Dodaj do ulubionych

Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy

11.02.12, 02:10
zainspirowany pytaniem o norymberski proces Donitza, trochę czasu spędziłem dziś w sieci szukając jak w temacie. Natrafiłem na fragmenty niemieckiego filmu dotyczącego storpedowania Laconii, ciekawe, bo dotyczące Polaków.

O ile mi wiadomo, jakiś 100 Polaków pilnowało 1,5 tys włoskich jeńców na Laconii. Niemiecki film przedstawia ten epizod jak w linku niżej, polecam zwłaszcza od 21:00. Nieszczęścni włoscy jeńcy w rękach polskich sadystów, których sierżant (chyba???) wygląda jak skrzyżowanie Hannibala Lectera z Frankensteinem. Na szczęście są angielscy dżentelmeni, którzy wybawiają Włochów z rąk polskich oprawców.

Miłej zabawy, jesteśmy chyba najbardziej znienawidzonym narodem na świecie, no, może jeszcze Żydki mogą z nami pod tym względem rywalizować

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=GpydoSzNaZk
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 11.02.12, 03:21
      windows3.1 napisała:

>
      > Miłej zabawy, jesteśmy chyba najbardziej znienawidzonym narodem na świecie, no,
      > może jeszcze Żydki mogą z nami pod tym względem rywalizować
      >

Powiem tak. Kto ma najgorsza opinie o Polakach gdziekolwiek na swiecie? Sami Polacy. I slusznie. Polak tylko patrzy jakby tu drugiego Polaka oszukac, nie zaplacic, okantowac , itd. Dlatego Polacy za granica mowia - pracuj gdzie i ukogokolwiek chcesz, byleby tylko nie u innego Polaka. Masz jak w banku ze nie zaplaci Ci pensji, albo inaczej Cie oszuka. Dzisiaj, a co dopiero w latach 40-tych XX wieku, niepismienni i nie oszukujmy sie prymitywni w wiekszosci chlopi. A dzisiaj w kraju jest lepiej? Kazdy kazdemu tylko wilkiem. Polak Polakowi predzej zaszkodzi niz pomoze.
      • windows3.1 nie oszukujmy się, to nie Polaczki o Polaczkach 11.02.12, 11:52
        nie oszukujmy się, to nie polaczki o polaczkach, ale światowy vox populi ma nas w miejscu, gdzie słońce nie dociera. Najbardziej znienawidzonym na świecie narodem, narodem najmniej lubianym, najchętniej wyśmiewanym, najczęściej lżonym i w ogóle zajmującym pierwsze miejsce na liście antypatii, jesteśmy my. oto mój autorski przegląd obiegowych opinii:

• Rosja. Polacy to mali, nadęci podskakiewicze, prężący wobec Rosji swoje wątłe muskuły, a w rzeczywistości są tylko amerykańskimi chłopaczkami na posyłki. Udają jaśnie panów, podczas gdy w rzeczywistości są żałosnymi golcami, a ich kultura to popłuczyny po tym, co ukradli sąsiadom.
        • Litwa. Polacy tak w ogóle to imperialiści, oszuści i złodzieje, a ich narodowi bohaterowie, jak Piłsudski, to zbrodniarze. Natomiast mniejszośc polska na Litwie to banda wiecznie schlanych proli w walonkach. Wjeżdżając do Polski tranzytem w drodze na Zachód trzeba zatkać nos, szybko przejechać i odetkać dopiero na granicy niemieckiej.
        • Ukraina. Polacy to zadzierający nosa naród który uważa się za pępek świata i traktuje Ukraińców jak bydło. Polak czuje się dobrze, kiedy upokorzy Ukraińca w gigantycznej kolejce w konsulacie, wywróci mu bagaż po kilkudniowym oczekiwaniu w aucie na granicy, i oszuka przy wypłacie na budowie.
        • Węgry. Handlarze, nie znający umiaru ani kultury. Najeżdżają wszystkich w okolicy ze swoim badziewiastym towarem, zostawiając po sobie bałagan, śmiecie i dewastację.
        • Słowacja. Motłoch, który zalewa przygraniczne rejony kraju, zadeptuje Tatry i wykupuje wszystko w sklepach, wrzeszcząc wniebogłosy, uważając że wszystko mu się należy, a przy tym mając w pogardzie lokalne przepisy i zakazy.
        • Czechy. Polacy to takie wschodnioeuropejskie plemię, coś w rodzaju Kazachów. Zacofani cywilizacyjnie i gospodarczo, siedzą na swoich gumnach, hodują kapustę i nie mogą równać się z Czechami. Rzymskokatoliccy fanatycy, co nie przeszkadza im chlać na umór. Do tego lubią nabijać się z Czechów.
        • Niemcy. Słynni na całym świecie złodzieje samochodów i złodzieje czegokolwiek, z niemiecką ziemią przede wszystkim. Nieudacznicy którzy zepsują wszystko, za co się wezmą. Brudasy i pijacy. Kiedy ich tknąć, natychmiast podnoszą wrzask że druga wojna światowa i Hitler. Zamierzają żyć przez lata z tego, co wyżebrają od Niemców w ramach odszkodowań.
        • Skandynawia. Religiancki, zacofany, zmaskulinizowany, antysemicki, nietolerancyjny naród, prześladujący mniejszości narodowe, płciowe, religijne i seksualne. Jak z nich łagodnie zakpić to obrażają się i piszą zakompleksione epistoły do gazet. Polskie brudy i zanieczyszczenia od lat degradują szwedzkie i duńskie wybrzeża.
        • Austria. Polacy to naród nielegalnych imigrantów, na ogół kryminogennych, najeżdżających masami Austrię żeby żyć z socjalu. Kraj bezbrzeżnej hołoty, która śpi na ławkach parkowych i kolejowych, szcza po bramach i kradnie co się da w supermarketach. Ci co się nakradli i mają pieniądze dewastują teraz pensjonaty narciarskie, oszukują na ski-pasach, zjeżdżają poza trasą i parkują gdzie popadnie. Szkoda że nasz surowy ale uprzejmy Grenzschutz nie może już pokazać im, gdzie ich miejsce.
        • Włochy. Śmieszny wschodnioeuropejski narodek, gdzie wszyscy faceci i połowa kobiet chodzi z wąsami. Kiedyś masowo myli szyby na skrzyżowaniach. Znani z tego, że ciągle mają o coś pretensje do Rosji, chociaż przecież chyba sąsiadują i powinni dobrze z nią żyć. Mają prymitywną kuchnię opartą na ziemniakach i kapuście. Ciągle i ad nauseam powołują się na albo na Giovanni Paolo II albo na Bońka i myślą, że z tego powodu przysługuje im zniżka do Uffizzich.
        • Francja. Polacy to taki naród gdzieś na wschodzie, w okolicach Rosji, chyba w Europie a może już w Azji. Dość prymitywny, niczego nigdy nie stworzył, co najwyżej kopiował francuskie wzory. Pomimo to zamiast siedzieć cicho i słuchać mędrkuje. Znany z antysemityzmu, mordował masowo Żydów. Ślepo zapatrzony w Amerykę, takie amerykańskie popychadło. Polacy ciągle z kimś się kłócą i przez to sprawiają kłopoty. Pijacy. Nielegalni imigranci. Śmierdzą.
        • Wielka Brytania. Równie prymitywni jak Irlandczycy, a piją może nawet więcej od nich. Przez lata żyli gdzieś tam w swoim brudzie u siebie, ale ostatnio przyjeżdżają masowo do UK zabierać pracę miejscowym. Kradną w supermarketach, jeżdżą pod prąd na M25, wyławiają ryby. Regularnie dostają od nas baty w piłkę nożną.
        • USA. Polacy to największe przygłupy na świecie, co dokumentuje nieskończona liczba polish jokes. Można ich czasem wykorzystać do prymitywnych prac fizycznych, ale do niczego innego się nie nadają. Ich kraj leży gdzieś daleko chyba koło Rosji, a u siebie zajmują się głównie mordowaniem Żydów. Cały czas domagają się zniesienia do nas wiz, żeby mogli masowo przyjechać i doić nasz system socjalny.
        • reszta Ameryki, Afryka, Azja, Antarktyda – tam chyba o nas w ogóle nie słyszeli, choć przypuszczam że w niektórych atrakcyjnych turystycznie afrykańskich krajach (Tunezja, Egipt) tworzą się właśnie nowe opinie o Polakach („tacy na ogół grubsi od innych białych, mają szeleszczącą mowę. chowają jedzenie ze śniadań po kieszeniach, kradną mydła i ręczniki”). Australia – niestety nie wiem, co o nas tam myślą, ale przypuszczam że tak w pół drogi między UK a USA.
        • bmc3i Re: nie oszukujmy się, to nie Polaczki o Polaczka 11.02.12, 12:21
          Eh, domyślam sie ze nie napisales tego sam, ale moim zdaniem - z punktu widzenia Polaka mieszkającego za granicą - to raczej zbior tego co Polacy myślą że inni o Polakach myslą, niz raczej to co rzeczywiście obcy o nas mysla.
          • windows3.1 niewykluczone że masz rację 13.02.12, 12:56
            Hm, no niewykluczone że masz rację, nikt chyba nie myśli o Polaku gorzej niż inny Polak – czego dowodem choćby Twój post, w którym, mimo że zapodałem powyższą wyliczankę jako wytwór własnego chorego umysłu, posądzasz mnie o to że skądś ją ściągnąłem i splagiatowałem.
        • aardwolf_ge Re: nie oszukujmy się, to nie Polaczki o Polaczka 13.02.12, 07:36
          Z wyjątkiem Włochów, ktorzy z moich skromnych obserwacji mają do Polaków dość pozytywny stosunek jestem zmuszony się zgodzić.
          W Europie Polacy mają jedne z najniższych notowań.
          Ale żeby naprawdę był to najbadziej znienawidzony naród po Żydach to powątpiewam.
          Włochy znacznie bardziej obawiają się Albańczyków, w Szwajcarii otworzono bar z napisem "czarnuchom i jugolom wstęp wzbroniony". Niemiec wolałby za sąsiada mieć Turka czy może jednak Polaka?
          Dla Ameryki, Azji, Afryki itd jesteśmy po prostu Europejczykami.
        • vandermerwe Jeden pozytyw... 13.02.12, 07:57
          " reszta Ameryki, Afryka, Azja, Antarktyda – tam chyba o nas w ogóle nie słyszeli.."

Nie wiem jak na Antarktydzie, nie wiem, jak w reszcie Afryki ale na poludniu kontynentu Polacy maja dobre notowanie ( w powiewach nawet bardzo dobre).

Pozdrawiam
    • bmc3i Incydent Laconii wg Blaira 11.02.12, 04:05
      pl.wikipedia.org/wiki/Incydent_Laconii
      Tu jak Blair i inni przedstawiali zatopienie Laconii przez U-156 i wypadki ktore nastapily pozniej
      • brigada_di_bandito Re: Incydent Laconii wg Blaira 11.02.12, 06:17
        Matrek,link za link:)
        facta-nautica.graptolite.net/liners/Lusitania.html
      • maxikasek Re: Incydent Laconii wg Blaira 11.02.12, 14:16
        Nie bardzo mi się chce wierzyć w masowy sadyzm wobec włoskich jeńców ;-). Mogli obchodzić się z nimi szortsko, w końcu WŁosi po polsku malo mówili ;-), ale akurat do Włochów Polacy nie odnosili się wrogo podczas wojny. CO innego gdyby to byli jeńcy niemieccy.
        Zaś co do ran kłutych bagnetami, raz rozkaz d-cy "okrętu" (bo statek to nie był) o pozostaniu polskich wartowników na posterunkach, niektórzy może próbowali powstrzymać jeńców na miejscu. Dwa panika podczas ewakuacji, z tego co opisują to nie była dżentelmeńska rodem z Titanica, tylko walka o miejsca w szalupach. A że tych ledwo starczyło dla alianckich pasażerów, trudno się dziwić że odpychano bagnetami Włochów.
        • patmate Re: Incydent Laconii wg Blaira 13.02.12, 10:18
          Też nie wieżę, przejżałem, wprawdzie pobieżnie włoską wiki o wydarzeniu. Nic nie ma o ekscesach guardie polacche.
          więc w masowej pamięci włoskiej poczucia krzywdy raczej nie ma.
          Pamiętacie jeszcze film angoli o Enigmie, jak polski kryptolog chce uciec niemieckim u-bootem?
          Pzdr
          • bmc3i Re: Incydent Laconii wg Blaira 13.02.12, 16:05
            patmate napisał:

> Też nie wieżę, przejżałem, wprawdzie pobieżnie włoską wiki o wydarzeniu. Nic ni
            > e ma o ekscesach gua
            > rdie polacche
            .
            > więc w masowej pamięci włoskiej poczucia krzywdy raczej nie ma.
            > Pamiętacie jeszcze film angoli o Enigmie, jak polski kryptolog chce uciec niem
            > ieckim u-bootem?
            > Pzdr

Za to Schacht, dowodca U-507, raportowal Doenitzowi o zarzutach Wlochow wobec Brytyjczykow, nie wobec Polakow.
          • windows3.1 Włosi o Polakach 15.02.12, 15:36
            chyba faktycznie raczej włoska pamięć zbiorowa nie przechowuje wizji zbrodniczych Polaków mordujących włoskich jeńców.

Dziennik "La Repubblica" w swojej recenzji z filmu wyraził nawet pewne zażenowanie przedstawieniem w filmie Polaków (i brytyjskich urzędasów) jako szwarccharakterów, uznając taką wizję w niemieckim filmie za "szczególnie niesprawiedliwą". Link poniżej. Recenzji w "La Stampa" i "Corriere della Sera" nie udało mi się znaleźć

www.repubblica.it/esteri/2011/11/03/news/germania-24371223/
            Z kategorii "mordy na Włochach w czasie WW2" włoska pamięć zbiorowa przechowuje raczej po pierwsze niemieckie egzekucje cywili w grotach ardeatyńskich w marcu 1944, a po drugie wymordowanie przez Niemców 5 tysięcy włoskich jeńców na Kefalonii.

Swoją drogą ciekawe, że dwa przypadki największych mordów na jeńcach wojennych w czasie WW2 były dość, powiedzmy, nietypowe: Sowieci na Polakach i Niemcy na Włochach.
    • lew.erwin Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 11.02.12, 08:09
      Jak widac w tej historii, to jedynymi sadystami jak zwykle okazali sie Amerykanie.
      Bombardowac bezbronnych ludzi w szalupach i okret udzielajacy im pomocy?!
      • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 10:17
        pamiętaj że bomby były demokratyczne
        a kobiety i dzieci w łodziach miały na czołach swastyki
        • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 13:50
          jack79 napisał:

> pamiętaj że bomby były demokratyczne
          > a kobiety i dzieci w łodziach miały na czołach swastyki

Według Blaira, atak byl konsekwencja strat informacji po drodze U-156-Brytyjczycy-Amerykanie
          • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 14:06
            a według mnie to oczywiste kłamstwo (dziś już pisałem o kłamstwach) bo pilot nie bombardował od razu tylko przekazał jak się rzeczy mają - rozbitkowie i holowanie
            i już ta informacja powinna powstrzymać atak
            pilot sie powstrzymać potrafił ale Pan Robert Richardson już nie i okazał się zbrodniarzem wojennym nakazując wykonać atak
            niestety jeśli Pan Robert Richardson był w Norymberdze to siedział w ławach oskarżycieli zamiast oskarżonych
            • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 15:14
              jack79 napisał:

> a według mnie to oczywiste kłamstwo (dziś już pisałem o kłamstwach) bo pilot ni
              > e bombardował od razu tylko przekazał jak się rzeczy mają - rozbitkowie i holow
              > anie
              > i już ta informacja powinna powstrzymać atak
              > pilot sie powstrzymać potrafił ale Pan Robert Richardson już nie i okazał się z
              > brodniarzem wojennym nakazując wykonać atak
              > niestety jeśli Pan Robert Richardson był w Norymberdze to siedział w ławach osk
              > arżycieli zamiast oskarżonych

Caly swiat mozna oskarzac o klamstwa w kazdej sprawie, łatwo jednak narazic sie na smiesznosc i zarzut pieniactwa wynikajace z ignorancji i szczatkowej wiedzy.
              • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 15:17
                oparłem się na linku który sam podałeś
                proszę powiedz mi jak Ty rozumiesz to co tam napisano
                • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 15:33
                  jack79 napisał:

> oparłem się na linku który sam podałeś
                  > proszę powiedz mi jak Ty rozumiesz to co tam napisano

Jesli chodzi Ci o link do artykulu polskiej Wikipedii o Iincydencie Laconii, to jest to link do artykulu ktory sam kiedys popelnilem, na podstawie kilku źródel, glownie zas na podstawie Blaira. Jakkolwiek to napisalem, z Blaira nie wynikalo ze Amerykanie zaatakwoali U-156 z jakas zla wolą, zniszczyc U-Boota za wszelka cene nie przejmujac sie lodziami i rozbitkami na jego pokladzie. Nie jest nawet jasne, czy piloci boeinga w ogole zdawali sobie sprawe z obecnosci rozbitkow na pokladzie okretu podwodnego, a o obecnosci wewnatrz na pewno nie widzieli. Idac dalej, Amerykanie nie otrzymali informacji o U-Boocie bezposrednio z U-156 lecz za posrednictwem Brytyjczykow. Co wiecej, napisalem w artykule wyraznie, ze

"W wiadomości [dla Amerykanow] nie znalazła się jednak informacja o wysiłkach Hartensteina dla ratowania rozbitków, ani o jego propozycji neutralizacji rejonu akcji ratowniczej, ani o tym, że na miejsce zdarzenia zdążają okręty podległe rządowi Vichy. "

Wynikalo to z tego, ze Anglicy uznali wiadomosc Hartensteina za prowokacje.
                  • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 15:49
                    czemu pilot nie zaatakował od razu?
                    bo widział szalupy i holowanie
                    więc przedstawił sytuację
                    a dowództwo wiedząc że przy okręcie są rozbitkowie (kobiety i dzieci również) i że są holowani nakazało bombardowanie w wyniku czego moby trafiły również w rozbitków?
                    po co na siłę znowu ich tłumaczyć

prawda jest taka ze na wojnie niemcy traktowali żydów, polaków i rosjan jak śmieci, bez zasad,
                    natomiast niemcy byli traktowani jak śmieci przez aliantów
                    o traktowaniu aliantów przez niemców już się tego tak powiedzieć nie da, ich traktowano bardzo często jak równych sobie ludzi
                    • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 15:56
                      jack79 napisał:

> czemu pilot nie zaatakował od razu?
                      > bo widział szalupy i holowanie
                      > więc przedstawił sytuację
                      > a dowództwo wiedząc że przy okręcie są rozbitkowie (kobiety i dzieci również) i
                      > że są holowani nakazało bombardowanie w wyniku czego moby trafiły również w ro
                      > zbitków?
                      > po co na siłę znowu ich tłumaczyć
                      >
                      > prawda jest taka ze na wojnie niemcy traktowali żydów, polaków i rosjan jak śmi
                      > eci, bez zasad,
                      > natomiast niemcy byli traktowani jak śmieci przez aliantów
                      > o traktowaniu aliantów przez niemców już się tego tak powiedzieć nie da, ich tr
                      > aktowano bardzo często jak równych sobie ludzi

Widzial szalupy z ludzmi, czy widzial kobiety i dzieci juz nie wiemy. Wiemy natomaist jaka byla sytuacja na Atlantyku. U-Boot to najwiekszy wrog, ktorego trzeba bezwglednie tepic. Do tego stopnia, ze kazdy okret podwodny na atlantyku, to wrog, o czym bolesnie przekonali sie marynarze naszego Jastrzebia. Zasada, najpierw strzelaj pozniej patrz do czego strzelasz.
                      • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 16:09
                        aaa tam, dla mnie to jest szok, bo jak rozumiem oni na podstawie tej historii wciskali wyrok Doenitzowi
                        a przecież za dalsze próby ratowania ludzi (również brytyjczyków) po tym jak jego okręty były atakowane i słowa "nie może teraz wyrzucić tych ludzi za burtę" się bardziej beatyfikacja należy
                        mogli mu ten wyrok dać za coś innego bo tak to farsa jest

p.s. nie ma nic o ratowaniu polaków?
                        • jack79 Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 16:12
                          a doczytałem, polaków też ratowali
                          to raczej beatyfikacja temu kapitanowi okrętu się należy bo Doenitz mu powiedział że "Podjęcie akcji było błędem. Okręt został wysłany, aby ratować włoskich aliantów, a nie Anglików i Polaków, i opiekować się nimi"
                        • bmc3i Re: Laconia: polscy sadyści, niemieccy wybawcy 13.02.12, 16:13
                          jack79 napisał:

> aaa tam, dla mnie to jest szok, bo jak rozumiem oni na podstawie tej historii w
                          > ciskali wyrok Doenitzowi
                          > a przecież za dalsze próby ratowania ludzi (również brytyjczyków) po tym jak je
                          > go okręty były atakowane i słowa "nie może teraz wyrzucić tych ludzi za burtę"
                          > się bardziej beatyfikacja należy
                          > mogli mu ten wyrok dać za coś innego bo tak to farsa jest

W Norymberdze to akurat Amerykanie chcieli uratowac tylek Doenitzowi, a Brytyjczycy z Rosjaniami chcieli go powiesic. Zwalszcza Brytyjczycy.

>
                          > p.s. nie ma nic o ratowaniu polaków?

w sprawie Laconi? Byli traktowani tak samo jak Brytyjczycy, czyli jak trzeba bylo usunac rozbitkow z pokladu u-boota, to szli na pierwszy ogien wraz z Anglikami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka