kaoli27 21.09.08, 10:51 www.rp.pl/artykul/56650,178551_Jak_przeliczyc_zanizone_wynagrodzenie_chorobowe_i_zasilki.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anik0679 Re: wiecie coś o zaniżonym macierzyńskim? 22.09.08, 06:57 Z tego co się orientuje, to chodzi oto, że ZUS liczył do wynagrodzeni chorobowego i macieżyńskiego tylko podstawę wynagrodzenia - bez Premii i innych skłądników pensji. Było to jak się okazuje niewłaściwe, ponieważ od reszty Twojej pensji pobierane są skłądnki na ubezpiecznie chorobowe. W związku z tym można się teraz starać o wyrównanie pieniedzy wypłąconych z ZUS-u Odpowiedz Link Zgłoś
dotinka77 Re: wiecie coś o zaniżonym macierzyńskim? 23.09.08, 21:33 ja z tego niewielę zrozumiałam, chyba ciemna jestem, czyli co można jakieś pismo do zus-u złożyć czy do zakładu o przeliczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: wiecie coś o zaniżonym macierzyńskim? 24.09.08, 10:18 to zalezy od tego, jak masz ustalone w pracy wynagrodzenie i jak to jest ujete w umowie o prace. chodzi o premie. wiele firm wynagradza swoich pracownikow w ten sposob: podstawa wynagrodzenia (czesc stala) i premia zalezna np od wynikow firmy (czesc ruchoma). ZUS bardzo czesto przy wyliczaniu zasilkow chorobowych czy macierzynskich nie chcial wliczac tej drugiej czesci wynagrodzenia, jesli nie byly spelnione odpowiednie kryteria. Tak jak pisza w artykule - dotyczy to przede wszystkim malych firm zatrudniajacych ponizej 20 osob, ktore nie maja obowiazku tworzyc formalnych regulaminow. Ja akurat w swojej firmie tego bardzo pilnowalam, jak dziewczyny byly na L4 i macierzynskim - ale musialam pisac wyjasnienia do ZUS, by wliczal premie i przesylac kopie umow o prace. Mozesz zapytac u siebie w kadrach, czy ta sytuacja dotyczy Cie w jakis sposob. Jesli jednak w pracy Twoja pensja jest w miare stala (mniej wiecej takie samo wynagrodzenie w kazdym miesiacu) i na L4 i macierzynskim dostawalas podobna kwote, to raczej nie ma mowy o pomylce. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia e-rubi 24.09.08, 14:31 a nie orientujesz się jak to jest z nagrodą uznaniową? Bo z tego co wyczytałam, jeżeli nagroda wypłacana jest regularnie co miesiąc w tej samej wysokości, to też powinni to wliczać, a u mnie na L4 dotąd nie było to wliczane. Oznacza to, że jeżeli przykładowo pracownik zarabia 1000 brutto i ma 500 nagrody to co miesiąc dostaje 1500 brutto, ale na L4 tylko 80% z podstawy, czyli z tego 1000-ca... czy taka sytuacja również wymaga wyliczenia? Napisałaś, że jeżeli wynagrodzenie w czasie pracy i w trakcie L4 jest mniej więcej zbliżone, to jest ok, ale u nas różnica w wynagrodzeniu jest kosmiczna! Wiesz, jak to jest? Ja pytała u nas babki od płac, to zmieszała się, poczerwieniała i powiedziała "raczej wszystko doliczamy jak trzeba", ale takie raczej mało mnie przekonuje, a zielona jestem w tym temacie i nie wiem na co dokładnie zwracać uwagę.... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 e-dziunia 24.09.08, 14:47 popros o kopie regilaminu płac, tam powinno byc napisane jak to jest z nagrodą uznaniową, bo cytat "Regulamin wynagradzania obowiązujący w spółce przewiduje nagrody uznaniowe, które jednak prezes wypłaca zwykle co miesiąc. Według regulaminu nie przysługują one za czas zwolnienia lekarskiego pracownika. Takie nagrody uwzględniamy w podstawie wymiaru wynagrodzenia chorobowego i zasiłków: chorobowego, macierzyńskiego i opiekuńczego." czyli - po chłopsku - albo wliczaj ja do podstawy chorobowego, albo ja wypłacają w pełnej wysokosci . Zawsze mozna napisac pisemko o wyjaśnienei, mogę Ci pomóc, jesli sama nie dasz rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: e-dziunia 25.09.08, 09:23 dokladnie tak jak pisze ciri i podobnie jest z premiamii ja nie mialam w firmie regulaminu płac (bo do tej pory zatrudnialam mniej niz 20 osob), więc do kazdej osoby pisałam stosowne oświadczenie i w umowach o prace dodawalam klauzule, ktora to precyzowala. to wystarczylo, by ZUS wliczyl te czesc wynagordzenia do zasilkow. u nas tez bylaby to b. duza roznica w wynagrodzeniach, bo premie sa wysokie Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia ciri 27.09.08, 10:47 chyba poproszę Cię o pomoc, bo to dla mnie za trudne ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiale73 Re: wiecie coś o zaniżonym macierzyńskim? 27.09.08, 16:25 a jaki jest ostateczny termin składania tych wniosków? wiecie??? Odpowiedz Link Zgłoś