wiarusik 24.08.10, 14:52 www.youtube.com/watch?v=eOzTpVCLaxc&feature=related fajne,co?;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxikasek Re: 7 BOW na poligonie 24.08.10, 16:51 Jak okolowakacyjny to masz: supertechnik ;-) www.youtube.com/watch?v=hKlIV1qWaMs&feature=search Odpowiedz Link Zgłoś
lew.erwin Re: 7 BOW na poligonie 24.08.10, 19:44 No i caly zapas ropy na 2010 i 2011 glupio wyjezdzili... A co bedzie jak zaatakuja nas Czesi? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 24.08.10, 22:39 to zobacz czy czesi swojego też nie wyjeździli. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Re: 7 BOW na poligonie 26.08.10, 20:48 Ładny widok, więcej takich ćwiczeń i więcej kasy na wojsko, trzeba się zbroić, powszechny dostęp do broni palnej dla ludzi tez jest wskazany, tak jak w stanach broń można kupić bez żadnych pozwoleń, tylko należy zarejestrować coby była legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 26.08.10, 21:18 jestem przeciw.paralizatory,gaz w spreju,jakieś pistolety na gumowe kule itp. tak. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 16:16 Najlepsza bylaby bron na ta amunicje woreczkowo-srutowa. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 16:14 Fajne tylko gdzie Policja i mandaty za rozjezdzanie wydm?:) Poza tym musieli sporo piachu do transporterow naniesc. Mnie zastanawiaja dwie rzeczy-jak zkuteczne bylyby Gozdziki jako artyleria obrony wybrzeza(bo sam NDR-jesli bedzie-sprawy nie zalatwia). I druga-co sie lepiej nadaje do takich dzialan jak na filmie i np. desan z okretu desantowego i co przede wszystkim jest bezpieczniejsze-BWP-1 czy Rosomak gdyby je wprowadzili? Ta nowa platforma bojowa ma miec wersje ktora nadawalaby sie dla jednostki piechoty morskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 17:20 goździki?widziałem przeciwdesantowe ćwiczenia wojsk wietnamu,a tam używali PT-76. piechoty morskiej na pewno w przeciągu 10 lat nie będzie,a nowa platforma na bank nie będzie pływać;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:01 Ale co w zwiazku z tym wietnamem,ze by sie gozdziki nadawaly? No i co z samym porownaniem BWP Rosomak? I na koniec-czemu nowa platforma ma nie plywac? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:07 browiec1 napisał: > Ale co w zwiazku z tym wietnamem,ze by sie gozdziki nadawaly? nie są gorsze;) > No i co z samym porownaniem BWP Rosomak? rosomaki jeszcze długo nie znajdą się na wyposażeniu jednostek "drugiego rzutu";) > I na koniec-czemu nowa platforma ma nie plywac? a ktoś mówił że ma? albo pancerz,albo czółno;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:11 A moglbys napisac konkretnie,bo to wcale nie rozwiazuje kwestii o ktore pytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:17 nie widziałem odpieranego desantu za pomocą goździków,to co ci mam opowiadać?;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:21 No to sie domyslam,tylko sie zastanawiam czy wobec planow wycofania ich nie nadawalyby sie jako mobiln dziala obrony wybrzeza,np. czy maja wystarczajaca celnosc zeby trafic barke desantowa/BWP. Po drugie pytalem zupelnie teoretycznie co byloby lepsze dla jednostki piechoty morskiej BWP czy Rosomak w wersji plywajacej. I po trzecie nowa platforma ma jak nazwa wskazuje byc platforma,uniwersalna,wiec i pojazd dla piechoty morskiej pewnie daloby sie zrobic.Jakos nie widzialem pojazdow desantowych opancerzonych jak abrams. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:28 kto mówił że goździki są do wycofania?kiedy?krabów w sporej ilości jeszcze długo nie będzie.dopiero klepią 8 sztuk na próbę i nie wiadomo co i kiedy.przynajmniej ja nie wiem.2S1 w strzelaniu ogniem na wprost nie jest gorszy od zwykłej armaty,więc coś może trafić. nie wiem coś się tak uwziął na tę piechotę morską,bo 7BOW nią nie jest. platforma uniwersalna,co nie znaczy że ma też latać,nurkować i drążyć tunele. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 18:55 Jesli dobrze pamietam takie sa plany zeby je dosc szybko wycofac,poza tym ja raczej myslalem o strzelaniu balistycznym a nie na wprost. Poza tym jak chodzi o piechote morska nie mowia ze B.obrony wyubrzeza nia jest ale desanty prowadzono zdaje sie z uzyciem BWP- wiec sie zastanawiam czy pojazd o konstrukcji podobnej do BWP jest lepszy od czegos podobnego do Rosomaka. No i platforma-ma byc w wersji transportera opancerzonego-wiec czemu ten transporter nie mialby plywac?Przeciez nie mowie zeby robic na podstawie tej konstrukcji cos jak AAV7. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 19:07 a czym 2S1 zastąpisz?najbliższe 10 lat możesz sobie darować;) bwp-1 nadaje się do desantów byle jak,gdyż ma silnik z przodu i przy zjeździe z rampy nurkuje(silnik waży),do tego brak pędników wodno-strumieniowych i wóz musi mielić wodę gąsienicami,a to długo trwa.no i nie można go używać przy większej fali. jeśli upierasz się o pływającej platformie-jeśli będzie takie zapotrzebowanie wojska i będzie to technicznie wykonalne,to taka platforma się pojawi:P Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 19:38 To nie pytanie do mnie - wersja o wycofaniu Gozdzikow pojawila sie z tego co pamietam nawet tu na forum ze 2 miechy temu. Co do BWP1 to ok,ale jak na tym tle wypada Rosomak,bo rzeka to jednak co innego niz morze. Platforma-czyli widzisz,jak bedzie trzeba to i plywac bedzie:P Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 20:16 czy były robione próby rosomaka na morzu?sprawdź. nie napisałem że będzie pływać jak będzie trzeba,tylko jak warunki techniczne na to pozwolą,zapotrzebowanie i dodam jeszcze fundusze;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 27.08.10, 23:17 Bedzie zapotrzebowanie i fundusze to nawet PT-91 bedzie plywac:) A ze rosomak byl desantowany z Lublina to wiem,pytam tylko czy sie orientujesz ktory woz wypada w tej kwestii lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 00:42 nie mam danych.natomiast bwp-1 nie nadaje się na wóz dla piechoty morskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 02:21 Ale zdaje sie byl i jest wykorzystywany w tej roli? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 08:04 Browiec a co mają wykorzystywać???! Się wykorzystuje co się posiada - Rosjanie na ten przykład BTR-y-70/80 i BMP-2/3! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 14:30 No wlasnie o to mi chodzilo i szczerze mowiac czekalem na jakis Twoj udzial w tej dyskusji-moze Ty bedziesz mogl jakos uzupelnic informacje udzielone mi przez Wiarusika? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 17:37 Znaczy się o co Tobie biega Browiec???! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 23:55 O te trzy pytania ktore zadalem Wiarusikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 29.08.10, 01:05 Zrób replay Browiec!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 29.08.10, 13:22 O to Marku forum.gazeta.pl/forum/w,539,115680330,115815397,Re_7_BOW_na_poligonie.html?wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 29.08.10, 16:46 1) Jeśli chodzi o 2S1 w formie ruchomej baterii obrony wybrzeża to jako erzac takowej może być! Swego czasu dość dobrze "Niebieskie Berety" miały opanowane takie ćwiczenia w formie kontrdesantu! Jak by nie było to 122mm pocisk odłamkowo-burzący nawet wystrzelony na maksymalną odległość 15 kilometrów przez kadłub współczesnego okrętu wojennego przechodzi jak przez masło! 2) Tak na dobra sprawę to ciężko powiedzieć Browiec bo nie bardzo można znaleźć analogię! Rosjanie używają i tego i tego czyli transporterów kołowych i gąsienicowych - nawet przecież stworzyli specjalną odmianę BMP-3F jeszcze lepiej przystosowaną do desantowania z okrętów desantowych! 3) Nie mam bladego pojęcia!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 30.08.10, 18:18 A czy taki Gozdzik bylby w stanie samodzielnie trafic w np. barke desantowa,albo oddalony o 10-15 km okret? Co do drugiej sprawy-a co sie lepiej sprawuje na morzu-pojazd kolowy czy gasienicowy?Bo na plazy pewnie gasienicowy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 31.08.10, 15:21 Samodzielnie z 15 kilometrów raczej nie! Trzeba by jakoś ten ogień korygować! Zwróć uwagę ,że do horyzontu jest mniej więcej 14! - Ciężko powiedzieć Browiec! Zależy jaki system napędowy na wodzie ma! Swego czasu gdy królowały PT-76 to nie było na nich bata w nie zarośniętych wodach - pędnik zapewniał dość przyzwoite warunki manewrowe i prędkościowe! Gorzej na przykład sprawowały się w Wietnamie przy mulistych i zarośniętych rzekach - pędniki się zapychały! Myślę ,że to zależy od celu jaki stawiany jest transporterowi! To mniej więcej tak jak z rewolwerem i pistoletem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 01.09.10, 16:03 Ok,czyli np. bsle do koordynacji,ale czy ten ogien bedzie wystarczajaco celny aby trafic w cos wielkosci AAV-7? Jak chodzi o reszte-co w naszych warunkach byloby lepsze dla piechoty morskiej-cos jak Rosomak czy np. wspomniana nowa platforma uniwersalana z mozliwoscia plywania? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 01.09.10, 23:48 Browiec ależ po co trafiać w cele wielkości AAV-7?! Toż bliski wybuch pocisku 122 mm i tak pewnie posłał by toto na dno! - Browiec ależ ja naprawdę tego nie wiem! Myślę ,że przydało by się mięć i takie i takie środki! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 02.09.10, 01:54 No ale najpierw trzeba blisko trafic,poza tym wybuch w wodzie to jednak nie to samo co na ladzie.No i ciekawi mnie (a Ty pewnie wiesz) jaka jest celnosc takiego Gozdzika na max zasiegu? Zas co do pojazdow to pewnie masz racje,zastanawiam sie tylko czy np. desantujac sie na nasza plaze lepiej w morzu i na brzegu poradzilby sobie Rosomak czy BWP-1. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 02.09.10, 15:54 Przy ogniu kierowanym strzelając pociskami odłamkowymi wcale nie trzeba dokładnie trafić! Na maksymalnym zasięgu 2S1 za bardzo celny nie jest no ale nikt od tych dział czegoś takiego nigdy nie wymagał! Myślę ,że chodzi raczej o to co swego czasu było w Polsce ćwiczone - czyli ogień przeciwdesantowy z ukrytych stanowisk - zaręczam Ci ,że z 2-3 kilometrów nie ma siły by jakikolwiek okręt oparł się pociskom burzącym 122mm! - Może niech wyznacznikiem co by było lepsze niech zostanie to ,że na stanie 7.BOW są 3 bataliony BWP-1,dywizjon artyerii samobieżnej 2S1 "Goździk",dywizjon przeciwlotniczy ZU-23-2 "Hibneryt"i kompania rozpoznawcza BRDM-2 - żadnych słuchów ani widów na temat przezbrojenia w "Rosomaki"! -Pozdrawiam! P.S. Nie tak dawne ćwiczenia Polsko-Amerykańsko-Rosyjskie wykazały ,że na naszych plażach BTR-70 radziły sobie doskonale na równi z BWP-1! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 07.09.10, 16:12 Ale wlasnie Marku chodzi o to zeby prac do wroga jak najdalej od brzegu.Poza tym wspolczesne okrety desantowe raczej sa dalej niz 3 km od brzegu.Chodzi wlasnie o o zeby obrona moga zniszczyc jak najwiecej atakujacych jednostek desantopwych z dala od brzegu,zeby ewentualny dywizjon rakietowy zaja sie wazniejszymi celami.Bo na 2-3 km ogniem na wprost to mozna i ze starej p.panc. 85 strelac:) Co do wyposazenia BOW to ok,ale ja nie mysle o przezbrajaniu tej formacji ale uzbrojeniu ewentualnych sil desantowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 08.09.10, 19:11 Browiec ale do takich celów nie używa się "zwykłej" artylerii samobieżnej tylko specjalnie skonstruowanych dział - poczytaj o 130mm A-222 "Bierieg" i sam Zobaczysz różnicę! W przypadku 2S1 jak już pisałem wykorzystuje się je do zwalczania desantu przeciwnika przed jego dotarciem na brzeg! - Na prawdę nie wiem!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anton_1 Re: 7 BOW na poligonie 08.09.10, 19:41 - Może niech wyznacznikiem co by było lepsze niech zostanie to ,że na stanie 7.BOW są 3 bataliony BWP-1,dywizjon artyerii samobieżnej 2S1 "Goździk",dywizjon przeciwlotniczy ZU-23-2 "Hibneryt"i kompania rozpoznawcza BRDM-2 - żadnych słuchów ani widów na temat przezbrojenia w "Rosomaki"! Jest jeszcze dywizjon wyrzutni rakiet BM 21 Grad :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 08.09.10, 21:25 Mylisz się Anton! W 7.BOW nie ma "Gradów"! Jak Będziesz chciał to Ci tu kiedyś wyliczę wszystkie komponenty i gdzie stacjonują! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 12.09.10, 22:36 No mnie wlasnie chodzi o zwalczanie desantu zanim dotrze na brzeg,ale dalej niz strzelanie na wprost:) Poza tym ze system ten nie jest do tego dedykowany wiem doskonale,chodzi mi o to do czego mozna ewentualnie wykorzystac to co mamy,a czego czesc ma byc skasowana.I co mogloby wesprzec nieliczny w koncu NDR. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 13.09.10, 10:28 Ano jeśli o to chodzi to NIC nie mamy obecnie aby można było to wykorzystać do obrony wybrzeża jako "pomoc" NDR-ów a jedyne co mieliśmy i by się nadawało to...2S7 "Pion" - jak Wiesz zostały skasowane i to już pieśń przeszłości! - Zasięg pocisku odłamkowo-burzącego 203mm armaty 2A44 to 47 km a nie sądzę by Rosjanie robili jakieś problemy w dokupieniu właśnie opracowywanych pocisków samonaprowadzających się lub korygowanych a także kasetowych! No ale w tym temacie du..a z króla! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 13.09.10, 18:22 No tak,Piony bylyby swietne,ale o nich nie pisalem z powodu o ktorym wspomniales:) Dlatego sie zastanawialem czy zamiast kasowac iles tam gozdzikow nie mozna by z nich zrobic jakichs jednostek ruchomej artylerii brzegowej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: 7 BOW na poligonie 13.09.10, 20:05 Niestety z "Goździków" się nie da! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 13.09.10, 21:00 A z jakiego to powodu? W koncu teraz wlasciwie w takiej roli wystepuja,zwalczaja desant jak jeszcze jest na wodzie. I mnie caly czas o to chodzi tyle ze na wiekszych odleglosciach niz 2-3 km. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 18:00 browiec1 napisał: > Ale zdaje sie byl i jest wykorzystywany w tej roli? nie,bo nie ma piechoty morskiej,a poza tym wóz dla niej musi być operacyjny w gorszych warunkach operacyjnych niż przy spokojnym morzu w ładną pogodę. desanty są,ale to raczej ćwiczenie nawyków dla załóg de facto okrętów desantowych,a 7 BOW tłumaczy to sobie transportem taktycznym pododdziałów w razie konfliktu.i jeszcze raz-7BOW podlega WL,a nie MW! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: 7 BOW na poligonie 28.08.10, 23:54 Wiarusik,ale pisze ogolnie,a nie o Polsce,juz M.Boa napisal to co wiedzialem-ze podobne pojazdy sa w tej roli wykorzystywane w Rosji.I co sie tak tej brygady uczepiles?:) Odpowiedz Link Zgłoś