kondis30 11.04.05, 19:24 witam. mam pytanie dotyczace klimatyzacji. kupuje golfaIII z klima ma przejechane 150tys. jaka jest eksploatacja klimatyzacji? slyszalem ze trzeba cos napelniac? gdzie, czym i ile to kosztuje! dzieki za odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niwela.zj Re: klimatyzacja 11.04.05, 20:11 kondis30 napisał: > witam. mam pytanie dotyczace klimatyzacji. kupuje golfaIII z klima ma > przejechane 150tys. jaka jest eksploatacja klimatyzacji? slyszalem ze trzeba > cos napelniac? gdzie, czym i ile to kosztuje! dzieki za odpowiedzi! Są firmy zajmujące się klimatyzacją i u nich sprawdzisz czynnik chłodzący i jeśli bedzie mało to uzupełnią i tyle. Jakie koszty, tego nie wiem bo jeszcze nie byłem, auto mam od jesieni, ale słyszałem, że kilkadziesiąt zł. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: klimatyzacja 11.04.05, 21:31 Ooooj... nie kilkadziesiat zl... troche wiecej. Ile nie powiem dokladnie ale na pewno zdecydowanie wiecej (strzelam ze w przedziale od 200 do 400). Regularnie to trzeba zmieniac filtr kabinowy (o ile taki istnieje) - powiedzmy co drugi przeglad (rozsadnie, chociaz mozna i co 15 tys km ;) ). Czynnik chlodzacy wymienia sie (uzupelnia) kiedy go ubywa lub klima nie dziala jak powinna, spada jej wydajnosc. Jak jest nieszczelnosc to i tak trzeba znalezc dziure, naprawic, spuscic czynnik, zrobic proznie i patrzec czy instalacja ja trzyma. Zreszta nie "uzupelnia" sie plynu w instalacji tylko spuszcza caly, i wpuszcza jeszcze raz odpowiednia ilosc. Osobiscie nie widze takiej potrzeby regularnej wymiany mimo ze odpowiednie firmy trabia ze co rok lub raz na dwa lata KONIECZNIE nalezy to robic (biorac pod uwage koszty to nabijanie im kasy). Lodowka chodzi kilkanascie lat bez wymiany to klima teoretycznie tez powinna ;). Przemawia do mnie jedynie potrzeba uzupelnienia/wymiany oleju w 100% sprawnej instalacji (leje sie go razem z czynnikim chlodzacym) i mysle ze zrobienie tego raz na 4 lata jest wystarczajaca "nadgorliwoscia". W "rodzinnym" serwisie volvo w ogole tego nie robia na przegladach (chyba ze jest awaria ukladu) a mogliby przeciez na klientach jeszcze wiecej kasy robic :). Odpowiedz Link Zgłoś
kondis30 Re: klimatyzacja 12.04.05, 16:38 dzieki! wlasnie przyjechalem tym autem z niemiec i klima chodzila ok. przez 10km mialem wlaczona i robilo sie naprawde zimno i nic nie smierdzialo. chyba bedzie ok . dzieki za porade Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: klimatyzacja 12.04.05, 20:35 Zapomnialem napisac o czyms co warto robic regularnie przy klimatyzacji a co z czasem stanie sie koniecznoscia - u siebie raz do roku (jesienia) czyszcze układ klimy z rowijajacej sie na nagrzewnicy/chlodnicy fauny i flory. Robi sie to dosc prosto - demontuje wentylator nadmuchu w kabinie, wsadza dluuuga rurke az do nagrzewnicy (jest pod konsola deski rozdzielczej) i wpuszcza caly pojemnik specjalnej aktywnej pianki o dzialaniu czyszczaco - "wszystko-bojczym". Po 15 minutach puszcza sie nawiew a smieci wplywaja ta sama droga co skraplajaca sie woda. Warto to robic bo zapuszczenie tej czesci ukladu w pewnym momencie poza miernymi wrazeniami "klimatycznymi" moze przejsc w stan permanentnego zatapetowania brudem i koniecznosci rozbierania calej nagrzewnicy. Takie czyszczenie o ktorym mowie trwa nie dluzej niz 30 min i mozna je przeprowadzic samemu o ile ma sie dostep do odpowiednich srodkow oraz elementarne zdolnosci manualne. W innym wypadku pozostaje wizyta z firme zajmujacej sie klimatyzacjami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
herman5 Re: klimatyzacja 12.04.05, 21:05 z tym uzupełnianiem czynnika chłodzącego to no nie wiem u mnie jak nie wymieniałem go przez 3 lata to klima przestała wogóle chłodzić także powinno sie go myśle góra co 2 lata uzupełniać ja płaciłem chyba ze 120 zł dokładnie nie pamiętam. Poza tym im jego mniej tego czynnika tym szybciej może dojść do zatarcia sprężarki a jak wiadomo ona ttroche kosztuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: klimatyzacja 13.04.05, 01:22 U mnie po trzech latach jedzenia samochodem (szescioletnim tak wiec watpie zeby poprzedni wlasciciel cos robil z klima) wymienialem czynnik i bylo dokladnie tyle ile powinno. Musiales miec mala nieszczelnosc, w takim wypadku trzeba uzupelniac czynnik (albo szukac ;) ). Zatarcie sprezarki nastepuje chyba w wyniku braku oleju w instalacji (dodawany do czynnika) - zwiazane z iloscia czynnika jezeli ucieka jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
entry Re: klimatyzacja 13.04.05, 17:48 w lodówce nie uzupełniasz a nie brakuje, a pod względem pracy niczym sie nie różni. Czynnik uzupełnia się jak jest nieszczelność, wtedy też uzupełnia się przy okazji olej. Usługa kompletna (sprawdzenie ciśnienia + uzupełnienie) to koszt około 200 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowiec1 Lodowka? 13.04.05, 19:25 entry napisał: > w lodówce nie uzupełniasz a nie brakuje, a pod względem pracy niczym sie nie > różni. Rozni sie znacznie. Instalacja lodowki pracuje w stalej temperaturze i praktycznie bez wstrzasow. Naped sprezarki w lodowce zamkniety jest wewnatrz hermetycznego zbiornika, wiec nie ma nieszczelnosci dlawic na przejsciu walu kola pasowego. W lodowce wszystkie przewody sa z masywnych rurek metalowych (zero dyfuzji), a w samochodzie jest wiele przewodow gietkich, przez ktore czynnik z czasem dyfunduje. Szczegolnie, jesli przewody narazone sa na zginanie i sa nieco starsze. Porownanie klimatyzacji samochodwej z lodowka jest nieadekwatne. Pozdr. K. Odpowiedz Link Zgłoś
entry Re: Lodowka? 13.04.05, 23:05 Myślałem o sposobie działania, co do warunków pracy nigdy się nie zastanawiałem, tu masz rację Odpowiedz Link Zgłoś