Dodaj do ulubionych

czy pas startowy koniecznie z betonu/asfaltu?

30.12.03, 11:13
(Pozwalam sobie przekopiować mój post zamieszczony kilkanaście dni temu na
innym forum. Temat wydaje mi się ciekawy):

Tyle się ostatnio mówi o rozwoju lotnictwa regionalnego (krótkiego zasięgu).
Jestem jak najbardziej "za". Dlatego proszę wybaczyć moje pytanie kompletnego
laika: czy można obniżyć koszt budowy lotniska poprzez wykonanie pasa
startowego w tańszej technologii.

Czy małe pasażerskie samoloty turbośmigłowe (wielkości AN-24) też potrzebują
tak potężnych pasów jak duże odrzutowce? Chodzi mi nie o długośc pasa, ale o
technologię wykonania. Czy znacie przykłady pasów "trawiastych", lub innych
niebetonowych / nieasfaltowych będących w użyciu przez samoloty pasażerskie?

I następne pytanie: Czy betonowy pas jest w równym stopniu wytrzymały na
całej swej długości, czy też jest "masywniejszy" na końcach, tam gdzie
odbywają się przyziemienia?

I ostatnie pytanie: czy ewentualne oszczędności poczynione na budowie pasa w
porównaniu do całości kosztów budowy i wyposażenia lotniska są "warte
świeczki"?

A może ktoś ma inne pomysły na obniżenie kosztów budowy lotniska
(regionalnego) w taki sposób, aby nie zmniejszyc jego funkcjonalności w
sposób istotny (np. żeby mogło również działać zimą)?

Pozdrawiam
fan latania

Obserwuj wątek
    • Gość: michal_pilot Re: czy pas startowy koniecznie z betonu/asfaltu? IP: *.arc.nasa.gov 30.12.03, 21:09
      trudno chyba o tansza "technologie" niz beton/asfalt. Trawiaste by ciebie w
      sumie wiecej kosztowaly w utrzymaniu i eksploatacji (co robisz po deszczu jak
      trawa zamienia sie w gabke ??). Poza tym nowoczesne samoloty pasazerskie maja
      taki nacisk na pas startowy ze to musi byc powierzchnia twarda.
      Jak popatrzysz sie na ekonomie duzych lotnisk to sam koszt nawierzchni pasa
      startowego to kompletne grosze. Budynki, cala infrastruktura
      elektroniczno-security - w tym sa prawdziwe pieniadze.
    • ormond Re: czy pas startowy koniecznie z betonu/asfaltu? 31.12.03, 04:21
      Kiedys slyszalem o pasach startowych drewnianych, ale nie potrafie skojarzyc
      kontekstu (mam wrazenie, ze okres wojny). W tym okresie stosowano takze siatke
      stalowa, ktora kladziono na podloze trawiaste.
    • Gość: gaduła Re: lepszego nie ma !! IP: *.tera.pl / 81.21.194.* 31.12.03, 11:38
      mozna zrobić nawet ze stali jak na lotniskowcu ale ile to kosztuje !!!
      o ile wiem próbowano z blach perforowanych robić pasy startowe !!
      tu jest jeden problem - nośność pasa musi być dopasowana do cięzaru maszyn
      które startują i ląduja !!
      i dlatego konieczna jest odpowiednia konstrukcja i jej grubość, również na
      drogach kołowania i postoju,
      i tego nie da się skrócić !!
      a trawa jest dobra ale na krótką metę - bo w końcu trzeba użyć betonu !!
    • Gość: axx Re:Tylko z betonu IP: 207.191.243.* 01.01.04, 02:35
      Oczywiscie bo nic lepszego nie wynaleziono. Budowe pasow startowych reguluja w Polsce i nie tylko odpowiednie przepisy a mianowicie
      Warunki techniczne jakim powinny odpowiadac drogi startowe. Dochodzic do tego moga specyficzne wymagania np. Wojsk Lotniczych
      czy innych agencji. W kosztach budowy pasa wyroznia sie odwodnienie. Pas startowy z reguly musi posiadac kolektor odwodnienowy.
      Koszt pasa moze rowniez wzrosnac w przypadku wymiany gruntu czy tez budowy pasa nad np.autostrada jak np.w Chicago(O'Hara)
      No i generalnie budowa pasa musi posiadac bezpieczna strefe podchodzenia do ladowania. Podsumowujac budowa pasa nie jest
      trudnym zadaniem inzynieryjnym wymaga natomiast duzej ilosci materialow i wysokiej jakosci. Dlatego kosztuje sporo.
      • aviation-fan Re:a ile tego betonu ? 02.01.04, 10:54
        A jaką grubość ma pas startowy który może przyjąć każdy typ samolotu ?
        • Gość: axx Re:a ile tego betonu ? IP: 207.191.243.* 04.01.04, 01:23
          Sporo. Ilosc zalezy od projektu ,warunkow geologicznych,ciezaru samolotow,czestotliwosci i innych. Pas startowy zwykle zbudowany jest z kilku warstw roznych
          materialow. Np. podsypka piaskowa 30 cm, podbudowa betonowa 20 cm i wlasciwy beton 42,5 cm.
          Srednio dla mniej obciazonych lotnisk 22,5 do 30 cm a dla HUB 37,5 do 45 cm. nie liczac warstw posrednich. Do tego kolektor duzej srednicy na odwodnienie
          plyty, kilkaset kilometrow roznej masci kabli, oswietlenie, rurociag paliwowy do lotniska, budynki zaplecza (oczyszczanie,odsniezanie)
          Zalozmy ze pas ma 60m na 3 km to jest odpowiednik drogi o szr. 10m i dlugosci 18 km. W sumie jest to inwestycja bardzo droga i wymagajaca
          ekonomicznej analizy. Polska w chwili obecnej jest w ekonomicznej zapasci i po prostu nikogo na to nie stac.
          Ilosc metrow szesciennych betonu na 1000 m szer 60 m i grubosci 40 cm 1000 x 60 x 0.40 = 24x 1000= 24000 m3
          • aviation-fan Re:a ile tego betonu ? 04.01.04, 11:28
            U nas problemem jest sfinansowanie np. przedłużenie pasa o 250m a na świecie
            realizuje sie inwestycje takie jak lotnisko Kansai czy nowe lotnisko dla Hong
            Kongu. Mozemy tylko popatrzyć na to z zazdrością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka