IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 06:47
Czy ktoś już widział sztukę "Testament Teodora Sixta".
Grają teraz tylko rano, a w weekend nie zdążyłem.
Żałować?
Obserwuj wątek
    • Gość: bis Re: Sixt IP: *.isuzu.pl 17.11.06, 08:37
      Nie wiem jak sztuka...... ja to bym chętnie czegoś się więcej o Sixcie(?)
      dowiedział. Coś bym poczytał tylko, że w necie niewiele tego jest.
      • albrecht1 Re: Sixt 17.11.06, 09:16
        W dzisiejszym dodatku jest opinia Michała Smolorza. Niestety, jak na razie, nie
        ma jej w wersji elektronicznej.
        • aliveinchains Re: Sixt 17.11.06, 10:41
          były nie tak dawno na małej scenie wykłady/pogadanki na temat historii BB
          mającej odzwierciedlenie w "Testamencie Teodora Sixta"

Jeden z wykładów był przeprowadzony przez pewną panią profesor z ATH która
          zajmuje się historią sztuki...miało być co prawda o architekturze, ale skupiło
          się na willi Sixta i sąsiednich budynkach oraz na biografii samego Sixta jaki
          Karola Korna - znanego architekta który zaprojektował prawie pół BB.

Niestety, ciekawy temat został spalony...niczego nowego się o Sixcie nie
          dowiedziałem. Pani może ma jakiś tam tytuł, ale za grosz nie była przygotowana,
          skakała z jednego tematu w drugi zupełnie z innej beczki:( Do tego jej język,
          nieskładny, błędy gramatyczne...jak na humanistkę to chyba nie przystoi...

Ps. Początkowe intro pani profesor było żenujace...kobieta ubrała się w suknię
          ślubną i caczęła opowiadać o Sixcie i samym mieście w sposób "poetycki"...co
          niezbyt jej wyszło,,,

zdegustowany wyszedłem przed czasem
          • Gość: gooral Re: Sixt IP: *.eranet.pl 17.11.06, 18:22
            Ja wytrzymałem do końca :), ten wychodzący to byłeś ty ? :)

Fakt, że to wprowadzenie w roli 'białej damy' było mocno komiczne ....

pzdr
            • Gość: aliveinchains Re: Sixt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 18:59

> Ja wytrzymałem do końca :), ten wychodzący to byłeś ty ? :)
              >

Zależy który bo było takich więcej przede mną, a czmychnąłem z tylnych rzędów
              wraz z żoną, która była równie zawiedziona:)
              • Gość: Bywalec Re: Sixt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:20
                Ten wykład "poetycki" był trzeci z kolei. Na dwóch pierwszych można było
                podyskutować z niekwestionowanymi autorytetami z historii Bielska-Białej,
                Piotrem Kenigiem i Jerzym Polakiem. Ta pani w 'ślubnej' sukni (raczej
                XIX-wiecznej, z magazynu teatralnego) to histoyk sztuki Helena Dobranowicz
                zaproponowała coś co dla mnie było ciekawe, choć może kogoś, kto oczekiwał
                pogadanki mogło zaskoczyć - multimedialny wykład, ze znakomitymi zdjęciami jej
                autorstwa, z przedziwnym komentarzem w formie monologu Pani Sixt. W drugiej,
                'dyskusyjnej' części było rzeczywiście chaotycznie - zwłaszcza gdy ktoś nie miał
                podstaw z lektury lub wcześniejszych wykładów. W grudniu ma być podobno na Małej
                Scenie spotkanie nt. Żydów w Bielsku i Białej z Jackiem Proszykiem, autorem
                książki o cmentarzu żydowskim. Termini będzie w Pełnej Kulturze
              • Gość: gooral Re: Sixt IP: *.eranet.pl 18.11.06, 09:28
                .. i chyba z dziećmi ? ...
    • asia23bb Re: Sixt 17.11.06, 15:05
      Zaluj. Sztuka fantastyczna, zaskakuje wieloma pomyslami. Bardzo mi sie podobala.
      Pozostawia jednak pewien niedosyt na temat wiedzy o samym Sixcie i tajemnicy
      historii Bielska, ale moze wlasnie o to chodzilo?
      Polecam!!
    • Gość: aliveinchains Smolorz i jego wypociny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:03
      zakupiłem tzw. hmmm "bielski" dodatek do GW...tam przeczytałem ciekawy paszkwil
      pana wielce mądrego, piewcy narodowości śląskiej, nijakiego Smolorza...
      Essej aż roi się od błędów i zanim cokolwiek ten Pan zacznie pisać o
      którymkolwiek mieście niech najpierw dokładnie zapozna się z jego historią...

poza tym. Smolorz ani razu nie urzył słowa "cieszyński", austriacki, OS Bielitz
      nie koniecznie znaczyło OberSchlesien...na widokówkach jest O z umlałtem...
      ...chyba napiszę do tego ignoranta list...może go opublikują w naszym
      hmmm "bielskim" dodatku:)
      • albrecht1 Re: Smolorz i jego wypociny... 17.11.06, 19:18
        Na ck pocztówkach są stemple O "umlaut" czyli Austriacki Śląsk. Tak czy siak
        Śląsk, cieszyński, górny etc.
        I ma rację autor, że tego w sztuce brak. Miejsce i czas akcji to właśnie okres
        stemplowania poczty z nazwą jak na wstepie, a jednak w treści przedstawienia ...
        pustka. Równie dobrze mozna pisać że pod Grunwaldem starły się wojska Zakonu
        Krzyżackiego z wojskami dowodzonymi przez króla Ladislasa Jagela.
        Jednak nie do końca ma pan Smolorz rację. Choc Twoja wypowiedż Ali znakomicie
        wpisuje się w ocenę felietonisty, to jednak trudno przeoczyc takie publikacje
        jak "Bielsko-Biała w czasach monarchii austro-wegiesrkiej" Piotra Keniga i
        Wojciecha Kominiaka czy "Architektrua i urbanistyka Bielska-Białej do 1939 r."
        prof. Ewy Chojeckiej. Obie pozycje wydane tu na miejscu w BB i rzetelnie
        opisujące historie miasta.
        • Gość: aliveinchains Re: Smolorz i jego wypociny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 19:44
          > I ma rację autor, że tego w sztuce brak. Miejsce i czas akcji to właśnie okres
          > stemplowania poczty z nazwą jak na wstepie, a jednak w treści
          przedstawienia ..
          > .
          > pustka.

Ja nie bronię tez broń Boże reżysera! Smolorz ma w tym przypadku rację brak
          nazwy Schlesien jest niewybaczalne...ale jak wcześniej powiedziałem nie do
          końca o OberSchlesien chodzi...

tak to jest gdy scenariusz pisał i reżyserował ktoś z kongresówki:(
          • Gość: Grzenia Re: Smolorz i jego wypociny... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:29
            Skandaliczny - moim zdaniem - tekst Smolorza jest już online. Komentujcie, bo
            trzeba!
            Ale wbrew temu, co pisze aliveinchains, reżyser nie jest z Kongresówki, tylko z
            Katowic (z tekstu Smolorza wynika, że jest zdrajcą Śląska!). A autor, co
            uczciwie zdradza w programie, mieszka w B-B od ósmego roku życia. Więc
            moglibyśmy go chyba już naturalizować, co nie?

"Brak nazwy Schlesien jest niewybaczalne?" Dlaczego? Nie ma też nazwy Europa,
            Europa środkowa, powiat bielski ani śp. województwo bielskie. Może po prostu ta
            sztuka nie jest o podziale administracyjnym czy krainach geograficznych,
            hstorycznych itp.?
            Swoją drogą, nie znam rodowitych bielszczan, którzy określaliby sie jako Ślązacy...
      • Gość: gooral Re: Smolorz i jego wypociny... IP: *.eranet.pl 18.11.06, 09:55
        Nie dziwne, bo pan Smolorz ma tak bogaty życiorys górnośląski, począwszy od
        nazwiska (..o.) poprzez karierę w TVP Katowice, próbę kandydowania na
        stanowisko prezydenta Katowic, etc., więc optyka raczej nie będzie obiektywna,
        tak jak moje spojrzenie na Śląsk.

Jest jakiś link do wydania web'owego ?
        • Gość: Grzenia Re: Smolorz i jego wypociny (link) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:57
          miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3741443.html
          • Gość: gooral Dzięki Grzenia IP: *.eranet.pl 18.11.06, 12:55
            takie artykuły budują hanysofobię...
      • mcmaxim Re: Smolorz i jego wypociny... 18.11.06, 11:34
        Hmmmz...
        Do konca I WS: "Bielitz, Östr. Schl." bzw. "Bielitz, Österreichisch-Schlesien"
        W czasie II WS: "Bielitz, O/S".
    • pieprz.kajenski Re: Sixt 22.11.06, 23:28
      www.youtube.com/watch?v=aUElKQaXnbg
    • Gość: ben Re: Sixt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 20:28
      Tutaj znalazłem wywiad z autorem na temat sztuki

