w357 27.03.08, 07:38 Witam. Czy ktoś z Was używa żarówek LED jako zamienników żarówek "zwykłych" do STOP/kierunkowskazu/pozycji ? B.Proszę o opinie za i przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malken Re: Żarówki LED 27.03.08, 08:48 Jak wygląda taka żarówka LED...? LED, to raczej dioda jest...? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: Żarówki LED 27.03.08, 11:22 malken napisał: > Jak wygląda taka żarówka LED...? Można podejżeć np. tu---> httm://www.superbrightleds.com/tail-brake- turn.html Odpowiedz Link Zgłoś
malken Re: poprawka 27.03.08, 12:59 Noooo, powiedzmy...Choć słowo "żarówka" powstało od "żarnik" - włókna wolframowego, które poddane przepływowi przezeń prądu "świeci", jak to rozumiemy w powszechnym znaczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
w357 nazewnictwo 27.03.08, 13:12 malken napisał: > ... słowo "żarówka" powstało od "żarnik" - > ... Hmmm. Nie chodziło mi o wywody naukowo-językowo-mniemanologiczne, a raczej o technicznoużytkowe. ps. W języku angielskim - żarówka = bulb i napewno nie pochodzi to od bomblowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek zalety i wady 27.03.08, 19:46 "żarówki" LED maja mniejszy pobór mocy - w związku z tym zastosowane w migaczach spowodują taką reakcję przerywacza, jak przy spalonej żarówce: czyli większą częstotliwość migania. Jeżeli w aucie jest system kontroli spalonych żarówek, to zastosowanie LED-ów do oświetlenia zewnętrznego również spowoduje komunikat o spalonej żarówce. Diody LED emitują światłó w jednym kierunku, zaś klosze świateł zaprojektowanych do użycia konwencjonalnych żarówek pracują w większości z wykorzystaniem światła odbitego od znajdującego się wewnątrz odbłyśnika. Tak więc siła emitowanego światła dosyć drastycznie spadnie. Aspekty prawne: każde źródło światła posiada homologację. Homologacja zostaje nadana na kompletne źródło światłą: lampa WRAZ z żarówką. Jeżeli zamontujemy LED-a, to homologacja traci ważność. Jeżeli będziesz poszkodowanym w wypadku (odpukać), a sprawca zauważy, że masz wstawione diody zamiast żarówek - to może zażadać umieszczenia tego w protokole policyjnym. Potem sprawca stwierdza, że nie widział Twoich świateł (może to nie mieć całkowicie związku z wypadkiem lub światła mogły być widoczne - ważny jest punkt zahaczenia dla śledztwa) i ubezpieczalnia ma prawo odmówić odszkodowania. Powód: Twoje auto nie spełnia warunków technicznych dopuszczenia do ruchu. Miłej zabawy z przeróbkami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: zalety i wady 27.03.08, 20:46 Dzięki za końńńkretną odpowiedź. Właśnie nie jestem pewien co do homologacji.... LED`y które są sprzedawane przez firmę (adres wcześniej podawałem) posiadają homologacje US Dept.of Trasportation, czyli spełniają minimalne wymogi "jasności"..... Faktem jest , że diody jako takie świecą kierunkowo, ale "żaróweczki" reklamowane przez nich posiadają także diody świecące po obwodzie..... czyli odbłyśnik też ma co do roboty. Kwestję "migaczy" też przeanalizowałem :-) Firma ta zastrzega sobie konieczność wymiany "kostki przerywacza" w nowszych modelach samochodów....(drogie są). Wstępnie zamówiłem kilka "żaróweczek" na próbę.... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jezeli ktoś ma jeszcze jakieś inne spostrzeżenia/praktykę , to czekam..... Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Otrzymałem/sprawdziłem..... 03.04.08, 22:16 ....."żaróweczki" LED`owe" świecą ładnie, ale niestety nadają się jedynie do lamp które mają gładkie przezroczyste pokrycie nowego typu. Stare plastyki (kratkowane) zbyt bardzo tłumią światło "żaróweczek". Jeżeli chodzi o podświetlenie dekoracyjne, to są idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
zarowkiled Re: Żarówki LED 03.11.13, 18:24 Ciężko, zależy jakie masz lampy, czasami się da a czasami nie za bardzo :) ale czy jest sens stosować ledy do auta? ________________________ żarówki LED Odpowiedz Link Zgłoś
cin3kkk Re: Żarówki LED 05.11.13, 21:16 może i są bardziej ekonomiczne , ładniej świecą jednak jest duże prawdopodobieństwo, że przy najbliższej kontroli "poleci dowód". Wszystko zależy oczywiście gdzie i jaką barwę mają owe diody oraz od misiaka który będzie kontrolował. Odpowiedz Link Zgłoś
clio35 Re: Żarówki LED 21.05.14, 14:38 jesli mowa o czymś takim sunovo4car.pl to myslę,że jest sens, jeśli chodzi o wygląd. Oczywiście nie do każdego auta pasują, bo efekt raczej byłby odwrotny gdyby połączyć nowoczesne lampy samochodowe z typowym klasykiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Nie polecam sunovo4car.pl 23.05.14, 02:00 Nie dość, że sunovo4car.pl oszukuje, podkładając reklamy na forum poświęconym poradom w eksploatacji samochodów, to jeszcze brak im pieniędzy na reklamę. Dziwi to zwłaszcza w przypadku oferowanych przez nich żarówek. W ogłoszeniu dotyczącym "zamienników" (niehomologowany wyrób, za który w cywilizowanym kraju zabiorą tobie z miejsca dowód rejestracyjny) chwalą się mocą świetlną na poziomie 2800 lumenów... załączając zdjęcie zestawu, którego strumień światła to 1800 lumenów (zajrzyjcie na zestaw żarówek LED stanowiący zamiennik tradycyjnych H1). Zachęcam do odpowiadania na ten wątek z zacytowaniem zwrotu "nie polecam sunovo4car.pl". Wyniki takie będą uwzględniane w Google na równi z pierwotnym postem spamera. Dodatnie, jak i ja to uczyniłem "sunovo4car.pl oszukuje" w treści odpowiedzi dodatkowo zmniejszy atrakcyjność tego forum dla spamerów wszelkiej maści. Odpowiedz Link Zgłoś
ledmyplace Re: Żarówki LED 19.06.18, 20:44 Yes I did use LED bulbs as replacement for "normal" light bulbs. you can ask this kind of questionto expert for this kind of problems on www.ledmyplace.com/ and they will give you the best and beneficiary suggestion and help. Odpowiedz Link Zgłoś
wladpalnik Re: Żarówki LED 09.04.25, 10:53 Widziałem żarówki po 10 zł i po 60 zł. Czy naprawdę jest jakaś różnica, czy to tylko marka? Odpowiedz Link Zgłoś
blueskyeeeee Re: Żarówki LED 09.04.25, 12:59 Różnica zazwyczaj jest, i to nie tylko w cenie. Te tańsze często świecą słabiej i szybciej się przepalają, szczególnie jeśli dużo jeździsz. Te droższe zwykle mają lepsze parametry – więcej lumenów, dłuższy czas działania, no i często lepsze wykonanie. Ale też nie każda droga żarówka jest dobra, więc warto porównać specyfikację. Żeby się nie rozczarować, ja dobieram żarówki po modelu auta na tej stronie: autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz-rodzaj-zarowki-10611.html. Można tam też podejrzeć, co ile kosztuje i co oferuje. Odpowiedz Link Zgłoś