ ze schroniskiem)
              ,Leskowiec, Groń Jana pawła II

Pytanie do Mike
              Gdzie leżą Jasnowice
              jakieś charakterystyczne miejsca w Jasnowicach

Co wspólnego mają Jasnowice z powiatem Chrzanowskim
              • Gość: Mike Re: ===CERARKA== IP: 212.106.128.* 03.11.04, 20:18
                Jasnowice....
                No problem-przejście graniczne z Republiką Czeską Istebna-Jasnowice. Jedziemy
                tam przez W.Górkę, Milówkę (wcześniej oczywiście Cisiec), Laliki (z
                lewej "Obidowa") i już Istebna. Może troszkę wiosek pominąłem ale na 100% wiem
                jak dojechac. :)
                • Gość: malop Re: ===CERARKA== IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.04, 21:00
                  A resztę odpowiedzi
              • Gość: Mike Re: ===CERARKA== IP: 212.106.128.* 04.11.04, 19:28
                Na temat powiatu chrzanowskiego niewiele potrafię powiedzieć-przyznaję się.
                Jest mi nie po drodze. Ale jak będę gdzieś w okolicy to na pewno zajrzę do
                stolicy powiatu. A co do Jasnowic to z tego co pamiętam (a byłem tam
                kilkanaście razy) jest tam kilka chatek, było pare lat temu kilka sklepów
                przygranicznych dla Czechów, oczywiście przejście graniczne i jest tam również
                producent dość interesujących i ciekawych domków drewnianych, którego
                odwiedziłem (tuż przed granicą po prawej stronie). ;)
                • Gość: malop Re: ===CERARKA== IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 22:12
                  Ziemię chrzanowską i Jasnowice leżą na tym samym szlaku rowerowym
                  Zielony Szlak Kraków - Morawy - Wiedeń Greenways (razem około 700km)
                  Na terenie ziemi chrzanowskiej (przy szlaku można zobaczyć Zamek Tenczyn, Zamek
                  Lipowiec, Skansen budownictwa krakowskiego w Wygiełzowie ,Alwernię -klasztor

Po lewej stronie w głebi na zboczu jest zakład Pana Łacka (hala ,biuro i ładny
                  dom )
                  obok jest kilka domków letniskowych, za przejściem jest kilka budek dla Czechów
                  a za górą po czeskiej stronie jest Bukovec ,Pisek( z polską strażą pożarną) i
                  Jablunkov

Ps a na Górnym śląsku to gdzie mieszkasz bo kilka miejsc znam dosyć dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka