Dodaj do ulubionych

AirPolonia-Stansted

IP: *.server.ntli.net 20.06.04, 13:00
Sprawdzałem na stronie Stansted, czy samolot moich znajomych z Berlina
przyleciał o czasie i przy okazji chciałem sprawdzic nasze "orły"
SkyEurope ponad pół godziny po czasie, natomiast AP odwołana. Sprawdzam na
stronie AP, lot w rozkładzie jest, jak najbardziej, ale przy próbie kupna
biletu "w wybranym dniu nie ma lotu". No to co się dzieje, bilety na półtora
tygodnia naprzód wyprzedane a tu się latać nie chce? Czy też może AP przenosi
swoje "zwyczaje" z charterów do low cost? ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: antois Re: AirPolonia-Stansted IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 14:20
      APN odwołało ten lot już tzy miesiące temu. Sprawdeź zamim zasiejesz ploty.
      • Gość: Szyszek Re: AirPolonia-Stansted IP: *.server.ntli.net 20.06.04, 15:02
        Przepraszam Cię bardzo mocno uprzejmie, ale gdzie Ty tu widzisz jakieś ploty.
        Zobaczyłem dziś rano coś co mnie zaciekawiło i dlatego zadałem pytanie. Na
        stronie AP nie ma żadnej informacji na ten temat (czy to tylko dzisiejszy lot
        odwołano?-pytanie do antois).
        Jestem życzliwie nastawiony do AP chociażby dlatego, że była pierwszym low
        costem na naszym rynku. Ich posunięcie w charterach nie było najszczęśliwsze, i
        odbije im się (niestety) czkawką także na rynku low cost. Nawet na tym forum
        ktoś pisał, że nie poleci więcej AP ponieważ skoro potrafią wystawić do wiatru
        duże biura podróży, to nie będą się przejmowali pojedynczymi pasażerami. Tym
        bardziej więc powinni teraz uważać na odwoływanie lotów.
        Mam nadzieję, że sprawa wyjaśniona
        Pozdrawiam
        Szyszek
        • Gość: antois Re: AirPolonia-Stansted IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 15:13
          Bardzo przepraszam, ale APN odpowiednio wcześniej poinformował biura podróży ,
          że wycofuje się z nieopłacalnych połączeń i umów. Nie wiem czy wszyscy wiedzą,
          że APN zapłaciła kary umowne za wycofanie się z czarterów. Wszystko odbyło się
          zgodnie z prawem i zasadami. To, że turyści zostali na lodzie to wina biór,
          które nie zapewniły im innego przewoźnika.
          Inaczej być nie mogło, bo w imię czego APN miała latac na czartery (według
          starych umów, które nie miały klauzuli ze względu na rosnace ceny paliwa) i tym
          samym wykończyć się? W imię czego APN miała działać autodestrukcyjnie, nie
          myśląc o losie swoich pracowników?
          • Gość: Szyszek Re: AirPolonia-Stansted IP: *.server.ntli.net 20.06.04, 15:35
            Nie wiem, czy wcześciej, czy później, czy zawiniła APN czy biura, nie jestem
            pracownikiem AP (a Ty?), ani żadnego z biur.
            Przedstawiciele biur podróży mówili że sprawa znajdzie się w sądziepożyjemy,
            zobaczymy jak to się skończy i czyja była wina.
            Jeżeli umowy nie miału odpowiednich klauzul, to już jest problem APN. Czy
            uważasz, że w porządku, by było gdyby ktoś kto kupił bilet np. w lutym na lot w
            lipcu, dostał teraz list:
            "Szanowny Kliencie
            Ponieważ podrożało paliwo musisz dopłacić 100 zł do biletu, albo nie polecisz,
            a my Twoje miejsce sprzedamy drożej i nie stracimy."
            To oczywiście żart, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia, jeżeli w
            sprawie charterów zawiniła APN.
            Jeżeli zawiniły biura, to warto zapamiętać ichnazwy, by w przyszłości nie
            korzystać z ich usług.
            Pożyjemyzobaczymy czy i jak sie sprawa wyjaśni
        • Gość: antois Re: AirPolonia-Stansted IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 15:17
          Co do lotów rejsowych APN je odwołuje ze względów technicznych a nie własnego
          widzimisie. Na trasie do Londynu APN ma zawsze obłożenie blisko 100% i głupota
          było by odwoływać te rejsy bez poważnego powodu.
          Tak na marginesie to mistrzem w odwoływaniu rejsów jest LOT, zwłaszcza na
          trasach obsługiwanych przez Embraery.
          • Gość: Szyszek Re: AirPolonia-Stansted IP: *.server.ntli.net 20.06.04, 15:40
            Nie wiedziałem, dlaczego lot był odwołany, nigdzie nie pisałem, że to było
            widzimisie Apn. Natomiast jeżeli jak piszesz loty do Londynu sa zawsze bliskie
            100% obłożeniu, to może trzeba było odwołać inny mniej obłożony i co zapewne za
            tym idzie dochodowy lot. Na autokarowych trasach do Londynu zawsze pod koniec
            czerwca bardzo mocno wzrastało obłożenie, ponieważ studenci, a potem uczniowie
            jeżdzili na wakacje do pracy. Wiadomo, że głównie dotychczasowi klienci linii
            autokarowych (a nie np. LOT) przesiedli się do low cost, więc można było (tak
            myślę) lepiej to rozegrać
          • Gość: 777 Re: AirPolonia-Stansted IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 11:36
            Odwolania lotu LOTu przz ERJ145 sa rzadkie. Na szczescie LOT ma zawsze pole
            manewru, wie moze zamienic samolot lub na ATR72 lub ERJ 170/ B737. Nie
            slyszalem, zeby w przeciagu ostatnich miesiecy jakas ogromna liczba lotow byla
            odwolywana.
            Kiedy low-cost odwola Tobie rejs- maszreke w nocniku, i jedziesz autobusikiem.
          • Gość: low cost Re: AirPolonia-Stansted IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 15:07
            no i kto tu ploty rozsiewa? Żałosne. Hipokryta.
          • Gość: low cost Re: AirPolonia-Stansted IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 15:09
            Miałem na mysli wypowiedź antois.

Gość: antois napisał 20.06.2004 15:17:

"Co do lotów rejsowych APN je odwołuje ze względów technicznych a nie własnego
            widzimisie. Na trasie do Londynu APN ma zawsze obłożenie blisko 100% i głupota
            było by odwoływać te rejsy bez poważnego powodu.
            Tak na marginesie to mistrzem w odwoływaniu rejsów jest LOT, zwłaszcza na
            trasach obsługiwanych przez Embraery."
    • jackass1 Re: AirPolonia-Stansted 07.07.04, 09:25
      tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka