Dodaj do ulubionych

MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.05, 17:11
1)Zapowiedź budowy fabryki MAN w Niepołomicach

2) Otwarcie Wyższej szkoły Zawodowej w Oświęcimiu

3) Budowa nowej walcowni Mittal Steel w Nowej Hucie za 1150 mln zł

4) Ogromny wzrost liczby turystów odwiedzających Kraków i Małopolskę

5) Otwarcie instalacji biopaliwa w Trzebini

6) Rozwój lotniska w Balicach w 2005 roku -liczba pasażerów zbliży się do 2
mln

Małopolska przyciąga zagranicznych inwestorów

ZOBACZ TAKŻE

• Rozmowa z marszałkiem Małopolski (04-08-05, 21:20)
• Philip Morris zainwestuje w Krakowie (04-08-05, 01:00)
• MAN ogłosił budowę fabryki w Niepołomicach (03-08-05, 21:53)

Wojciech Pelowski 04-08-2005 , ostatnia aktualizacja 05-08-2005 10:30

MAN, Philip Morris, a w kolejce stoją już następni wielcy inwestorzy! Region
ma wyniki lepsze niż kiedykolwiek wcześniej. Sam wyłoży 15 milionów złotych
pod inwestycje zagraniczne

czytaj dalej »

r e k l a m a

Coś drgnęło. Prezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych
Andrzej Zdebski powiedział nam wczoraj, że zmienia się myślenie o
Małopolsce. - Potencjał Krakowa i województwa zawsze był oceniany wysoko, ale
wszyscy mówili o jakiejś niemożności, ospałości. To pękło! Zainteresowanie
regionem rośnie, a władze lokalne dynamicznie podeszły do inwestorów. No i
komunikacja - Kraków ma coraz lepsze połączenia lotnicze z Europą. To będzie
procentować - ocenia.

Przyjadą bogaci

O inwestycji niemieckiego koncernu MAN w Niepołomicach pisaliśmy wczoraj.
Przypomnijmy, że Niemcy za prawie sto milionów euro zbudują zakład
produkujący 15 tys. ciężarówek rocznie. Zatrudnienie w nim znajdzie 650 osób.
Ważniejsze, ilu ludzi znajdzie pracę obok. Wicemarszałek małopolski Witold
Śmiałek przyznał wczoraj, że w firmach wokół fabryki pracę znaleźć może nawet
cztery tysiące osób. Wiemy też, że pod Krakowem będzie prawdopodobnie
zbudowany również tor testowy dla ciężarówek.

Co to oznacza dla małych Niepołomic i dla regionu. - Nie chcę zapeszyć, ale
to może być przełom taki, jak wejście Coca-Coli [w 1994 r. firma
zainwestowała w biednej wtedy gminie, przyciągnęła kolejne inwestycje -
red.] - przyznaje burmistrz Stanisław Kracik. I wylicza: - Będziemy mieć
nowych mieszkańców, będą nowe domy. Zamieszka w nich wielu menedżerów, który
płacą duże podatki. Już dziś 40 proc. dochodów gminy pochodzi z PIT-ów. Do
tego podatek od nieruchomości - przybędzie ponad 1 mln zł. O 10 proc.
wzrośnie zapewne baza usługowa, bo jedno nowe miejsce pracy w produkcji
generuje trzy w usługach. I spadnie bezrobocie - dziś mamy 7 proc., może
będzie i o połowę mniej.

Do tego dochodzi budowa obwodnicy miasta, poprawienie przejazdów przez tory
kolejowe. W efekcie, jak zapewnia Kracik, mimo rozwoju przemysłu mieszkańcom
Niepołomic będzie się żyło wygodniej.

Reakcja łańcuchowa

Witold Śmiałek o kolejnych inwestycjach. - Wartość jednej z nich to
kilkadziesiąt milionów euro. To firma z branży spożywczej. Przybędzie nam
kolejne 150 miejsc pracy - zapowiada. Gdzie? - Niepołomice albo okolice
Wolbromia. Na razie nie mogę powiedzieć więcej. Pewne, że trzeba iść za
ciosem.

Stanisław Kracik wspomina też o kolejnych trzech firmach planujących otwarcie
działalności w jego gminie. - Zainwestują od 20 milionów każda - deklaruje.

Skąd taka dobra passa? Marszałek województwa Janusz Sepioł podkreśla świetne
wykształcenie Małopolan. Potwierdza to Nina Soenoto z biura prasowego Philip
Morris International w Lozannie, który wybrał Kraków na centrum księgowości i
zarządzania kadrami w Europie. Dlaczego? - Głównie przez dostęp do
wykwalifikowanej kadry. Szczególnie ważna jest znajomość języków obcych. W
naszych analizach Kraków wypadał pod tym względem najlepiej - przyznała
wczoraj w rozmowie z nami.

PMI planuje zatrudnić w Krakowie około pół tysiąca osób (pierwsze w przyszłym
roku), a biura chce zorganizować na terenach firmy w Nowej Hucie.

Dowiedzieliśmy się też, że jedna z francuskich firm chce zbudować i
obsługiwać w Balicach wielopoziomowy parking.

Region pomoże

O inwestycje zagraniczne trzeba się jednak postarać. Zdebski podkreśla, że
problemem Małopolski jest trudna struktura własności gruntów. - Dlatego
powołamy specjalną spółkę zajmującą się ich przygotowywaniem. Będzie m.in.
wykupywać prywatne działki i przygotowywać je pod inwestycje - tłumaczy
Śmiałek. Spółkę Małopolskie Parki Przemysłowe stworzą województwo
małopolskie, Krakowski Park Technologiczny, gmina Niepołomice i Małopolska
Agencja Rozwoju Regionalnego.

Małopolskie zobowiązało się do jesieni dostarczyć dla MAN-a aż 80 hektarów
gruntów, a w ciągu półtora roku - kolejne 62 hektary. Ustaliliśmy, że
województwo przeznaczy na to około 15 mln zł.

Pomysłem wicemarszałka Śmiałka jest też utworzenie specjalnych kierunków
studiów na krakowskich uczelniach. - Chcemy wciągnąć inwestorów i uczelnie do
wspólnych projektów. Niech kształcą ludzi, którzy od razu mogą mieć pracę w
nowych zakładach - zaznacza.
Obserwuj wątek
    • settembrini Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES 06.08.05, 23:39
      nie onanizuj sie tak ta malopolska i lepiej zerknij na inwestycje w KSE, ktore
      sa kilkukrotnie wieksze. poza tym mam pytanie, gdzie mieszkasz i zarabiasz na
      zycie? bo jesli dobrz pamietam masz katowickie IP
      • Gość: malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.05, 09:17
        Program górniczy dla Małopolski
        Kolejne 20 mln zł
        2005-08-05

20 mln zł rozdzieli Zarząd Województwa Małopolskiego na inwestycje w ramach
        "Programu łagodzenia skutków restrukturyzacji górnictwa, hutnictwa oraz wielkiej
        syntezy chemicznej".

Samorządy będą mogły otrzymać dotacje na rozbudowę dróg, inwestycje w ochronę
        środowiska, przygotowanie terenów pod inwestycje oraz odnowę obszarów miejskich.

Początkowo program łagodzenia skutków zmian w branży górniczej, hutniczej i
        chemicznej był przewidywany tylko dla Śląska. Po interwencjach samorządu
        województwa objęto nim także Małopolskę, bo skutki zwolnień w górnictwie czy
        hutnictwie dotykają także nasz region, szczególnie jego zachodnią część. W
        ubiegłym roku województwo małopolskie otrzymało pierwsze 20 mln zł na realizację
        górniczego programu, które zostały przeznaczone na utworzenie 4 funduszy
        pożyczkowych. W tym roku pieniądze zostaną przeznaczone na inwestycje służące
        rozwojowi przedsiębiorczości.

O dofinansowanie można się starać, gdy inwestycja będzie zlokalizowana na
        terenie powiatu: bocheńskiego, brzeskiego, chrzanowskiego, gorlickiego,
        krakowskiego, olkuskiego, oświęcimskiego, proszowickiego, tarnowskiego,
        wadowickiego i wielickiego albo na terenie miast Tarnowa i Krakowa. Dotacja
        pokryje 50 proc. kosztów inwestycji, ale nie może być większa niż 250 tys. euro
        (w przypadku dróg, inwestycji ekologicznych oraz odnowy obszarów miejskich) lub
        750 tys. euro (przygotowanie terenów pod nowe inwestycje). Wnioski można składać
        do 9 września.

• Gość: malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.05, 09:19
          ałopolska pierwsza w Polsce
          2005-08-01

500 pomysłów zgłosili wstępnie samorządowcy do programu "Odnowa wsi oraz
          zachowanie i ochrona dziedzictwa kulturowego", dofinansowującego realizację
          różnych lokalnych przedsięwzięć z funduszy UE.

To wyjątkowo korzystny program, ponieważ dofinansowanie wynosi 80 proc. wydanych
          kwot, a instytucje kultury mogą jeszcze uzyskać dodatkowe pieniądze z ministerstwa.

Można je wydać np. na remont zabytków i parkingów przed nimi, odbudowę i
          adaptację remiz strażackich czy domów kultury, na boiska i ogródki jordanowskie.
          W praktyce, apetyty okazały się skromniejsze i w rankingu znalazło się 146
          projektów z 67 gmin, które musiały liczyć poniżej 5 tys. mieszkańców.
          Zatwierdzono 94 wnioski na 28,8 mln zł. Są wśród nich:

*
          renowacja Dworku Paderewskiego w Kąśnej Dolnej,
          *
          budowa platformy widokowej w Jodłówce Tuchowskiej,
          *
          budowa i remonty ośrodków kultury w Kamienicy, Turzy, Ochotnicy Dolnej,
          Korzennej, Raciechowicach, Łopusznej, Racławicach, Nowym Brzesku czy Wieprzu.

Małopolska jako pierwsza w kraju uporała się z zamknięciem listy projektów. W
          sierpniu będą podpisywane umowy z wnioskodawcami, potem zostaną przeprowadzone
          przetargi na wykonanie prac. I tu uwaga! Nie wolno rozpoczynać żadnych robót,
          przed podpisaniem umowy na dofinansowanie, pod rygorem cofnięcia dotacji! Były
          już dwa takie przykłady w Małopolsce. Inwestycja nie może być też dofinansowana
          z innego źródła.

• Gość: malop MAN w Niepołomicach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.05, 22:42
            ojewództwo przeznacza na wykup ziemi 7,5 mln zł, które zresztą się zwrócą,
            ponadto za podobną kwotę przebudujemy drogę, która będzie służyła i fabryce, i
            mieszkańcom oraz wiadukt w Staniątkach. Warto wyłożyć te pieniądze w zamian za
            2,5 tys. miejsc pracy i awans technologiczny całej okolicy, który zawsze idzie
            za poważnym inwestorem.

Prawie 96 mln euro zainwestuje firma MAN w montownię ciężarówek koło Niepołomic.
            Rocznie będzie z niej wyjeżdżać 15 tys. pojazdów, ma tam pracować 650 osób, nie
            licząc 1950 miejsc pracy, które powstaną wokół tej inwestycji. Aby ją jednak
            zdobyć, musimy przygotować tereny pod fabrykę. To właśnie kłopoty z wykupem
            ziemi, jakie przeżywają inwestorzy na Słowacji, spowodowały, że firma
            zdecydowała się ostatecznie na Małopolską
            - W związku z tym powołujemy specjalną spółkę, która zajmie się przygotowaniem
            terenów - mówi Marek Sowa, wicedyrektor kancelarii Zarządu Województwa.

- Reprezentowana w niej będzie też gmina Niepołomice, która już jest
            właścicielem części gruntów. Krakowski Park Technologiczny i Małopolska Agencja
            Rozwoju Regionalnego. Dajemy inwestorowi do dyspozycji 80 ha już na jesieni, a w
            ciągu następnych kilkunastu miesięcy dalsze 62 hektary. W perspektywie ma to być
            kompleks przemysłowy o powierzchni 250 ha! Województwo przeznacza na wykup ziemi
            7,5 mln zł, które zresztą się zwrócą, ponadto za podobną kwotę przebudujemy
            drogę, która będzie służyła i fabryce, i mieszkańcom oraz wiadukt w Staniątkach.
            Warto wyłożyć te pieniądze w zamian za 2,5 tys. miejsc pracy i awans
            technologiczny całej okolicy, który zawsze idzie za poważnym inwestorem.

• malop tychy a wisła 09.08.05, 23:52
              Oczywiście jedne z najlepszych i najstarszych zakłady Piwowarskie wybrały
              najlepszą drużynę oczywiście z Krakowa

a nie IV ligowe Katowice

bo inaczej by było i strasznie i śmiesznie
              • Gość: qlomyoth Re: tychy a wisła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:59
                a ja bym spojrzal w innym stopniu na to , nad czym sie tak zachwycasz:
                1) glowne drogi w Krakowie sa gorsze niz drogi osiedlowe w gorniczych obszarach
                Slaska
                2) malopolskie wsie to jeden wielki chaos w architektorze
                3) Pyrzowice rozwijaja sie rownie dynamicznie co Krakow
                4)Ludzie z Krakowa dla mnie niczym nie roznia sie od mieszkancow Warszawy, czyt.
                Buce zachwycajacy sie swoim (na tle europejskim) srednio ladnym miastem

Nie zaprzeczam ze sie to wojewodztwo nie rozwija, ale Slask w niczym napewno mu
                nie ustepuje pod katem dynamiki rozwoju.
                • aliveinchains Re: tychy a wisła 17.08.05, 09:44
                  Gość portalu: qlomyoth napisał(a):

> a ja bym spojrzal w innym stopniu na to , nad czym sie tak zachwycasz:
                  > 1) glowne drogi w Krakowie sa gorsze niz drogi osiedlowe w gorniczych
                  obszarach
                  > Slaska
                  > 2) malopolskie wsie to jeden wielki chaos w architektorze
                  > 3) Pyrzowice rozwijaja sie rownie dynamicznie co Krakow
                  > 4)Ludzie z Krakowa dla mnie niczym nie roznia sie od mieszkancow Warszawy,
                  czyt
                  > .
                  > Buce zachwycajacy sie swoim (na tle europejskim) srednio ladnym miastem
                  >
                  > Nie zaprzeczam ze sie to wojewodztwo nie rozwija, ale Slask w niczym napewno
                  mu
                  > nie ustepuje pod katem dynamiki rozwo

A byłeś kiedys w Krakowie? Bochni, Olkuszu, Wieliczce czy Brzesku? Widziałeś
                  inne podkrakowskie miejscowości? Zapewne nie... większą dziadowizne widać na
                  górniczych osiedlach GOP niż w Krakowie czy innch miastach malopolski. Więdz
                  siedz sobie w swoim przebogatym i przepieknym Bytomiu, bierz swoją rente
                  górniczą a takich bzdur nie pisz bo widze, że nie wiele wiesz i widziałeś.

1. Do Tarnowa droga jest nie najgorsza. W wielu miejscach poszerzona została na
                  dwupasmową.....W ciagu 5 lat ma powstac przedłużenie A4 do Tarnowa.
                  2. Zależy jakie wsie..bo na śląsku to chasu nie mało.
                  3. I dobrze. Na konkurencji korzysta klient.
                  4. Mam wielu znajomych Krakusów. Są zupełnie inni niż Warszawiacy, nie są
                  zarozumiali, bardziej skromni i normalni.....a dumni to mają z czego być.

• Gość: qlomyoth Re: tychy a wisła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:21
                    A byłeś kiedys w Krakowie? Bochni, Olkuszu, Wieliczce czy Brzesku? Widziałeś
                    > inne podkrakowskie miejscowości? Zapewne nie... większą dziadowizne widać na
                    > górniczych osiedlach GOP niż w Krakowie czy innch miastach malopolski. Więdz
                    > siedz sobie w swoim przebogatym i przepieknym Bytomiu, bierz swoją rente
                    > górniczą a takich bzdur nie pisz bo widze, że nie wiele wiesz i widziałeś.

W Krakowie studiuje(ale po studiach wracam na Slask, bo uwazam,ze tu sa wieksze
                    perspektywy), i uwierz mi, wiem co pisze. Wszystkie te miasteczka tez mialem
                    okazje zobaczyc. Dziadowizna gorniczych osiedli...czy ja wiem...widziales kiedys
                    Nikiszowiec czy tez to co pierwotnie zostalo z Giszowca? Krakow to tylko centrum
                    ktore mozesz przejsc piechota w ciagu godziny (nie raz wracalem z Kazimierza na
                    29listopada w tym czasie, w nocy, bo to miasto, gdzie tramwaje koncza kursowac
                    po 23.10) a reszta to tylko bloki, bloki, bloki, ktore mimo ze nowsze, nie
                    wytrwaja takiej proby czasu jak ta wspomniana przez Ciebie "dziadowizna". Poza
                    tym Krakow nie robi na mnie specjalnego wrazenia, maja tam pare budynkow
                    starszych niz 200 lat, ale te pozniejsze to nic porywajacego, bo czy w Kraku
                    jest np. jakis budynek z konca XIX w, ktory mozna by porownac z np. Hotelem
                    Monopol w Katowicach?

Bytom? Jestem z Chorzowa, ale Bytom bardzo lubie, bo pod zabrudzona fasada kryje
                    sie naprawde piekne miasto. Zreszta podobno maja wyemitowac obligacje w celu
                    przywrocenia dawnego blasku, co czesciowo juz im sie udaje.
                    www.um.bytom.pl/dbytom/ tu masz link, zeby miec wyobrazenie jak to miasto
                    kiedys wygladalo. "Przebogatym", a jest w Polsce jakies miasto, gdzie pojecie
                    "bieda" jest nieznane?

1. Do Tarnowa droga jest nie najgorsza. W wielu miejscach poszerzona została na
                    >
                    > dwupasmową.....W ciagu 5 lat ma powstac przedłużenie A4 do Tarnowa.

Przyznasz, ze na Slasku polaczenia z wiekszymi miastami sa niebo lepsze niz ta
                    droga. Za nim zaczna przedluzac ta autostrade, to niech lepiej zrobia gruntowny
                    remont jej kawalka kolo lotniska w Balicach, bo takich kolein, o glebokosci
                    okopow z czasow I wojny, to na Gornym Slasku nie widzialem.

4. Mam wielu znajomych Krakusów. Są zupełnie inni niż Warszawiacy, nie są
                    > zarozumiali, bardziej skromni i normalni.....a dumni to mają z czego być.
                    >

Moze za bardzo uogolnilem, ale generalnie to dla mnie nie ma roznicy miedzy
                    ludzmi z tych miast. "Bardziej skromni"...przejdz sie do Coffee Republic na
                    Brackiej, zobaczysz skromnosc tamtejszej mlodziezy z pobliskiego liceum, buce
                    jakich malo;)
                    I jak juz powiedzialem, mnie to miasto nie zachwyca, moze dlatego, ze jego plusy
                    nie przeslonily mi minusow, tak jak zalozycielowi tematu, ktory chyba jakos
                    probuje leczyc tym wklejaniem wszystkich wiadomosci o Krakowie swoje
                    malomiasteczkowe kompleksy. Kazde wieksze miasto we Wloszech, bije uroda Krakow
                    na glowe, polecam zobaczyc chocby Udine, gdzie mieszkalem przez 5 lat. Pozdrawiam.

• aliveinchains Re: tychy a wisła 30.08.05, 15:49
                      Co do perspektyw - to sie zgodzę (sam wróciłem do siebie), choć wielu
                      absolwentom co zostali w kraku tez sie nieźle powodzi. Najwiekszym problemem są
                      w Kraku ceny mieszkań.

Ładne XIX wieczne budynki? A np. hotel Polonia? Sporo ciekawej architektury z
                      okresu A-W możesz zobaczyć miedzy plantami a Alejami. No i jest tego w okolicy
                      Dietla. Ładne są też dzielnice z 20 lecia miedzywojennego.

Bochnia, Wieliczka itd? Kolego byłeś czy nie/ Nie przesadzaj z ta bidą, bo
                      wiekszą masz na Śląsku...

Mieszkałem w Mercurym i szybko uciekłem na AGH - faktycznie nieciekawa okolica
                      Krakowa, ale obok np. masz Żabiniec, który odstaje od monotoni bloków. Z
                      drugiej strony - okropnych blokowisk to masz mnóstwo i w GOP.....

Co do licealistów Krakowskich? Specjalnie nie szukałem ich towarzystwa. Mlodzi
                      ludzie skłonni do pozerstwa są wszędzie. Coffe Republic - byłem tam pare razy
                      na seansach filmowych, gdyby nie one to nigdy bym tam nie wpadł. Dichowa
                      knajpka, polecałbym inne....

• Gość: qlomyoth Re: tychy a wisła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 21:19
                        Najwiekszym problemem są
                        >
                        > w Kraku ceny mieszkań.

To fakt, w Katowicach mozesz wynajac mieszkanie znacznie taniej, przez co koszty
                        zycia tutaj sa znacznie nizsze, dochadza do tego nizsze koszty benzyny itp.

> Ładne XIX wieczne budynki? A np. hotel Polonia? Sporo ciekawej architektury z
                        > okresu A-W możesz zobaczyć miedzy plantami a Alejami. No i jest tego w okolicy
                        > Dietla. Ładne są też dzielnice z 20 lecia miedzywojennego.

Nie mowie, ze w Kraku nie ma ladnych budynkow z konca XIX w tylko, ze te
                        katowickie robia na mnie zdecydowanie wieksze wrazenie:)

> Bochnia, Wieliczka itd? Kolego byłeś czy nie/ Nie przesadzaj z ta bidą, bo
                        > wiekszą masz na Śląsku...

W Wieliczce mam kumpla z roku, w Bochni mialem kiedys kobiete:)

> Co do licealistów Krakowskich? Specjalnie nie szukałem ich towarzystwa. Mlodzi
                        > ludzie skłonni do pozerstwa są wszędzie. Coffe Republic - byłem tam pare razy
                        > na seansach filmowych, gdyby nie one to nigdy bym tam nie wpadł. Dichowa
                        > knajpka, polecałbym inne....

to z ludzmi z coffee republic to tylko przyklad na to czego nie lubie w
                        Krakusach, ale fakt faktem, w CR maja swietne espresso, a klubowy klimat mi jak
                        najbardziej odpowiada:)
                        • aliveinchains Re: tychy a wisła 30.08.05, 21:36
                          To fakt, w Katowicach mozesz wynajac mieszkanie znacznie taniej, przez co koszt
                          > y
                          Co do wynajmu to w Kraku nawet są tańsze niż w Katowicach....wszytko zależy od
                          standartu i lokalizacji. Ale w Krakowie rynek wynajmowanych lokali jest dużo
                          większy, stąd konkurencja wieksza. Mam na myśli kupno. W Krakowie mieszkań
                          buduje sie o niebo wiecej niż w Katowicach alę są one cholernie drogie. Nie
                          wiem jakie są ceny w Katowicach, ale do tanich mieszkanie w Kato nie należą.

Archiektura XIX-poczXX wieku? No coż kto woli. Ja wolę eklektyzm i secesjie
                          rodem z Wiednie, niż eklektyzm i seccesję w którą jest wmieszany pruski mur i
                          pseudohanzeatyckie wierzyczki....
                          Zresztą, była to epoka, gdzie i Krak i Kato wzorowały się na największych
                          metropoliach i trendach, stąd pewne podobieństwa co do budownictwa są spore....

Nie generalizuj. To mogłybyć i Krakusy jak i Hanysy studiujące w
                          Kraku....buractwem natura obdaża po równo każdy region. W Chorzowe
                          (Śródmieście) byłem kiedyś w pewnym klubie dość znanym, ale nazwa mi wypadła,
                          na rockotece - pozerstwa i buractwa też było sporo.

ale fakt faktem, w CR maja swietne espresso, a klubowy klimat mi jak
                          > najbardziej odpowiada:)
                          A ja wole klimaty rock metal stąd generalnie omijam takie miejsca jak RC.

• Gość: Zenon z Żywca Re: tychy a wisła IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 30.08.05, 22:54
                      Koleś widać, żeś z Chorzowa. To myślenie imperialne na kupce gruzu którego nie
                      chce się uprzątnąć, to przeświadczenie o urodzie zadymionego i brudnego miasta
                      ale że że Śląska to mu inne np. Kraków nie mogą podskoczyć, itp itd. Człeku daj
                      ta sobie siana i nie opowiadaj krotochwili.
                    • arbaal Re: tychy a wisła 13.09.05, 16:07
                      Oj straszne kompleksy kolega ma w stosunku do Krakusów.
      • malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES 01.09.05, 19:52
        a ja lubię
    • Gość: Olo Małopowe przyśpieszenie i sukces IP: 62.233.185.* 17.08.05, 11:24
      malop, proszę Cię-trochę rozsądku.
      Bombardujesz to forum bezmyślnie wklejając przypadkowe artykuły o Kraku. Nie
      ważne o czym i z czym związane byle móc sobie zastosować sekwencję:
      SelectAll/Copy/Paste.
      Nie możesz robić tego na forum Krakowa, bo z tego co widzę, to tam czegoś
      takiego niema i pewnie by się ucieszyli z tak rzetelnego kronikarza życia tegoż
      pięknego miasta, jakim niewątpliwie jesteś.
      • Gość: malop Re: Małopowe przyśpieszenie i sukces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:06
        Umowa z MAN-em podpisana
        2005-08-17

Za blisko 100 milionów euro w Niepołomicach pod Krakowem niemiecka firma MAN
        wybuduje fabrykę samochodów ciężarowych. Znajdzie w niej zatrudnienie prawie
        700 osób. Dziś polskie władze podpisały oficjalną umowę z inwestorem.

Polski wkład w inwestycję to 52 miliony złotych. Minister gospodarki Jacek
        Piechota podkreślił jednak, że podatki i inne opłaty, które zapłaci inwestor
        będą 3 razy wyższe.

PS W sprawie chaosu w małopolskich wsiach .

Chyba kilku kolegów nie zdaje sobie sprawy że 90% małopolskich wsi powstało
        w średniowieczu i co ciekawe w większości na prawie magdeburskim

również aby zauważyć urbanistyczną idę wsi (ulicówka,pierścieniowa,...)

należy spojrzeć na mapę

Co do architektury od kilkunastu lat wprowadzone i egzekwowane są wymagania
        co do budownictwa reginalnego (podhalańskiego,jurajskiego,ojcowskiego..)

i jeszcze jedno małopolska jest chyba jedynym obszarem w Polsce gdzie liczba
        ludności wiejskiej rośnie
        • malloppo Re: Małopowe przyśpieszenie i sukces 17.08.05, 22:45
          Chaos to jest potężny na Ślasku. Np huta i kopalnia w centrum miasta Chorzowa i
          Katowic. Bieda Galicyjska? Pierniczenie! Żywiec, Olkusz czy Bochnia lepiej się
          mają niż duże Piekary Ślaskie, Tarnowskie Góry czy Knurów. Jechałem ostatnio do
          Tarnowa. Mijałem Wieliczke, Bochnie, Brzesko. Elegankie miasteczka wśród
          malowniczych wzgórz pogórza karpackiego. Zadbane sa stare domostwa a nowych tż
          powstaje sporo. Gdzie ta bieda? Ludzie pracują jak i gdzie mogą. Przeciwieństwo
          Śląska, gdzie dominuja dzielnice nędzy, bezrobocie, życie z zasiłków i
          ksieżycowy krajobraz, Podbeskidziu bliżej jest pod wzgledem społecznym i
          ekonomicznym do Małopolski niż do podupadajacego GOP!

• Gość: Olo Re: Małopowe przyśpieszenie i sukces IP: 62.233.185.* 17.08.05, 23:07
            podupadasz to chyba Ty i to w dodatku na umyśle.
            Trochę obiektywizmu proszę, bo naprawdę jest problem z doczytaniem tego do
            końca.
            • Gość: malop A to w kwesti upadającego UMYSŁY - TO DLA OLA IP: 195.136.186.* 25.08.05, 18:43
              Małopolska liderem edukacyjnym
              2005-08-25

Ogłoszone niedawno procentowe wyniki matur plasują małopolskich uczniów na
              pierwszym miejscu w Polsce. Podobnie jest w odniesieniu do egzaminów na
              zakończenie szkoły podstawowej. Natomiast średnie rezultaty z egzaminu
              gimnazjalnego dają Małopolsce drugie miejsce w kraju, zaraz po województwie
              mazowieckim. Skąd tak dobre wyniki?

Marszałek Janusz Sepioł uważa, że w istocie trzy rzeczy przyczyniły się do
              tego. Najważniejsza - to stopa bezrobocia - w regionach, gdzie jest najniższe
              bezrobocie, rezultaty były najgorsze (m.in. w Zachodniopomorskim czy Lubuskim).
              Co więcej, mimo ogólnie panującego przekonania, że uczniowie wypadają najlepiej
              w miastach, to właśnie w Małopolsce, województwie rolniczym, wyniki są
              najlepsze.

Innym czynnikiem jest infrastruktura kulturalna - liczba muzeów, bibliotek,
              ośrodków kultury, jak również czytelnictwo jest kolejnym czynnikiem wpływającym
              na wysoki poziom wykształcenia.

I wreszcie ostatni - być może najmniej potwierdzony statystykami - czynnik
              odwołujący się do wartości dominujących w społeczeństwie lokalnym. Im
              silniejsze są w regionie wartości tradycyjne i konserwatywne, tym wyniki
              nauczania są lepsze. Potwierdza się to nie tylko w Polsce, ale również w
              Niemczech, gdzie na przykład Bawaria jest najsilniejszym regionem pod względem
              edukacyjnym.

Marszałek Janusz Sepioł przedstawił statystyki potwierdzające te zależności na
              konferencji prasowej w Urzędzie Małopolskim Województwa Małopolskiego, która
              się odbyła w związku z posiedzeniem Regionalnego Komitetu Sterującego, który
              ustalił listę rankingową w Działaniu 3.5.1 Lokalna Infrastruktura edukacyjna i
              sportowa ZPORR.

• Gość: Olo Re: A to w kwesti upadającego UMYSŁY - TO DLA O IP: 62.233.185.* 25.08.05, 19:33
                jeśli zwracasz się bezpośrednio do mnie, to nie licz na dyskusję.
                Robisz z siebie pajaca i krętacza, pisząc pod różnymi nick'ami i udając różne
                osoby. A do tego bezmyślnie reprodukujesz cudze artykuły bez jakiegokolwiek
                nawiązania do spraw Bielska.
                Albo udajesz kretyna, albo jesteś największym jakiego spotkałem.
                I najlepsze w tym wszystkim, że nie przeszkadza Ci, że reprezentujesz powyższe
                cechy.

Powodzenia w dalszym kopiowaniu i wklejaniu jałowy człowieku.

PS.
                dawno nie napisałem tylu osobistych uwag pod cudzym adresem, czego staram się
                nie robić. Ale musicie to przełknąć.
            • Gość: zgred Pytanie do Ola IP: *.spidernet.pl / 80.51.254.* 30.08.05, 23:04
              Olo w chorzowskim ZOO miejsca zabrakło, czy bananów nie dowieźli?
              • Gość: Olo Re: Pytanie do Ola IP: 62.233.185.* 30.08.05, 23:46
                Gość portalu: zgred napisał(a):

> Olo w chorzowskim ZOO miejsca zabrakło, czy bananów nie dowieźli?

...ouuuu, pięta boli?
                przepraszam już nie nadepnę.
    • Gość: sturt Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.devs.futuro.pl 25.08.05, 19:57
      zjeżdzaj na forum krakowskie.
      Nic mnie nie obchodzi co się w tej waszej galicji dzieje.
      • Gość: bielikjasny Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.05, 14:25
        a mnie obchodzi
        • Gość: Olo Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: 62.233.185.* 26.08.05, 14:53
          Gość portalu: bielikjasny napisał(a):

> a mnie obchodzi

to proponuje Ci wejść na forum Krakowa.
          tak chyba będzie prościej i przejżyściej.
          • Gość: * Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: 195.136.186.* 27.08.05, 20:09
            • malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES 27.08.05, 20:12

Małopolscy uczniowie
              Najlepsi w kraju
              2005-08-26

Uczniowie z małopolskich szkół osiągają najlepsze wyniki podczas egzaminów
              sprawdzających wiedzę na zakończenie każdego poziomu nauczania. - Sukces jest
              tym większy, że w Małopolsce wielu uczniów pochodzi z terenów wiejskich -
              podkreśla marszałek województwa Janusz Sepioł. Małopolska ma najlepszy średni
              wynik sprawdzianu na zakończenie szkół podstawowych.

Minimalnie wyprzedziła Mazowsze, większa różnica dzieli ją od województwa
              opolskiego i lubelskiego.

Średnie wyniki egzaminu gimnazjalnego plasują województwo małopolskie na
              pierwszym miejscu razem z Mazowszem. Wyniki matury czynią Małopolskę
              zdecydowanym liderem. Daleko za nią jest Śląsk i Podlasie.

Według marszałka województwa małopolskiego wpływ na tak dobre wyniki edukacji
              ma kilka czynników. Najważniejszy jest niski poziom bezrobocia. - Tam, gdzie
              bezrobocie jest małe, wyniki egzaminów są lepsze - zauważa Janusz Sepioł.

Wpływ na dobry poziom kształcenia ma też liczba muzeów (w Małopolsce jest ich
              najwięcej), liczba bibliotek publicznych (Małopolska jest trzecia),
              czytelnictwo (Małopolska trzecia) oraz liczba domów i ośrodków kultury (w
              Małopolsce jest ich najwięcej).

- Nie umniejszałbym roli nauczycieli, bez których wszystkie inne czynniki nie
              miałyby znaczenia - dodaje marszałek Sepioł.

• malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES 30.08.05, 22:30
                Milion pierwszy pasażer w Balicach
                2005-08-30

W Międzynarodowym Porcie Lotniczym im. Jana Pawła II Kraków-Balice został
                przyjęty milionowy i milion pierwszy pasażer. Krakowskie lotnisko to pierwszy w
                Polsce port regionalny, który obsłużył w ciągu ośmiu miesięcy milion pasażerów.
                Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł wręczył milionowemu pierwszemu
                pasażerowi symboliczny bilet na weekendowy pobyt w Małopolsce dla dwóch osób.

Milionową pierwszą pasażerką była Lorella Introna z Mediolanu - farmaceutka,
                która przyjechała do Krakowa na kongres pediatrów. Jest to jej pierwszy pobyt w
                naszym kraju. Milionowym pasażerem okazał się Ugo Dallolia. Pracując dla firmy
                Valeo, kilkakrotnie odwiedzał on już Kraków i Małopolskę. - To dobrze, że nasz
                region odwiedzają przedstawiciele nauki i biznesu - podsumował uroczystość
                marszałek Janusz Sepioł.

Rok 2005 to czas dynamicznego rozwoju ruchu turystycznego w Małopolsce. W
                ubiegłym roku Kraków odwiedziło 6,5 mln osób, a z krakowskiego lotniska
                skorzystało ponad 841 tys. W tym roku Miasto odnotowuje już 25 proc. wzrost
                liczby turystów. Według szacunków do końca roku Kraków odwiedzi ponad 8 mln
                osób, a z krakowskiego lotniska skorzysta ok. 1,5 mln pasażerów.
    • Gość: mmalopp Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:29
      Potrącił i upozorował gwałt...
      08.09.2005 10:01
      Małopolska policja zatrzymała kierowcę, który przejechał samochodem kobietę, a
      potem upozorował napad na nią, gwałt i zabójstwo

Do tragedii doszło w poniedziałek wieczorem. 49-letnia mieszkanka miejscowości
      Płazy, ceniony psycholog w powiecie chrzanowskim, wyszła na spacer z psem. Była
      godzina 22. Długo nie wracała do domu. Mąż i córka zaczęli jej więc szukać. To,
      co zobaczyli, było szokujące. Kobieta leżała częściowo rozebrana w lesie przy
      ul. Tenczyńskiej w Płazie. Nie żyła - informuje "Gazeta Krakowska".

Początkowo przypuszczano, że została zgwałcona. Badania tego jednak nie
      potwierdziły. Zmarła w wyniku uderzenia samochodem. Jak to się stało?

Kobieta szła prawidłowo lewą stroną jezdni. Z tyłu nadjechały dwa samochody.
      Chrysler wyprzedzał skodę. Jechał z prędkością ponad 150 km na godzinę. Potrącił
      pieszą. Jak później stwierdził patolog - zginęła na miejscu. Samochody
      zatrzymały się. Gdy sprawca wypadku oraz jego koledzy z pracy - 35- i 28-letni
      zorientowali się, że ofiara nie żyje, odjechali. Nie wezwali pomocy.

Kierowca chryslera wrócił jednak na miejsce wypadku. Twierdzi, że przy kobiecie
      stał nieznany mężczyzna. Sprawdzał jej tętno. Miał mu powiedzieć, żeby uciekał,
      bo jej już nic nie pomoże - mówi Dariusz Pogoda, rzecznik chrzanowskiej policji.

Zanim odjechał, postanowił zatrzeć ślady wypadku. Wciągnął swą ofiarę do lasu.
      Pozbierał rozrzucone elementy rozbitego pojazdu oraz tablicę rejestracyjną. Nie
      zauważył jednej części - znaku firmowego auta. To naprowadziło policjantów na
      jego ślad. W powiecie jest 35 takich samochodów. Zaczęli więc odwiedzać ich
      właścicieli. Poszukiwany samochód znaleziono w jednym z sołectw w gminie
      Alwernia. Miał uszkodzony przód, a na masce ślady krwi.

W tym czasie mężczyzna przebywał w pracy w Chrzanowie. Został zatrzymany i
      przewieziony do policyjnej izby zatrzymań. Ma 32 lata i czworo dzieci. Twierdzi,
      że był trzeźwy. Grozi mu kara 12 lat pozbawienia wolności. Przyznał się do winy
      - poinformował Dariusz Pogoda.
      Zrodlo: interia.pl
      • malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES 08.09.05, 12:44
        Kilkanaście tysięcy złotych padło łupem złodzieja, który wczoraj obrabował
        oddział banku Millennium przy Rynku Kleparskim. Sprawca wszedł do banku około
        godz. 10.32. W środku oprócz personelu znajdował się tylko jeden klient.
        Złodziej wybrał okienko obsługiwane przez kobietę. Sterroryzował ją przedmiotem
        przypominającym pistolet i zażądał wydania pieniędzy. Kasjerka wypłaciła mu
        kilkanaście tysięcy złotych w złotówkach i euro. Mężczyzna zapakował gotówkę do
        torby typu jamnik i bez przeszkód oddalił się w kierunku placu targowego. Całe
        zdarzenie rozegrało się w ciągu niecałej minuty.

fot. Ludwik Kostuś

Nikt nic nie zauważył. Sąsiedzi banku nie spostrzegli nawet, że bank został
        obrabowany. - Właściwie nic się nie działo. Kiedy na sygnałach zaczęły zjeżdżać
        radiowozy, to byłam przerażona i w szoku, że to się stało tuż koło mnie -
        powiedziała Józefa Stachura, sprzedawczyni z butiku. - Sprawcą napadu był
        mężczyzna w wieku ok. 25-30 lat, wzrostu ok. 170-175 cm. Podczas napadu ubrany
        był wciemną granatową kurtkę, na głowie miał czarną czapkę z daszkiem a na
        twarzy ciemne okulary przeciwsłoneczne i wąsy, prawdopodobnie przyklejone -
        zrelacjonowała Katarzyna Cisło, z biura prasowego policji.

MOŻESZ POMÓC
        Policjanci KWPolicji w Krakowie, prowadzący śledztwo, apelują do osób, które
        mają informacje aby zgłaszać je pod nr tel. 615 22 22, 615 42 00 lub pod
        telefonami alarmowymi policji: 112 i 997.
        Rysopis sprawcy podał personel banku. Zbliżenie twarzy złodzieja uzyskano także
        po przeanalizowaniu zdjęć zkamery monitorującej bank. Na miejscu napadu
        policjanci użyli psa tropiącego. Nie podjął śladu. - Pracujemy nad wyjaśnieniem
        okoliczności wszystkich napadów na banki, jakie zdarzyły się ostatnio w Krakowie
        - poinformował Dariusz Nowak, rzecznik małopolskiej policji. - Przypuszczamy, że
        sprawcą może być ta sama osoba. Świadczy o tym fakt, że łupem padają niewielkie
        oddziały banków w centrum miasta. To naszym zdaniem nie jest przypadkowy zbieg
        okoliczności. Podobny jest sposób działania i rysopis sprawcy. Rozważamy, że
        sprawców może być np. dwóch.
    • Gość: malop Re: MAŁOPOLSKIE PRZYSPIESZENIE I SUKCES IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 12:08
      Auditorium Maximum oddane do użytku

Zobacz powiększenie
      Fot. PAWEL PIOTROWSKI / AGENCJA GAZETA

Zobacz powiększenie
      Fot. PAWEL PIOTROWSKI / AGENCJA GAZETA

Zobacz powiększenie
      Fot. PAWEL PIOTROWSKI / AGENCJA GAZET

Zobacz powiększenie
      Fot. PAWEL PIOTROWSKI / AGENCJA GAZET

SERWISY

¤ Studia

Joanna Jałowiec 09-09-2005 , ostatnia aktualizacja 09-09-2005 20:51

Jedna z największych w ostatnich latach inwestycji UJ i zarazem chluba uczelni
      miała swoją kolejną premierę. Po nieoficjalnym otwarciu w lipcu, w piątek
      dokonano symbolicznego przecięcia wstęgi w holu budynku.

Ciemna elewacja okazałego gmachu przy ul. Krupniczej 35 kryje w swoim wnętrzu
      przestronną audytoryjną salę amfiteatralną na 1200 osób, podziemny parking,
      który może służyć także jako hol wystawienniczy, kawiarnię oraz pięć mniejszych
      sal. Główne audytorium można w ciągu 30 minut podzielić na dwa mniejsze
      pomieszczenia, a półokrągła rampa po podwyższeniu do poziomu mównicy tworzy
      scenę. Budynek jest wyposażony w system inteligentnego zarządzania BMS,
      klimatyzację i nowoczesny sprzęt umożliwiający prezentacje w systemie 3D.

- Auditorium Maximum powstało z potrzeby, wyobraźni, odwagi i pracy setek osób.
      Z potrzeby, bo studenci nie mieścili się w starych budynkach, z odwagi, bo
      trzeba było podjąć niepopularną decyzję o budowie kosztownej inwestycji z
      środków uczelni - mówił rektor UJ prof. Karol Musioł.

Oczko w głowie rektorów

Po oficjalnych wystąpieniach w dużej sali przyszedł czas na zwiedzanie budynku.
      Rolę przewodnika pełnił tryskający humorem prof. Franciszek Ziejka. - Kolory na
      ścianach i schodach sam wybierałem, a ten balkon na ostatnim piętrze powstał
      specjalnie jako mównica dla wystąpień antyrektorskich - żartował. Pokazywał
      kabiny dla tłumaczy symultanicznych, przystosowane dla osób niepełnosprawnych
      specjalnie otwierane drzwi, salę komputerową, zaprowadził też gości na balkon
      dużego audytorium. - Proszę posłuchać jak świetnie wszystko słychać. Dziewięć
      dni temu akustykę tego wnętrza sprawdził Krzysztof Penderecki - mówił prof.
      Ziejka - W podziemiach mamy parking na 90 aut, który można zamienić na salę
      balową. Można tu urządzać również techno-bale, bo całe wnętrze jest srebrne.

I już całkiem na poważnie dodał: - Spełniło się moje marzenie, by zapewnić
      studentom odpowiednie warunki do nauki. Mimo trudności udało nam się wybudować
      najnowocześniejszy tego typu budynek w Polsce.

Nie tylko dla studentów

Władze uczelni spodziewają się szybkiego zwrotu choć części poniesionych na
      budowę Auditorium Maximum nakładów. - Od początku roku akademickiego będziemy
      mieć w 90 procentach wykorzystane sale. Zajęcia będą odbywać się od rana do
      wieczora - mówi prof. Karol Musioł. Oprócz studentów przy ul. Krupniczej już
      wkrótce pojawią się uczestnicy międzynarodowych konferencji. Organizatorem
      pierwszej z nich jest Europejskie Stowarzyszenie dla Kształcenia
      Międzynarodowego - EAIE. W obradach, które rozpoczną się 14 września, weźmie
      udział ponad dwa tysiące uczestników, odbędzie się 26 warsztatów oraz ponad 100
      sesji. - To dopiero początek. Mamy zamiar zaprosić do nowego gmachu jeszcze
      wielu innych organizatorów dużych konferencji i zjazdów - zapowiada Musioł.

Łączny koszt budowy Auditorium Maximum wyniósł 43 mln zł, z czego 29 mln zł
      pochodzi z funduszy unijnych, 1 mln zł ze środków MENiS, a 13 mln zł z środków
      własnych uczelni.
    • malloppo IBM i Delphi 21.09.05, 10:40
      Delphi i IBM zainwestują w Krakowie

r e k l a m a

pat 20-09-2005 , ostatnia aktualizacja 20-09-2005 19:54

Wsparcie rządowe dla kolejnych inwestorów zagranicznych. 3,64 mln zł przyznał
      rząd firmom Volvo i Delphi. Zdecydowały one o zbudowaniu w Polsce centrum
      badawczo-rozwojowego i fabryki autobusów

- Choć rząd miał się nie zajmować inwestorami na posiedzeniu w tym tygodniu, to
      jednak duże zainteresowanie inwestorów sprawiło, że przyjęte zostały kolejne
      dwa plany wieloletnie - mówi wiceminister gospodarki Marcin Kaszuba.

We Wrocławiu ma powstać europejskie centrum produkcji autobusów Volvo. Projekt
      ma być zakończony w 2008 r. Rząd przyznał firmie 2,610 mln zł wsparcia.

Z kolei koncern Delphi w Krakowie stworzy centrum badawczo-rozwojowe. -
      Zadeklarowano stworzenie 250 miejsc pracy dla osób z wyższym wykształceniem,
      które będą dofinansowane przez państwo. Oprócz tego powstanie 40 miejsc bez
      dofinansowania - mówi Kaszuba. Centrum badawcze będzie się zajmować
      opracowywaniem nowych rozwiązań w układach zawieszenia samochodów. Wsparcie
      rządowe dla tej inwestycji wyniesie 1 mln zł.

Delphi to kolejna firma planująca otworzenie centrum badawczo-rozwojowego w
      Polsce. W środę zostanie podpisana umowa z IBM, który chce stworzyć w Krakowie
      laboratorium oprogramowania. Nowa inwestycja będzie obejmować m.in.
      projektowanie, dostosowywanie i wspieranie oprogramowania do zarządzania dużymi
      infrastrukturami informatycznymi. IBM Polska zobowiązał się do zainwestowania
      8,2 mln zł i utworzenia oraz utrzymania przez co najmniej pięć lat 200 miejsc
      pracy. Rząd udzieli mu wsparcia w kwocie 813 tys. zł.
    • malloppo Shell - najprawdopodobniej:) 21.09.05, 10:41
      Shell inwestuje w Polsce

dama, pat 19-09-2005 , ostatnia aktualizacja 20-09-2005 13:49

Międzynarodowy gigant Shell, jeden z największych na świecie koncernów
      paliwowych, chce otworzyć w Polsce centrum księgowo-finansowe. Pracę w nim może
      znaleźć nawet 500 osób

czytaj dalej »

r e k l a m a

Informację tę potwierdził nam rzecznik Shell Polska Alfred Kubczak. Na razie
      nie wiadomo gdzie centrum będzie miało swoją siedzibę. Jak dowiedzieliśmy się
      lokalizacją, która ma najpoważniejsze szanse jest Kraków.

Centrum mogłoby zostać uruchomione już w przyszłym roku. Z nieoficjalnych
      informacji wynika, że już kilka miesięcy temu inwestor rozpoczął starania o
      przyznanie przez rząd wsparcia finansowego dla tej inwestycji. Teraz czeka na
      decyzję.

Shell planuje, że nowe centrum zajmowałoby się księgowością i finansami spółki.
      Jednak tylko częścią. Firma ma bowiem cztery inne podobnego typu centra: w
      szkockim Glagow, w Gwatemali, stolicy Filipin Manili oraz w Kuala Lumpur.
      Najprawdopodobniej polskie centrum Shella wspomagałoby bieżące funkcjonowanie
      niektórych działów koncernu. Jakich? - To nie jest jeszcze ustalone -
      powiedział nam Kubczak.

Według wiceministra gospodarki Marcina Kaszuby, rząd na swoim wtorkowym
      posiedzeniu nie będzie zajmował się wsparciem dla inwestorów. To jednak nie
      oznacza, że rząd przestał się zajmować inwestycjami zagranicznymi. - Już po
      wyborach parlamentarnych, 29-go września zwołujemy międzyresortowy zespół,
      który będzie się zajmował wsparciem pięciu projektów. Wśród inwestorów są
      poddostawcy dla przemysłu motoryzacyjnego i centra usługowe - powiedział
      Kaszuba. Jak udało nam się nieoficjalnie ustalić w grupie tej ma też być Shell.

Wiceminister chwali się, że po ściągnięciu do Polski koncernu Man i LG Philips
      notowania naszego kraju jako miejsca inwestycji gwałtownie wzrosły. - Mamy
      efekt domina. Możemy już sobie wybierać, które inwestycje nas interesują i
      którym damy wsparcie. Są firmy, które i tak zainwestują w Polsce, ale o
      dofinansowanie się ubiegają. Pieniądze, które możemy przeznaczyć na projekty
      inwestycyjne kończą się, więc kolejne wsparcia będą już mniejsze - wyjaśnia.

Kaszuba ujawnił też, że być może w październiku japoński inwestor ogłosi plan
      zainwestowania w Polsce 300 mln dol i stworzenie 1200 nowych miejsc pracy.
      • malloppo Ericpoll 21.09.05, 10:42
        10 mln zł zainwestuje Ericpol w krakowskiej strefie ekonomicznej

kf 15-09-2005 , ostatnia aktualizacja 15-09-2005 21:31

10 mln zł zainwestuje w krakowskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej spółka
        Ericpol Telecom. Dzięki temu pracę znajdzie 180 specjalistów od informatyki i
        telekomunikacji.

czytaj dalej »

r e k l a m a

Zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej w SSE wydała firmie
        spółka Krakowski Park Technologiczny, zarządzająca strefą. Ericpol wybuduje
        biurowiec na terenie III Kampusu Uniwersytetu Jagiellońskiego przy ul.
        Bobrzyńskiego w Pychowicach. Umożliwi to firmie poszerzenie oferty usług i
        zwiększenie zatrudnienia.

Spółka Ericpol Telecom powstała w 1991 r. Jej siedziba znajduje się w Łodzi.
        Od 1996 r. firma ma oddział w Krakowie, w którym obecnie zatrudnia 250 osób.
        W Polsce i w spółkach zależnych na Ukrainie, w Szwecji i w Meksyku grupa
        Ericpol Telecom zatrudnia ponad 500 osób.

Specjalnością firmy jest projektowanie oprogramowania telekomunikacyjnego,
        usługi informatyczne oraz teleinformatyczne dla operatorów i dostawców
        telekomunikacyjnych, a też dla szeroko pojętego sektora zaawansowanych
        technologii. Usługi specjalistów Ericpolu dotyczą przede wszystkim wsparcia
        technicznego i telekomunikacji. Firma od lat współpracuje ze światowymi
        producentami sprzętu telekomunikacyjnego, m.in. ze szwedzkim Ericssonem.

W rankingu Computerworld "Top 200" łódzka spółka zajęła trzecie miejsce w
        grupie firm osiągających najwyższy przychód z eksportu w 2004 r.
    • Gość: sturt Ranking IP: *.devs.futuro.pl 24.09.05, 10:41
      Wg badań "Rz" poziom jakości życia w woj. śląskim w ciągu ostatnich dwóch lat
      obniżył się o 2%, zaś w Małopolsce o 5%.
      Przyspieszenie mówi nam o tym, co dopiero będzie. Każdy wie, że wodzik w
      martwym punkcie ma przyspieszenie, ale jego prędkość wynosi 0.
      I w takim punkcie (dla mnie) jest obecnie Małopolska.
      A z techniki i tak wiadomo, że najekonomiczniejsze są procesy jednostajne i
      ustabilizowane.
      • Gość: rad 81 Re: Ranking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 20:28
        a możesz podać link
        • malop warunki życia najlepsze w MAŁOPOLSCE !!!!! 24.09.05, 20:55
          goscniedzielny.wiara.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1124270319&dzi=1104786574&katg=
          chyba ki niktórym się pomyliło

tu podaje badania z sierpnia 2005roku podane przez Katowicki !!1 GOŚĆ NIEDZIELNY

Kobiety (znów statystycznie rzecz biorąc) żyją w Polsce o dziewięć lat dłużej od
          mężczyzn, także dlatego, że zazwyczaj są lepiej wykształcone i prowadzą zdrowszy
          tryb życia. Mniej palą i piją, lepiej się odżywiają. I mniej stresują… ale to
          już zależy od miejsca zamieszkania. Jeśli jest to miasto, długość życia kobiet
          gwałtownie spada, do tego stopnia, że staje się krótsza od „męskiej
          przeciętnej”. Chłopcy urodzeni w 2004 roku mają szanse na najdłuższe życie w
          Krakowie.

– Mężczyźni żyją dłużej w mieście, bo kobiety mają tu do czynienia z poważnym
          konfliktem ról. Dalej są matkami, żonami, gospodyniami domowymi, a z drugiej
          strony stają się coraz bardziej aktywne zawodowo. Chęć pogodzenia ról kosztuje,
          odbija się na zdrowiu, co widać w statystykach – wyjaśnia Marta Smagacz.

W miastach na Śląsku kobiety mają szansę dożyć 78 lat, czyli o dwa i pół roku
          mniej niż kobiety z małopolskich wsi. Śląsk ma sytuację szczególną, bo tu mogą
          nakładać się wszystkie niekorzystne dla kobiet czynniki: stres w domu,
          pogarszająca się sytuacja materialna rodzin, konieczność odnalezienia się na
          rynku pracy. A także samotność, bo właśnie ich mężowie, Ślązacy, najczęściej
          wyjeżdżają za chlebem za granicę.
          • Gość: prykisocjotechniki Re: warunki życia najlepsze w MAŁOPOLSCE !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:49
            chcesz powiedziec, ze zmiana wojewodztwa na malopolskie przyniesie korzysci w
            postaci zycia dluzszego o 2,5 roku?? malop, czy tobie czasem kiedys sufit na
            glowe nie zlecial??
        • Gość: rad81 jelopie dobiłeś dna.. znów podszyłes sie pod mój n IP: *.msk.pl / 80.50.253.* 26.09.05, 22:27
          oto jelopa post w kórym podszył si epod mój nick:

Re: Ranking
          Autor: Gość: rad 81 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          Data: 24.09.05, 20:28 + dodaj do ulubionych wątków

Ja takiego IP nie mam-ba nigdy nie miałem-poprostu nie mam neostrady-mozna to
          przesledzic na przestrzeni lat ze nigdy IP nie było tpowskie w przciwienstwie
          do małopa, ba charakter wypowiedzi jest zupełnie inny /patrz inny wątek w kórym
          sie podszył+moja nieobecnośc od kilku dni. Teraz celowo sie nie logowałem aby
          pokazać różnice m.in. w IP
          Od ostatniego razu kiedy jelop podszył sie pod mój nick moje wypowiedzi zawsze
          są "logowane" i tak juz pozostanie i po tym poznacie moje wypowiedzi.

Jelopie nie dość ze rozmawiasz sam ze soba jako malop i malopo + inni włacznie
          z innymi forami jako jaworzniak sosnowiczanin etc..to jeszcze podszywasz sie
          pod kogoś nick.... żenada, dobijasz dna....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka