Dodaj do ulubionych

remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie???

11.10.07, 10:24
Witam,

Mam pytanie do znawców tematu - jakiego typu jest to modernizacja?
Czy tylko ma na celu przywrocenie do jako takiego stanu uzywalnosci,
czy tez moze jest to gruntowna naprawa, ktora spowoduje ze pociag na
tej trasie bedzie jezdzil z przyzwoita predkoscia???

Dziekuje i pozdrawiam,
Tomek
Obserwuj wątek
    • mcmaxim Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? 11.10.07, 12:49
      Nie wiem dokladniej, pewnie kol. Radek Ci wiecej napisze, ale z tego co wiem, to wymianie podlega _wszystko_ co dotyczy torowiska, dokumentna wymiana nawierzchni, i zastosowanie w miejsce szyn S-49 -> szyn S-60. Niestety, poki co siec trakcji elektryczniej pozostanie bez zmian, co rowniez wplywa na predkosc podrozy -> jednak pociagi powinny zaczac jezdzic faktycznie szybciej niz do tej pory.
    • Gość: Radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.10.07, 11:07
      Napewno zostanie przywrócona predkość konstrukcyjna linii na remontowanym
      odcinku czyli 100 km/h . Większa prędkość raczej narazie nie wchodzi w grę bo do
      tego daleka droga trzeba nowe urządzenia SKR
      nowe rozjazdy nową trakcje. Będzie to sukcesywnie robione w ciagu najbliższych 5
      -6 lat .

Tak naprawde zwiększenie predkości do 120 /160 km/h na odcinku BB Czechowice
      nie wniesie wiele . Narazie powinno sie pomyśleć o przywróceniu 100 km/h na
      całym odcinku do samych Czechowic wtedy czas przejazdu pociągu osobowego skróci
      sie do 10-12 min a pośpiesznego do 8 min. Oraz zlikwidowanie ograniczeń miedzy
      Czechowicami a Katowicami . Pośpieszne i expresy pojada wtedy około 45 - 50 min
      do Katowic a osobowe godzine .

Ograniczenia miedzy Czechowicami a Katowicami mają zniknąć w przyszłym roku ,a z
      Czechowic Południowych do Czechowic narazie niewiadomo .
      • thetom1 Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? 12.10.07, 14:01
        wlaśnie chodzi mi o to jaka (w jakies perspektywie i czy w ogole)
        jest szansa, aby pociag Bielsko-Katowice jechal godzine??
        • Gość: Radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? IP: *.tktelekom.pl 13.10.07, 10:37
          > wlaśnie chodzi mi o to jaka (w jakies perspektywie i czy w ogole)
          > jest szansa, aby pociag Bielsko-Katowice jechal godzine??

Napisałem to we wcześniejszym poście. Jest możliwe i to bez modernizacji ,
          wystarczy przywrócić stan torów z początku lat 90 .
          Wtedy osobowe pociągi jeździły planowo 1h 6 min. Zważając na to że stosowało si
          dużo większe rezerwy czasowe ,jeździły dłuższe składy oraz miedzy Ligotą a
          Katowicami było ograniczenie prędkości ze względu na szkody górnicze( teraz
          praktycznie w tamtym rejonie problem zniknął )to skrócenie czasu do godziny nie
          powinno być problemem .

Na całej trasie największym problemem obecnie są tak zwane wychlapy
          czyli miejsca gdzie zamiast tłucznia czyli kamieni z podłoża wyłania się błoto
          . Powstały ona głównie wskutek nieprawidłowego odwodnienia torowiska oraz
          niedbale przeprowadzonych remontów . W takich miejscach konieczne jest znaczne
          ograniczanie prędkości. Innym waskim gardłem jest stacja Czechowice Dziedzice
          wraz z tak zwanym posterunkiem odgałęźnym Most Wisła . Powodują one znaczne
          ograniczenia prędkości na odcinku ponad 4 km niestety zlikwidowanie
          tego wąskiego gardła wymaga już dość kosztownej modernizacji układów torowych.
    • Gość: aliveinchains Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.07, 22:08
      Jesli eksper tak mówi...to osobówka spokojnie pojedzie 1 h, a
      przyspiech 45 min. Choć ja bedę happy jeśli osobówka pojedzie 1h i 5-
      10 min a przyśpiech 55 min.
      Generalnie 45 min to jedzie autobus z Tychów do Katowic, z Gliwic
      pociąg jedzie nieco krócej.
      • Gość: radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice... pytanie??? IP: *.tktelekom.pl 13.10.07, 10:55
        > Jesli eksper tak mówi...

Ekspertem to ja nie jestem (jeszcze) chociaż w końcu po tylu latach obijania
        się wypadało by te studia skończyć ;-P

> Generalnie 45 min to jedzie autobus z Tychów do Katowic, z Gliwic
        > pociąg jedzie nieco krócej.

Ale 888 chyba jedzie znacznie krócej tak mi sie wydaje . Co do pociągu to czas
        jazdy w zamierzchłych czasach wynosił 14 min dla Expresu i 20 min dla osobówki.
        Mówię o odcinku Katowice - Tychy a nie Tychy Miasto.

>Choć ja bedę happy jeśli osobówka pojedzie 1h i 5-
        > 10 min a przyśpiech 55 min.

No myśle że pod koniec przyszłego roku doczekasz się tego.
    • Gość: radek remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.tktelekom.pl 13.10.07, 15:05
      Trochę zdjęć z remontu :

ep09.pld-linux.org/~radek/remont/
      • Gość: monroe Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 03:11
        Dałbym sobie głowę uciąć ;) że jeszcze parę lat temu, całkiem niedawno (nie
        piszę o latach 90tych, ale przełomie roku 2000) pospieszne BB-Katowice Główne wg
        rozkłady jazdy jechały mniej niż godzinę, jakieś 57 czy 59 min... :>
        • Gość: radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.tktelekom.pl 14.10.07, 13:27
          > Dałbym sobie głowę uciąć ;) że jeszcze parę lat temu, całkiem >niedawno
          (niepiszę o latach 90tych, ale przełomie roku 2000) >pospieszne BB-Katowice
          Główne wg rozkłady jazdy jechały mniej niż >godzinę, jakieś >57 czy 59 min... :>

Zgadza się!!!Jeszcze w 2000 roku na odcinku Czechowice Katowice nie było
          praktycznie żadnych ograniczeń. Przejazd prze stacje Czechowice odbywał się 70
          km/h i ta predkość była do samego Bielska . Wtedy w rozkładzie pojawił sie
          Batory przez bielsko który ociągnął rozkładowy czas przejazdu 47 min bez
          zatrzymania miedzy Katowicami a Bielskiem .

Radek
          • Gość: monroe Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 15:16
            Aha, czyli najbliższe remonty nie doprowadzą nawet do stanu z 2000 roku?
            Fajnie... :/
            • Gość: Radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.tktelekom.pl 14.10.07, 15:30
              To jeszcze raz ten który trwa w tej chwili między Bielskiem a Czechowicami na
              przywrócić prędkość 100 km/h Z BB do Czechowic południowych . W przyszłym roku
              maja zlikwidować ograniczenia miedzy
              Czechowicami a Katowicami Ligotą a z Ligoty do Katowic maja tez przeprowadzić
              remont ... Tak więc zostanie sprawa stacji Czechowice Dziedzic gdzie dalej
              będzie 30 km/h ze względu zbyt stare urządzenia SKR (ten problem ma byc
              rozwiązany dopiero przy przebudowie tej stacji)
              Wszystkie prace powinny sie zakończyć do grudnia 2008 . A do remontu w tym
              czasie maja iść też tory do Żywca .
              • Gość: monroe Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.07, 18:35
                Tak, wiem czytałem już dzięki.

Ciekawi mnie, czy wreszcie, jak na 21 wiek przystało, będzie można jechać
                kiedyś, w niedalekiej przyszłości, max. 45 min. te niewiele ponad 50km z Bielska
                do Katowic nawet osobowym... Podejrzewam, że nieprędko :/
                • Gość: aliveinchains Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.07, 11:08
                  ja się zastanawiam, czy czasem niektorych przystanków na trasie
                  poprostu nie zlikwidować? Cz-Dz Południowe, czy Cz-Dz
                  Przystanek...tam mało kto z tych stacji korzysta, czasem wogóle niek
                  nie wsiada ani nie wysiada. Na tym zyskałoby sie kilka minut.
                  Podobnie Katowice-Podlesie.

Ps. Już z kolejnego źrodła słysze, że na trasę chce wejść inny
                  przewoźniik niz PKP...coś w tym musi być. Trasa wydaje się
                  lukratywna, tyle, że trzeba jeździć szybciej, wygodniej i częściej.
                  • Gość: Radek Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto IP: *.tktelekom.pl 15.10.07, 17:57
                    > Cz-Dz Południowe, czy Cz-Dz
                    > Przystanek...tam mało kto z tych stacji korzysta, czasem wogóle niek
                    > nie wsiada ani nie wysiada

Jak słusznie zauważyłeś czasem czyli zlikwidowanie nie jest raczej dobrym
                    wyjściem , przykładowo na BB północ wsiada i wysiada dużo ludzi ale o
                    określonych porach czyli zaraz przed 6 rano przed i po 14 i wieczorem koło 22
                    tak jak są zmiany w Power Train. Faktycznie jest tak że przez dużą liczbe
                    przystanków pociągi się wleką dlatego dawno juz kombinowano zeby z BB pociągi
                    osobowe jeździły w takcie co godzinę naprzemian z przyspieszonymi. Co do
                    Katowic Podlesia Piotrowic i Brynowa to sprawa się rozwiąże sama po
                    urochomieniu SKM do Tychów Wtedy od Tychów do Katowic wszyskie pociągi będa
                    zatrzymywały się tylko w Ligocie.

> Ps. Już z kolejnego źrodła słysze, że na trasę chce wejść inny
                    > przewoźniik niz PKP...coś w tym musi być. Trasa wydaje się
                    > lukratywna, tyle, że trzeba jeździć szybciej, wygodniej i częściej.

Na razie nic o tym nie słyszałem i jest to wątpliwe ponieważ nikt nie ma
                    narazie taboru do obsługi tej linii. Jedyna szansa jest to że
                    wojewoda śląski w momencie dysponowania Stadlerami postanowi skierować je na
                    linie BB Katowice i rozpisze przetarg na jej operatora . Ale to mało
                    prawdopodobne bo Stadlerów narazie jest mało a miast do koryta dużo . Dużym
                    problemem jest też władza BB i powiatu która kompletnie nie jest zainteresowana
                    tematem i dzięki niej tracimy miedzy innymi szanse na remonty torów .
                    • mcmaxim Re: remont torów Bielsko-Czechowice Foto 15.10.07, 18:15
                      Gość portalu: Radek napisał(a):

> > Ps. Już z kolejnego źrodła słysze, że na trasę chce wejść inny
                      > > przewoźniik niz PKP...coś w tym musi być. Trasa wydaje się
                      > > lukratywna, tyle, że trzeba jeździć szybciej, wygodniej i częściej.

Ogolnie malo realne, bo PKP nie odda bez walki tej "jednej z najmniej stratnych linii" (czytaj: dosyc dochodowej...). Tym bardziej, ze tutaj w gre wchodzi jej magistralnosc.

> Na razie nic o tym nie słyszałem i jest to wątpliwe ponieważ nikt nie ma
                      > narazie taboru do obsługi tej linii.Jedyna szansa jest to że
                      > wojewoda śląski w momencie dysponowania Stadlerami postanowi skierować je na
                      > linie BB Katowice i rozpisze przetarg na jej operatora . Ale to mało
                      > prawdopodobne bo Stadlerów narazie jest mało a miast do koryta dużo .

Nooo, przeciez od poczatku mowione jest ze Stadlery beda skierowane na polaczenia Katowic z BB i/lub Czestochowa.
                      Ale sam tabor nie jest najwiekszym problemem - przeciez wiemy obaj dobrze, ze akurat ta linie przejac moze byc duuuzy problem, i PeKaP bez wytoczenia ciezkich dzial jej nie odda.

> Dużym
                      > problemem jest też władza BB i powiatu która kompletnie nie jest zainteresowana
                      > tematem i dzięki niej tracimy miedzy innymi szanse na remonty torów .

A to juz calkiem inna sprawa, i to jest fakt, wszyscy maja kolej w glebokim powazaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka