Gość: Polo IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 15:18 Co za bzdury.... Bies jedyna w pelni polska konstrukcja samolotu wojskowego? PW-6 najlepszy na swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Discus Re: Dobiega końca blok przygotowany przez Aeroklu IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 17:09 PW-6 może nie jest najlepszym na świecie, ale doskonale zastępuje Puchacza, który mimo wszystko tak naprawdę był chyba jedynym szybowcem naprawdę przygotowanym do treningu podstawowego. ASK-21 jest już IMO szybowcem do treningu po podstawowym szkoleniu, które nadal często odbywa się na wysłużonych Ka-7 i Ka-13. Nawiasem mówąc ostatnio słyszę wiele bardzo pochlebnych opinii o PW-6 pochodzących od pilotów z Ameryki Północnej, podczas gdy nasi piloci plują na PW-6 ile wlezie (sam słyszałem). Czuję że niemieckie szybowce mają dodatkowe punkty za pochodzenie... Cudze chwalicie, swego nie znacie. Ale to już nasza narodowa przypadłość. Pozdro, Discus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK PW-6 IP: *.acn.pl / 10.134.129.* 10.09.02, 17:13 PW-6 jest super! Lata jak solówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Re: PW-6 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 17:19 I jest to wg mnie całkiem prawdopodobne. Sam nie miałem okazji nim latać, ale jak już pisałem słyszałem wiele dobrego o nim. Niestety trochę zniesmaczyła mnie opinia jaką usłyszałem ostatnio przypadkiem w czasie mojego pobytu w Lesznie, gdzie właśnie jest użytkowany jeden z egzemplarzy. Mam nadzieję że to tylko odizolowana opinia, a osób twierdzących to samo co Ty jest większość. Poza tym, należy wziąć też pod uwagę, że PW-6 wraz z "młodszym bratem" PW-5 to jedna z baaardzo nielicznych szans na sprzedaż eksportową produktów polskiego przemysłu lotniczego. Już słyszę ten krzyk miłośników leciwej Wilgi, czy M-28, ale wybaczcie - spójrzcie na liczby i ilość zamówień czekających u producenta na realizację bez konieczności maszerowania pod Sejm i hałasowania petardami. Rynek wie co dobre. Pozdro, Discus > PW-6 jest super! Lata jak solówka! Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: Dobiega końca blok przygotowany przez Aeroklu 10.09.02, 17:31 Gość portalu: Discus napisał(a): > Czuję że niemieckie szybowce mają dodatkowe > punkty za pochodzenie... Cudze chwalicie, swego nie znacie. Taaa? To dali mi jazda zmieniac nicka na Jantar, albo Cobra albo inny "ABC" ;-))))))) Pozdro... M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Discus vs Jantar ;) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 19:21 Hehe... Ano tak już zostało z innego forum :) Jakoś ludzie dziwnie odbierali "Cobra driver" ;) Pozdro, Discus > Taaa? > To dali mi jazda zmieniac nicka na Jantar, albo Cobra albo inny "ABC" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Cobra 15 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 19:23 Nawiasem mówiąc CObra 15 to mój ulubiony szybowiec. Niczym innym tak dobrze mi się nie latało, jantary nie chodzą tak ładnie za rączką... Discus Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: Cobra 15 11.09.02, 16:19 Gość portalu: Discus napisał(a): > Nawiasem mówiąc CObra 15 to mój ulubiony szybowiec. Zgadzam sie. Najładniejszy na jakim udało mi się latać. No może do spółki z Foką 4 > Niczym innym tak dobrze mi się nie latało, jantary nie chodzą tak ładnie za > rączką... Idealnie z ręką to chodziła Mucha Std. Czasem miałem wrażenie, że skręca zamim ruszyłem sterami. Do tego w kominie najpierw słyszało się noszenie, a w 5 sekund później widać je było na wariometrze. Idealna do pierwszych lotów termicznych. Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Discus Re: Cobra 15 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 17:51 Wielka szkoda, że tyle tych szybowców skasowano lub sprzedano na początku lat 90-tych. Byłyby doskonałe nie tylko do pierwszych lotów termicznych, ale i jako pierwszy szybowiec jednomiejscowy. Obecnie używany do tego Pirat wg mnie nie jest najlepszy jako pierwsza jednomiejscówka dla młodego pilota zaraz po podstawówce. Obawiam się że potwierdzeniem tej tezy jest sporo wypadków takich ludzi na Piratach, w tym niestety dwa w tym roku. :( Discus > Idealnie z ręką to chodziła Mucha Std. Idealna do pierwszych > lotów termicznych. > Pozdrawiam > M..M Odpowiedz Link Zgłoś
virus_forumowy Re: Cobra 15 23.08.03, 04:40 Gość portalu: Discus napisał(a): > Wielka szkoda, że tyle tych szybowców skasowano lub sprzedano na początku lat > 90-tych. Byłyby doskonałe nie tylko do pierwszych lotów termicznych, ale i jako > > pierwszy szybowiec jednomiejscowy. > Obecnie używany do tego Pirat wg mnie nie jest najlepszy jako pierwsza > jednomiejscówka dla młodego pilota zaraz po podstawówce. Obawiam się że > potwierdzeniem tej tezy jest sporo wypadków takich ludzi na Piratach, w tym > niestety dwa w tym roku. :( > > Discus > > > Idealnie z ręką to chodziła Mucha Std. Idealna do pierwszych > > lotów termicznych. > > Pozdrawiam > > M..M Pamiętam taki stary polski film fabularny (na podstawie faktów): "Zniszczyć Pirata" www.filmweb.pl/Zniszczy%E6,pirata,(TV),film,opis,aa=12026,fbinfo.xml www.mis.canpol.pl/turek.htm film.gildia.com/muzyka_filmowa/jerzy_matuszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dobiega końca blok przygotowany przez Aeroklu IP: 134.216.26.* 20.08.03, 15:41 Trudno znalezc wiecej bzdur Dla tego ktory to napisal: jak sie ta nym nie znasz to daj se siana i idz na piwo Odpowiedz Link Zgłoś