marek_boa 23.08.12, 21:53 ria.ru/arms_mm/20120823/729457063.html Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 23.08.12, 22:07 Widoczne dymienie z wydechu nowego i niezuzytego przeciez pojazdu wyraznie wskazuje, ze jeszcze w drugiej dekadzie 21 wieku rosyjscy konstruktorzy silnikow nie opanowali konstrukcji poprawnych tlokow i pierscieni. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 00:06 Rozumiem ,że Amerykanom również się to nie udało?! - 33 sekunda filmu i 05:08! www.youtube.com/watch?v=ZItHERuQCec&feature=related Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 09:37 crannmer jakbyś jeszcze nie wiedział to w pojazdach wojskowych nie montuje się katalizatorów i filtrów cząstek stałych. Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszny_bobasek Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 10:48 Niemieckie Leo 2 maja(w czasie pokoju) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:12 rozkoszny_bobasek napisał: > Niemieckie Leo 2 maja(w czasie pokoju) Maja co? Katalizatory i filtry czasteczek stalych w wydechu? Bzdura. Nie mialy i nie maja. Ani w czasie pokoju, ani w zadnym innym. A i tak nie dymia na siwo spalonym olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:09 brigada_di_bandito napisała: > crannmer jakbyś jeszcze nie wiedział to w pojazdach wojskowych nie montuje się > katalizatorów i filtrów cząstek stałych. Po pierwsze nieprawda. Po drugie w przypadku radzieckich i rosyjskich silnikow wozow pancernych siwy dym (bardzo silny tuz po rozruchu, a ciagle widoczny nawet na rozgrzanym silniku) spalonego oleju to nie sprawa katalizatora czy filtra DPF, lecz nieskutecznych rozwiazan pierscieni tlokowych i samych tlokow. Po trzecie, jak nie wiesz, o co w dyskusji chodzi, to moze lepiej nie manifestuj tego tak publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:12 Robią to z rozmysłem.Dopasowanie z większymi luzami układu cylinder -tłok czyni układ mniej wrażliwym na przegrzanie czy gorsze smarowanie.Komu na wojnie to przeszkadza że pojazd trochę dymi? Ważne żeby jechał. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:15 brigada_di_bandito napisała: > Dopasowanie z większymi luzami układu cylinder -tłok czyni > układ mniej wrażliwym na przegrzanie czy gorsze smarowanie. W jakim swierszczyku albo na jakim forum znalazles te madrosci? Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:18 crannmer napisał: W jakim swierszczyku albo na jakim forum znalazles te madrosci? Co, za trudne do pojęcia? niemowlaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 11:24 brigada_di_bandito napisała: > Co, za trudne do pojęcia? niemowlaczku? Po pierwsze to nie jest odpowiedz na moje pytanie. Pytanie bylo o zrodlo rewelacji. Po drugie tu nie ma co pojmowac, bo to jest w swej ogolnosci bzdura. Nieszczelnosc i niewlasciwe zgarnianie oleju w warunkach krytycznych pogorszy, a nie polepszy sytuacje silnika. Po trzecie musisz miec malo argumentow rzeczowych, skoro juz w trzecim poscie zamiast argumentacji uzywasz wylacznie inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 14:43 > Robią to z rozmysłem.Dopasowanie z większymi luzami układu cylinder -tłok czyni > układ mniej wrażliwym na przegrzanie czy gorsze smarowanie.Komu na wojnie to p > rzeszkadza że pojazd trochę dymi? Szczerze mówiąc - pierwsze słyszę. Jak w moim rdzoplu luzy zrobiły się większe od nominalnych i zaczął palić olej- to po roku silnik się wysypał. Widać za dobrze odprowadzał ciepło i smarował się ;-) A co z kompresją? Przecież większe luzy to spadek kompresji. DO tego większe luzy to tłok lata bardziej "na boki" i żłobi cylinder- więc krótsza żywotność silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Co sie Amerykanom nie udalo? 24.08.12, 18:53 marek_boa napisał: > Rozumiem ,że Amerykanom również się to nie udało?! - 33 sekunda filmu i 05:08! Na podanym filmiku z powodu strasznej pikselozy nic nie widac. Natomiast na tym filmiku ze Strykerem poza pylem z drogi i dymem z wystrzalow oraz eksplozji nic nie dymi. www.youtube.com/watch?v=41CpIA1Jytk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co sie Amerykanom nie udalo? 24.08.12, 21:21 A mnie to wygląda właśnie na dym z rury - kurz za pojazdem jest innego koloru! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 22:21 crannmer napisał: > Widoczne dymienie z wydechu nowego i niezuzytego przeciez pojazdu wyraznie wska > zuje, ze jeszcze w drugiej dekadzie 21 wieku rosyjscy konstruktorzy silnikow ni > e opanowali konstrukcji poprawnych tlokow i pierscieni. Widze ze twierdzisz drogi crannmer ze z tego symochodu dymi jakby silnik byl taki po 200tys km. Napewno? Przypomina mi sie dyskusje na tym forum jak to dymi MIG29. Niedlugo potem byl Herkules na video i tez dymil. Sekcja proamerykanska tego forum u Herkulesa dymu nie widziala. A wiec smieszysz mnie jak Ty twierdzisz ze konstruktorzy rosyjscy nie wiedza tyle jak Ty jak konstruowac silnik aby nie byl taki jak zachodni po 200tys km. Wiedza napewno. Pytanie tylko czy maja tak dokladne maszyny do dyspozycji aby z malymi tolerancjami wykonywac elemementy. Ja sadze ze po tych ponad 10 lat zakupach obrabiarek z Zachodu i Kamaz ma dobre maszyny. A wiec ja mysle ze ten dym to raczej niespalony wegiel z paliwa. Dobre dzisiejsze silniki nie dymia bo bardzo prezyzyjnie i czasowi i objetosciowe dozowane jest paliwo i powietrze. Wtedy dokladniej sie spala i mniej dymu (wegla) z rury wychodzi. Aby ale to dokladnie robic trzeba zastosowac skaplikowa elektronike, sensory jakies elementy wykonawcze. Tego tak skaplikowanego ten rosyjki pojazd zapewne nie ma wiec i dymi. Kiedys dymily i zachodnie. Pytanie czy az tak warto ten dym w wojskowym samochodzie zwalczac. W cywilnych normy do tego producentow zmusily. Za cene cholernego skaplikowania sterowania z calymi tego wadami. Moze jeszcze o ruskim albo lepiej sowieckim zlomie. Bylem niedawno na 2 tyg wycieczce po Syberii. Gory Altaj. Jechalem Toyota 4x4 kierowca Rosjanin dosc niezly. Jechalismy waska gorzysta droga i nas przegonil miejscowy Altajec UAZem. To taki smieszny mikrobus z 4 malymi kolkami ale naped tez na obie osie. Smieszny ale skuteczny. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 22:55 marko125 napisał: > I jak wrażenia z Rosji Jorl ? Zbieram sie do napisania dlugiego postu o mojej wyprawie do Rosji, ciekawa dla mnie byla napewno. Na to potrzebuje pare godzin aby bylo solidne. Ale wlasnie teraz cenzura na FS moj jeden krotki post skasowala. Jako ze mam duzo innych wazniejszych spraw na glowie swierzbia mi rece zakonczyc ostatecznie pisanie na forach. Ale moze jutro wezme moj laptop na moj wyjazd, bede mial pare godzin w pociagach, moze napisze. A conajmniej zaczne. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 23:43 Jak opiszesz na innym forum to daj tu linku. Chętnie poczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 12:44 jorl napisał: > Widze ze twierdzisz drogi crannmer ze z tego symochodu dymi jakby silnik byl ta > ki po 200tys km. Napewno? Wystarczy obejrzec zalinkowany filmik. > A wiec smieszysz mnie jak Ty twierdzisz ze konstruktorzy rosyjscy nie wiedza ty > le jak Ty jak konstruowac silnik aby nie byl taki jak zachodni po 200tys km. Wi > edza napewno. Pytanie tylko czy maja tak dokladne maszyny do dyspozycji aby z m > alymi tolerancjami wykonywac elemementy. Ja sadze ze po tych ponad 10 lat zakup > ach obrabiarek z Zachodu i Kamaz ma dobre maszyny. Mam gdzies, czy wiedza, czy nie wiedza. Jesli wiedza, to wiedzy nie stosuja. > A wiec ja mysle ze ten dym to raczej niespalony wegiel z paliwa. Najbardziej mnie smieszy, jak zabierasz glos nie czytajac tekstu, na ktory odpowiadasz, nie ogladajac filmu, o ktorym mowa i nie majac cienia wiedzy w temacie. > Dobre dzisiejsze silniki nie dymia bo bardzo prezyzyjnie i czasowi i objetosciowe dozowane je > st paliwo i powietrze. Wtedy dokladniej sie spala i mniej dymu (wegla) z rury w > ychodzi. Aby ale to dokladnie robic trzeba zastosowac skaplikowa elektronike, s > ensory jakies elementy wykonawcze. Brednie. Sprawny diesel dymi czarno sadza, kiedy dawka paliwa przekroczy granice dymienia. Przy niskim obciazeniu sprawne stare diesle nie dymia sadza, choc maja prosciutkie 100 % mechaniczne szeregowe pompy wtryskowe albo pompowtryskiwacze. Ale to temat poboczny, bo mnie chodzi o dymienie spalonym olejem (dym siny, a nie czarny). Z ktorego slyna radziecke czolgi. Szczegolnie po zimnym rozruchu, gdzie dymia jak fumatory. Ktore to dymienie spowodowane jest niewlasciwym rozwiazaniem tlokow i pierscieni tlokowych, a nie brakiem skomplikowanego sterowania. > Tego tak skaplikowanego ten rosyjki pojazd z > apewne nie ma wiec i dymi. Kiedys dymily i zachodnie. Jak bylem mechanikiem w wojsku, to nasze Leopardy 1, M113, Fuchsy, M109 i inne diesle nie dymily spalonym olejem. To bylo blisko cwierc wieku temu. A Leopardy byly sprzed pol wieku. > Pytanie czy az tak warto ten dym w wojskowym samochodzie zwalczac. W cywilnych > normy do tego producentow zmusily. Za cene cholernego skaplikowania sterowania > z calymi tego wadami. Bzdura. Dymienie spalonym olejem nie ma nic wspolnego ze skomplikowaniem sterowania. A dymienie sadza nawet bez elektroniki wystepuje tylko na duzym gazie. > Moze jeszcze o ruskim albo lepiej sowieckim zlomie. Bylem niedawno na 2 tyg wyc > ieczce po Syberii. Gory Altaj. Jechalem Toyota 4x4 kierowca Rosjanin dosc niezl > y. Jechalismy waska gorzysta droga i nas przegonil miejscowy Altajec UAZem. To > taki smieszny mikrobus z 4 malymi kolkami ale naped tez na obie osie. Smieszny > ale skuteczny. I czego w kontekscie aktualnej dyskusji o dymiacych ruskich czolgach ta anekdota dowodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 13:02 Ciekawe, że nie są wstanie dobrze zaprojektować silnika tłokowego. A co dopiero jakieśturbiny lotnicze itp Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 13:06 marko125 napisał: > Ciekawe, że nie są wstanie dobrze zaprojektować silnika tłokowego. A co dopier > o jakieśturbiny lotnicze itp Czy mozesz to wyrazic w postaci jakiejs konkretnej tezy, z ktora mozna dyskutiowac? Nie mam zamiaru zgadywac, co autor mial na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 13:16 crannmer napisał: > Czy mozesz to wyrazic w postaci jakiejs konkretnej tezy, z ktora mozna > dyskutiowac? Nie mam zamiaru zgadywac, co autor mial na mysli. "Kreml w niebo śle rakiety Bez wysiłku wielkich rzek zawraca bieg Żal mi ciebie lecz niestety Również trudny kunszt baletu Najlepiej posiadł on na planecie tej" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
remov Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 13:15 crannmer napisał: > Najbardziej mnie smieszy, jak zabierasz glos nie czytajac tekstu, na ktory odpo > wiadasz, nie ogladajac filmu, o ktorym mowa i nie majac cienia wiedzy w temacie Czyli dokonałeś odkrycia, że jorl wypowiada się w takim stylu, jak zwykle? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kamaz "Bułat"! 24.08.12, 13:00 Nie wiem czemu pierwsze skojarzenie jak zobaczyłem ten pojazd to btr 152 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 09:12 bawiłem kilka dni na białorusi. zaskoczenie-tabor pogotowia ratunkowego- w znacznym stopniu u zytkowany jest samochodzik dostawczy LATVIJA. i sporo tego je\ździ jako prywatne autka. to taki pojazd z wyglądu podobny do vw ogórka. nie produkowany już chyba od 20 lat. a dalej się buja. cośmieszne-na łotwie nie widać tego wogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kamaz "Bułat"! 25.08.12, 21:31 kolejne jeździdełko jakich wiele na świecie. rosja ściga się z afryką. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kamaz "Bułat"! 09.09.12, 20:38 crannmer napisał: > Mam gdzies, czy wiedza, czy nie wiedza. Jesli wiedza, to wiedzy nie stosuja. > Najbardziej mnie smieszy, jak zabierasz glos nie czytajac tekstu, na ktory odpo > wiadasz, nie ogladajac filmu, o ktorym mowa i nie majac cienia wiedzy w temacie > . I tekst czytalem i film widzialem. Dalej nie widze ze dymi jak stary rzech a wlasnie Ty cos takiego sugerujesz. I twierdze ze kontruktorzy rosysjcy i doskonale wiedza jak sie silniki konstruuje jak i maja maszyny wytwarzajace czesci o wspolczesnych tolerancjach. Mnie to smieszy jak laicy krytykuja kostruktow. Jak by sie z kontruktorami pogadalo to bys uslyszal dokladne wyjasnienie co i dlaczego. Bo ja wychodze z zalozenia ze prostych bledow, a tak Ty twierdzisz, napewno nie popelnili. > Jak bylem mechanikiem w wojsku, to nasze Leopardy 1, M113, Fuchsy, M109 i inne > diesle nie dymily spalonym olejem. To bylo blisko cwierc wieku temu. A Leopardy > byly sprzed pol wieku. A ja jestem przekonany ze jak teraz bys sie przeniosl maszyna czasu o te cwierczwiecze to bys sie zdziwil jak te Twoje niemieckie silniki dymia. Po prostu czlowiek sie przyzwyczaja do postepu ale w silnikach samochodow cywilnych czy to osobowych czy ciezarowych i podswiadomie obraz mu sie zmienia. > Bzdura. Dymienie spalonym olejem nie ma nic wspolnego ze skomplikowaniem sterow > ania. A dymienie sadza nawet bez elektroniki wystepuje tylko na duzym gazie. Nie na duzym gazie a przy jego naglej zmienie. To jest roznica. Wlasnie dlatego w miastach zuzycie paliwa jest wieksze nawet jak przy duzych szybkosciach. Np. w benzynwych katalizator sterujacy stosunkiem benzyna do paliwa sie odlacza przy dodawaniu gazu. Dlatego hybrydowe samochody sa oszczedne bo silnik nie zmienia nagle obrotow. > I czego w kontekscie aktualnej dyskusji o dymiacych ruskich czolgach ta anekdot > a dowodzi? > Wazna jest skutecznosc w wojsku. Nie ladnosc itp. Tez wazne jest aby silnik wojskowy jezdzil nawet na nedznym paliwie. Bo ladnych stacji benzynowych moze w czasie wojny zabraknac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Kamaz "Bułat"! 09.09.12, 21:18 remov napisał: > Czyli dokonałeś odkrycia, że jorl wypowiada się w takim stylu, jak zwykle > ]? ;-) A nie lepiej remov abys gadal tylko jaki karabin gdzie ma jakas tam srubke? Ale nic glebiej bo sie i w karabinach na tym nie znasz. Jakis czas temu czytalem w nTW o tym jak Polska kupila do swoich smiglowcaw do Afganu jakies wielolufowe karabiny maszynowe. Tylko ze decydenci sadzili ze ilosc strzalow czyli zywotnosc podana w danych amerykanskiego producenta mowi o jednej lufie. Jak kupiono sie okazalo ze to dotyczy wszystkich 6 luf! Czyli znaczylo ze polscy fachowcy pojecia nie maja bo powinny znac zywotnosci luf aby w wielkosci 6 razy sie nie walnac. A conajmniej powinni podejrzewac i sie dokladnie wypytac chociaz w danych stalo to napewno napisane chociaz naturalnie troche dwuznacznie aby takich Czarnych Ludow jak sie da nabic w butelke. Ty remov jestes wlasnie takim polskim specjalista od karabinow. O fizyce pojecia nie masz, taki Martek jestes. I sie nie wykrecisz z tej wpadki. Bo jak nie Ty osobiscie byles to Twoi kumple po tych samych pieniadzach. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś