Gość: Agnieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:52 Ktoś regularnie rysuje mi samochód,urywa lusterka jedno po drugim - podejrzewam jednego sąsiada. Co mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: md. Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:23 Sprawdź czy dzielnicowego to zainteresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:31 Byłam u dzielnicowego, powiedział, że muszę mieć świadka, a jak nie mam to nic nie można zrobić. Pytałam znajomych ale nikt nic nie zauważył. Ktoś rysuje ten mój biedny samochód regularnie (w odstępach tygodnia, nieraz dwóch) najczęściej nocą. Ostanio urywając lusterko musiał go podważyć czymś w rodzaju śrubokręta, bo lakier jest porysowany i są wgniecenia. Nie jest to złodziej bo złodziej by wziął lusterko ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md. Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:37 Jeśli podejrzewasz kto to robi to dzielnicowy moze iść do niego i nastraszyć.Ale pewno prawo tego zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:41 Oczywiście, że to nie jest zgodne z prawem, złodziej i dewastator ma się lepiej niż uczciwy skromny obywatel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md. Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:53 Nie bierz tego do siebie ale jest mnóstwo prowokacji i trudno straszyć wszystkich dookoła na podstawie podejrzeń.Ale jeśli ten ktoś ze wzgl. na np. dotychczasowe "osiągnięcia" lub obecne zapatrywania kwlifikuje sie do podejrzeń to chyba troszkę można, jeśli dzielnicowy jest bardziej życzliwy tobie niż potencjalnemu sprawcy.Ale jeśli masz lepszy samochód od niego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: dewastacja samochodu IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 17.02.05, 13:40 Sprawdź kto oprócz Ciebie parkuje na tym miejscu ? I to może być odpowiedź. On (a) chce Cię skutecznie zniechęcić do parkowania w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 13:55 To jest ogólnie dostępny parking przed blokiem. Nie sądzę aby to kogoś mogło drażnić. Parkuję samochód w różnych miejscach. Zaden z innych samochodów nie jest tak regularnie dewastowany. Jestem pewna, że nie chodzi tu o jakiegoś małolata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md. Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 14:18 Bolek moze mieć rację.Jedna z moich sąsiadek gdy zaparkowano samochód na "jej" miejscu rzucała na maskę jajka z okna.Mimo że żadych miesc wyznaczonych nie ma i parkowanie generalnie ze względu na przepisy ppoż. jest zabronione to lokatorzy upatrują sobie "swoje" miejsca i walczą o nie jak lwy, może w twoim przypadku jakiś fan "batmana" przejął na siebie obowiązek wymierzenia ci kary za parkowanie w róznych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: dewastacja samochodu IP: *.energotest.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 16:08 masz widok ze swojego okna na samochod? jesli tak to zainstaluj sobie kamerke z widokiem na autko i niech rejestruje non stop obraz sytuacji, z zapisem na dysk twardy. sprawa nie jest trudna do wykonania, ani tez szczegolnie droga. nie wiem tylko jak by bylo z jakoscia - trzeba by ustawic odpowiednia rozdzielczosc, zoom i miejsce musi byc jako tako oswietlone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: dewastacja samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 22:21 Tomek - czy masz na myśli jakąś konkretną kamerę, jeśli to możliwe - to proszę o szczegóły techniczne, będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek powiedz mu o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 08:45 Powiedz mu o tym idź z męzem lub Ojcem i mu powiedz , że jesttak i tak. Najwyżej (hmm) będzie wkurzony a jak to On to rozpoznasz po jego mimice. Gdzie takie wydarzenia maja miejsca? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: powiedz mu o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 15:28 Nie jest to proste, bo ten sąsiad mieszka z żoną i nikogo do domu nie wpuszcza. Jest to z wyglądu starszy pan w kapeluszu, chodzi z pieskiem na spacer i wygląda na miłego. Ale coś ma z psychiką nie tak bo stale pisze donosy na sąsiadów, różne służby miejskie, wzywa policję na sąsiadów, uważa,że wszystko mu się należy bo przecież płaci czynsz. Kiedyś o mały włos ten chudy starszy pan nie przewrócił mnie wchodząc do bloku (ja wychodziłam) bo przecież on ma prawo do wszystkiego i on musi pierwszy wejść i pchnął mnie mocno na futrynę drzwi. Więc to tego typu facet, lekko walnięty. RATUJCIE bo nie wytrzymam jak w poniedziałek mi znowy auto porysuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: powiedz mu o tym IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.02.05, 21:26 a które to osiedle? bo ten starszy pan w kapeluszu z pieskiem, lekko stuknięty coś mi mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: powiedz mu o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:31 Nie rob mu tego samego , bo pewnosci na 100 % nie masz. Zrob mu zdjecie. Pogadaj z nim jak sie da w obecnosci swiadkow Jakie to osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: dewastacja samochodu IP: *.bielsko.msk.pl 23.02.05, 12:52 Agnieszko, nie podam Ci konkretnych szczegółów dot. rejestracji obrazu za pomoca kamery, bo po prostu nie siedze wystarczajaco w temacie. ale na moj robotniczo chlopski rozum to jest pare metod podejscia do tematu. 1. wypozyczyc najzwyklejsza, najprostsza kamere z wyjsciem Video od jakiegos wujka/kolegi itp. podlaczyc to do magnetowidu i nagrywac na biezaco obraz. wiem ze juz stare magnetowidy mialy funkcje Long Play tzn. nagrywania z dwukrotnie wolnijsza predkoscia przesuwu tasmy. to oznacza ze maksymalnie moglabys nagrywac obraz non stop przez 8 godzin, to akurat pokrywa godziny nocne. kiedys byly wypozyczalnie sprzetu video, nie wiem czy we wspolczesnych czasach cos takiego sie uchowalo. 2. zwykla kamera internetowa, podlaczana do komputera np. przez gniazdo usb. pozostaje tylko sciagnac odpowiedni program ktory bedzie rejestrowal ten obraz na twardym dysku. komputer i kamera musza byc jednak odpowiedniej klasy (glownie takie parametry jak rozdzielczosc, czulosc kamery, procesor, ilosc pamieci i wielkosc dysku twardego komputera) zeby taki obraz sie do czegos nadawal. 3. Systemy CCTV (telewizji przemyslowej). skontaktuj sie z jakas prywatna firma zajmujaca sie sprzedaza tego typu systemow, przedstaw problem moze ci pomoga - wypozycza sprzet, zainstaluja itd. to jest kwestia jednej kamery i stacji bazowej ktora bedzie zapisywac obraz. mozna by o tym dluzej nawijac ale nie chce zanudzac forowiczow. gg# 3104663 pozdrawiam tomek Odpowiedz Link Zgłoś
anja666 Re: dewastacja samochodu 19.02.05, 22:21 Jeśli masz cierpliwośc to wystarczy ze zaczaisz sie z aparatem fotograficznym- wystarczajacy dowod. Zycze powodzenia! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszptak Re: dewastacja samochodu 20.02.05, 13:18 Jeśli jesteś pewna że to on zrób mu to samo (jeśli ma auto) może gdy poczuje jak to boli to przestanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md. Re: Kamera i rejestracja obrazu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:53 Takimi srodkami powina dysponować policja jako ze to na niej spoczywa obowiazek wyjaśnienia zarzutu.Nie tak dawno widziałem w TV program o czlowieku ktory twierdzil że kiedy jedzie samochodem niektórzy kierowcy celowo wymuszaja na nim pierwszeństwo oraz wykonuja agresywne manewry symulujące doprowadzanie do zderzenia jadąc z przeciwka.Zainstalowano mu w samochodzie kamerę i okazalo się ze rzeczywiście był to sposób na "zmiękczenie" stosowany przez usiłujących wymusić haracz.Prosto i efektywnie udalo sie dowieść że nie było to "przewrażliwienie" gościa tylko poważne historie.Czyżby koszt takich instalacji przewyższał możliwości policji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Kamera i rejestracja obrazu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 14:03 Policja twierdzi, że bez dowodu rzeczowego to oni nawet z nim nie będą rozmawiali. A poza tym jest to tzw. mała szkodliwość (u mechanika i blacharza oceniono ją na kwotę nawet do 5 tys. zł) - A przy okazji - w dzisiejszym "Fakcie" jest opisana pewna starsza pani z Wrocławia, która przez 4 lata regularnie niszczyła samochód sąsiada. Aż w końcu wpadła nagrana przez małą kamerę. Tomek dzięki za wyjaśnienia. Dam znać o rozwoju wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś