Dodaj do ulubionych

Bilety autobusowe

IP: *.c29.msk.pl 29.04.06, 17:50
Zastanawia mnie, czy MZK nie mógłby wprowadzić - wzorem Krakowa, Rzeszowa,
Kielc itd. - biletów ulgowych gminnych (dla uczniów, emerytów i rencistów) i
ustawowych (dla studentów i kombatantów). Liczba studentów w naszym mieście
wynosi ok. 20 000 osób, więc zasługują na wyszczególnienie.

Poza tym (tego nie jestem pewny, bo nie jestem prawnikiem) mogłoby to
oznaczać oszczędności dla miasta, które ponosiłoby koszty ulg gminnych, zaś
ulgi ustawowe spadłyby na budżet centralny.

Co Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: Bilety autobusowe 29.04.06, 19:36
      MZK nie moglby wprowadzic, poniewaz jest jednostka budzetowa UM, wiec tylko Rada Miejska moglaby wprowadzic takie zmiany. Jednakze z tego co kojarze, uczniowie maja ulgi ustawowe. Zreszta - co to za roznica? Wg mnie powinny byc po prostu znizki do 18 roku dla wszystkich, do 26 w razie pobierania nauki (niezaleznie od szkoly).
      • Gość: mm Re: Bilety autobusowe IP: *.c29.msk.pl 30.04.06, 15:05
        Ulgi ustawowe przysługują studentom i kombatantom, gminne - uczniom, emerytom i
        rencistom.

MZK nie moglby wprowadzic, poniewaz jest jednostka budzetowa UM, wiec tylko Rad
        > a Miejska moglaby wprowadzic takie zmiany

Niech będzie i rada miejska.
    • Gość: sylwo2 Re: Bilety autobusowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 11:54
      w ogole to ja jestem za biletem jednorazowym waznym cala godzine od momentu
      skasowania. moznaby na nim jechac w kazde miejsce przesiadajac sie. mysle ze
      zacheciloby to ludzi do korzystania z KM
      • albrecht1 Re: Bilety autobusowe 30.04.06, 13:11
        I tu masz rację. Dodałbym jeszcze bilety strefowe. Póki co , czy jedziesz jeden
        przystanek czy przez całe miasto płacisz tyle samo.
      • Gość: ddd Re: Bilety autobusowe IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.05.06, 23:22
        Każdy pomysł, rożnicujący możliwości korzystania z autobusów uważam za bardzo
        dobry.
        Póki co - z nieoficjalnych wieści - MZK po zmniejszeniu w niedzielę kursów
        linii nr 1 oraz 4 i 28, "pod młotek" bierze nr 6 i 7... Powodzenia!
        • Gość: sylwo2 Re: Bilety autobusowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 23:38
          jezeli to prawda to niech nie liczą że ktokolwiek juz wktótce będzie jezdził
          autobusami bo w tej chwili bardziej opłaca się już zatankować litr paliwa i
          jechać do centrum i z powrotem aniżeli płacic za bilety 4.40zł i jeszcze czekac
          ponad 30 minut na autobus. Jeszcze mogą się zastanowić..
    • jorg_z_bielitz Re: Bilety autobusowe 03.05.06, 16:02
      Gość portalu: mm napisał(a):

> Zastanawia mnie, czy MZK nie mógłby wprowadzić - wzorem Krakowa, Rzeszowa,
      > Kielc itd. - biletów ulgowych gminnych (dla uczniów, emerytów i rencistów) i
      > ustawowych (dla studentów i kombatantów). Liczba studentów w naszym mieście
      > wynosi ok. 20 000 osób, więc zasługują na wyszczególnienie.

Skąd te dane o 20 tysiącach studentów w B-B ??????
      • Gość: mm Re: Bilety autobusowe IP: *.c29.msk.pl 03.05.06, 19:41
        ATH - 8 tys.
        KN - 2 tys.
        WSBiF - 3 tys.
        Instytut Teologiczny - 1 tys.
        WSA, WSEH, WSiZ, BWSBiI im.Tyszkiewicza - 4 tys.
        filia AE w Katowicach - 1 tys.

Jest jeszcze Nauczycielskie Kolegium Języków Obcych The Top i chyba punkt
        konsultacyjny UŚ (na ul.Słowackiego, po stronie kurii - widziałem na mapie).

Wychodzi +- 20 tys. - o bielskich uczelniach był artykuł w Kalendarzu
        Beskidzkim ze 2-3 lata temu (stąd m.in.powyższe informacje), dane można też
        znaleźć na stronach internetowych uczelni.

PS. Dane dot. studentów na uczelniach są orientacyjne - gdzieś może być trochę
        więcej, gdzieś trochę mniej.
        • mcmaxim Re: Bilety autobusowe 03.05.06, 20:14
          1. olbrzymia czesc to zaoczni
          2. co wynika z 1. - mase z nich to weekendowi przyjezdni.
          • Gość: mm Re: Bilety autobusowe IP: *.c29.msk.pl 03.05.06, 20:45
            1. olbrzymia czesc to zaoczni
            > 2. co wynika z 1. - mase z nich to weekendowi przyjezdni.
            >
            1. Na uczelniach państwowych mniej niż połowa - w myśl ustawy większość muszą
            stanowić studiujący za darmo.
            2. Niektórzy z tych zaocznych mieszkają w BB lub okolicach, więc bywają w
            mieście znacznie częściej niż w soboty i niedziele.

PS. W każdym mieście są studiujący zarówno w trybie dziennym, jak i zaocznym. I
            jedni, i drudzy to jednak studenci, więc należy ich wliczyć.
            • Gość: piotrek-bb Re: Bilety autobusowe IP: *.barbara.ds.polsl.pl 04.05.06, 21:34
              ...a istnieje jeszcze ten bilet całodniowy?? ulogwy kosztował trzy złote i powiem ze to był dobry pomysł...
              • Gość: mm Re: Bilety autobusowe IP: *.c29.msk.pl 04.05.06, 21:56
                Bilet dzienny istnieje nadal - ulgowy 3,50 zł, normalny 7 zł.
                • Gość: sylwo2 Re: Bilety autobusowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 22:10
                  akurat chodzi mi o bilet jednorazowy ale z możliwością przesiadania się kilka
                  razy w ciągu 60 minut. Taki transfer powiedzmy w cenie 1.50 i 3 złote, bo cena
                  musi być konkurencyjna i zachęcająca. A całodzienny to inna bajka
                  • Gość: mm Re: Bilety autobusowe IP: *.c29.msk.pl 05.05.06, 22:25
                    Moja odpowiedź była skierowana do piotrka-bb, który pytał o bilet całodniowy.
                  • Gość: ddd Re: Bilety autobusowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 23:31
                    W naszych wspaniałych bielsko-bialskich realiach 3 zł to już kosztuje bilet
                    zakupiony u kierowcy. Wątpiłbym w tą samą cenę w przypadku biletu czasowego (o
                    ile w ogóle o takich rozwiązaniach się myśli)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka