Dodaj do ulubionych

Czy LOT sprzedał 737 Gujanie ?

IP: *.pl 21.10.02, 00:42
Witam,
Na lotnisku w Georgetown w Gujanie, czyli na końcu Świata, widziałem B737 z
rejestracją SP-L..., w barwach Universal Airlines czy coś w tym stylu.
Później widziałem go też w Warszawie. Czy LOT sprzedał czy może wydzierżawił
go tym dziwnym liniom ? Kto wie niech się podzieli.

Pozdrawiam,
Norman
Obserwuj wątek
    • e-mania Re: Czy LOT sprzedał 737 Gujanie ? 21.10.02, 08:12
      Wyczarterował. Razem z załogami. Na czas okreslony.
    • emerytka? Re: Czy LOT sprzedał 737 Gujanie ? 21.10.02, 13:29
      Miałeś chyba na myśli 767? SP-LPB lata już prawie rok na trasie do Nowego Jorku
      w barwach Universal z małą wakacyjną przerwą.Został wyczarterowany razem z
      naszymi pilotami i szefową pokładu.Personel był zresztą szkolony przez naszych
      instruktorów.
      A o wyczarterowaniu 737 mówi się juz od jakiegoś czasu,ale jak na razie nic się
      nie dzieje.
      Pozdrawiam
      Stefania
      • Gość: Norman 767 - dzięki IP: *.pl 21.10.02, 17:51
        Wszystko już jasne, oczywiscie 767.
        Dziękuję.
        Norman
        • e-mania Re: 767 - dzięki 21.10.02, 19:26
          Ja pisalam o 737 i nadal potwierdzam. Nie wiem, czy juz tam lataja, ale umowa
          jest.
      • Gość: Lukasz Lotowskie zalogi w Universalu IP: 63.99.105.* 21.10.02, 20:32
        N ajk dlugo lataj Lotowskie zalogi - jako kontynuacja Polkich rejsow
        transatlantyckich czy na dluzsze pobyty? W jakicj uniformach lataja nasze
        szefowe?
        Od tak intersuja mnie te logistyczne bajerki.. z gory dziekuje!
        Lukasz
        • e-mania Re: Lotowskie zalogi w Universalu 21.10.02, 22:27
          Na razie jest w Gujanie 767, wlasnie ten od Malevu. Male sa juz "zaklepane",
          maja byc gdzies od listopada, razem z zalogami, w polskich uniformach.
          To nie beda rejsy w ramach siatki polaczen LOT-u, ale w ramach sieci, w tym
          systemow rezerwacji - tak. Biora je z calym dobrodziejstwem inwentarza, czyli z
          logistyka tez. Nie pytaj mnie dlaczego to wszystko, bo od "swojego" eksperta
          sie nie dowiedzialam..... Trzeba by pytac kierownictwo LOT-u.

Pozdrawiam.
          • emerytka? Re: Lotowskie zalogi w Universalu-e-mania 22.10.02, 13:33
            Jeśli udzielasz komus informacji,to postaraj się ,proszę,aby były prawdziwe.
            • e-mania Re: Lotowskie zalogi w Universalu-e-mania 22.10.02, 21:01
              emerytka? napisała:
              > Jeśli udzielasz komus informacji,to postaraj się ,proszę,aby były prawdziwe.

Milutka jestes... Jakie sympatyczne polajanki...
              O ile umiem czytac, nie napisalas niczego innego, a z kolei w kwestii 767 tak
              sie wypowiedzialas, ze nic konktretnego z tego nie wynika.
              Pozdrawiam. Naprawde milo.
        • emerytka? Re: Lotowskie zalogi w Universalu 22.10.02, 13:30
          Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> N ajk dlugo lataj Lotowskie zalogi - jako kontynuacja Polkich rejsow
          > transatlantyckich czy na dluzsze pobyty?

Dokładnie na jak długo-to Ci nie odpowiem,gdyż to zależy od tego,na jaki
          "turnus" się trafi.Ale średnio od dwóch tygodni do miesiąca.I lecą niezależnie
          od rotacji załóg na rejsy atlantyckie.
          W jakicj uniformach lataja nasze
          > szefowe?
          Tak jak i piloci-mundury LOT-u
          > Od tak intersuja mnie te logistyczne bajerki.. z gory dziekuje!
          > Lukasz
          Jeśli masz jeszcze jakies pytania-chętnie odpowiem(w miarę mozliwości
          oczywiście).
          Pozdrawiam
          Stefania.
    • Gość: Lukasz A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u IP: 63.99.105.* 21.10.02, 20:56
      A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u???
      • emerytka? Re: A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u 22.10.02, 13:40
        Jesteś pewien,że PD był wzięty od Malev"u?
        O ile wiem jest to ten sam samolot,który latał u nas parę lat temu wypozyczony
        od Gulf Air i do tej pory "pasł się "na pustyni.I na nią zresztą teraz wrócił.
        PB wrócił do Gujany i znowu przyleci śmierdzący mączką rybną. ;((
        A tym 737 bym się tak nie podniecała,bo o planach jego wyczarterowania słyczać
        już od dawna,a nic się nie dzieje.
        Pozdrawiam
        Stefania.
        • gdabski Re: A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u 22.10.02, 14:52
          Wydaję mi się, że papa delta i tak należy do jakiejś firmy leasingowej, a po
          służbie w Gulf Air latał właśnie dla Malevu...
          • Gość: dekris Re: A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 18:28
            A ta firma to Pembroke Capital, chyba z Irlandii.

Juz papadelty nie zobaczymy :-(
            • Gość: pidżej planespotting IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:10
              godzine temu go widziałem - jechałem al. krakowską, stał nawet blisko, wracałep
              pół godziny później to już go nie było; tzn.nie byłem na tyle blisko - i
              jechałem dość szybko - by odczytać sp-lpd ale to mógł być chyba tylko on - 767-
              300 z logo Universal Airlines na ogonie
        • Gość: Lukasz Re: A co sie dzieje z 767 (SP-LPD) od Malev'u IP: 63.99.105.* 22.10.02, 15:23
          Stefania: wielkie dzieki za Twoje odpowiedz i informacje!

Teraz juz wiem dlaczego na 4 terminalu na JFK widzialem Panie w Lotowaskich
          uniformach (wtedy pomyslalem sobie ze sie zgubily na lotnisku:) ... glupio mi
          teraz

Co do PD dowiedzialem sie o tym typie poprzez strone pod tytulem airliners.net,
          gdzi fani lotnictwa dziela sie zdjeciami samolotow. Jak zaznaczych Polish
          Airlines (LOT) i w typie samolotow zaznaczych 767 to ukarza sie Tobie zdjecia
          tego PD na JFK i w W-wie z ciemno niebieskim tylem - typowym dla Malevu.

Jeszcze raz dzikeki za odpowiedz!
          Pozdrowienia,
          L
          • emerytka? Re: airliners.net 22.10.02, 17:21
            No i wpadłam na b.długi czas w te samoloty. ;)))))))
            Te nowe zdjęcia jakoś mało mnie rajcowały,bo po jakimś czasie wydają się takie
            same(zaraz którys z autorów się obrazi ;0),dodam nieskromnie,że znalazłam nawet
            pewien błąd w opisie,natomiast nie spodziewałam się zobaczyć osiemnastki,ptysia
            czy takich wynalazków jak DC-8 czy DC-10.To na prawdę duża niespodzianka.
            Dzięki ,Łukasz,że zdopingowałeś mnie do obejrzenia tej stronki(a zabierałam się
            do tego już od dłuzszego czasu,muszę przyznać),jeśli będę jeszcze kiedyś w
            stanie rozwiać jakieś Twoje wątpliwości,to śmiało...
            Pozdrawiam
            Stefania
            • Gość: Lukasz Re: airliners.net IP: 63.99.105.* 22.10.02, 18:41
              Cala przyjemnosc po mojej stronie - dla mnie to ogladanie samolotow jest dosc
              zarazliwe kiedys przesiedzilaem prawie cala noc przyklejony do ekranu.
              Jest jeszcze jedna strona po fachu: airlinemeals.com, jak nazwa mowi ze
              zdjeciami posilkow serwowanych podczas rejsow.
              NB: co to znaczy osiemnastka (domyslam sie ze IL-18) i ptys???
              Na razie,
              L
              • emerytka? Re: airliners.net 23.10.02, 16:26
                Gość portalu: Lukasz napisał
                > NB: co to znaczy osiemnastka (domyslam sie ze IL-18)
                i bardzo słusznie
                >i ptys???
                czyli AN-24 zwany popularnie Antkiem

> Na razie,
                > L
                Pozdrawiam
                S.
                • Gość: Mirko Universal IP: 65.206.44.* 23.10.02, 20:23
                  Cala akcja z Universalem to 1 Mil. $/mies. dla "Lot-u", wiec nawet koniecznosc
                  wymiany motoru 767 juz sie chyba zwrocila.
                  Wada jest to ze wszysko idzie na papierach i ubezpieczeniu "Lot-u" oraz ze
                  klimat Karaibow niezbyt dobrze wplywa na sprzet (trzeba odkaraluszac!) i ludzi
                  (jest tam dosyc syfiasto).

Universal to sztuczny twor tzn linia jednego wyczarterowanego samolotu - choc
                  mowi sie rzeczywiscie o drugim.

Universal to jedyna "narodowa" linia Gujany.
                  "Lot" przedstawia sie w kontrolach obszaru po drodze jako "Good Morning - Air
                  Guyana".
                  Oryginalna "Air Guyana" zostala zwinieta z powodu mycenia prochow do USA.
                  • Gość: Lukasz Re: Universal IP: *.215.234.158.Dial1.Stamford1.Level3.net 25.10.02, 05:43
                    oto strona www tej "virtualnej" lini: www.universal-airlines.com
                    jest tam pare nowych zdjec naszego PB
                    Co do samolotu - czy na prawde jest tak "syfiasto"...czy odkaraluszanie odbywa
                    sie podczas lotu. Tutaj w USA byl taki przepis ze stewarsey pdzed ladowaniem
                    kazaly otwieraz luki gagazowe i tam jaki po fotelanmi pryskaly jakimis plunami
                    (nie wiem dokladnie jakimi). Sprawa sie zakonczyla pare lat temu - chyuba w
                    1999 - gdzy niektore z Pan zaczely chorowac na skorze.

Na w/w stronie przeanalizowalem rozklad i wydaje mie sie ze zalogi moglyby
                    spac w Nowym Jorku a do GEO latac na 2 godzinny turn-a-round, moge sie mylic
                    nie wiem jaki sa teraz limity i przedewszystkim zdolnosci finansowe sponssora.
                    Na tej stronie cos bylo naoisane o lotach na Brazylii i na Kube...

Na razie
                    L
              • Gość: gaduła Re: jedzenie - nareszcie ktos pomyślał !! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 25.10.02, 08:46
                cześć !!
                dzięki stary :-))))

wrescie mogę sobie zamówic pierwsza klasę na biurko i spokojnie zabrac za
                konsumcje kanapki domowej produkcji !
                do tego popularna herbatka z torebki i jestem w raju !!!

duze pozdrowienia :-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka