jopekpl 07.12.14, 19:18 wyborcza.pl/duzyformat/1,142433,17069185,Zaglada_Zydow_ze_wsi_Strzegom.html#CukGW I jako polakowi jest mi po prostu wstyd za tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amunicyjny1 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 20:38 I jako polakowi jest mi po prostu wstyd za tych ludzi. Na pewno mieli bardzo logiczny powód Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_jeske_choinski_1 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 20:45 myslnarodowa.wordpress.com/2012/04/25/hasbara-w-polskim-internecie-definicja-metody-organizacja-wikipedia/ Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 20:48 A gdzie tam jest że to AK i BCH mordowało? Zarówno w AK jak i BCH za bandytyzm była śmierć więc nie powtarzaj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 21:10 sjs2011 napisał: > A gdzie tam jest że to AK i BCH mordowało? > Zarówno w AK jak i BCH za bandytyzm była śmierć > więc nie powtarzaj głupot > Koledze chodziło pewnie o GL, tylko mu się pomyliło... pl.wikipedia.org/wiki/Izrael_Ajzenman Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 21:14 To że za zbrodnie popełniane przez żołnierzy AK i BCh groziła śmierć nie oznacza że ci zbrodni nie popełniali. Dla ofiar nie miało znaczenia, że ci akowcy samodzielnie dokonywali zbrodni- dla nich byli przedstawicielami AK. JEdnak masz rację- to nei AK ich zamordowało, tylko badnyci będący członkami AK. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 22:16 Nie bez powodu w AK i BCH był wręcz obowiązkowe trzymanie broni w magazynach a nie w domach - to raz. Dwa - obie organizacje miały mechanizmy wyłapywania bandytów i wyroki były wykonywane - bicie jeśli to były tylko kradzieże i wyroki śmierci jeśli bandyci mieli coś więcej na sumieniu. Nie było przyzwolenia dla akowców bandytów i bechowców - tu było bezwzględnie - w większości jeśli chodził na napady z bronią była czapa. Już samo pobranie broni czy ukrywanie był surowo traktowane. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 22:25 No penie Stefan! Wszyscy wiedzą jaki to praworządny naród Polacy co nie?! Ech......kiedy Ty Dorośniesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 22:26 Widać każdy spotyka takich ludzi na jakich sobie zasłużył... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 22:35 No ba - z racji byłego wykonywanego zawodu jakich według Ciebie miałem spotykać?!:) Czasami jak coś Palniesz to klękajcie narody! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Inne(mordercze) oblicze AK i Bch 07.12.14, 23:38 > Nie bez powodu w AK i BCH był wręcz obowiązkowe trzymanie broni w magazynach a > nie w domach - to raz. Część miała broń prywatną. > Dwa - obie organizacje miały mechanizmy wyłapywania bandytów i wyroki były wyko > nywane - bicie jeśli to były tylko kradzieże i wyroki śmierci jeśli bandyci mie > li coś więcej na sumieniu. KG AK conajmniej dwukrotnie wydawało rozkaz ukrócenia bandyctwa wśród żolnierzy AK. I nie zawsze było tak pięknie. JAk d-ca liniowy był antysemitą i miał zgrany oddział- to góra niewiel wiedział. Przykładem nie będzie "Barabasz", który napadł na dwór hrabiny Mycielskiej- zastrzelił ukrywanego przez nią Żyda, a ją pobił za ukrywanie tegoż. TA nagłosniła sprawę będac na emigracji już- Barabaszowi (który uciekł na Zachód) zaczął grozić sąd, więc wolał wrócić do POlski. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 02:12 w 1944 w okolicach Suchej (dawniej Kieleckie, obecnie Mazowieckie): tesc (jako nastolatek) byl tego swiadkiem. byl w AK rozkaz "oczyszczenia szeregow" Zydow - wlasnych i ukrywajacych sie w lesie zabijano. liczba ich jest mi nieznana. a tesc mial wizyte badaczy z Izraela, (niektorzy Zydzi sie uratowali) obiecywali mu za podanie dokladniejszych informacji - sporo. Odmowil. Wiedzal, ze szkodziloby to interesom Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 07:40 Mylisz dwie rzeczy - likwidacja Żydów komunistów jako Żydów od likwidacji żydów jako wyznawców wiary. Bez problemu można znaleźć wiele opisów likwidacji komunistów - dla przypomnienia to ci co nam na ponad 40 lat zafundowali ustrój dla idiotów - którzy okazywali się bywszymi Żydami Bywszymi bo jak powiedział ambasador Izraela - Żyd który odchodzi od wiary ojców przestaje być Żydem. -- Zbaraż Okupacja Żyd spokojnie egzystował w swojej społeczności bo... bo to był nasz Żyd czyli porządny człowiek i przeżył Jego syn dziś mieszka w Izraelu - koresponduje z nim -- Ilu z Żydów decydowało się podczas okupacji chodzić na bandytyzm? A nikt tego tematu nie poruszył a były takie grupy i co ciekawe rabowały także swoich Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bzdury... 08.12.14, 09:07 Niczego nie myle. opisalem konkretna sytuacje: wies Sucha, dawne woj. Kieleckie. rozkaz AK z II.polowy 1944 o tkzw "oczyszczeniu" szeregow (do ktorego nikt sie dzis nie chce przyznac) i likwidacja osob NARODOWOSCI zydowskiej. - zarowno w szeregach wlasnych i jak i ukrywajacych sie i zlapanych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie... 08.12.14, 11:43 nie dam. tesc odmowil podania konkretnych danych. - chociaz opisal mi szczegoly - to co napisalem - biore na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: nie... 08.12.14, 13:05 j-k napisał: > nie dam. > tesc odmowil podania > konkretnych danych. > - chociaz opisal mi szczegoly > > - to co napisalem - biore na siebie. Szkoda, bo takie dokumenty to byłby Święty Gral dla środowiska i mocny argument potwierdzający tezę że AK i inne organizacje podziemne programowo zwalczały ludność starozakonną ze względu na wyznanie, czy ich odmienność etniczną. Niezbyt dokładnie śledzę temat, ale wydaje mi się że po dziś dzień taki dokument nie wypłynął. Mamy tylko relację świadków i ofiar, które są z oczywistych względów niezbyt klarowne by można było je podciągnąć pod realizację przez AK eksterminacji żydów (z małej, bo chodzi o wyznawców). Jak tu traktować relacje typu: "To AK i BCH"? To co w końcu? We wiosce był ktoś o którym wszyscy mówili że on jest podobno z AK, a może w BCH, więc skoro zabił, okradł itd. byłego sąsiada to możemy już przyjąć że to AK robiła? Tu ciekawostka. Tadeusz Maj, oficer polityczny KBW, szef prokuratury w Łodzi, a wcześniej podczas wojny dowódca 2 Brygady AL został w 1951 r. aresztowany i później skazany za wymordowanie w 1944, w miejscowości Kotyska, grupy żydów. Dostał osiem lat, a dwa lata później Sąd Najwyższy nakazał powtórne rozpatrzenie sprawy, by po dwóch latach ją umorzyć stwierdzając że zamordowani byli współpracownikami okupanta. Pytanie. Czy możemy przyjąć że AL też mordowało starszych braci w wierze? Co z niepiśmiennym Ajzenmanem? Którego oddział szalał w okolicy Drzewicy i mordował jak leci wszystkich, aż GL wydała na niego wyrok śmierci. Na własnego człowieka - czyli GL też chciała zamordować żyda bo był żydem? Moim skromnym zdaniem jest ewidentne hype na podpinanie wszystkiego pod polski antysemityzm, ze szczególnym naciskiem na tezę że prawa strona podziemia programowo mordowała żydów za to że byli żydami. Rzeczywistość była jednak trochę inna. Mordowali zwykli bandyci, czy to na kieleckich wioskach, czy w miastach. Nie chodziło tu jednak o to że trzeba żyda zabić bo jest żydem, a o fakt że ich mienie zostało dawno rozparcelowane, więc nieoczekiwany powrót prawowitych właścicieli był kłopotliwy. Chłopi karczmę, czy inne porzucone mienie żyda sobie przywłaszczyli w 1940 r., więc jego powrót nie był nikomu na rękę. Ot, zwykła bandyterka, która niestety zawsze występuje gdy zbliża się front. Co ze Stelką Kuebler-Goldschlag czy Lonkiem Skokowskim? Co gdy AK sama lub wspólnie z Żydowskim Związkiem Wojskowym dokonywała zamachów na żydowskich konfidentów czy współpracowników Gestapo? chodakiewicz.salon24.pl/81001,lonek-skosowski-koniec-zydowskich-kolaborantow-gestapo To wszystko nie jest takie czarno-białe, jak się próbuje przedstawiać... Nie ma tu świętych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nie... 08.12.14, 13:09 Wydaje mnie się Pawle ,że właśnie o to "odświęcenie" w tym wątku chodzi! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: nie... 08.12.14, 13:59 marek_boa napisał: > Wydaje mnie się Pawle ,że właśnie o to "odświęcenie" w tym wątku chodzi! Najbardziej to chodzi o udowodnienie tezy że podziemie mordowało kierując się kwestiami etnicznymi. Wiesz, gdyby ci żydzi zamordowani (zlikwidowani?) przez AL w Kotysce, mieli u boku swoje dzieci, to idę o zakład że dziś mielibyśmy podobne relacje w rodzaju "Przyszło AL i zamordowało tatusia". Bo co może niby ośmiolatka wiedzieć o sprawach dorosłych? Jeżeli jakimś cudem wiedziała że tatuś był konfidentem, to czy będzie umiała przyznać że Polacy z AK, AL, BCh itd. zabili bo pracował dla Niemców? Ani nie wiedziała, ani by się nie przyznała. Nie ma świętych, żydzi również nie są tu święci. Oni też mordowali, zdradzali i kradli - tylko że w tym przypadku nie można im zarzucić że robili to z przyczyn etnicznych czy wyznaniowych, skoro robili źle swoim. W przypadkach gdy mordowali/zdradzali innowierców, bo tak też się zdarzało podczas II wojny, to wiele nie trzeba by snuć bajanie o ich antypolonizmie. Jak zawsze, tu również dużo zależy od sposobu przedstawienia problemu i oraz niestety od tego kto go przedstawia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 10:04 sjs2011 napisał: > Mylisz dwie rzeczy - likwidacja Żydów komunistów jako Żydów od likwidacji żydó > w jako wyznawców wiary. Komuniści byli główną siłą koalicji anty-faszystowskiej, walka z nimi to stanie po stronie Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 10:35 W jakich latach? 1939 - 1941? Ci komuniści to z własnej woli walczyli od 1941 z Hitlerem czy to Hitler im do tyłków zajrzał i przejrzeli dopiero wtedy na oczy? Bo jak by nie było to 1919, 1940 i połowa 1941 to Polacy walczyli z faszystami a sowieci to dopiero 1941, 42, 43 jak im pod Moskwę podchodzili 1944 i 45 Przy czym do dziś nikt mnie buslki nie wytłumaczył z kim walczyli Sowieci w Polsce zarówno w 1939 jak i po 1944 czy 45 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 11:25 Jednym słowem Stefan II Rzeczpospolita to dopiero byli kur...syny - przecież z własnej woli nie walczyli z nazistami - to Hitler napadł na Polskę w 1939 roku co nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 11:53 Mogli iść z Adolkiem na Moskwę - i jakoś nie poszli do Moskwa przyszła oż do Słonima i Bugu Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 11:56 Aż tak źle Życzyłeś Polskim żołnierzom?! Już raz poszli z Napoleonem - Przypomnij jak to się skończyło?! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 13:33 marek_boa napisał: > Aż tak źle Życzyłeś Polskim żołnierzom?! Już raz poszli z Napoleonem - Przypomn > ij jak to się skończyło?! A podejrzewam, ze nawet by nie bylo Krolestwa Polskiego po 1815 ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 16:59 marek_boa napisał: > > > Aż tak źle Życzyłeś Polskim żołnierzom?! Już raz poszli z Napoleonem - Pr > zypomn > > ij jak to się skończyło?! > > Taki Józef Zajączek został namiestnikiem cara w Królestwie Polskim, duża cześć oficerów służyła a armii Królestwa Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 17:31 Ależ oczywiście ,że to był sukces! W stronę Moskwy z Napoleonem poszło 90 000 Polaków - wróciło nie całe 24 000 = 66 000 straciło życie! Jeszcze jakieś pytania?! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 18:03 A gdzie jeńcy , ranni , dezerterzy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oj bylo tak, bylo... 08.12.14, 18:27 Niestety o ile wiem to nie ma szczegółowych danych na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a i .. nie kpij... 08.12.14, 11:53 sjs2011 napisał: > Żyd spokojnie egzystował w swojej społeczności bo... bo to był nasz Żyd czyli p orządny człowiek i przeżył - tak nigdy nie bylo. do 1939 szerzyl sie w Polsce antysemityzm. a moi rodzice mieszkajacy przed II. WS na warszawskim (glownie zydowskim) Muranowie - byli chyba wyjatkiem... - bo nie mieli zadynych konfliktow z Zydami. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: a i .. nie kpij... 08.12.14, 13:58 Co niewygodne to nieprawdziwe? > Żyd spokojnie egzystował w swojej społeczności bo... bo to był nasz Żyd czyli p orządny człowiek i przeżył - tak nigdy nie bylo. do 1939 szerzyl sie w Polsce antysemityzm. > Ja to wiem nie z autopsji tylko z Izraela. od człowiek aktóry był syenm tego naszego jak sam okreśłał Żyda Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 08:55 przesłuchałem n aYouTube i w innych miejscach wiele wspomnień Żydów na temat okupacji w Polsce i jest kilka powtarzających się przekłamań Mówią o pomocy jaka im udzielała AK i dzięki temu przeżyli Mówią o bandytach którzy na nich polowali dla ograbienia a nawet zabicia a na koniec wspomnień zawsze co do jednej wypowiedzi mówią o "bandytach akowcach" Schemat - schemat powtarzany wielokrotnie ale .. .. córka mojej koleżanki dostała temat pracy - "obozy koncentracyjne we wspomnieniach i literaturze.. Za namową znajomego z Izraela poradziłem aby napisała do Yad Vashem Napisała dodając prośbę aby były to jeśli możliwe wspomnienia napisane po polsku Przyszła odpowiedź, że w zbiorach Yad Vashem nie ma wspomnień po polsku a dokładnie, że są ale tylko po hebrajsku i angielsku. Zaraz, zaraz - coś tu nie pasuje przecież ogromna część tych co przeżyli obozy koncentracyjne płynnie mówiła po polsku i nie znali hebrajskiego co najwyżej jidisz Więc wygląda na to, że osoba mówiła po polsku lub jidisz ale spisywano po hebrajsku czyli osoba której wspomnienia spisywano miała ograniczoną kontrole nad końcową wersją zapisu bo nie znała hebrajskiego. W takiej sytuacji nie dziwią wspomnienia w których jest o pomocy udzielanej przez akowców i zawsze na końcu o bandytach z AK Jeśli się mylę - poprawcie - na ataki osobiste nie będę odpowiadał Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 15:51 łojezusicku!jakież oburzenie wśród katowolaków wywołał film "nasze matki nasi ojcowie". jakie swiete oburzenie-oczernianie, wrogość do wolski, zydowkomuniści..itd,itp. jakoś tak smiesznie wł.bartoszewski pisał ze bardziej trzeba byłó się bać polska niż niemca. dr.hahn oceniał ze w samym dystrykcie warszawskim można bło doliczyć się ok.70tys. konfidentów/stałych i okazjonalnych/. a to jacyś AKOWCY sprzedali swojego szefa GROTA. jacyś AK0OWCY zakapowali PIEKAŁKIEWICZA. i teraz wzruszające-nie,nie -to nie akowcy-to jacyś bandyci.zupełnie jak nie, to nie niemcy-to jqcyś naziści. a teraz na siłę tworzenie LEGENDY PAŃSTWA PODZIEMNEGO. państwo podziemne to te gamonie mieli DLA SIEBIE.zwłaszcza w dularkowych przesyłkach od aliantów.zwykły człowiek nie miał pojęcia o jakimś państwie podziemnym. co najwyżej jakieś daniny musiał dawać BIOHATERSKIM CHŁOPOCOM Z LASU. już po wojnie/no wojna jeszcz trwała ,ale lublin był wolny/ bohaterowie z ak ZABILI LEONA FELDHENDLERA - organizatora UCIECZKI Z SOBIBORU. ba, nawet w czasie powstania wqarszAWSKIEGO zdarzały się przypadki zabicia żyda przez bohaterskich powstańców. rzygać się chce na to całe ak. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 16:37 A T y BILLY przesadzasz w drugą stronę. Żadnego umiaru w sądach, dla jednych to święte dziewice orlańskie a dla drugich to bandyci i mordercy albo donosiciele. Już widzę jak dzielny Billy ratuje Żydów przed Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 16:57 no w czem przesadziem???powiesz że feldhendlera nie zabili- atylko z letka poszturchali.? że tylu kapusi doliczał się hahn? że grota zakapował jakiś komuch??? nie wiem jak dzielny billy zachowałby się- ale NA PEWNO NIE MORDOWAŁBY. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 18:26 Oczywiście że przesadzasz. w czem przesadziem???powiesz że feldhendlera nie zabili- atylko z letka pos > zturchali.? Nie znam sprawy, ale nie zabili go dlatego że należeli do AK wiec musieli zabijać Żydów tylko ze chyba byli bandytami i zbrodniarzami że tylu kapusi doliczał się hahn? A ile liczył mieszkańców dystrykt warszawski? Zresztą za łatwo wszystkich tych kapusiów wrzucasz do jednego worka. Motywy tych ludzi były rożne, i tez nie wszyscy zapewne byli Polakami. których tak nienawidzisz. W getcie żydowskim tez było wielu którzy współpracowali z Niemcami, była żydowska milicja której reputacja była fatalna. Taki Szpilman miał w niej służyć. I co tego? tylu kapusi doliczał się hahn? > że grota zakapował jakiś komuch??? Niemiec ha ha pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Kalkstein nie wiem jak dzielny billy zachowałby się- ale NA PEWNO NIE MORDOWAŁB Tego nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 18:30 A od kiedy to Kalkstein-Stoliński był Niemcem?????! Czyżby Warszawa w 1920 roku była Niemieckim miastem???! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 18:52 niech Ci będzie. Polak pochodzenia niemieckiego. Czyżby Warszawa w 1920 roku > była Niemieckim miastem???! Czy w Warszawie rodzili się tylko Polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 19:17 wyborcza.pl/duzyformat/1,127291,6305515,Kalkstein.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 08.12.14, 22:56 no pewnie-jak byli w ak to NIE MOGLI ZABIJAĆ.potem powiedzieli-tera,na chwilkie maleńkom zawieszamy se te ak i jakiego zydka ukatrupim. potem spokojnie wrócimy do ak. a zabili go przy okazji wykonywania innego WYROKU ARMII KRAJOWEJ. nie p...ol ze szpilman miał w jakiejś 13-nastce służyć.- i co zerzygnowali z niego???? no kalkstein był w AK. i jakoś tak smiesznie poszedł na współpracę z gestapo. motywy różne????? ano faktycznie,komuś tam somsiad kobitkie zerżnął,komuś się lepiej powodziło-to z tradycyjnej polskiej zawiści cóś trza było zakapować. no, to to wiem. jakoś nie mam w sobie tej bandyckiej akowskiej chęci ZABIJANIA. zauważam że strasznie polaków nienawidzisz-tak dzielnie usprawiedliwiasz ich zbydlęcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 09.12.14, 18:41 nie p...ol ze szpilman miał w jakiejś 13-nastce służyć.- i co zerzygnowali z ni > ego???? Są świadkowie(Żydzi) którzy mówią ze służył i wyganiał Żydów na Umschlagplatz. Myślisz że Ci co przeżyli są wszyscy świeci? no kalkstein był w AK. i jakoś tak smiesznie poszedł na współpracę z gestapo. Śmieszne poszedł na współprace? Jak by ci aresztowali rodzinę z jasnym przekazem co z nią zrobią tobyś oczywiście dzielnie powiedział nie, Tortury oczywiście to dla ciebie pestka. Dzielny Billy plułby hitlerowcom w twarz i nie sypnął by nikogo. motywy różne????? ano faktycznie,komuś tam somsiad kobitkie zerżnął,komuś się l > epiej powodziło-to z tradycyjnej polskiej zawiści cóś trza było zakapować. To nie jest polskie zachowanie ale ogólnoludzkie. Cierpisz na polonofobie, powinieneś się leczyć. Ile liczył dystrykt warszawski mieszkańców? Ilu z tych donosicieli było Polakami bo uwierz mi że sporo Żydów tez donosiło i współpracowało z Niemcami. nie mówiąc o Ukraińcach czy tutejszych Niemcach. no, to to wiem. jakoś nie mam w sobie tej bandyckiej akowskiej chęci ZABIJANIA. > > zauważam że strasznie polaków nienawidzisz-tak dzielnie usprawiedliwiasz ich zb > ydlęcenie. Widzisz AK też ratowało sporo Żydów ale nie twierdzę ze wszyscy ratowali a Ty w swojej polofobicznej nienawiści do Polaków i AK zbrodnie niektórych członków tej organizacji rozciągasz na wszystkich. To chore . Takie pisowskie zachowanie, wolackie, Wstydź się Billy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Inne(zakłamywane ) oblicze AK i Bch 10.12.14, 11:18 jakoś nie chcesz odnieść się do podanych przezemnie faktów-odnosisz tylko do tego co JA BYM ZROBIŁ,komu bym pluł i kogo bym nie sypnął,i komu bym dzielnie pwoeidział NIE. nia mam, jak już napisałem bandyckiej natury akowca. a wąteczek jest o sk-synach akowcach. szczególnie zainteresowała mnie ta sprawa FELDHENDLERA. znajdź sobie, poczytaj o tym człowieku. i raczej ci zydzi nie mówli nigdzie i nigdy że są bohaterskimi bojownikami,przepraszaM za wyrażenie-PAŃSTWA PODZIEMNEGO. i tak na koniec-jak zwyle w wolsce bywa, ludków którzy krytcznie podchodzą do tego ak i państwa podziemnego natychmiast zapisujesz do pisu-to chore i takie czysto pisowskie. acha-i wolackie. wstydźcie się rzewuski. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 03:44 "Wkrótce po wkroczeniu oddziałów radzieckich rozpoczęło się ściganie przez organy NKWD żołnierzy polskiego podziemia, a zwłaszcza członków AK i BCh. W sierpniu 1944 r. aresztowany został Jan Miłosz, pełniący funkcję wójta w Rykach. Wywieziony zostal w głąb ZSRR i tam zginął bez wieści!. 17 września 1944 I'. NKWD aresztowało Michała Bobera z ...., członka komendy BCh rejonu' Sobolew . Wrócił on do kraju w 1957 r? Również w sierpniu aresztowano Józefa Cicheckiego z Sobień Szlacheckich. Został on wywieziony do ZSRR i dotychczas nie wrócił." cdn cdn Na przełomie wrzt::śnia i paidziernika 1944 r. został aresztowany i poddany przesłuchaniu przez K D b ły dowódca li plutonu w od¬dziale partyzanckim "Wilka" - "Boruty", Stanisław Więckowski ps. "Li z¬dejko". Udało mu si~ uciec z rąk opra có . Jak pisze w swej relacji: "Dal¬szy pobyt na wolności stał się problematyczny. Zdecydowałem się ochotni¬czo wstąpić do wojska. Od tego czasu zerwałem wszelką łączność z prze¬szłością i zataiłem swoją działalność konspiracyjną i ucieczkę 7.. rąk NK WD. Jednak w czasie służby wojskowej udowodniono mi szczegóły z tego okresu,,4. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 03:48 "15 października aresztowano Franciszka Cygana ps. "Stolarezyk", komendanta BCh rejonu Osieck. Powodem aresztowania było, jak ustalił Piotr Sygitowicz, oskarżenie przez byłych członków bandy Rybackiego o przynależność do AK. Cygan wrócił do domu w grudniu 1947. W dniu 30 października 1944 r. zostali otoczeni w stodole w kolonii Dąbia Stara w gminie Ryki, żołnierze BCh: Marian Warowny, ps. "Lisek". Henryk Zaręba ps."Holszecki" Bronisław Pudło ps."Wiluś" i Jan Sokołowski ps."Ostatni". Gdy do wieczora nie wyszli ze stodoły. oddział wojska rozpoczął ostrzeliwanie, w wyniku czego stodoła stanęła w płomieniach. Pod osłoną dymu "Wiluś" i "Bolszecki" uciekli do zagajnika, natknęli się jednak na przechodzących żołnierzy - Zaręba zginął na miejscu, a Bronisławowi Pudle udało się uciec. Jan Sokołowski został aresztowany i wywieziony w głąb ZSRR, skąd już nie wrócił, a Marian Warowny wytłumaczył się, że został przez pozostałych zatrzymany, gdy przyszedł po paszę gdyż była to stodoła jego rodziców? 3 I października tegoż roku został aresztowany przewodniczący trójki politycznej "Roch" na gminę Stężyca, pełniący funkcjy wójta tej gminy Z ramienia delegatury rządu - Stanisław Bober. Jak wspomina jego żona Helena, 14 listopada znalazł się w obozie w Borowiczach, na ....j, a do kraju wrócił 16 listopada 1947 roku. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 03:53 Oprócz wymienionych, na podstawie wspomnień i relacji udało się ustalić nazwiska następujących żołnierzy BCh aresztowanych przez NK WD i wywiezionych w głąb Rosji: - Jan Gałkowski, Bolesław Gałkowski, Władysław Mucha s. Jana z Chęcin, Wyczółkowski z Józefo a - rejon Górzno; - Stanisław Szpadzik z ... gm. Kłacze , dowodca plutonu taktycznego, Władysław Szpadzik ."Czaro "również z Przykwy; _ Jan Osiak z Gościewicza gm. Mastków żołnierz Oddziału Specjalnego; _ Stanisław Filipek "Sobór" z Dąbi, dowódca oddziału partyzanckiego; Józef Zaręba "Wysocki" z Kazimierzyna - rejon Ryki; _ Stanisław Lusawa z Osiecka' _ Józef Błachnio i Aleksander Gazda z rejonu Stężyca; _ Franciszek Głaszczka "Franek" - komendant BCh rejonu Wola Rębkowska. -e Spośród wymienionych zostali zamordowani: Władysław Mucha s. Jana, Stanisław Szpadzik, Jan Osiak. Stanisław Filipek, Franciszek Głaszczka. Niektórzy z żołnierzy BCh zginęli z rąk NKWD na miejscu, zabici w czasie ucieczki lub poprostu rozstrzelani. Oprócz wymienionego już Henryka Zaręby "Bolszeckiego" z rąk oprawców NKWD śmierć ponieśli: Józef Kowalczyk ps."Zając" z Sobolewa - żołnierz oddziału partyzanckiego, Józef Komorniczak i Jan Leic i z rejonu Stężyca. Niektórym bechowcom udało i zbiec z obozów przejściowych lub transportu. Dowódca oddziału partyzanckiego BCh, Józef Zawadzki "Wilk" był aresztowany przez NKWD w październiku 1944 r. Został umieszczony na punkcie zbornym w Grabniaku koło Sobolewa, gdzie przebywało około 200 osób. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 03:55 Cała rodzina Zarębów z Kazimierzyna była zmuszona ukrywać się już od października 1944 r. i opuścić gospodarstwa, które zajęło wojsko wypasając konie na zasianych oziminach. Zabrano również całe wymłócone zboże. Domy ich w tym czasie zostały ograbione ze wszystkiego, co się w nich znajdowało. Ojciec był wzięty na przesłuchanie do Dęblina, lecz po kilku dniach wrócił. Bolesław Zaręba "Bijak", po kilku miesiącach ukrywania się spróbował wrócić do domu 16 kwietnia 1945 r., lecz natychmiast dom został otoczony przez wojsko i Zaręba znalazł się w areszcie, najpierw w Rykach, a potem w Garwolinie. W czasie śledztwa był katowany do nieprzytomności i zmuszany -do podpisania gotowego protokółu. "Rijak" zniósł to wszystko i niczego nie podpisał. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 03:59 Do wsi, która szczególnie ucierpiała ze strony oprawców z UB. należała również Przykwa w gminie Klaczew. Oto. co \ c klu "Z archiwum PS L" pisano o tym w tygodniku rolnikówi' " Soldamość" w 1990 r.: "15 marca 1945 r. do wsi Przykwa gm. Klaczew przyjehali funkcjonariusze UB, zabrali ze sobą Polaka Jana na wiatrak., gdzie żądając od niego broni, dotkliwie go pobili. Zaznaczyć należe Polak Jan powrócił niedawno ze szpitala, po ciężkiej chorobie zapalenia płuc . Tego samego dnia funkcjonariusze ci pobili Sztamborskich - Władysława i Kazimierza, zamykając się z nimi w oborze. Żądali od nich broni. Należy nadmienić, że Władysław Sztamborski, jako zdemobilizowany żołnierz powrócił przed paru tygodniami do rodziny i posiadał 7 odznaczeń wojskowych. zdobytych za swoje bohaterstwo,, Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 04:03 Prześladowania żołnierzy BCh zostały na krótko zahamowane z chwilą powrotu do kraju Stanisława Mikołajczyka i utworzeniu Rządu .Jedności Narodowej. Konsekwencją powrotu Mikołajczyka było między innymi ujawnienie się podziemnych struktur AK i BCh. Ujawnienie się bechowców z powiatu garwolińskiego odbyło się w przeddzień zjazdu powiatowego PSL - 13 października 1945 r ale Już z początkiem 1946 roku zaczęły coraz częściej zdarzać się przypadki morderstw dokonywanych na działaczach PSI" a zwłaszcza byłych żołnierzach BCh zarówno tych dokonywanych skrycie, jak i zupełnie jawnych. Oto co na ten temat pisze w swych wspomnieniach Czesław Bocian z Piotrowie w gminie Stężyca: "4 stycznia 1946 r. grupa operacyjna UBP ze Zwolenia i Kozienic przybyła do Pawłowic i w wyniku starcia zginął mój brat Stanisław, raniono Gizę Jana..., Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 04:04 Na liście członków PSL, uprowadzonych i zamordowanych, którą sporządził Zarząd Wojewódzki w Warszawie z powiatu garwolińskiego wymienieni są: - Jan Sęk, ze wsi Lendo w gminie Ułęż zamordowany z 7/8 II 1946 r.; - Eugeniusz Pytlarczyk z Kłoczewa - 10 maja 1946 r.; - Władysław Sulejczak z Bazanowa . gminie Ryki, zginął 15 V 1946 r.; - Stanisław Pawlak - zamordowany 7 sierpnia 1946 r cdn Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Mordowanie AK i BCh przez NKWD, UB i Milicję 11.12.14, 04:06 16 grudnia 1946r. aresztowano Edwarda Ciarę z Podola Starego i Wacława Jeziorka z Kępy Celejowskiej. - 17 grudnia funkcjonariusze UB aresztowali byłego dowódcę oddziału partyzanckiego BCh - Józefa Zawadzkiego i członka tegoż oddziału - Władysława Chmielaka z Sobolewa. - 21 grudnia 1946 r. zostali aresztowani: były komendant obwodu BCh rejonu Parysów Antoni Piłka z Choin oraz sześciu innych ludowców i byłych bechowców z gminy Parysów . - 13 stycznia 1947 r. został aresztowany niemal cały Zarząd Powiatowy PSL, składający się z takich znanych działaczy SL "Roch" i BCh, jak: Władysław Popiołek, Władysław Rozum, Konstanty Paziewski, Bronisław Majek i inni. cdn Odpowiedz Link Zgłoś