Dodaj do ulubionych

moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade

31.08.03, 20:29
Taka rozterka:

Yaris Base ma silnik 1.0, a Suzuki Swift ma 1,3.
Yaris Base ma 68 KM, a Swift w wersji 1,3 ma 85.

Jaka to robi roznice? Czy to jest roznica z zrywnosci, w przyspieszeniu - czy
samochod z wieksza iloscia KM lepiej ciagnie, lepiej i szybiej wjezdza pod
stroma gore?

Ktory byscie wybrali, uwzgledniajac w/w parametry?
Bo moze warto jednak kupic Yaris Base, biorac opd uwage, ze ma ABS, a Swift
nie ma. Roznica w cenie wynosi tylko 5 stowek.

bardzo mi zalezy na waszej radzie, dziekuje z gory!

Roza
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 03.09.03, 13:17
      Przygotowywałem mnóstwo Swiftów do sportu i mam do tego auta bardzo emocjonalny
      stosunek. Ma kopa (nie tylko GTi, ale i 1300 G13BB) i jest poręczny. Ale bądźmy
      realistami. To auto jest już mocno przestarzałe: bezpieczeństwo - totalne dno,
      stylistyka - przestarzała, wyposażenie - hm. Ja bym jednak wybrał Yarisa bo
      jest bezpieczny (najlepszy wynik w tej klasie), bezawaryjny (najmniej psujące
      się auto na świecie w/g TUV) i nowy. Co do kopyta to będzie miałł
      nieporównywalnie gorsze, ale te zalety...
      • rozaola Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 04.09.03, 23:51
        marcin.klonowski napisał: ( O Swifcie)

> To auto jest już mocno przestarzałe: bezpieczeństwo - totalne dno,

Co znaczy dokladnie, ze bezpieczenstwo Swifta = totalne dno? Czy to znaczy np.
        ze przy lekkiej stluczce grozi smierc, albo ze czesto pekaja opny przy
        wiekszej szybkosci jazdy? Bardzo prosze o odpowiedz. Bezpieczenstwo to
        oczywiscie wazna spreawa, ale Yaris jest kurcze ladnych pare tysiecy drozszy.

Roza
    • maks2000 Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 13.09.03, 16:11
      Zdecydowanie Yaris. Swift to zabytek. Jeśli chodzi o awaryjność to swift mieści
      się w pierwszej setce. Yaris to numer jeden. Jeśli chodzi tylko o moc to można
      kupić auto 10 letnie z dużym silnikiem za dużo mniejsze pieniądze, a kształtami
      i tak bedzie nowoczesniejsze od suzuki.
      • rozaola Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 15.09.03, 15:00
        Co to znaczy, ze Swift miesci sie w pierwszej setce jesli chodzi o awaryjnosc?
        Ze jest awaryjny? Z wielu postow na tym forum wynika, ze nie jest. Komu wierzyc
        i jak to jest naprawde?
        • tutu3000 Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 20.09.03, 23:18
          Przy tej masie auta, to silnik toyoty w zupelnosci wystarczy.Miejsce w
          pierwszej setce juz chluby nie przynosi.Zdecydowanie Yaris.pozdr.
          • tomaszp3 Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 22.09.03, 13:02
            Poprzednie wypowiedzi, w szczegolnosci p. "eksperta" sa strasznie ignoranckie.
            Bezpieczenstwo - totalne dno???, sorry ale przy czolowym zderzeniu z
            ciezarowka, nie pomoze ani abs, ani strefy zgniotu, nie masz szans na przezycie
            nawet w o klase wiekszym samochodzie.
            Jesli nie masz zamiaru brac czynnego udzialu w krakasch samochodowych, chcesz
            miec frajde z jazdy samochodem - wybierz swifa. Owszem konstrukcja jest
            starsza, ale sprawdzona, samochod seryjny nie jest ładny, ale przynajmniej ja
            nie kupuje samochodu dla wygladu, ale radocha jazdy jest o wiele wieksza.
            nie ma co porownywac przyspieszen swifta 0-100 km/h - 10.4s a yarisa ~15s.
            85 koni to nie 68, nawet wyprzedzanie na wyzszych predkosciach jest o wiele
            łatwiejsze. No i cena! Jesli umiesz liczyc, to roznica w cenie najtanszej
            toyoty a najlepszej wersji swifta jest taka ze starczy Ci jeszcze na paliwo na
            przejechanie kilku tys. km.
            pozdr.
        • amatorski Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 24.09.03, 16:35
          bzdury do kwadratu!
          swift w pierwszej setce, a yaris numer 1!
          sprzedajesz koleś w toyocie????
          swift w swojej klasie zawsze był w pierwszej 5 bezawaryjnych aut. kiedy go
          miałem, to mój rocznik byl numerem 1 (produkowany jeszcze w Japonii), a potem
          dopiero Starlet.
          mącicie kobietom w głowach, ludzie.
          • rozaola Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 25.09.03, 12:43
            > mącicie kobietom w głowach, ludzie.

No rzeczywiscie, przylaczam sie do apelu: panowie, nie maccie w glowach ludziom!

A powaznie to nadal nie wiem. To sa oczywiscie uroki forum, co mezczyzna to
            opinia, a czlowiek zostaje tak samo niedoinformowany jaki byl. Finansowe
            argumenty za Swiftem bardzo sa przekonujace, ale kurcze jednak rzeczywiscie
            Swift wyglada staroswiecko troche... Ale z kolei Toyota Yaris jest juz tak
            pospolita, ze niedlugo bedzie robic za takiego malucha na polskich drogach.
            Faktem jest tez, ze sa rzeczy o wiele wazniejsze niz wyglad. Pozostaje badal w
            swojej rozterce i moze sie zdecyduje na kilkuletnia Corolle, maz mi to
            zdecydowanie radzi.

Roza
            • trambordzini Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 27.09.03, 14:16
              Szanowna "w rozterce" !
              Swift jest rzeczywiście starszy wiekiem, a co za tym idzie, jego rozwiązania
              konstrukcyjne są starsze. Niemniej jeśli jest to NOWY samochód to takim
              pozostanie. Bez względu na jego zaawansowanie technologiczne. Yaris jest
              nowocześniejsza w środku, taka bardzo "kobieca" w codziennym użytkowaniu, daje
              większą ilość miejsca w środku, włącznie z wysokością. Wydaje się być bardzo
              odpowiednia dla kobiety jeżdżącej przede wszystkim po mieście. Mały silnik Yaris
              pozwala oszczędzać na kosztach OC, i ilości spalanego paliwa. Obecnie montowane
              silniki są bardzo zaawansowane technologicznie.
              Swift przy takiej pojemności (1.3) bardziej niż Yaris nadaje się do jazdy poza
              miastem, na dalekie dystanse (oczywiście porównując tylko te dwa modele).
              Widoczność z miejsca kierowcy może być większa z Yaris, gdzie kierowca siedzi
              nieznacznie wyżej. Ale jeśli samochód ma być użytkowany głównie w trasach poza
              miastem, to za pieniądze wydane na nową Yaris, albo Swift rzeczywiście lepiej
              kupić Kilkuletnią Corollę. Jednak Corolla jest większa i może nie być tak
              poręczna jak wyżej wspomniane "maluchy".
              • rozaola Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 27.09.03, 14:24
                Trambordzini, bardzo ci dziekuje za rade. Naprawde uwazam, ze to super sprawa,
                kiedy ludzie wiedzacy cos dziela sie swoja wiedza. Serio.
                Mowiac o wiekszej porecznosci Swifta lub Yarisa masz na mysli to, ze latwiej
                nimi np. zaparkowac w miescie niz Corolla? Czy OC za Corolle przez to ze ma
                wieksza pojemnosc silnika bedzie drozsze?
    • kominkowy Re: moc Yarisa a moc Swifta -prosze o rade 27.09.03, 22:20
      Mam Swifta 1.0 53KM. 153 tys. przejechane w 5 lat i sprawuje sie ok. Nie mialem
      zadnej awarii na drodze, zuzycie to i owszem.

Przyspieszenie polecam :-))) nawet w tej wersji prawie dorownuje Yarisowi, a
      Swift 1.3 musi znacznie wyprzedzac Toyotke.

Zaleta Toyoty to wieksza ilosc zamiennikow (czesci nie oryginalnych, ktore sa
      drogie zarowno w Toyocie jak i w Swifcie).

Jesli chodzi o bezpieczenstwo to Swift ma tylko strefy zgniotu i belki w
      drzwiach, wiec zadne totalne dno. Wyszedlem calo z dwoch kraks :-)))

Zycze milego wyboru.

Swifta nikt Ci nie ukradnie:-) a Toyote chetnie na czesci. Niestety nie znam
      zadnego posiadacza Toyoty od samego poczatku z przebiegiem ponad 130 tys. wiec
      trudno mi porownac awaryjnosc.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka