Gość: flatron Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.robnet.pl 18.04.09, 11:43 Miałem tą zarazę 3 lata na moim balkonie. Najgorszemu wrogowi nie życzę takiego doświadczenia. Codziennie o 5 rano pobudka - emeryci wyrzucali resztki kuchenne przez okno, gołębie się najadły i przylatywały się wysr... na mój balkon. Gulgotanie tych skrzydlatych szczurów naprawdę może wyprowadzić z równowagi. Z balkonu nie można było korzystać, bo wszystko co się na nim znajdowało było po krótkim czasie osrane. Gołębie regularnie znosiły gałązki i kleciły gniazda. Czasami wyrzucałem 5 gniazd tygodniowo. Oczywiście żadne metody odstraszania nie skutkowały. Poruszające się na wietrze wiatraczki, podobizny ptaków drapieżnych, a nawet ich puszczanie odgłosów - wszystko na nic. Już miałem montować siatkę, kiedy administracja pogoniła emerytów, którzy dokarmiali "biedne ptaszki". Teraz wysypują gołębiom ziarno przy śmietniku, więc balkony są czyste, ale wszystkie samochody na parkingu zasrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Tępić gołębie i (pseudo) ekologów !!!!! IP: *.aster.pl 18.04.09, 11:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mack Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: *.chello.pl 18.04.09, 11:50 Dla tych "ekologów" co umieją czytać i wyciągać wnioski: www.kleszcze.pl/?mod=page&acn=exeSingle&id=77 - jednak najbardziej winni są ludzie, którzy dokarmiają te latające szczury... i dlatego trzeba z nimi walczyć. Podczas ostatniego remontu dachu w naszym budynku, okazało się, że część kostrukcji więźby dachowej została zjedzona przez robactwo, które wylęgło się z guana gołębiego - bo sąsiadka tak lubiała karmić gołębie,które siadziały na dachu koło jej okna i tam srały i srały... Jest to wskazówka do tych wspólnot - właścicieli, którzy nie rozwiążą problemu gołębi. Koszt wymiany więźby dachowej jest dość duży i dla każdego współwłściciela może przypaść po kilkanaście tysięcy złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAWO CZESI!!! Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.chello.pl 18.04.09, 11:50 To przecież jak szczury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw szczury ze skrzydłami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:54 zagazować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: szczury ze skrzydłami IP: *.237.spine.pl 18.04.09, 11:59 bla bla bla szczekanie zasłyszanymi sloganami przez analogię powinniście podpisywać się "szympansy z niechwytnymi stopami" Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz 18.04.09, 11:57 - To, co robią w Hawierzowie, jest po prostu niehumanitarne - uważa Ferek. - Cytuję z Google'a: humanitarny ludzki, miłujący człowieka, szanujący jego godność, odznaczający się humanitarnością, humanitaryzmem. Czy tam będą gazować gołębiarzy? albo innych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenguer humanitaryzm IP: *.237.spine.pl 18.04.09, 12:12 heh google wielkim autorytetem jest, a przytoczona definicja jest w połowie do bani, bo nigdy nie uda się wyjaśnić pojęcia przy użyciu jego samego (albo jego pochodnych), i każdy przedszkolak dojdzie do cennego wniosku, że "humanitarny" to zapewne taki, co odznacza się humanitaryzmem a do rzeczy: jeśli humanitarny to ludzki, to chodzi o cechy, do których rościmy sobie wyłączność jako gatunek, i raczej nie chodzi tu o wyrachowane okrucieństwo, lecz o bardziej szlachetne odruchy; a jeśli te są rzeczywiście właściwe człowiekowi, to mają odniesienie do wszystkich stworzeń, nie tylko do osobników własnego gatunku, bo wylądowalibyśmy na poziomie kukułki; rozumienie "humanitarny" jako "miłujący człowieka" to produkt bryków i skupiania się w szkole na dłubaniu w nosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość aga Re: humanitaryzm IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.04.09, 13:50 Pomocy potrzebuje człowiek i gołąb.Karmianie ptakow chlebem to barbarzynstwo,wieksze niż gazowanie.Ptaki trzeba dokarmiac ziarnem lub specjalna karma.Mysle,ze wielu moich rodakow nie rozumie znaczenia slowa,humanitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: humanitaryzm 19.04.09, 06:37 Gość portalu: berenguer napisał(a): > heh google wielkim autorytetem jest, Łatwo zrobić copy paste. Ale jak chcesz, to zacytuję przepisane z Kopalińskiego: ||humanitarny ludzki, miłujący człowieka, szanujący jego godność, odznaczający się humanitarnością, humanitaryzmem. Według takiego erudyty jak Ty, Kopaliński też się skupiał w szkole na dłubaniu w nosie? A oto cytat ze Słownika Języka Polskiego: humanitarny <<wykazujący troskę o człowieka, jego potrzeby, mający na celu jego dobro, ludzki>>: Humanitarne prawo, humanitarne warunki pracy. <fr. z łc> Mam cytować dalej? Z tego że "humanitarnie" kojarzy się pozytywnie, a "niehumanitarnie" pejoratywnie nie wynika, że zawsze, gdy chcemy coś skrytykować (albo pochwalić) mamy używać powyższe określenia. Autorowi chodziło zapewne o niepotrzebne, jego zdaniem, okrucieństwo. Samo okrucieństwo nie jest cechą nieludzką. Kierując się ludzkim rozumem z bezwzględnością niszczymy bakterie, kleszcze, etc. Zabijamy świnie, kury, ryby. Wyrywamy brutalnie z ziemi dorodne kartofle. Samo gazowanie jest pewnie najłagodniejszym sposobem pozbawienia tych ZBĘDNYCH gołębi życia. Więc nawet ROZSZERZONE przez ciebie pojęcie "niehumanitarności" (jako postępowania niegodnego człowieka) nie ma tu zastosowania! Tekst jest takim MDŁYM do zrzygania przejawem "zielonej, wegetariańskiej" ckliwości. Dlatego się przyczepiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:59 Jakieś 25 lat temu, kiedy byłam dzieckiem i uczyłam się rozpoznawać ptaki, to najliczniejszą populacją ptaków w moim mieście były wróble, czasem pojawiła się sikorka. Teraz nie widuję żadnego z tych ptaków. Wszędzie tylko gołębie, tak spasione, że ledwo się mogą ruszać. Dla naszych dzieci Wróbelek Elemelek to będzie ptak ze świata fantazji. Za to o gołębiach pewnie jeszcze kiedyś powstaną filmy tzw. horrory epidemiologiczne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vigvam Re: Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.lutn.cable.ntl.com 18.04.09, 12:29 Dokładnie! Pamiętam, że jak robiłam karmnik 15 lat temu to przylatywało do niego mnóstwo wróbli i może pojedyncze gołębie. Sikorki czasami zimą, sroki, kawki i gawrony spacerowały po okolicy. Widywałam sporo szpaków tu i ówdzie... a potem jakoś wszystko zamieniło się w gołębie i gawrony, i dopiero teraz kiedy wyjechałam za granicę, przypomniałam sobie ile różnych ptaków może być w jednym mieście (te "szarobure" gołębie są tutaj tylko w okolicy dworca autobusowego, im dalej od niego tym ich mniej - ostatnio nawet widziałam małego jastrzębia, który dobierał się do dzieci czegoś podobnego do szpaka... są nawet pliszki, sikorki, rudziki, nie mówiąc o wodnych ptakach w parku...). Nie ma chyba prostej metody, żeby sterylizować masowo gołębie, to byłaby najlepsza opcja... no ale taniej zagazować. Żal wróbli, chociaż one darły się jeszcze bardziej rankiem :D ... tylko srały jakby mniej, bo nie było ich aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Tępi gołębiarze i tak wyhodują stada nowych. IP: *.aster.pl 18.04.09, 12:03 Taki ten kraj - kretyni je rozmnażają a miasto musi sobie z syfem radzić. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz 18.04.09, 12:10 Nie trzeba ich zabijać, ale za dokarmianie powinno się serdecznie karać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axi Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: *.gdynia.mm.pl 18.04.09, 12:19 A może rozdawać za darmo prezerwatywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lK Re: Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi ra IP: *.acn.waw.pl 18.04.09, 12:20 pepiki zawsze były wredne jak szczury Odpowiedz Link Zgłoś
bez122 Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz 18.04.09, 12:28 i u nas tez powinni czesc zagazowac nie wszystkie ale czesc a tak to tylko sraja na chodniki, niszcza zabytki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asera Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 12:33 zeby w katowicach wpadli na taki pomysl...:( a tak mamy pchly, srajace"szczury ze skrzydlami":[aaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a niech ktos zagazuje krakowskie IP: 77.236.0.* 18.04.09, 12:35 krakow jest opanowany przez golebie, i CZEMU nikt ich nie zagazuje?!? Odpowiedz Link Zgłoś
bez122 Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz 18.04.09, 12:42 czekam na taka akcje w Łodzi a ekologow nie zagazowywac (gaz jest drogi szkoda go) tylko kazac im sprzatac po golebiach i dac do jedzenia okruszki! Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert przeciez to latajace szczury 18.04.09, 13:04 jak sie tepi myszy i szczury to nikt sie nie oburza. Golebie to taki sam brudny szkodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.04.09, 13:12 Barbarzynstwo to dokarmianie gołębi chlebem,szanowni ekolodzy.W Warszawie administracja osiedla STEGNA,wystawila karmiki dla tych ptakow, czy to madre? Prezesie Bozek,proponowane dzwiekowe odstraszanie-to historia.Gołębie obserwują,pamiętają i wnioskują.To madre ptaki.Zycze takich zdolnosci kazdemu polskiemu ekologowi. Ja popieram wladze Hawierzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja29 Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 13:28 to skandal ! No cóż, za przyzwoleniem całego świata działał holokaust, wymordowano Czeczenów, mordowano w Armenii, morduje się w Afganistanie, Iranie, Tybecie, Birmie itd. itd...więc cóż tam gołąbki w tym całym procederze ogólnego przyzwolenia na mord ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Re: Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.acn.waw.pl 18.04.09, 13:39 zagazowac Odpowiedz Link Zgłoś
col.markos Czeski Hawierzów gazuje gołębie 18.04.09, 13:41 Rozumiem, iż wielu ludziom zabijanie gołębi uważa za okrucieństwo, ale tak na tym świecie jest i trzeba wybrać mniejsze zło, bo później jak ich populacja nabierze jeszcze większych rozmiarów to nawet ci co byli przeciw będą za. Pamiętacie może jak w Australii była plaga zajęcy, ludzie zabijali je wtedy masowo (w milionach) i nikt nie protestował, bo wszyscy wiedzieli, że trzeba ten nienaturalny rozrost powstrzymać, ba ludzie od każdego zabitego zająca dostawali pieniądze! Oczywiście to nie pomoże jeżeli nie będzie odpowiedniej edukacji, więc stop dokarmiaczom gołębi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
col.markos Re: Czeski Hawierzów gazuje gołębie 18.04.09, 13:42 Wielu ludzi Miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornn Brawo Czesi IP: *.chello.pl 18.04.09, 13:57 mieszkam na osiedlu , gdzie golebie sa istna plaga. Balkony to jedna wielka kloaka pelna bakterii. Wiec drodzy ekolodzy prosze moze zaangazujcie sie w sprzatanie obsranych przez golebie osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Mam lepszy pomysł 18.04.09, 14:14 Niech ekolodzy sprzątają po gołębiach. Będzie czysto i zniknie powód niechęci do gołębi, z ekologów będzie wreszcie jakiś pożytek, jak zajmą się sprzątaniem, nie będą mieli czasu na kretyńskie inicjatywy. Wszyscy na tym skorzystają, gołębie w szczególności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Mam lepszy pomysł IP: 83.101.72.* 18.04.09, 15:29 Protestuje.. Tych glabow nie powinno sie nazywac ekologami. Ekolog to naukowiec z wyksztalceniem kierunkowym. To sa EKO-OSZOLOMY. Odpowiedz Link Zgłoś
mtcwa Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz 18.04.09, 14:34 Naszym celem nie jest całkowita likwidacja gołębi hahaha gołębi holocaust :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remi Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: 86.66.184.* 18.04.09, 14:38 polska...ostoja glupoty i ciemnoty oraz zacofania..a ile kosztuje odnowa wawelu sukiennic ..pomnika mickiewicza...zniszczonego odchodami golebii.,,,?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo37 Czeski Hawierzów gazuje gołębie. Już drugi raz IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.09, 14:44 Brawo! Popieram. Trzeba w końcu zrobić porządek z tym robactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Czeski Hawierzów gazuje gołębie IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.09, 14:57 Kiedyś terroryzował ludzi MARKSIZM ! Potem był FASZYZM ! Teraz jest E K O L O G I Z M !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś