Dodaj do ulubionych

Szczecinianin prosi o pomoc

IP: *.sssa.com.pl 05.07.02, 13:02
Witam wszystkich forumowiczów z Bielska !
Jestem mieszkańcem Szczecina , w sierpniu przez 10 dni będę mieszkał wraz z
żoną i dziećmi ( 12 letni syn + 6 letnia córka ) w Waszym pięknym mieście !
Pierwszy i zarazem ostatni raz byłem w Bielsku w czasie pamiętnej powodzi w
1997 roku – i nie miałem nawet wolnej godziny na zwiedzenie Waszego miasta.
Pomóżcie i podpowiedzcie : co warto obejrzeć , odwiedzić ?
Może podacie mi adresy do ciekawych stron o Waszym mieście ?
Proszę o pomoc !

budrys67@wp.pl
Obserwuj wątek
    • zywy63 Re: Szczecinianin prosi o pomoc 05.07.02, 20:39
      Spróbuj wejśc na strony:
      www.bielsko.biala.pl
      www.bielskobiala.naszemiasto.pl

Pozdrawiam
    • Gość: grzegorz Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.fiu.edu 05.07.02, 21:54
      czesc

co warto zobaczyc? bielsko jest ladne ale malutkie, ja bym ci radzil pojechac w
      gory, np. kolejka na szyndzielnie, pojechac do szczyrku-na skrzyczne, tez
      kolejka, dziecka beda mialy atrakcje, nad jez. zywieckie...

a w bielsku mozesz isc na zamek, jest stala wystawa, pochodz po nentrum i
      tyle, nie wiem co mozna jeszcze robic, aha, mozesz jechac na gore ZAR, tam
      jestelektrownia widna, i sa 2 zapory

pozdro
    • Gość: Paweł Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 22:54
      W samym mieście nie ma szczególnych atrakcji choć jest b.ładne. Polecam góry,
      szyndzielnia, dębowiec(tam znajdziesz rozrywkę dla dzieci). Z dziećmi możesz
      wybrac się też na błonia.
      Miłego pobytu.
      pozdrawiam.
      Aaaa..zapomniałem o hipermarketach będących ulubionym miejscem wycieczek wielu
      Polaków:>)
    • Gość: Michał Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 22:59
      Polecam wyjazd do Czeskiego Cieszyna.
      Wszyscy bedą mieli uciechę z zagranicznej wycieczki, a do tego można obejrzeć
      polski Cieszyn. Niedawno otwarto w polskim Cieszynie muzeum niedaleko rynku
      ( stary pałac, ciekawe zbiory, fantastyczna kawiarnia w dziedzińcu ).
      Polecam też Pszczyną z rewelacyjnym zamkiem i fajnym parkiem.
      A w samym Bielsku fajnie jest na starym mieście.
    • Gość: Albrecht Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 23:01

Pozdrowienia dla Wałów Chrobrego! Piekna okolica. Czy dalej w pobliskiej baszcie
      koło zamku podają piwo 0,8 l? Nigdzie indziej tak dużego piwa nie spotkałem.
      Co do Bielska polecam starówkę: zamek Sułkowskich, okoliczne kamieniczki, dawny
      plac Garncarski obecnie Chrobrego, choć trwa tam remont. Warto zobaczyć 3 rynki:
      pierwszy w Bielsku ze średniwiecznym układem domów oraz dwa rynki w Białej po
      małopolskiej stronie.
      Wyjatkowy jest też jedyny w Polsce pomnik dr Lutra na placu właśnie Marcina
      Lutra. Przechodząc przez mosty na rzece Białej warto mieć świadomość iż przez
      kilka wieków była to granica miedzy Polską a Czechami, a później Austrią (od XV w
      do 1918 r). Biała była pod zaborem, Bielsko to miasto Śląska Austryjackiego. Do
      dziś rzeka jest granicą dialektów i regionów Małopolski i Ślaska. Polecam też
      odnowiony dworzec kolejowy i oryginalny napis sprzed 100 lat nad głównym
      wejściem. Wewnątrz odrestaurowane polichromie, herb Bielska oraz poczciwy keiser
      Franz Joseph.
      Aby zobaczyć panoramę miasta warto pojechać kolejką gondolową na Szyndzielnię,
      lub też wejść na pobliski i niewielki Dębowiec (bezpłatnie). Na szczytach obu gór
      są schroniska. Polecam też czerwony szlak na Magurkę (tak się to pisze) spod
      Stalownika w Mikuszowicach Krakowskich, to południowa dzielnica Bielska na trasie
      w kierunku na Żywiec. W pogodny dzień to wspaniała trasa widokowa: widać samo
      Bielsko oraz okolice, nawet poza Zalew Goczałkowicki.
      Zapraszam.

• Gość: Paweł Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.02, 23:35
        Gość portalu: Albrecht napisał(a):

>
        > Pozdrowienia dla Wałów Chrobrego! Piekna okolica. Czy dalej w pobliskiej baszci
        > e
        > koło zamku podają piwo 0,8 l? Nigdzie indziej tak dużego piwa nie spotkałem.
        > Co do Bielska polecam starówkę: zamek Sułkowskich, okoliczne kamieniczki, dawny
        >
        > plac Garncarski obecnie Chrobrego, choć trwa tam remont. Warto zobaczyć 3 rynki
        > :
        > pierwszy w Bielsku ze średniwiecznym układem domów oraz dwa rynki w Białej po
        > małopolskiej stronie.
        > Wyjatkowy jest też jedyny w Polsce pomnik dr Lutra na placu właśnie Marcina
        > Lutra. Przechodząc przez mosty na rzece Białej warto mieć świadomość iż przez
        > kilka wieków była to granica miedzy Polską a Czechami, a później Austrią (od XV
        > w
        > do 1918 r). Biała była pod zaborem, Bielsko to miasto Śląska Austryjackiego. Do
        >
        > dziś rzeka jest granicą dialektów i regionów Małopolski i Ślaska. Polecam też
        > odnowiony dworzec kolejowy i oryginalny napis sprzed 100 lat nad głównym
        > wejściem. Wewnątrz odrestaurowane polichromie, herb Bielska oraz poczciwy keise
        > r
        > Franz Joseph.
        > Aby zobaczyć panoramę miasta warto pojechać kolejką gondolową na Szyndzielnię,
        > lub też wejść na pobliski i niewielki Dębowiec (bezpłatnie). Na szczytach obu g
        > ór
        > są schroniska. Polecam też czerwony szlak na Magurkę (tak się to pisze) spod
        > Stalownika w Mikuszowicach Krakowskich, to południowa dzielnica Bielska na tras
        > ie
        > w kierunku na Żywiec. W pogodny dzień to wspaniała trasa widokowa: widać samo
        > Bielsko oraz okolice, nawet poza Zalew Goczałkowicki.
        > Zapraszam.
        >

Albrecht czy ty zawodowo piszesz przewodniki czy takie masz hobby? To nie
        złośliwość(żeby nie było wątpilwości), jestem pełen uznania dla twojej wiedzy o
        regionie.

• Gość: Albrecht Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.02, 08:15
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

>
          > Albrecht czy ty zawodowo piszesz przewodniki czy takie masz hobby? To nie
          > złośliwość(żeby nie było wątpilwości), jestem pełen uznania dla twojej wiedzy o
          >
          > regionie.
          >

Dzięki, miło mi.
          To coś więcej niż hobby. Moi rodzice byli przewodnikami wycieczek, dziadkowie
          ciekawie opowiadali , pokazywali dokumenty, miejsca. I tak zostało.
          Po prostu Bielsko to jest mój heimat, coś co się czuje, nie tylko miejsce gdzie
          mieszkasz.
          Pzdr.

• Gość: peteen Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 00:02
      wsiądźcie w brum-brum i zaliczcie pętlę beskidzką ( jedne z najpiękniejszych
      pejzaży w Polsce )
      i w wiśle idź na żebroczkę do knajpy regionalnej - pycha !
      :c)
      • Gość: uno Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 13:06
        • Gość: Budrys Re: Szczecinianin prosi o pomoc IP: *.sssa.com.pl 10.07.02, 10:23
          Witam wszystkich i serdecznie dziękuję za informacje.
          Na Skrzycznym w Szczyrku byłem – do dziś wspominam pierogi ruski ręcznie
          lepione i smażone na patelni przez 80 letnią babcię w barku przy kasie
          biletowej.
          Na górę nie wjeżdżałem - było zbyt niebezpiecznie by wskoczyć na „ławeczkę” i
          pomknąć choć do pierwszej stacji ...
          Na Szyndzielni nie byłem ale kojarzę że są to małe jakby autobusiki ( zielono -
          żółte? ) 6-8 osobowe.
          Jak wcześniej pisałem byłem w Bielsku podczas powodzi ( 1997 ) więc nie miałem
          żadnych możliwość zwiedzania miasta i okolic
          Pamiętam że nawet przejście w Cieszynie było zamknięte – o czym poinformowały
          mnie tamtejsze „mrówki” – a chciałem zakupić tam trochę kryształków tzn. kufli –
          które zbiera mój sąsiad , no i nie ukrywam coś do picia ...
          Zaraz pogrzebię w necie – dzięki za adresiki !
          Co do Szczecina to nie jestem fanem tutejszego piwa ( BOSMAN się nazywa ) – do
          dziś po „dniach morza” trwają dyskusje i spory czy aby woda z Odry nie jest
          smaczniejsza od tego specyfiku.
          Ostatnio piłem TATRA MOCNE ( 2,49 zł / 0,5l puszka ) i chłodne przy 30
          stopniowym upale wydawało mi się ambrozją !
          Dziękuję za wszystko i pozdrawiam Was serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka