anton_pl 15.06.14, 06:53 W podsłuchanej rozmowie z Belką (prezes NBP) szef MSW Sienkiewicz mówi: "państwo istnieje teoretycznie", ja takie wrażenie mam od dłuższego czasu, co Wy na to?, i jak temu zaradzić żeby nie istniało tylko "teoretycznie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 08:11 Czy Tusk się poda w poniedziałek do dymisji? Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 08:29 "Państwo polskie istnieje teoretycznie. Praktycznie nie istnieje dlatego że działa poszczególnymi swoimi fragmentami, nie rozumiejąc, że państwo jest całością". Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:10 brysio76 napisał: > "Państwo polskie istnieje teoretycznie. Praktycznie nie istnieje dlatego że dzi > ała poszczególnymi swoimi fragmentami, nie rozumiejąc, że państwo jest całością > ". Znaczy, tak powiedział Sienkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
brysio76 Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 10:30 Dokładnie tak. Po prostu wstrządające odkrycie że zawodzi koordynacja. IMHO koordynacja w znacznej mierze zawodzi na skutek naszej mentalności: "Szlachcic na zagordzie równy wojewodzie" skrzyżowane z mentalnością folwarczno-pańszczyźnianą. Odpowiedz Link Zgłoś
lukepowa Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:09 Zemsta Kwasniewskiego i Rosji. Chronia swojegop agenta Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:13 lukepowa napisał: > Zemsta Kwasniewskiego i Rosji. Chronia swojegop agenta Znaczy że Sienkiewicz dobry człowiek i patriota? Rosia niewątpliwie będzie się mściła za Ukraine, tu nie ma wątpliwości. Ale tych rozmów podobno jest znacznie więcej, czy nie świadczy to o słabości polskiej bezpieki, moim zdaniem bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lukepowa Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:45 Nie pisze ze jest dobrym czlowiekiem, pisze o mechanizmie dzialan. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:46 "Kłopoty personalne to jednak tylko detale. Bo zasadnicze pytanie brzmi: czy szczera samoocena władzy („Ch.., dupa i kamieni kupa”, państwo polskie istnieje tylko teoretycznie”) ostatecznie podważy legitymizację tej władzy do rządzenia Polakami. Czy po czymś takim da się rządzić bez śmiechu i kpin ze strony publiczności? Czy społeczna frustracja, dziś skrywana, ale realnie istniejąca, da o sobie znać?" Z fragmentu artykułu w Polityce wynika że Sienkiewicz wyraził sie dosyć wulgarnie o Polsce, czy to na pewno jego słowa?, bo nie zam stenogramu całej rozmowy tylko fragmety, nie wyglada mi na takiego wulgarnego gostka? Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 09:49 Sory, sory bardzo, napisali to wPolityce, to tym bardziej prosze o potwierdzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 10:44 Bartłomiej Sienkiewicz o Polskich Inwestycjach Rozwojowych, flagowym projekcie rządu Tuska: "ch..., dupa i kamieni kupa" :O Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:01 anton_pl napisał: > Bartłomiej Sienkiewicz o Polskich Inwestycjach Rozwojowych, flagowym projekcie > rządu Tuska: "ch..., dupa i kamieni kupa" :O > Sienkiewicz wyszedł na dziecinnego pajaca, który nie ma o niczym pojęcia. Jedyne do czego się taki człowiek nadaje to straszenie kierowców odbieraniem im "prawek" za wykroczenia drogowe. Skoro gość lansowany jako wybitny specjalista ds. służb itd. prowadzi takie rozmowy w miejscu publicznym to trzeba postawić pytanie jacy półdebile rządzą w tym kraju? Nawet Nikodem Dyzma był lepiej przygotowany do zarządzania majątkiem w Koborowie niż Sienkiewicz do obecnie pełnionej roli. Słownictwo mnie nie wzrusza zupełnie. Wzrusza mnie, natomiast zupełna ignorancja takich ludzi. Pozdrawiam www.ssbn.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:17 a4095211 napisała: > Nawet Nikodem Dyzma był lepiej przygotowany do zarządzania majątkiem w Koborowi > e niż Sienkiewicz do obecnie pełnionej roli. Słownictwo mnie nie wzrusza zupełn > ie. Wzrusza mnie, natomiast zupełna ignorancja takich ludzi. W sumie tak, taka rozmowa ociera się o złamanie konstytucji, i odnosi się to zarówno do Belki jak i Sienkiewicza, jeśli już to taka rozmowa powinna się odbywać w specjalnym pomieszczeniu ministerstwa zabezpieczonym przed podsłuchami, a nie w knajpie, faktycznie to przypadkowi ludzie, niestety na najwyższych stanowiskach... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 10:53 "Chcą ją trzepać. Cały 2012 rok. Chcą najpierw wziąć rachunek bankowy. Mam nadzieję, że to dotyczy tylko jej działalności, a nie będą chcieli crossować tego z moimi rachunkami - mówi były minister transportu. - Zablokowałem to - odpowiada mu wiceminister finansów. W innym miejscu Nowak stwierdza: "Moja sprawa była skręcona w Prokuraturze Generalnej. To już nie intuicja, a wiedza już". Tak podobno rozmawiał ówczesny minister transportu Nowak z wiceministrem finansów o firmie swojej żony. www.polskatimes.pl/artykul/3473191,nowa-afera-tasmowa-nagrania-rozmow-belki-sienkiewicza-nowaka-tasmy-wprost,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:10 Anton poczekaj na całe nagranie. Posługiwanie się cytatami naszych "dziennikarzy" świeżo po studiach i agentów w stylu Stokrotki nic nie ułatwi w tej sytuacji, a wręcz przeciwnie. Za to możemy sobie pogdybać. 1. Kto to nagrał? Stawiam na służby. Knajpiany klimat, dwóch wysoko postawionych ludzi i luźna gadka. Nic skomplikowanego dla ochrony. Ktoś chciał to nagrać i nakazał, aby nie było z tym problemu, a taką władzę posiadają służby. Służby związane są jeszcze z kliką lat 90tych. 2. Komu zależało? Dlaczego wyciekło właśnie teraz? Przecież nagrywali to jak jeszcze w ministerstwie siedział Jan Vincent. Kto ma aktualnie problemy? Kwachu. Kto jest na pewno w dobrych relacjach ze służbami? Kwachu. Inna kwestia to wcześniejsze wybory, ale PO na tym nagraniu mogło tylko stracić, więc kto zyskał? 3. Najważniejsze. Kto do cholery rządzi w tym kraju? Jedno jest pewne, nie Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:14 Kolejna sprawa to załatwianie swoich interesów. Tak bezmyślnie, w knajpie przy stoliku głoszenie, że PO potrzebuje pieniędzy państwowych aby wygrać wybory, Vincenta trzeba się pozbyć i "Polska istnieje tylko teoretycznie". I pomyśleć, że części forumowiczów marzy się konflikt z Rosją. Przecież taki Sienkiewicz czy Belka pierwsi by uciekali do Rumunii, hmm stój, Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:24 szabla.towarzysza.kiszczaka napisał: > Anton poczekaj na całe nagranie. Posługiwanie się cytatami naszych "dziennikarz > y" świeżo po studiach i agentów w stylu Stokrotki nic nie ułatwi w tej sytuacji > , a wręcz przeciwnie. Niestety te cytaty są już w prawie wszystkich poważnych mediach, w tym uznawanych za przychylnych rządowi... > Dlaczego wyciekło właśnie teraz? Przecież nagrywali to jak jeszcze w ministerst > wie siedział Jan Vincent. > Kto ma aktualnie problemy? Kwachu. Kto jest na pewno w dobrych relacjach ze słu > żbami? Kwachu. Wydaje się że Kwaśniewski nie ma już takich wpływów, zresztą rządy PO to mu raczej pasują... > Inna kwestia to wcześniejsze wybory, ale PO na tym nagraniu mogło tylko stracić > , więc kto zyskał? No siłą rzeczy inne partie... > 3. Najważniejsze. Kto do cholery rządzi w tym kraju? Jedno jest pewne, nie Tusk O, właśnie, i to jest najgorsze że nie wiadomo kto rządzi w Polsce, prowokacji obcych służb też przecież nie można wykluczyć, bo Tusk w sprawie Ukrainy zachowywał się tak samo jak PiS, to z punktu widzenia Moskwy czy PiS będzie rządził czy PO to wsio rawno... Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:34 > Niestety te cytaty są już w prawie wszystkich poważnych mediach, w tym uznawany > ch za przychylnych rządowi... Popatrz na przykład z "kamieniami". Nie chodziło o ocenę Polski, a tylko o jakiś program pomocy regionalnej. Czekam na całość, ale z tego co mamy rzeczywiście można powiedzieć, że oni sami mają świadomość tego jak jest w Polsce źle. > Wydaje się że Kwaśniewski nie ma już takich wpływów, zresztą rządy PO to mu rac > zej pasują... Chyba żartujesz. Kwaśniewski dobrze sobie teraz radzi w spółce Burisma Holdings zajmującej się wydobywaniem gazu na Ukrainie. Nawet chyba jest dobrym znajomym młodego Bidena. Nie sądzę, że zakończył swoje dobre relacje ze służbami. Kwaśniewski ma potężne wpływy i znajomości. > O, właśnie, i to jest najgorsze że nie wiadomo kto rządzi w Polsce, prowokacji > obcych służb też przecież nie można wykluczyć, bo Tusk w sprawie Ukrainy zachow > ywał się tak samo jak PiS, to z punktu widzenia Moskwy czy PiS będzie rządził c > zy PO to wsio rawno... To nie ma logicznego sensu. Sugerujesz, że chodzi o Rosję? Skoro piszesz, że dla Moskwy nie ma znaczenia kto rządzi, więc jaki sens ma urządzanie prowokacji zmiana PO na PIS? Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 11:40 Całe PO marzy teraz o jednym - by sprawę przedstawić jako atak na rząd. Byśmy dyskutowali nie o treści nagrań, a o tym czemu i kto nagrywał. Współczucie może tylko rząd uratować. :) Ewidentnie są w szoku. Taka dyskusja będzie naturalnie zupełnie bezproduktywna. Szczerze wątpię że wyjdzie pan X i powie: "To ja nagrałem bo chciałem sobie załatwić to i to". Teoretycznie więc można tak sobie spekulować do us... śmierci. Pozdrawiam www.ssbn.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 12:37 I tak i nie. :) > Całe PO marzy teraz o jednym - by sprawę przedstawić jako atak na rząd. Byśmy d > yskutowali nie o treści nagrań, a o tym czemu i kto nagrywał. > > Współczucie może tylko rząd uratować. :) Ewidentnie są w szoku. Pełna zgoda. Ciekawe jak przyjazne PO media zareagują. Wina Prezesa. :) > Taka dyskusja będzie naturalnie zupełnie bezproduktywna. Szczerze wątpię że wyj > dzie pan X i powie: "To ja nagrałem bo chciałem sobie załatwić to i to". Teoret > ycznie więc można tak sobie spekulować do us... śmierci. Nie ma czegoś takiego jak bezproduktywna dyskusja. Każdy wątek trzeba rozpatrzyć, a dobrze jest poznać zdanie innych ludzi. Im więcej źródeł i faktów tym łatwiej wykreować swój obraz danej sprawy, a że czasami wnioski wysuwamy błędne lub niewiele mają one wspólnego z rzeczywistością to inna para kaloszy. Za dużo filozoficznego bełkotu. :) Porozmawiać można. Zresztą cała dyskusja na temat Ukrainy nie miałaby sensu, ponieważ to co pokazuje ukraińska propaganda niewiele ma wspólnego z rosyjską propagandą, a w końcu co innego głosi unijna propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Sienkiewicz o Polsce 15.06.14, 13:16 szabla.towarzysza.kiszczaka napisał: > > Nie ma czegoś takiego jak bezproduktywna dyskusja. Każdy wątek trzeba rozpatrzy > ć, a dobrze jest poznać zdanie innych ludzi. - mamy tu do czynienia z nieskończonym zbiorem możliwości. Poczynając od wszystkich służb specjalnych RP (a jest ich od groma), poprzez wszelkie możliwe zagraniczne służby (z Eskimosami włącznie), a kończąc na kelnerach którzy chcieli sobie zupełnie prywatnie dorobić do napiwków ;) Można sobie więc dyskutować do usr... śmierci i o to chodzi. Stary sposób kieszonkowców jak ich ktoś przyłapie to sami krzyczą "łapać złodzieja". > Im więcej źródeł i faktów tym łatw > iej wykreować swój obraz danej sprawy, a że czasami wnioski wysuwamy błędne lub > niewiele mają one wspólnego z rzeczywistością to inna para kaloszy. Za dużo fi > lozoficznego bełkotu. :) > - dokładnie o to chodzi - by ludzie sobie coś kreowali. Jedyna nadzieja dla PO, choć ze względu na moc materiału wydaje się być nadzieją płonną. > > Zresztą cała dyskusja na temat Ukrainy nie miałaby sensu, ponieważ to co pokazu > je ukraińska propaganda niewiele ma wspólnego z rosyjską propagandą, a w końcu > co innego głosi unijna propaganda. - to zupełnie inny przypadek. Nie ma co porównywać zwykłej w takim przypadku wojny informacyjnej do kompromitujących nagrań wysokich urzędników dużego europejskiego państwa. Chyba że ktoś nagrał Janukowicza, Putina, czy tzw. majdanowców w momencie gdy mówią "Niech snajperzy strzelają do ludzi na Majdanie. Zajmiemy/oddamy Krym." Pozdrawiam www.ssbn.pl Odpowiedz Link Zgłoś