www.super-nowa.pl/vid.php
      • aliveinchains Gadanie od rzeczy Kutza... 24.11.06, 22:26
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3753804.html
        • albrecht1 Re: Gadanie od rzeczy Kutza... 24.11.06, 22:35
          Niby dlaczego od rzeczy. Akuratnie bardzo jest ten felieteon a propos.
          "Państwo winno być pomocnikiem w organizowaniu takiego ładu, jego katalizatorem
          i orędownikiem. Tymczasem rząd chce być ideologiczny, władczy, nadzorczy i
          kontrolujący, jakby samorządowcy byli potencjalnymi przestępcami."
          • aliveinchains Re: Gadanie od rzeczy Kutza... 25.11.06, 09:17
            Albrecht już nie udawaj że nie rozumiesz: w kontekście BB mamy coś takiego:
            Przeczytałem zeszłotygodniowy felieton sąsiada pt. "Słowo alergiczne" o
            ostatniej premierze w bielsko-bialskim teatrze, czytuję także bieżące komentarze
            internautów do naszych felietonów. Ileż wszędzie animozji i kompleksów! A
            przecież teatr robi się po to, by poruszał ludzkie umysły i serca. I tak stało
            się w teatrze Roberta Talarczyka, co potwierdza Michał Smolorz swoimi wywodami,
            zaś felietony bez elementu prawdy i prowokacji są - jak się przed wojną mówiło w
            Szopienicach - do "rzyci wrazić". Najgorzej jest z komentatorami naszych
            cotygodniowych "klasówek" w internecie. Ci panowie są przeważnie mało eleganccy,
            obrzucają nas swoimi niewybrednymi ekstrementualiami [!], ale i oni są
            przykładem nieobojętności, choć zamieniają swoje anonimowe spluwaczki na hazielki.

Ale jeśli ujdzie z nich nieczysta energia i my ze Smolorzem zastąpimy im
            częściowo spowiedź konfesjonalną, to dobre i to; wyspowiadana w internecie
            głupota albo nienawiść jakoś ujdzie, bo trochę oczyści duszyczkę anonima. Ale
            wszyscy my razem: piszący, czytający i reagujący, stanowimy wielką rodzinę ludzi
            opętanych resentymentami. Niby każda ryba inna, a zapach morza ten sam.

Pytanie jaka nienawiść? Co w rozumowaniu większości forumowiczów z BB na temat
            Śląska Cieszyńskiego i specyfiki miasta jest błędne? Kutz coś bredzi...nie zna
            się na historii i obecnej sytuacji miasta. Tak to się piszę z pozycji Wa-wy.

Potem zgrabnie przechodziw krytyke państwa, jakbyśmy my mieszkańcy BB byli
            odzwierciedleniem tych negatywnych cech.

Jedno co mnie urzekło i niech wszystkie górnośląskiefile to zapamiętają, bo to w
            końcu ich mentor:

Niechby subregion częstochowski uchwalał swoje, podobnie byłe Zagłębie, byłe
            województwo bielsko-bialskie czy aglomeracja postprzemysłowa wokół katowickiej
            metropolii.

dodam niech bielskie samo rządzi swoją kasą....

tak tak, Panie Kutz za tę wypowiedż wybaczam Panu całą resztę opisaną w Esseju.

• bartoszcze Re: Gadanie od rzeczy Kutza... 26.11.06, 01:18
              aliveinchains napisał:

> Najgorzej jest z komentatorami naszych
              > cotygodniowych "klasówek" w internecie. Ci panowie są przeważnie mało eleganccy
              > obrzucają nas swoimi niewybrednymi ekstrementualiami [!], ale i oni są
              > przykładem nieobojętności, choć zamieniają swoje anonimowe spluwaczki na hazielki.
              >
              > Ale jeśli ujdzie z nich nieczysta energia i my ze Smolorzem zastąpimy im
              > częściowo spowiedź konfesjonalną, to dobre i to; wyspowiadana w internecie
              > głupota albo nienawiść jakoś ujdzie, bo trochę oczyści duszyczkę anonima. Ale
              > wszyscy my razem: piszący, czytający i reagujący, stanowimy wielką rodzinę ludz
              > i
              > opętanych resentymentami. Niby każda ryba inna, a zapach morza ten sam.
              >
              > Pytanie jaka nienawiść? Co w rozumowaniu większości forumowiczów z BB na temat
              > Śląska Cieszyńskiego i specyfiki miasta jest błędne? Kutz coś bredzi...nie zna
              > się na historii i obecnej sytuacji miasta. Tak to się piszę z pozycji Wa-wy.

Uderz w stół, a nożyce się odezwą:)
              Skoro Kutz odnosi się do stylu pisania forumowych komentatorów (i nijak nie
              sposób tego odnieść wyłącznie do ostatniego felietonu), więc ja bym tego nie
              odnosił do komentarzy bielszczan w temacie felietonu Smolorza - chyba że ktoś
              rzeczywiście rzygnął sobie i teraz mu głupio o sobie przeczytać..
              • Gość: aliveinchains Re: Gadanie od rzeczy Kutza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:49
                a przepraszam bartoszcze, gdzie kto kolwiek łącznie ze mną, jak ty to wulgarnie
                okreslasz "żygnął"? Daruj sobie żałosne insynuacje insynuacje....
                • bartoszcze Re: Gadanie od rzeczy Kutza... 27.11.06, 12:01
                  I to jest właśnie to, co napisałem o nożycach.
                  Zamiast czytać uważnie, to się oburzasz.

PS. To moja ortografia jest poprawna:)
    • Gość: ddd Re: Sixt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:35
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3757454.html
      Szkoda, że sztuka jest teraz grana tylko w tygodniu. Dla zainteresowanych:
      pierwszy weekendowy termin znalazłem 20 i 21.01.07
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka