Dodaj do ulubionych

Bayerische Trabi

IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.04, 19:16
Europejski samolot (Eurofighter,Jäger 90,Typhoon) ktory mial zadziwic
swiat,jak narazie dorobil sie wsrod pilotow bazy w Laage nowej
nazwy.Wlasnie "Bayerische Trabi".Wyjatkowo kiepskiej jakosci "golabek
pokoju"(to inna nazwa tego aparatu,nadana przez pilotow niemieckich ).Pilotom
i obsludze zakazano jakichkolwiek rozmow na temat samolotu.Powod?Niema w
Europie polityka ktory by sie odwazyl powiedziec spoleczenstwom panstw
zaangazowanych w budowe samolotu,ze miliardy euro wyrzucono w bloto i jedyne
rozsadne wyjscie to zakonczyc zabawe i zwolnic tysiace ludzi zatrudnionych
przy tym beznadziejnym projekcie.
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus mozesz cos rozwinac temat??? 10.06.04, 23:37
      slyszalem juz ze maja spore problemy ale nie wiem dokladnie jak wyglada sprawa.
      • patmate Re: mozesz cos rozwinac temat??? 10.06.04, 23:43
        Sprzedajmy im Irydę:)
        Pzdr
    • marcus_crassus Eurofighter too dangerous for solo flight: leaked 10.06.04, 23:42
      uk.news.yahoo.com/040525/323/euffb.html
      to jest zrodlo mojego info.sa jakies nowe wiesc o innych problemach?
      • marcus_crassus a i znalazlem jeszcze to...przepraszam za 10.06.04, 23:44
        nie zawarcie tego w jednym poscie.

www.theregister.co.uk/2004/05/25/mod_leak/
        • Gość: miki Re: a i znalazlem jeszcze to...przepraszam za IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.04, 11:38
          Euro 2000 do dnia dzisiejszego ni posiada homologacji.Te ktore do Laage
          posiadajea jedynie swiadectwa(indywidualne)dopuszczenia do prob.Dlatego nie
          posiadaja one jak kazdy inny "normalny"samolot wojskowy numerow
          taktycznych,jedynia tymczasowe.Cos jak samochodowe tablice probne.Nie wolno im
          odpalac rakiet,nie wolno napelniac zbiornikow paliwa w skrzydlach,poniewaz nie
          dziala instalacja ich oprozniania.Klopoty wystepuja z wszelkiego rodzaju
          przewodami hydraulicznymi i pneumatyki.Problemy z kirowana dysza wylotowa.Jak
          ktos napisal;"cala technika przypomina szwajcarski ser".Zdazylo sie ze jeden z
          Typhoonow(hiszpanski)spadl na ziemie.Brytyjski przymusowo ladowal w Niemczech.
          Z zalozenia Typhoon mial zluzowac miedzy innymi Tornado.Nowe plany przewiduja
          ze Tornado pozostanie w Luftwaffe przynajmniej do 2015 roku(jako samolot
          bojowy).
          wiecej www.timesonline.co.uk/article/0,5-853318,00.html
          www.flugzeugforum.de/forum/showthread.php?+=16315
    • Gość: Paul No comments........;-} IP: *.nwrk.east.verizon.net 11.06.04, 19:42
      Chcialem jednak cos napisac........ale po co;-}? Poprostu "no comments", choc
      na tym i innych forach zapisano, czesto w zlosci, tomy przerzucajac sie
      fachowymi danymi technicznymi, wartosciami bojowymi, narodowymi, gospodarczymi,
      antyamerykanskimi, proeuropejskimi, etc. Tym czasem w US toczy sie
      debata "eeee tam po co nam te kosztowne f22, przeciez i tak nikt nie ma nic
      lepszego niz my". Czy ludzie wyrazajacy taki poglad nie maja choc troche racji?
      O "golabku pokoju" slyszalem, ale tak samo nie znam szczegolow, wiec siedzialem
      cicho, zeby nikt nie nazwal mnie "ignorantem", a JOrl "czlonkiem czegos tam, po
      praniu mozgu w US Army". Wszystkich "euroentuziastow" zapewniam, ze sie nie
      ciesze z takiego obrotu zprawy, zwyczajnie od lat sie dziwie programowi
      eurofightera, co pisalem i na tym forum. "Euroentuzjastom", radze troche
      realizmu, rezerwy i krytycyzmu. Tak jak ja mam i mialem do programu np.
      Striker'a. Uszanowanie,
      Paul
      • Gość: miki Re: No comments........;-} IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.04, 21:10
        Jesli mowa o porownaniu F22 do Eufa ,to z zalozenia mial on stanowic 75%
        wartosci bojowej tego pierwszego.Oczywiscie jesli wszystkie zalozenia zostana
        spelnione.
    • wielki_czarownik Zastanawiające 11.06.04, 22:13
      Coś te wspólne Europrojekty nie mają szczęścia.
      Zresztą mi się ten EF od początku nie podobał. W porównaniu do F22 i nowych "rusków" wyglądał jak samolot z poprzedniej epoki.
      • Gość: miki Re: Zastanawiające IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.04, 22:23
        Wydaje sie ze wyglad Efi jest bez zarzutu.
        • wielki_czarownik Ja wiem 12.06.04, 22:34
          F22 ma techbologię Stealth i wygląd niczym z filmu Star Trek. Nowe ruskie mają totalnie odlotowy wygląd i dodatkowo jakieś plazmowe ustrojstwa (jak ten nowy MIG 1.42). A EF? Takie toto nijakie. I żadną szczególną technologią się nie wyróżnia.
          • marcus_crassus badz co badz wole EF niz te ruskie cuda 13.06.04, 04:37
            co do plasma stealth to nic nie wiadomo czy to w ogole dziala.amerykanie z tym
            tez eksperymentowali i na razie wprowadzanie zarzucili.plasma owszem mogla
            dawac efekt stealth ale samolot wygladal jak jarzaca sie lampka
            choinkowa.najnowszy su z tym fajnym ksztaltem skrzydel zostal jednak zarzucony
            na rzecz ukladu standardowego.w koncu wybrali jakiegos mixa ktorego na razie
            nie ma.prognozy przewiduja jego wprowadzenie na lata miedzy 2010 a 2020.EF ma
            ten plus ze jak lata tak lata ale lata.analitycy przewidywali ze moze z niego
            byc niezla maszyna eksportowa.na razie z tego co widac bedzie lipa a nie
            eksport.natomiast z f-22 tez byly jakies problemy z awionika.podobno sie
            skonczylo wszystko dobrze ale nikt nie wie jak jest naprawde.

europejskie koncerny zrobily cos na miare swoich mozliwosci.nie skreslajmy
            jeszcze do konca EF.zobaczymy co z tego wyjdzie
            • Gość: miki Re: badz co badz wole EF niz te ruskie cuda IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.04, 14:15
              Jak lata tak lata.Lata jako prototyp.Zakonczenie wdrozenia przewidziano na 2015
              rok.Przewidziano rowniez ze w jednostkach bojowych znajdzie sie w 1997 roku.
              Jak do tej pory to podpisano podpisano listy intencyjne na sprzedaz 28 szt do
              Austri i 20 do Singapuru.Singapur Podpisal rowniez umowe na dostawe 20 szt
              F16/CD(posiada juz 24 takie samoloty)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka