Dodaj do ulubionych

Sławne cytaty

15.01.10, 15:20
Tego jeszcze u nas nie było, na początek:

Kiedy natkniemy się na pole minowe, nasza piechota przeprowadza atak dokładnie tak, jakby go tam nie było. Gieorgij Żukow

Zapraszam do uzupełniania wątku.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Sławne cytaty 15.01.10, 16:19
      czaja1 napisał:

> Tego jeszcze u nas nie było, na początek:
      >
      > Kiedy natkniemy się na pole minowe, nasza piechota przeprowadza atak dokładnie
      > tak, jakby go tam nie było. Gieorgij Żukow
      >

Ten sam autor: Najlepszym sposobem rozminowania pola minowego, jest
      przeprowadzenie przez nie szturmu.

• salci_rozencwajgowa Gen. Dab-Biernacki: 02.01.11, 22:09
        żołnierz polski musi być tak twardy, aby mógł iść do ataku, nawet bez przygotowania artleryjskiego.
        • bibolek1234 Re: Gen. Dab-Biernacki: 02.01.11, 22:27
          jest u Hulewicza bodajże, opis ćwiczeń przedwojennej dywizji piechoty gdzie temuż generałowi Biernackiemu dowódca dyw. na generała: "a pańską artylerię mam głęboko w dupie" odpowiedział: po wyciągnięciu artylerii z dupy pana generała kontynuuję natarcie na wyznaczonym kierunku.;-)poprawcie mnie proszę jeśli coś przeinaczyłem nie mogę znależć książki
    • bibolek1234 Re: Sławne cytaty 15.01.10, 16:37
      my zolnierze jestesmy najbardziej pokojowo nastawionymi ludzmi na
      swiecie.to wy politycy robicie balagan ktory my zolnierze
      najbardziej pokojowo nastawieni ludzie na swiecie musimy po was
      sprzatac"rosyjski general do unijnego polityka na ulicy w miescie
      gori
    • gangut To "Żukow w interpretacji Ike'a" 15.01.10, 18:49
      i, o ile pamiętam, jest tu istotny kontekst - chodziło o to że zaleganie pod
      ogniem przed polem minowym przyniesie większe straty niż forsowanie go bez
      rozminowywania.
      A czy ktoś ma ten cytat w oryginalnym brzmieniu - ze wspomnień Eisenhowera?
      • browiec1 Re: To "Żukow w interpretacji Ike'a" 15.01.10, 23:26
        Byl juz chyba kiedys na forum.W watku o tym forsowaniu pol minowych
        ktore sa a jakoby ich wcale nie bylo:)
    • browiec1 Re: Sławne cytaty 15.01.10, 23:29
      Swietny watek:)
      To ja stare ale dla roznych forumowiczow wciaz aktualne haslo walki
      ZSRR o pokoj
      "Będziemy walczyć o pokoj aż kamień na kamieniu nie zostanie..."
      • misza_kazak Re: Sławne cytaty 09.08.10, 11:41
        browiec1 napisał:

> Swietny watek:)
        > To ja stare ale dla roznych forumowiczow wciaz aktualne haslo walki
        > ZSRR o pokoj
        > "Będziemy walczyć o pokoj aż kamień na kamieniu nie zostanie..."

Moze jeszcze powiesz kto jest autorem tego cytatu?

Bo ja moge podac taki "cytat"o walce USA o wolnosc i demorkacje:
        "Dobro zawsze zwyczezy zlo, postawi go na kolana i rozstrzela w glowe"
    • gangut "Mobilizacja oznacza wojnę" 15.01.10, 23:36
      To Szaposznikow. Ciekawe, jak by można to zmodyfikować w dzisiejszych czasach
      armii zawodowych?
      • browiec1 Re: "Mobilizacja oznacza wojnę" 15.01.10, 23:42
        No tu by jeszcze mozna dodac sporo cytatow Napoleona o prowadzeniu
        wojen,ale to juz tyle razy bylo ze raczej wszyscy je znaja.
    • bmc3i Re: Sławne cytaty 16.01.10, 14:46
      Tuchaczewski: Napoimy konie w Sekwanie.
    • cie778 Re: Sławne cytaty z lekkim rozrzutem 18.01.10, 12:17
      Uczcie ich polityki i wojny, by ich synowie mogli studiować medycynę i
      matematykę, a wnuki miały prawo zajmować się poezja, muzyka i architektura...
      [John Adams]

The object of war is not to die for your country, but to make that other poor
      bastard die for his [gen. G. Patton]

War is a game played with a smile. If you can`t smile, grin. If you can`t grin,
      keep out of the way until you can. [Winston Churchill]

Walk softly, but carry a big stick! [Teodor Roossevelt]

There is at least one thing worse than fighting with allies. And that is to
      fight without them. [Winston Churchill]

Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości. [Carl Orff]

Nie wściekaj się, tylko się zrewanżuj. [Kennedy?]

Wojna jądrowa może spowodować wielkie zniszczenia, lecz nie może doprowadzić do
      zniszczenia ludzkości lub cywilizacji; zniszczy przestarzały i złowrogi ustrój -
      kapitalizm, w jego imperialistycznym stadium. [N.Nejman, K.Sadilenko, Broń
      termojądrowa, wyd. MON 1959.]

Walka była krwawa i nader nierówna, wręcz niesprawiedliwa - jak każde dobrze
      zaplanowane starcie [Larry Bond "Kocioł"]

Nec Hercules contra plures

si vis pacem, para bellum

Zaprawdę, powiadam wam, uczcie się języków obcych, bo nie znacie nocy ani
      minuty, w której staną się one waszymi narodowymi językami. [Milabus]

Pokój można utrzymać tylko opierając się na niezwyciężonej potędze sił zbrojnych
      [I Sekretarz BP KC KPZR A. ?. Andropow]

Wojna jest czarująca dla tych, którzy jej nie doświadczyli [Erasmus]

Wysoki Sądzie, jestem generałem brygady a pan profesor tylko podporucznikiem
      rezerwy, więc co on może wiedzieć??[generał L. (czołowy ekspert wojskowej
      komisji d/s wypadków lotniczych) o profesorze Maryniaku, najlepszym polskich
      fachowcu od mechaniki lotu]

Gdy Rosjanie przyjdą pod twoje drzwi i zaczną łomotać, nie wpuszczaj ich. Gdy
      przyjdą po raz trzeci, delikatnie zapukają i uprzejmie zapytają, czy mogą wejść
      [Winston Churchill]

Nie pytaj, co twój kraj może zrobić dla ciebie, ale co ty możesz zrobić dla
      kraju. [J. F. Kennedy] W wolnym społeczeństwie żadnego z tych pytań nie wolno
      zadawać wolnym ludziom.[Milton Friedman]

Za niemieckiej okupacji mój dziadek kupował mięso nielegalnie od chłopa, za
      sowieckiej okupacji mój ojciec kupował mięso nielegalnie od chłopa, teraz ja
      kupuje mięso nielegalnie od chłopa, znaczy też musi być jakaś okupacja, skoro
      zarżnięcie własnego świniaka i sprzedaż jego mięsa jest nielegalne [2007-11-11
      14:58 redshift.salon24.pl]

Powszechny dostęp do nauki jest faktem od dziesięcioleci, ale jego jedynym
      efektem jest niebywałe namnożenie się idiotów z pretensjami do zabierania głosu
      w sprawach o których nie mają najmniejszego pojęcia.
      Stad między innymi popularność lewicy, wróżek, różdżkarzy, prawników i innych PT
      cymbałów.[www.jacek.jarecki.salon24.pl Jacek Jarecki 2008-07-06 20:34]

Problem jest jednak taki, iż aby wyjaśnić dlaczego jakaś banialuka [...] jest
      bezsensowną bzdurą, trzeba sporej wiedzy i długiego wyjaśniania. A żeby
      wypowiedzieć taką banialukę, wystarczy mieć gadane i nie przejmować się faktami.
      [Paweł Poręba]

Zanim nastała era internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
      [bash.org]
      • bmc3i Re: Sławne cytaty z lekkim rozrzutem 18.01.10, 12:33
        Fajne :) Oczywiscie niektore dobrze znane. Ale to mi sie podoba najbardziej

Problem jest jednak taki, iż aby wyjaśnić dlaczego jakaś banialuka [...] jest
        bezsensowną bzdurą, trzeba sporej wiedzy i długiego wyjaśniania. A żeby
        wypowiedzieć taką banialukę, wystarczy mieć gadane i nie przejmować się faktami.
        [Paweł Poręba]
      • windows3.1 ładna kolekcja, dzięki 18.01.10, 14:21
        ten o wojnie termojądrowej i zwycięstwie słusznego ustroju był
        niezły.

Ja w rewanżu zapodam znany, ale wart przypomnienia "zabijajcie
        wszystkich, Bóg rozpozna swoich" (Amalric Arnaud).

Oczywiście każdy zna "zwycięzców się nie sądzi" (rzymskie?), ale
        może warto odkurzyć wariację Adolfa Hitlera "zwycięzcy nikt nie
        będzie pytał, czy mówił prawdę" - Obersalzberg, 22.8.1939. Miał gość
        pecha bo jednak przegrał, i go zapytali.
    • wladca_pierscienii Anglicy o Irlandczykach 25.04.10, 21:02
      dzisiejszy "Makłowicz w podróży"
      wizyta w Irlandii
      autor żeby zilustrować, że Irlandia
      nie jest aż tak "zielona wyspa"
      zacytował jednego z dowódców Cromwella
      z czasów, gdy Anglicy "pacyfikowali" Irlandię
      mniej więcej:
      "Powinniśmy stąd jak najszybciej się wycofać bo:
      - nie ma tu wody by utopić Irlanczyków
      - nie ma drzew by ich powiesić
      - i nie ma ziemi w której można by ich zakopać."

+++++++++++++++++++++++

wczorajsza "zajawka" z programu satyrycznego w TVP2
      jakiś satyryk:
      "Co strasznego musiało się dziać,
      że wymyślono "sławojki"???"

PS.
      proszę tego nie kasować
      wojsko też używało "sławojek"
    • wladca_pierscienii "Kolumbowie" - Powstanie Warszawskie 08.08.10, 21:29
      serial "Kolumbowie" (nie pamiętam, czy było to w powieści)

walki w kościele

niedawno upadła na podłogę kolezanka z oddziału
      która miała torbę z butelkami zapalającymi i spłonęła żywcem

jeden z powstańców mówi do figury Chrystusa coś takiego:
      "Ty szczycisz się, że zgninąłeś za całą ludzkość,
      a tu się umiera za jednego kumpla"
      • kawitator Re: "Kolumbowie" - Powstanie Warszawskie 09.08.10, 10:09
        Nie wiem czy cytat bo nie widziałem opublikowanego ale był wypowiedziany przez jednego z dowódców oddziałów Kedywu do mnie (taki stary jestem niestety)

Najlepsi żołnierze w dywersji to bandyci i ideowcy bo jedni i drudzy nie mają zdanych skrupułów. Aby nimi dowodzić musisz być większym bandytą a od bandytów i większym ideowcem od ideowców.

Zapamiętałem bo to był ważny gość dla mnie.
    • f_crane Re: Sławne cytaty 09.08.10, 11:19
      Cytaty... Niektóre książki można uznać, za złożone z samych cytatów. Ja zawsze preferowałem myśl Karla von Clausewitza
      ---
      Surprise becomes effective when we suddenly face the enemy at one point with far more troops than he expected. This type of numerical superiority is quite distinct from numerical superiority in general: it is the most powerful medium in the art of war.
      ---
      The side that feels the lesser urge for peace will naturally get the better bargain.
      ---
      Two qualities are indispensable: first, an intellect that, even in the darkest hour, retains some glimmerings of the inner light which leads to truth; and second, the courage to follow this faint light wherever it may lead.
      ---
      If the leader is filled with high ambition and if he pursues his aims with audacity and strength of will, he will reach them in spite of all obstacles.

itd.
      • salci_rozencwajgowa Mój ulubiony, coś dla was kato-Polacy: 02.01.11, 22:12
        z Clausewitza:
        "Wojna jest ostatecznym probierzem siły państwa".
    • azyata Motto dla niszczycieli 09.08.10, 11:32
      Nie rezygnować, dopóki nie wypłynie czapka dowódcy.

L. G. Buchheim, "Okręt".

pzdr
    • misza_kazak Re: Sławne cytaty 09.08.10, 11:36
      czaja1 napisał:

> Tego jeszcze u nas nie było, na początek:
      >
      > Kiedy natkniemy się na pole minowe, nasza piechota przeprowadza atak dokładnie
      > tak, jakby go tam nie było. Gieorgij Żukow

Jesli juz chcesz podawac cytaty to podawaj dokladnie.
      1) POdales slowa Eisenhovera, a nie Zukowa. To ze mowil o ZUkowie wcale nie znaczy ze Zukow powiedzial cos takie albo ze powiedzial w tym kontekscie w ktorym podal to Ajk.
      2) Zeby nie wyryrwac cytat z kontekstu, podaje jego w calosci.
      "Highly illuminating to me was his description of the Russian method of attacking through mine fields. The German mine fields, covered by defensive fire, were tactical obstacles that caused us many casualties and delays. It was always a laborious business to break through them, even though our technicians invented every conceivable kind of mechanical appliance to destroy mines safely. Marshal Zhukov gave me a matter-of-fact statement of his practice, which was, roughly, "There are two kinds of mines; one is the personnel mine and the other is the vehicular mine. When we come to a mine field our infantry attacks exactly as if it were not there. The losses we get from personnel mines we consider only equal to those we would have gotten from machine guns and artillery if the Germans had chosen to defend that particular area with strong bodies of troops instead of with mine fields. The attacking infantry does not set off the vehicular mines, so after they have penetrated to the far side of the field they form a bridgehead, after which the engineers come up and dig out channels through which our vehicles can go."
    • misza_kazak Re: Sławne cytaty 09.08.10, 11:55
      Znalazlem cytat tegoz Eisenhovera o spotkaniu ze Stalinym w sierpniu 1945 w Moskwie.

...Generalissimus nie wykazywal zadnych oznak ustalosci. Pozwal mnie do siebie zebym wstal obok niego, i prez tlumacz rozmawialismy w ciagu calego swietowania (5 godzin [Misza]). On kilka razy powtarzal, ze jest bardzo wazne zeby Rosja i USA pozostali przyjacielami. "Mamy wiele kierunkow, -powiedzial, "na ktorych ostro potrzebujemy waszej pomocy. Nasze zadanie polega na tym, zeby podniesc poziom zycia sowietskiego narodu, strasznie ucierpiacego od wojny. Musimy dowiedziec sie wszystkiego o waszych osiagnieciach w rolnictwie. My takze musimy wykorzystac waszych specjalistow, zeby oni pomogli nam rozwiazac problemy w dziedzinie budowy maszyn i budownictwa. My wiemy, ze jestesmy w tyle w tych dziedzinach i wiemy, ze wy mozecie nam pomoc". Ta mysl on zachowywal w chodzie calej dyskusji, podczas gdy ja oczekiwalem tylko standardowych frazesow i wspolpracy".
      • misza_kazak Zdjecie z tego spotlkania na Mauzoleum Lenina. 09.08.10, 11:55
        Zdjecie z tego spotkania na Mauzoleum Lenina.

www.hrono.ru/img/foto/mavzoley1945.jpg
    • wladca_pierscienii Re: Sławne cytaty - the Maxim gun 02.01.11, 20:21
      Whatever happens, we have got
      The Maxim gun, and they have not

poeta Hillaire Bloc
      pisząc o bitwie pod Omduranem (Sudan)
      w której brytyjski korpus ekspedycyjny pod wodzą lorda Kitchenera
      rozbił armię Mahdiego

Brytyjczycy mieli 44 ckm-y Maxim

dziennikarz Rzeczpospolitej żartuje, że uwspółcześniona wersja wierszyka
      powinna brzmieć tak:
      Whatever happens, we have got
      the Predator, and they have not

• browiec1 Re: Sławne cytaty - the Maxim gun 07.01.11, 19:52
        To dosc prote bo w sygnaturce mial(ma?) to zdaje sie remov:)
    • tody1305 Re: Sławne cytaty 02.01.11, 21:56
      Come on you sons of bitches! Do you want to live forever?
      • wielki_czarownik Nie przekręcaj :P 02.01.11, 22:19
        W oryginale było to tak:
        "Hunde, wollt ihr ewig leben?"
    • obcy29 Re: Sławne cytaty 03.01.11, 11:12
      Kto powiedział:wojna jest zbyt poważną sprawą,by powierzyć ją generałom?
      Lata 30-te,2 ppleg w natarciu,dowodzi płk Berling,świt,mrzawka.Na SD podjeżdża samochodami gen Dąb Biernacki.Oficerowie pułku w pelerynach, Dąb do Berlinga-panie pułkowniku pańscy żołnierze nie mają peleryn,Berling ripostował:a moi oficerowie samochodów.Niedługo po tym Berlig przestał być dowódcą pułku.
    • wladca_pierscienii Szwejk - "Nie wolno, ale można" 25.04.11, 09:41
      Jaroslav Hašek -"Przygody dobrego wojaka Szwejka"
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Pod Kulaśną widać było na dole w rzeczułce zdruzgotany pociąg Czerwonego Krzyża, który runął z nasypu kolejowego.
      Baloun wytrzeszczył na ten widok oczy. Osobliwie dziwiły go części lokomotywy porozrzucane na wszystkie strony. Komin maszyny wtłoczony był w nasyp kolejowy i sterczał zeń niby lufa działa 28-centymetrowego.
      Widok ten wzbudził także zainteresowanie w wagonie, w którym znajdował się Szwejk. Najbardziej oburzył się kucharz Jurajda.
      - Czyż to wolno strzelać do wagonów Czerwonego Krzyża?
      - Nie wolno, ale można - rzekł Szwejk. - Wycelowali akuratnie, a wytłumaczyć się nietrudno, że to było w nocy i że znaków Czerwonego Krzyża nie było widać. W ogóle dużo jest na świecie takich rzeczy, których robić nie wolno, ale można. Najważniejsze to, żeby spróbować, czy zakazanej rzeczy zrobić nie można. Podczas cesarskich manewrów w okolicy Pisku przyszedł rozkaz, że nie wolno wiązać żołnierzy w kij. Ale nasz kapitan wymiarkował, że robić to można, bo taki rozkaz był strasznie śmieszny: każdy przecie mógł łatwo wymiarkować, że żołnierz związany w kij nie mógłby maszerować. Więc się nad tym befelem nie zastanawiał tak bardzo, żołnierzy związanych w kij kazał wrzucać na wóz taborowy i maszerowało się dalej aż miło.
      • wladca_pierscienii Szwejk - zakup żywności na wojnie 16.07.11, 10:22
        Jaroslav Hašek -"Przygody dobrego wojaka Szwejka"

wojna trwa już trzeci czy czwarty rok

ale zakup żywności dokonywany jest na terenie
        WŁASNEGO KRAJU

+++++++++++++++++++++++++++++

Żołnierzom ogłoszono, że obiad będzie wydawany za Palotą w Przełęczy
        Łupkowskiej. Istotnie, do Mezilaborca wyruszył sierżant rachuby batalionu z
        kucharzami kompanii, z podporucznikiem Cajthamlem, który zajmował się
        sprawami gospodarczymi batalionu. Czterech szeregowców dodano im jako
        patrol.

Powrócili w niespełna pół godziny z trzema wieprzami uwiązanymi za zadnie
        łapy i z wrzeszczącą rodziną miejscowego Rusina, któremu wieprze zarekwirowano, oraz z otyłym wojskowym lekarzem z baraku Czerwonego Krzyża, który bardzo gorliwie tłumaczył coś podporucznikowi Cajthamlowi wzruszającemu ramionami.

Przed wagonem sztabowym spór stał się bardzo ostry; lekarz wojskowy zaczął
        przekonywać kapitana Sagnera, że wieprze te przeznaczone są dla szpitala Czerwonego Krzyża, o czym jednakże chłop nie chciał nic wiedzieć,
        domagał się, aby mu jego wieprze oddano, wywodził, że to jego ostatnie mienie i że stanowczo nie może go oddać za cenę, jaką mu wypłacono.

Przy tych słowach wtykał kapitanowi Sagnerowi pieniądze, które otrzymał za
        wieprze, zaś gospodyni trzymała kapitana za drugą rękę i obcałowywała ją z
        uniżonością, jaką kraj ten zawsze się wyróżniał.
        Kapitan Sagner nie wiedział, co ma robić, i dopiero po chwili udało mu się
        odepchnąć starą gospodynię. Nie na wiele to się przydało, bo zamiast niej
        obstąpiły go dzieci, które także rzuciły się do obcałowywania jego rąk.

Podporucznik Cajthaml wywodził przy tym tonem zgoła kupieckim:
        - Ten drab ma jeszcze dwanaście świń i otrzymał zapłatę zgodnie z ostatnim
        rozkazem dywizji numer 12420, referat gospodarczy. Według paragrafu 16 tego
        rozkazu należy kupować wieprze w miejscowościach przez wojnę nie dotkniętych nie drożej jak po 2 korony i 16 halerzy za kilogram żywej wagi; w miejscowościach przez wojnę nawiedzonych należy dodać 36 halerzy na kilogram żywej wagi, czyli że należy płacić za kilogram 2 korony i 52 halerze. I jest jeszcze taka uwaga: „O ile w miejscowościach przez wojnę dotkniętych znajdują się gospodarstwa z nie pomniejszonym stanem nierogacizny, która może być zajęta dla celów zaopatrywania przechodzących wojsk, należy wypłacać za zabrane wieprze takie ceny, jakie się wypłaca w miejscowościach przez wojnę nie dotkniętych z osobną dopłatą 12 halerzy za kilogram żywej wagi. Gdyby sytuacja nie była zupełnie jasna, należy natychmiast na miejscu powoływać specjalną komisję, składającą się z interesanta, dowódcy przechodzącego oddziału i z tego oficera lub sierżanta rachuby (o ile chodzi o formacje mniejsze), którzy zajmują się sprawami gospodarczymi oddziału.”
        Wszystko to przeczytał podporucznik Cajthaml z kopii rozkazu do dywizji,
        którą to kopię stale nosił przy sobie i znał jej treść na pamięć, wiedząc na
        przykład, że na terytorium przyfrontowym cenę za marchew podnosi się do 15,30 halerzy za kilogram, a dla „Offiziersmenageküchenabteilung” za kalafior na terytorium przyfrontowym płaci się l koronę i 75 halerzy za kilogram.

Ci, którzy w Wiedniu te cenniki układali, wyobrażali sobie niezawodnie, że
        terytorium przyfrontowe jest krainą opływającą w marchew i kalafiory.

Podporucznik Cajthaml przeczytał to wszystko wzburzonemu gospodarzowi
        w języku niemieckim i zapytał go w tym samym języku, czy go zrozumiał.

Gdy chłop pokręcił głową, ryknął na niego:
        - Więc chcesz komisję?
        Chłopek zrozumiał słowo „komisja”, bo kiwnął głową i podczas gdy wieprze
        jego zostały tymczasem zawleczone do kuchni polowych na stracenie, obstąpili go
        przydzieleni do rekwirowania żołnierze z bagnetami na karabinach i komisja
        udała się do jego gospodarstwa, aby ustalić, czy chłop ma otrzymać 2 korony 52
        halerze za kilogram, czy też tylko 2 korony 28 halerzy.

Nim doszli do drogi prowadzącej ku wsi, od strony kuchen polowych doleciał
        potrójny śmiertelny kwik wieprzy i chłop zrozumiał, że wszystko skończone, więc
        w rozpaczy tylko zawołał:
        - Dawajtie mnie za każduju swinju dwa rynskija!

Czterej żołnierze otoczyli go z bliska, a cała rodzina zagrodziła drogę
        kapitanowi Sagnerowi i porucznikowi Cajthamlowi, ukląkłszy przed nim na
        środku szosy.
        Matka z dwiema córkami obejmowała kolana obu oficerów, nazywając ich
        dobrodziejami, aż gospodarz wrzasnął na nie w narzeczu Rusinów,
        mieszkających na Węgrzech, aby wstały. Niech żołnierze zeżrą wieprze i wszyscy
        pozdychają.

Nie powołano więc komisji, a ponieważ chłop się nagle zbuntował i zaczął
        grozić pięścią, więc od jednego z żołnierzy dostał kolbą tak porządnie, aż pod jego kożuchem zadudniło, a cała rodzina się przeżegnała i razem z ojcem wzięła nogi za pas.

W dziesięć minut później sierżant rachuby batalionu razem z ordynansem batalionu Matusziczem delektowali się móżdżkiem wieprzowym. Siedzieli w swoim wagonie i obżerali się statecznie, docinając pisarzowi jadowitymi uwagami:
        - Żarlibyście i wy, co? Ba, takie rzeczy to tylko dla szarż. Dla kucharzy cynaderki i wątróbka, móżdżek i głowizna dla panów rechnungsfeldfeblów, a dla pisarzy tylko podwójne porcje mięsa z tych, co przeznaczone są dla szeregowców.

Kapitan Sagner już też wydał rozkaz dotyczący kuchni oficerskiej: „Pieczeń wieprzowa na kminku; wybrać mięso co najlepsze, żeby nie było bardzo tłuste!”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka