Dodaj do ulubionych

====UJ W JAWORZNIE===

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 21:57
Uczestnikiem czwartkowej Rady Miasta z dnia 30 stycznia, był profesor
Uniwersytetu Jagiellońskiego, Marian Bębenek. Przedstawił jaworznickim radnym
pomysł powołania filii Uniwersytetu Jagiellońskiego, która miałaby
funkcjonować jako zamiejscowy Wydział studiów Międzynarodowych i
Politycznych. Swoje wsparcie w tej sprawie zadeklarował Prezydent Paweł
Silbert i Prezes Południowego Koncernu Energetycznego Jan Kurp.

- Pomysł powstał z inicjatywy obywatelskiej kilku osób, obywateli Jaworzna,
którzy postanowili działać na rzecz przygotowania społeczności jaworznickiej
do uczestnictwa w życiu zjednoczonej Europy - mówi profesor Bębenek. W
Jaworznie udało się doprowadzić do wstępnego porozumienia między Południowym
Koncernem Energetycznym S.A. oraz Uniwersytetem Jagiellońskim, z którego
wynika, że siedzibą filii byłoby Centrum Szkolenia Kadr PKE S.A. przy ul.
Sportowej. Dzięki temu siedziba Wydziału Zamiejscowego UJ w zupełności
spełniałaby najnowsze standardy i wymagania europejskich uczelni.
- Gdyby wszystkie problemy formalno prawne, związane z zainstalowaniem
Wydziału, udało się rozwiązać w niedalekiej przyszłości, inauguracja
działalności naukowo dydaktycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Jaworznie
mogłaby nastąpić w roku akademickim 2003/2004 - dodał Marcin Bębenek.
Na początek planowane jest uruchomienie Studiów Wieczorowych Magisterskich na
kierunek Stosunki Międzynarodowe. Kierunek ten od kilku lat cieszy się w
Polsce ogromną popularnością. Liczba kandydatów ubiegających się o indeks na
Stosunki Międzynarodowe UJ wynosi corocznie ok. 7-8 kandydatów na jedno
miejsce. Profesor Bębenek twierdzi, że przewidziano również uruchomienie
cyklu studiów podyplomowych poświęconych problematyce Unii Europejskiej.
Według niego, można je uruchomić przed studiami wieczorowymi.
"Co Tydzień" (ReM)
Obserwuj wątek
    • Gość: BESKID Re: ====UJ W JAWORZNIE=== co mnie to obchodzi?? IP: osz2:* / 10.62.16.* 10.02.03, 23:48
      Co nas to obchodzi??? Przecież my mieszkamy na Podbeskidziu. Kolego malop mam
      dosyć twoich durnych postów, inni chyba też bo na forach innych miast już cie
      ignorują. Czyżby niechcieli z tobą rozmawiać??? Nie podszywaj sie na drugi raz
      pod nick beskid bo nie masz z tą ziemią nic wspólnego.
    • Gość: BESKID i inni Re: ====UJ W JAWORZNIE=== co mnie to obchodzi???? IP: osz2:* / 10.62.16.* 11.02.03, 00:32
      Czy to forum Bielska-Białej i okolic czy mi sie tylko wydaje. Kurcze złudzeń
      chyba nie mam jeszcze. Nie chce byc nie miły ale co mnie obchodzą wiadomości z
      Jaworzna??? To jest nasze Beskidzkie forum!!!!!!.Więc go nie zaśmiecaj
      bzdurnymi informacjami i sobą jeśli masz dawać takie i inne tobie podobne
      posty.
      Żal mi cie że na innych forach cie ignorują ale to nie powód żebyś sie na nas
      mścił swoimi postami (wcześniejszymi też).
      Jaworzno ma chyba swoje forum??? Jak bede chciał wiedzieć co sie dzieje w
      Jaworznie to se wejde na tamtejsze forum albo na strone Jaworzna. Narazie mnie
      to nie interesuje i innych bielszczan chyba też. Dlatego nie dawaj wiecej
      takich informacji. A jeżeli chcesz wymieniać sie spostrzeżeniami to pisz i przy
      tym chociaż troche myśl używając swojej mózgownicy - to wbrew pozorom nie
      boli. Zapewniamy cie.
      • Gość: malop Re: ====UJ W JAWORZNIE=== co mnie to obchodzi??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 15:15
        Mareczku wejdź sobie
      • Gość: guciu Re: ====UJ W JAWORZNIE=== mnie to obchodzi!!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.03, 18:21
        Kolega Beskid przechodzi - jak widać - samego siebie w swoim szowinizmie,
        zacietrzewieniu, zaściankowości, izolacjonizmie i braku kultury.

A przecież to "forum Bielsko-Biała", a nie "forum podbeskidzie".

Ponadto jest to forum ogólnodostępne, czy się to koledze Beskidowi podoba, czy
        nie.

Drogi Beskidzie!
        Internet to sfera wolności - obrazów, myśli, idei. To także miejsce wymiany
        informacji. Fajnie, że ktoś się dzieli ciekawymi informacjami.
        Przecież powstanie filii UJ to na pewno dla mieszkańców Jaworzna ważne
        wydarzenie. Może i ktoś z Bielska chcałby tam studiować (mając zwłaszcza na
        uwadze niski poziom ATH, czy WSBiF).
        Pisząc to, co piszesz, zachowujesz się po prostu jak niewychowany ksenofob.

Ale co ja tu będę pisać. Przecież zdaniem kolegi Beskida, jako obcy (choć
        mieszkam w Bielsku) nie mam prawa tu pisać. Przecież jestem z zewnątrz, a co
        gorsza ze Śląska i kalam jego ukochane podbeskidzie. Już posypuję głowę
        popiołem...

Przepraszam, za bezczeszczenie tego forum, ale nie obiecuje poprawy.
        Nie będę się przejmował zwykłym cham,stwem

pozdrawiam Wszystkich serdecznie, acz kolegę Beskida bardzo ozięble
        guciu

PS. Osobiście po raz kolejny polecam koledze wizytę u psychoanalityka, w celu
        określenia źródła frustracji.
        • Gość: max Re: ====UJ W JAWORZNIE=== mnie to obchodzi!!!!! IP: 217.96.34.* 12.02.03, 09:13
          Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby ktoś z BB chciał studiować w Jaworznie. sam
          studiowałem na UJ, ale to ma sens w Krakowie, a nie w Jaworznie. Co do poziomu
          bielskich uczelni, to mam inne zdanie - pewnie że ATH czy WSBIF to nie UJ czy
          OXford, ale to całkiem przyzwoite uczelnie i tylko kopletnej nieznajomości
          rzeczy mogę przypisać twój pomysł wysyłania bielszcan na studia do Jaworzna. A
          patrząc na problem szerzej: takie tworzenie przez państwowe uczelnie filii w
          małych miastach to tylko pomysł na zbijanie kasy, a nie na porządne uczelnie.
          Przecdież tam za kazde studia trzeba płacić tyle co na prywatnej uczelni. To
          nie żaden uniwersytet, ale maszynka do robienia pieniędzy przez krakowskich
          profesorów!
          • Gość: ania Re: ====UJ W JAWORZNIE=== mnie to obchodzi!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.03, 22:32
            Gość portalu: max napisał(a):

To
            > nie żaden uniwersytet, ale maszynka do robienia pieniędzy przez krakowskich
            > profesorów!

Tam przynajmniej będą profesorowie w przeciwieństwie do ATH, gdzie wykłady
            prowadzą świetni, ale tylko magistrzy (choć oczywiście badźmy sprawiedliwi nie
            z każdego przedmiotu...)
        • Gość: BESKID Re:=UJ W JAWORZNIE== małe wyjaśnienie do gucia IP: osz2:* / 10.62.16.* 12.02.03, 11:25
          Ja jestem tym właściwym BESKIDEM a nie tym beskidem za którego podszywa się
          malop (ma dwa nicki) i jest z Chrzanowa czy z tamtych okolic. Nie jestem tym
          który sieje nienawiść - tym jest beskid(malop). Jego dziwne wypowiedzi można
          znaleźć na forach róznych miast polski. I słusznie ale tylko wtedy jeżeli ten
          ktoś mówi mądrze i aż miło go posłuchać. Ale niestety on tego nie robi i tam
          już go ignorują-czegoś to dowodzi i raczej nie braku kultury tamtejszych
          forumowiczów.
          W mojej wypowiedzi chodziło mi o to aby przekazać że jest to GŁÓWNIE forum dla
          Bielska-Białej i okolic ale także spraw ważnych dla Polski. Oczywiście jest
          ono otwarte dla wszystkich Polaków i nie Polaków. Ale jak tak dalej pójdzie to
          pojawią się niedługo posty typu: W Koziej Górce sąsiadka nie wywiesiła
          pościeli itp.
          Czy nie możemy porozmawiać na tematy normalne jak np co można zrobić dla
          miasta, co powstaje nowego, gdzie mozna pójść, czy przyszły konflikt w
          Iraku??? Czy koniecznie musimy sie dać sprowokowac postom które nic wspólnego
          z nami nie mają, ani nie są ważne dla kraju tylko dla Jaworzna. Nie zauważyłeś
          że ostatnio to forum straciło na szybkości i umiera???
          Ja wiem dlaczego bo kto może coś sensownego napisać np. na ten temat czy inne
          tematy malopa(beskida ale nie BESKIDA)kiedy większości Bielszczan to nie
          obchodzi-kolega max słusznie napisał o tego typu filiach i o naszy poziomie
          szkolniectwa.
          Kto moze coś napisać sensownego na ten temat czy na inny temat malopa -
          nawołujący do wzajemnych kłótni (także skłócających ludzi w naszym mieście).
          odpowiem: nic. Bo większość ludzi zaczyna go ignorować i dobrze. Ja nie jestem
          tym kto lubi kogokolwiek ignorować, ale jeżeli ten ktoś skłóca ludzi (nie
          tylko u nas ale też na innych forach) to powinno się go ignorować tak jak to
          robią inni forumowicze z innych forum.
          W dodatku kolega malop nie rozróżnia krain geograficznych i historycznych a to
          dwie różne sprawy. Kiedyś był jego post na forum RAdom przekonywujący ich, że
          są Małopolaninami. Nie było żadnej normalnej odpowiedzi poza śmiechem. Bo
          oczywiście jest to Mazowsze. Historycznie za króla gwoździka może i kiedyś
          należał do Małopolski ale nie geograficznie!!!(oprócz geografii inna tam jest
          kultura i tradycja, która nijak ma sie do kultury i tradycji Małopolski. Więc
          jak można mówić o Małopolsce??? Ale to już inna bajka. Jeżeli juz jest takim
          wielkim lokalnym patriotom to czemu nie przekonywuje Słowaków że leżą na
          terenie historycznej Małopolski??? Przecież te ziemie należały kiedyś to
          Polski a tym samym do Małopolski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka