Dodaj do ulubionych

Ukraina walczy fatalnie

29.01.15, 12:22
sedina.pl/wordpress/index.php/2006/06/25/plan-miasta-stettin-15000-z-1937-roku/
Los obrońców lotniska w Doniecku potwierdza wielokrotnie przeze mnie podnoszoną kwestię, że siły zbrojne Ukrainy z wielu powodów nie są w stanie skutecznie prowadzić operacji bojowych przeciwko "separatystom".
Choćby się misza kłamczyński ze...ł 8 razy to i tak cały świat wie, że bez wsparcia rosyjskiego separatyści dostaliby pokonani w krótkim czasie.
Nie zmienia to jednak faktu, że los i upodlenie obrońców lotniska przez putinowskich janczarów to również hańba dla władz Ukrainy.
Sztuka wojenna zna sposoby na przebicie się do rejonów bronionych przez "swoich", utworzenie korytarzy ewakuacyjnych, ewakuowanie żołnierzy, aby nie padli oni ofiara putinowskich sadystów.
Ta sprawa obciąża również Kijów.
Obserwuj wątek
    • odyn06 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 12:24
      Coś się artykuł źle wkleił..
      :-))
      • anton_pl Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 12:48
        To niby sie zgadza, bo np. w sierpni jak siły separatystów były szacowane na +- 10 do 15 tys., to te tzw. siły ATO miały coś koło 35 tys., i były bliskie zamknięcia okrążenia Doniecka i Ługańska, i wtedy weszły regularne siły rosyjskie i rozbiły znacząco Ukraincow, wystawiły też nowy front separatystów na Mariupol, po wyjściu Rosjan sytuacja na froncie była dosyć spokojna, z tym że siły separatystów szacowane są obecnie na 35 tys., i cały czas rosną, a ta ostatnia ukrainska mobilizacja idzie fatalnie, powszechne sa protesty przed wojenkomatami gdzie ludzie mówią żeby milicjanci, prokuratorzy, SBU tam poszło, itd., a jak ta mobilizacja znacząco nie wzmocni ukrainskiej armii to nastepna bedzie jeszcze gorsza. Zacharczenko zapowiedział walke do wyzwolenia Donbasu do granic administracyjnych, jest to minimum które jest im potrzebne do jakiegoś funkcjonowania gospodarczego i wtedy jakiś pokój może być zawarty, ale sytuacja będzie płynna i jak Rosja uzna to za stosowne to Noworosja może pojsc dalej...
        • misza_kazak Widzimy poczatek agonii junty 29.01.15, 12:52

Widzimy poczatek agonii junty.
          Juz latem Kijow bedzie zdobyty!
          • odyn06 Nie strasz nie strasz 29.01.15, 13:23
            bo się ze..sz!
          • odyn06 Skrzypczak ma rację 29.01.15, 13:52
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17327581,Rosja_moglaby_zaatakowac_Polske__Skrzypczak___A_tam_.html?lokale=szczecin#BoxNewsImg
            A Koziej pi..li jak zwykle.
            Jeden bojowy, a drugi kanapowy. Generał
            • marek_boa Re: Skrzypczak ma rację 29.01.15, 13:55
              Ani jeden ,ani drugi to już dawno nie "generał" tylko polityk Odynie!
              -Pozdrawiam!
              • odyn06 Re: Skrzypczak ma rację 29.01.15, 14:11
                Marku. Jest różnica i ty to wiesz.
                • marek_boa Re: Skrzypczak ma rację 29.01.15, 14:18
                  Wiem Odynie i właśnie dlatego twierdzę ,że nie ma! Polityka to trucizna i z największego żołnierza potrafi zrobić szmatę! Masz dowody zmiany zachowań wszelkich czy to wyższych oficerów czy dowódców ,którzy "poszli" w politykę - i nie jest to Polski "wynalazek" - tak dzieje się na całym świecie!
                  -Pozdrawiam!
                  • odyn06 Re: Skrzypczak ma rację 29.01.15, 14:28
                    marku. Przeczytaj wypowiedź Skrzypczaka jeszcze raz. Czy tak wypowiada się polityk?
          • j-k Mozliwe, tylko po co ? 29.01.15, 15:39
            misza_kazak napisał:
            > Juz latem Kijow bedzie zdobyty!

Mozliwe, tylko po co ?
            - macie kase, by cala Ukraine wziac na utrzymanie ?
            • berek_p Re: Mozliwe, tylko po co ? 29.01.15, 20:26
              Putin ma kasę.I każdy ukrainiec dostanie rosyjski paszport.A kraj podzieli się na obłast.
    • odyn06 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 12:26
      wiadomosci.onet.pl/swiat/ekspert-ukraina-nie-ma-strategii-jak-zakonczyc-konflikt-na-wschodzie/6bh3p
      • j-k Rassija tez nie ma strategii 29.01.15, 15:43
        odyn06 napisał:
        > wiadomosci.onet.pl/swiat/ekspert-ukraina-nie-ma-strategii-jak-zakonczyc-konflikt-na-wschodzie/6bh3p

Rassija tez nie ma strategii - i to jest najgorsze, ze zadna ze stron jej nie ma.
        Bo przeciez zajecie calej Ukrainy nie wchodzi w rachube, a Rassijanie tez nie potrafia powiedziec - na jakiej linii dac sygnal : - STOP.
      • el.commendante Strategię ma. 29.01.15, 16:25
        Wymordować albo wypędzić z kraju wszystkich przeciwników neobanderowskich władz.
        www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/ukrainski-dziennikarz-o-donbasie-najwazniejsze-co-trzeba-tam-zrobic-to-zabic-pewna-kategorie-ludzi-video
        Gorzej z jej realizacją. Gro armii przeszła na stronę powstańców, najchętniejsi do realizacji tej strategii (Prawy Sektor i Nazi-gwardia) daliby radę pod warunkiem że po drugiej stronie, jak na Wołyniu w 1943, staliby bezbronne kobiety, dzieci, starcy. A gros społeczeństwa niema zamiaru walczyć i umierać w imię chorej wizji junty i ucieka gdzie może przed poborem.
    • odyn06 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 13:22
      wyborcza.pl/1,75248,17327455.html#MTstream
      Połączenie propagandy, bałaganu i bezsilności....
      • el.commendante Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 14:20
        odyn06 napisał:

> wyborcza.pl/1,75248,17327455.html#MTstream
        > Połączenie propagandy, bałaganu i bezsilności....
        Przecież Ukry mają najlepszy wywiad na świecie, każdą rozmowę wroga są w stanie podsłuchać. ;)
        • odyn06 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 14:23
          Czy ty poprzednio byłeś Asią ze Szczawnicy?
          • cie778 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 14:46
            odyn06 napisał:

> Czy ty poprzednio byłeś Asią ze Szczawnicy?
            > :-))
            Mi się wydaje jednak głupszy od Asi.
            :-)
            • odyn06 Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 15:12
              Tak. To rotacja kadr.
              • el.commendante Ale o co wam chodzi bystrzaki? 29.01.15, 16:11
                www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140718/KRAJ/140719697
                www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zrobcie-mi-okno-na-granicy-separatysta-chce-uciekac-z-doniecka-sbu-publikuje-nagranie,459675.html
                www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/sbu-publikuje-nagrania-rozmow-separatystow-znalezli-skrzynki-i-chcieli-je-ukryc,1302657.html?playlist_id=18172
                www.wykop.pl/link/2082006/sbu-publikuje-zapis-rozmowy-separatystow-o-zestrzeleniu-samolotu-nagranie/
                www.tvp.info/18581092/sbu-publikuje-nagrania-rozmow-separatystow-ostrzeliwujacych-mariupol-nie-lam-sie-szybciej-uciekna
                Co i rusz geroje z SBU nagrywają rozmowy separatystów. Jak można przegrywać wojnę mając taki genialny wywiad?
                • odyn06 Re: Ale o co wam chodzi bystrzaki? 02.02.15, 13:39
                  Można frajerze, można.
                  W działaniach wojennych liczy się również czynnik ilościowy, a z tym Ukraińcy maja kłopot.
            • j-k MNIE... 29.01.15, 15:46
              cie778 napisał:
              > Mi się wydaje jednak głupszy od Asi.:-)

jesli chcesz sie wybic "ponad poziomy"
              - to pora wiedziec, ze na poczatku i na koncu zdania piszemy: - "MNIE"
              • cie778 Re: MNIE... 30.01.15, 12:45
                j-k napisał:

> > Mi się wydaje jednak głupszy od Asi.:-)
                >
                > jesli chcesz sie wybic "ponad poziomy"

No pewnie :-)

> - to pora wiedziec, ze na poczatku i na koncu zdania piszemy: - "MNIE"

Dziękuję bardzo, zawsze chętnie się uczę. I postaram zapamiętać, choć obiecać nie mogę - lata już nie te :-/

dziękując
                jasiol
    • odyn06 Nareszcie! 29.01.15, 14:10
      www.tvn24.pl/tomasz-siemoniak-nie-ma-zadnych-przeszkod-by-sprzedawac-bron-ukrainie,510327,s.html
      Sprzedawać, ale nie dawać za damski......
      • marek_boa Re: Nareszcie! 29.01.15, 14:20
        Eeeee a Ukraina niby czym zapłaci?! Bo jakoś mnie się nie widzi aby mieli czym!
        -Pozdrawiam!
        • maxikasek Re: Nareszcie! 29.01.15, 14:23
          Litwie 17mln $ zapłacili.
      • el.commendante Nie widzisz nic nagannie moralnego w sprzedawniu 29.01.15, 16:14
        broni reżimowi eketerminującemu własnych obywateli? Lubisz takie widoczki?
        www.youtube.com/watch?v=_BPvVmQfm4o
        Chciałbyś żeby Polska broń pomagała w tych zbrodniach?
        • misza_kazak Re: Nie widzisz nic nagannie moralnego w sprzedaw 29.01.15, 19:34
          el.commendante napisał:

> broni reżimowi eketerminującemu własnych obywateli? Lubisz takie widoczki?
          > www.youtube.com/watch?v=_BPvVmQfm4o
          > Chciałbyś żeby Polska broń pomagała w tych zbrodniach?

Eee tam. Zbyd duzo od odynka wymagasz. Przeciez w Donbassie sa russkie, wiec jesli polska bron bedzie pomagala ich zabijac to odynek tylko sie ucieszy!
        • odyn06 Nie widzę! 30.01.15, 09:51
          Coś ty taki subtelny?
          Po tych wszystkich sku...syństwach, jakich dokonaliście na Ukrainie odziewasz szatę katona i zaczynasz pier..ć o moralności i cnotach? Ty i tobie podobni?
          Uważam, że jeżeli mamy na zbyciu coś co jest Ukraińcom potrzebne to trzeba im to sprzedać.
          Mam świadomość, że być może oni potrzebują czegoś, czego nie mamy, ale wtedy sprzedadzą im inni.

A tera mały wykładzik. Tobie i forumowym miszkopodobnym.
          Jeżeli założymy, że dwa ogniska konfliktu wymagają stałego uzupełniania zapasów materiałowych, to można założyć, że potrzeby dotyczą jednej-dwóch ekwiwalentnych dywizji DZIENNIE, bo separatystów jest ok. 30-35 tysięcy.
          Jedna dywizja na dzień walki potrzebuje 20 pociągów amunicji, żarcia i części zamiennych.
          Kapujesz? 20 pociągów. jeżeli nawet podzielimy to na pół to i tak potrzeba jest tego bardzo dużo.
          Skąd to mają od miesięcy?
          Ze zdobytych magazynów? Śmiech dla naiwnych.
          Te magazyny były prawie puste, bo putinowski pupilek Janukowycz, co mógł to zawczasu opylił do Afryki. Z tego żyje w Moskwie, choć go ostatnio w mediach małowato.
          No to dumamy dalej.
          Skąd idzie nieprzerwany potok zaopatrzenia dla separatystów? Skąd toczą się te przelicznikowe wagony?
          Skąd ten ruch (satelity!) na przygranicznych węzłach kolejowych?
          Niech zgadnę....
          • marek_boa Re: Nie widzę! 30.01.15, 12:49
            A i pudło! Składy amunicji na wschodzie Ukrainy ostały się praktycznie nie tknięte a JEDYNA fabryka amunicji 7,62x39/5,45 x 39 na Ukrainie jest w Ługańsku! Znaczy się to co z niej zostało - przed konfliktem Ukraińcy zdążyli sprzedać 7 linii produkcyjnych do Jemenu - na szczęście zostało jeszcze 5!
            • odyn06 Re: Nie widzę! 06.02.15, 12:43
              Marku. Nie rozśmieszaj. Na ile Ukraina miała zapas?
              Na 2-4 tygodni.
              Ile trwa konflikt?
              Prawie rok.
              Kto uzupełnia zapasy? Watykan czy Monaco?
              • marek_boa Re: Nie widzę! 07.02.15, 19:57
                Odynie bardzo proszę - teraz Ty mnie Rozśmieszyłeś!:) Popatrz Sobie na skrzynie po amunicji albo z amunicją zdobywane przez separatystów - zwróć uwagę na daty na tyh skrzyniach - na każdej była obowiązkowo bita! A teraz tak dla przykładu - w Inkermańskich sztolniach na Krymie saperzy z MCzS-u rozpoczęli wywożenie i utylizację starej amunicji ,która była tam składowana od końca lat 70-tych jeszcze za ZSRR a później składy przejęła Ukraina i dokładała swoje - będę mieli trochę roboty - do wywiezienia i utylizacji jest DWA I PÓŁ MILIONA TON!!! Takich składów na Ukrainie po ZSRR zostało bodaj pięć!
                • odyn06 Re: Nie widzę! 07.02.15, 21:20
                  Zlituj się i nie próbuj utrzymywać, że separatyści jadą na historycznych już zapasach z czasów zimnej wojny.
                  U nas też pozostało w magazynach tysiące ton wojskowego złomu i brakuje pieniędzy, aby to zutylizować.
                  Przykłady pierwsze z brzegu: miny przeciwpancerne z lat 50-tych, amunicja 100 mm, amunicja 152 mm.
                  Przynajmniej my dwaj pozostańmy realistami.
                  • marek_boa Re: Nie widzę! 08.02.15, 23:04
                    Nie pisałem o separatystach tylko o Ukraińskiej Armii - pociski 100 mm to "Rapiry" o ile mnie pamięć nie myli w Rosji zaprzestano produkować w 1994 roku?! Ostatnia partia na Ukrainę trafiła jeszcze za ZSRR w 1982 roku! Proponuję pooglądać Sobie filmiki jak Ukraińscy artylerzyści strzelają ze 122mm haubic D-30 - przed każdym odpaleniem haubicy załoga spieprza do schronu!
                    • maxikasek Re: Nie widzę! 08.02.15, 23:45
                      "pociski 100 mm to "Rapiry" o ile mnie pamięć nie myli w Rosji zaprzestano produkować w 1994 roku?! "
                      I do dziś ROsjanie strzelają z zapasów z czasów ZSRR?
                      "Ostatnia partia na Ukrainę trafiła jeszcze za ZSRR w 1982 roku! "
                      Amunicji czy armat?
                      • marek_boa Re: Nie widzę! 11.02.15, 01:02
                        Zgadza się! Pociski zostały rewitalizowane!
                        Amunicji!
                        • maxikasek Re: Nie widzę! 11.02.15, 21:48
                          > Zgadza się! Pociski zostały rewitalizowane!

W jaki sposób? Po 30 latach trzeba wymienić łuski - bo związki amoniaku powodują pękanie mosiądzu. Czyli rewitalizacja to produkcja praktycznie od nowa? Czy stwierdzili, że produkcja jest droższa od ew. wypadku podczas strzelania?

> Amunicji!

Chcesz powiedzieć, że II rzut był traktowany po macoszemu? Cała nowa produkcja szła do Niemiec i POlski? Nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

• odyn06 Re: Nie widzę! 12.02.15, 09:00
                            Czy zauważasz maxi, że pisanie o realiach w sprawie żywotności amunicji jest pomijane milczeniem?
                            A tak poważnie: im bardziej skomplikowana amunicja tym jej wartość użytkowa liczona w latach jest krótsza.
                            Ukraińskim artylerzystom trzeba współczuć, że nie mając innego wyjścia strzelają amunicją przeznaczoną do utylizacji.
                            • maxikasek Re: Nie widzę! 12.02.15, 21:44
                              Akurat to mnie nie dziwi ;-)
                    • odyn06 Re: Nie widzę! 09.02.15, 09:11
                      Marku. Ty wiesz i ja wiem, że KAŻDA amunicja, która ma więcej niż 20-30 lat jest "zużyta moralnie". Potem to nawet Afrykańczycy nie chcą tego kupować i trzeba ich namawiać, aby brali tylko za transport.
                      Jeżeli nawet była w ukraińskich magazynach, to jej bojowe użycie grozi śmiercią lub kalectwem.
                      Obsług dział, czołgów itp.
                      • marek_boa Re: Nie widzę! 11.02.15, 01:05
                        No to przecie pisałem o filmikach na ,których przed oddaniem strzału artylerzyści Ukraińscy spieprzają do schronów!
                        Słowa "KAŻDA" w czasie wojny domowej oznacza całkiem co innego niż Usiłujesz powiedzieć!
    • el.commendante Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 14:17
      odyn06 napisał:

> Choćby się misza kłamczyński ze...ł 8 razy to i tak cały świat wie, że bez wspa
      > rcia rosyjskiego separatyści dostaliby pokonani w krótkim czasie.
      Bez wsparcia amerykańskiego nawet Majdanu by nie było...
      • krzy-czy Re: Ukraina walczy fatalnie 29.01.15, 15:05
        coś chłopaki nie chcecie uznać że mamy do czynienia z poj.nym kraikiem.
        kraik ten zmenia se prezydentów na jakichś majdanach.
        kraik- w którym PATRIOCI-OLIGARCHOWIE mogliby parę dularków wyłozyć dla wspólnego dobra samostijnej.to załatwłoby wiele problemów tego kraiku. oni-i owszem-wspierają, popierją,pomagają.
        ale groszem zaden nie sypnie.

a najdzxielniej biją króle
        a najgęściej giną chłopy.
        czy coś się zmieniło od czasów maryśi konopnickiej????
        • marek_boa Re:Może niech się zdecydują?! 29.01.15, 18:00
          Poroszenko Twierdzi ,że Ukraińska Armia walczy z regularnymi Rosyjskimi oddziałami a tu ZONK - szef sztabu UA twierdzi coś całkiem innego!
          www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636&v=xvEgZUCNI0U
          • misza_kazak Re:Może niech się zdecydują?! 29.01.15, 19:59
            marek_boa napisał:

> Poroszenko Twierdzi ,że Ukraińska Armia walczy z regularnymi Rosyjskimi oddział
            > ami a tu ZONK - szef sztabu UA twierdzi coś całkiem innego!
            > www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636&v=xvEgZUCNI0U

Marku, no widzisz - tam panstwo schizofrenik - oni nad ranem mowia jedno, po poludniu drugie, a pod wieczor - trzecie. Przy czym narod jest na tyle oglupialy (bo zadnych innych zrodel informacji nie ma), ze wierzy we wszystko.
            No i w POlsce tez rusofobska propaganda robi z ludzi idiotow gotowych uwierzyc w najwieksze klamstwa junty.

A wiec, dzis jest tak samo jak pol roku temu. POlitycy junty krzycza na caly Swiat (zupelnie bez dowodow), ze sa zaatakowane dywizjami regularnymi ROsji, mianuja ROsje panstwem agressorem. A jednoczesnie wojskowi w sztabie generalnym WIEDZA ze zadnych zolnierzy regularnych z Rosji NIE MA i ze histeryja wladz o tym ze wprowadzono rosyjskie wojska demoralizuja zolnierzy na froncie!

I dlatego sztab generalny dementuje slowa swych idiotycznych wladz w Kojowie! :))

A odynek z sayem i maxi lykaja brednie o brygadach GRU i dywizjach pancernych jak male dzieci ciastka! :))
            • misza_kazak K slowu, a czy w Polscich mediach ktos napisal? 29.01.15, 20:26
              K slowu, a czy w Polscich mediach ktos napisal o tym ze Szef Sztabu generalnego mowi ze reguloarnych wojsk rosyjskich nie ma na Ukrainie?

CZy mysla, ze wyjda na klamcow i nie podaja tej wiadomosci do POlakow?
              • odyn06 Re: K slowu, a czy w Polscich mediach ktos napisa 30.01.15, 11:46
                A słyszałeś kochanieńki o oddziałach i działaniach nieregularnych?
                Spytaj bratiaszkę, jak się to robi.
            • stasi1 Re:Może niech się zdecydują?! 29.01.15, 21:05
              oczywiście sa tylko turyści a że jadaswoim najlepszym wozem to już ma być problem? przecież nie będą jechali wołgą
        • panzerviii Re: Ukraina walczy fatalnie 30.01.15, 00:28
          wydaje mi się, że prezydent był wybrany w powszchnych wyborach jak i parlament. nawet Władymir Władymirowicz je uznał.

a bez Oligarchów to Rosjanie już by dawno wygrali. Cóż taki Igor Kołomoński, który wiosną przejął finansowanie armii jest nazywany człowiekiem, który zatrzymał Putina.
          • marek_boa Re: Ukraina walczy fatalnie 30.01.15, 00:40
            Co Ty Bredzisz Panzer?! Kołomojski finansuje Ukraińską Armię???! Gdzieś Ty się takich głupot Oczytał?!:) Masz rację bez takiego Poroszenki ,który swoje produkty sprzedaje w Rosji:)
            No coraz śmieszniej!:)
            • panzerviii Re: Ukraina walczy fatalnie 30.01.15, 01:00
              żyjesz w innym świecie równoległym. zdarza się
              • marek_boa Re: Ukraina walczy fatalnie 30.01.15, 01:23
                Ja żyję w równoległym świecie?!:) Buachachachacha!:) Panzer Rozśmieszyłeś mnie do łez - ale ja się nie dziwię - NIE MASZ POJĘCIA CO SIĘ TAM DZIEJE! Innymi słowy sorry ale Ośmieszasz się Pisząc takie bzdury! Kołomojski NIE DAŁ ZŁAMANEJ hrywny na Ukraińską Armię i nigdy nie zamierzał dawać! Kołomojski SPONSORUJE takie jednostki jak "Ajdar"/"Azow" i inne "batalionu sponsorowane" łącznie z jakąś częścią Gwardii Narodowej - z resztą nie tylko on!
    • misza_kazak Szokujace dowody obecnosci RF na Donbassie 29.01.15, 20:53
      • maxikasek Re: "Zniszczone" lotnictwo Noworosji 30.01.15, 17:59
        > Junta juz 2 razy donosila ze zniszczyla samoloty Noworosji, a tutaj niespodzian
        > ka
        A po co ma zabytki niszczyć? Skoro stoją w muzeum ;-)
        • herr_uberszturmfuhrer Z pomocą ruskich techników te zabytki... 01.02.15, 13:15
          ...za chwilę zbombardują Kijów!

Ja tam widziałem na tej ekspozycji nawet SU-27,MiG-29,SU-24 i bombowiec strategiczny !

• marek_boa Re: Z pomocą ruskich techników te zabytki... 01.02.15, 14:28
            To źle Widziałeś! To jest Tu-142 - morski samolot ZOP!
      • maxikasek Re: Noworosja zdobyla PIony 30.01.15, 18:10
        CO to za symbol na ciężarówce z tyłu? Wygląda na flagę gruzińską?
      • stasi1 Re: Noworosja zdobyla PIony 30.01.15, 18:29
        może turyści z rosji podjechali takim sprzętem?
        • misza_kazak Re: Noworosja zdobyla PIony 30.01.15, 20:44
          stasi1 napisał:

> może turyści z rosji podjechali takim sprzętem?

Nie sadze. Piony sa liczone po palcach 1 reki i znajdowali sie tylko na uzbrojeniu 26 brygady artylleryjskiej. Gdyby ich bylo wiecej niz 5 to byl by powazny wrzask w Kojowie. DNR podalo ze zdobyli Piony porzucone przez zalogi.

Mysle ze tak wlasnie bylo. Artyllerzysci szczegolnie poborowe nie z bardzo umieja walczyc ze specnazem :)) Juz kilka razy porzucali cale baterie.
          • stasi1 Re: Noworosja zdobyla PIony 31.01.15, 19:45
            znaczy jednak to wojsko rosyjskie jest na Ukrainie? Skoro jest to znaczy zaatakowali Ukrainę
            • misza_kazak Re: Noworosja zdobyla PIony 31.01.15, 23:02
              stasi1 napisał:

> znaczy jednak to wojsko rosyjskie jest na Ukrainie? Skoro jest to znaczy zaatak
              > owali Ukrainę

Nie ma. Skad z moich slow wywnioskowales ze mowie o rosyjskich wojskach?
              Specnaz jest w jednostkach DNR i LNR.

Np. GBR Betmen

GBR od "Gruppa bystrogo reagirowanija" - czyli grupa szybkiego reagowania.

• odyn06 Re: Noworosja zdobyla PIony 02.02.15, 11:37
                misza_kazak napisał:

> stasi1 napisał:
                >
                > > znaczy jednak to wojsko rosyjskie jest na Ukrainie? Skoro jest to znaczy
                > zaatak
                > > owali Ukrainę
                >
                > Nie ma. Skad z moich slow wywnioskowales ze mowie o rosyjskich wojskach?
                > Specnaz jest w jednostkach DNR i LNR.

Aleś się spietrał? Byłbys pierwszy, który potwierdził oczywistą oczywistość?
                A to na poniedziałkowy obiadzik.
                >www.tvn24.pl/rosja-zmusza-zolnierzy-do-walki-na-ukrainie,511320,s.html
                >
                >
        • odyn06 Turyści jako gruz 200.. 03.02.15, 08:16
          www.tvn24.pl/rosyjscy-zolnierze-na-ukrainie-reportaz-czarno-na-bialym,511569,s.html
    • misza_kazak Bloomberg: Sorry, Ukraine, You Can't Beat Putin 30.01.15, 09:27
      www.bloombergview.com/articles/2015-01-28/sorry-ukraine-you-can-t-beat-putin
    • odyn06 I co? 30.01.15, 11:45
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-na-ukrainie-na-zachodzie-kraju-poborowi-unikaja-armii,509908.html
      Oni myślą, że ktoś za nich będzie się nap..ł z Rosjanami i separatystami?

Tą robotę muszą wykonać sami. Nikt ich nie wyręczy, a że wielu z nich zginie?
      Taki los żołnierza....
      • el.commendante A może oni poprostu nie maja zamiaru umierać 30.01.15, 13:04
        za brudne interesy lokalnych oligarchów, Waszyngtonu i korporacyjnych glob-mafii?
        • misza_kazak I za odynka z sayem tez nie chca umierac. 30.01.15, 13:08
          el.commendante napisał:

> za brudne interesy lokalnych oligarchów, Waszyngtonu i korporacyjnych glob-mafi
          > i?

I za odynka z sayem tez nie chca umierac.
          Wola jechac do Moskwy i Rostowa i spokojnie pracowac i zyc. Zamiast przyslugiwac juncie w mordowaniu wlasnych wspolobywateli pod lufami oddzialow zaporowaych.
          • tugen-axalla Re: I za odynka z sayem tez nie chca umierac. 30.01.15, 13:12
            Masz jakieś mokre sny z tymi oddziałami zaporowymi w siłach ATO, a przecież to wasz sowiecki wynalazek :)
          • odyn06 Re: I za odynka z sayem tez nie chca umierac. 30.01.15, 13:17
            Ty nas masz za idiotów?
            jeszcze niedawno w ramach retorsji Putin chciał wszystkich Ukraińców wywalić z pracy w Rosji i wuywalić ich w pizdu.
            Teraz pokochał ukraińsjkich poborowych.
            Poczemu-spraszywaju?
            A o oddziałach zaporowych pogadaj z tymi waszymi kombatantami z "normalnego" wojska, którzy jeszcze żyją i mieli szczęście, że ich kula w plecy nie trafiła. Są na ten temat smutne frontowe piosenki. Znajesz li takije?
        • odyn06 Re: A może oni poprostu nie maja zamiaru umierać 30.01.15, 13:13
          Chcę ci przypomnieć, że w trakcie wielikoj atieczestwiennoj Smiersz rozwalił ok. 130 000 sowietskich grażdan, którzy nie chcieli umierać za Stalina.

Wojna polaryzuje poglądy/ Ot, co.
          • cheyenne20 Re: A może oni poprostu nie maja zamiaru umierać 30.01.15, 14:29
            Gdyby oddziały zaporowe i Smersz powstały wcześniej, Barbarossa nie miała by szans.
            Zginęłoby może 300 000, ale wojna by się skończyła najpóźniej w 1943.
      • panzerviii Re: I co? 30.01.15, 19:34
        Odyn, to nie tak.

akurat Ukraincy na ternach "banderowskich" chcą rozwiązania politycznego. jakiego?

a niech ten cały Donbas spie... do Rosji lub ogłasza niepodległość, no może bez północnych wiejskich regionów ługańskiego, bo tam mieszkają Ukraińcy i są złoża gazu łupkowego. W sumie to z jednej strony słuszne rozwiązanie. My chcemy nadrabiać zaległości w dordze do Europy i Donbas byłby zwykłą kulą u nogi. Prawda z kopalniami i homosovieticus się Europy zbudować nie da.
        Popatrz tylko Odynie o ile Polska byłaby bogatsza, gdyby Górny Śląsk ogłosić enklawą niemiecką, oczywiście pod warunkiem, że Niemcy biorą na utrzymanie darmozjadów z kopalni. Mówię to jako syn Ślazka i wnuk i prawnuk powstańców słaskich. no i mam świadomość, że jednak naszym łobuzom bardzo daleko do tej swołoczy z Donbasu.

Nawet Wowa chce rozwiązania politycznego. Ino, że jest ono nieco inne. On Chce albo mieć zwasalizowaną Ukrainę z Dobasem jako nadniestrzem. albo zabrać całą Ukrainę od Ługańska po brzeg Dniestru z Mariupolem, Mykołowem i Odessą, którą tak ładnie mieszkańcy w maju obronili, Zaporożem, Cherosoniem. Cóż nie każdy to rozumie.
        Nie chcą umierać za Donbas, słuszne podjeście, bo po cholerę im kula u nogi.będą umierać za Żytomierz.

W sumie, to zwycięstwo powinno polegać na tym, że niskie ceny ropy, a one będą utrzymane przez najbliższe lata+ sankcje zmuszą Wowę do przyjęcia kompromisu, który pozwoli mu zachowć twarz. Czyli Donbas do Rosji - pewno więcej niż tereny zajęte przez bandytów, łącznie z Mariupolem, - uznanie aneksji Krymu, zniesienie sankcji. a reszta Ukrainy maszeruje na Zachód.

niskie ceny ropy się utrzyma. w sumie zachód nie ma na nie wpływu :)
    • misza_kazak Eks-minisnte gosp. Ukrainy - koncza sie pociski. 30.01.15, 22:23
      tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201501301020-w52e.htm
      Eks-minisnte gosp. Ukrainy - koncza sie pociski. Trzeba bedzie prosic ROsje sprzeda pociski, ale nie jest pewien czy ROsje zechce sprzedac ich Ukrainie :))

Bedzie groteskowo kiedy bandeorcwy poprosza u "agressora" sprzedac im pociski do wojny :))
      • kzet69 OT 31.01.15, 00:39
        OT: A skąd ty się tutaj znów wziąłeś? Turę bojową w Donbasie skończyłeś?
    • jorl Re: Ukraina walczy fatalnie 30.01.15, 23:16
      odyn06 napisał:

> Ty nas masz za idiotów?
      > jeszcze niedawno w ramach retorsji Putin chciał wszystkich Ukraińców wywalić z
      > pracy w Rosji i wuywalić ich w pizdu.

Widze ze wiesz co Putin chcial. Rozmawiales z nim? I nawet jak Tobie to powiedzial to skad wiesz ze naklamal?
      Nie odyn, Ty to wiesz tylko z polskich a moze i innych nawalonych mediow. Co Putin chcial-

> Teraz pokochał ukraińsjkich poborowych.

Czyzbys chcial zaprzeczyc ze poborowei z Ukrainy uciekaja do Rosji? Masowo?

> A o oddziałach zaporowych pogadaj z tymi waszymi kombatantami z "normalnego" wo
      > jska, którzy jeszcze żyją i mieli szczęście, że ich kula w plecy nie tra
      > fiła. Są na ten temat smutne frontowe piosenki. Znajesz li takije?

Tak, tak bylo. No i co? Wlasnie Ukropy przejeli metody sowieckie. W koncu wg Twojego predzia nawet Oswiecim zdobyli. Wiec metody te mieli.
      Ukropy wygladaja mi jak wojsko rosyjskie probujace zdobyc z marszu Grozny. Nedzne, poborowe i zmuszane do walki.
      Wlasnie dlatego fatalnie walczy, tez wg Cíebie prawda?
    • misza_kazak Obama przyznal sie w organizacji puczu 01.02.15, 16:57
      tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201502011747-t26y.htm
      Obama przyznal sie w organizacji puczu na Ukrainie.
    • misza_kazak Wg. Szefa MON Ukrainy - 80% nie chca sluzyc 01.02.15, 18:33
      russian.rt.com/article/71838
      Proponuje zabronic wyjazd z kraju meszczyznam w wieku od 18 fo 60 lat.

Coz. oddzialy zaporowe nie pomagaja - beda zabierali poborowych sila.
      • anton_pl Re: Wg. Szefa MON Ukrainy - 80% nie chca sluzyc 01.02.15, 20:11
        misza_kazak napisał:

> russian.rt.com/article/71838
        > Proponuje zabronic wyjazd z kraju meszczyznam w wieku od 18 fo 60 lat.

Jak RT to podaje to i powołują sie na genrała to bujda to być nie może, ale jakbys Misza mogl to daj ta informacja z ukrainskich mediow, to w pale sie nie miesci, ja tak liczylem ze z 50 tys. sie stawi, jeśli to prawda to masakra...
        • misza_kazak Re: Wg. Szefa MON Ukrainy - 80% nie chca sluzyc 01.02.15, 20:25
          anton_pl napisał:

> Jak RT to podaje to i powołują sie na genrała to bujda to być nie może, ale jak
          > bys Misza mogl to daj ta informacja z ukrainskich mediow, to w pale sie nie mie
          > sci, ja tak liczylem ze z 50 tys. sie stawi, jeśli to prawda to masakra...

Infromacja z ukrainskiego mediaholdingu 112.ua

112.ua/obshchestvo/poltorak-segodnya-proshlo-videoselektornoe-soveschanie-s-gubernatoram-oblastey-182544.html

Mowi ze powiestki wydana 78 tys. Ukraincow i tylko 20% chca sluzyc.
    • odyn06 Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 08:29
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-w-donbasie-bataliony-ochotnikow-tworza-wlasny-sztab,511263.html
      Takimi metodami nie wygra się "bitwy" pod budką z piwem.
      • ocalipso Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 09:26
        Stawiam orzechy przeciwko waflom czekoladowym ze w tym swoim sztabie tez sie szybko pokluca...
        • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 10:00
          Pół roku temu postawiłem na forum tezę, że prawy sektor realizuje politykę kremla. Chciałem się mylić, ale niestety teza się sprawdza....
          • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 12:46
            Nic się nie sprawdza Odynie! Prawy Sektor to idioci realizujący tylko i wyłącznie własne cele - Poczytaj co się dzieje w Kijowie po ogłoszeniu przez Ukraiński MON o rozwiązaniu "Aidara"!
            • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 13:14
              Marku.Sprawdza się, bo to przykład braku jedności w tak fundamentalnym pojęciu jak jedność decyzji w działaniach militarnych.
              Przecież te osiłki z prawego sektora na tym się nie znają, ale mordy drą. I kto się cieszy?
              Putin.
              • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 13:24
                Tylko chyba źle to jakoś napisałeś?! Bo ,że Rosjanie wykorzystają tych debili propagandowo to oczywiste - byli by głupi gdyby tego nie zrobili! Właśnie to jest największym problemem Ukrainy - widać i słychać tylko tych co się najwięcej drą!
                Ostatnio pojawiła się ciekawa wypowiedź z Ukraińskiego Sztabu Generalnego - "Separatyści swoje sukcesy zawdzięczają temu ,że w ich sztabach siedzą Ukraińscy pułkownicy i podpułkownicy ,którzy przed przejściem na emeryturę pracowali w sztabach Ukraińskiej Armii i wcześniej ZSRR! Są to ludzie mieszkający w Donbasie i mający wieloletnie doświadczenie a także znajomość terenu i realiów Donbasu"!
                • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 13:36
                  Teraz pełna zgoda.
                  A kto (zdaniem USG) miałby kierować tak złożonymi operacjami wojskowymi?
                  Sadyści z lotniska w Dongasie?
                  Oni wiedzą wojskową odpowiadają tym półgłówkom z prawego sektora.
                  • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 13:41
                    Marku, abyś mnie dobrze zrozumiał.
                    Rosyjskich sztabowców też tam jest mnóstwo cytrynowa siła. Zostali kupieni w uniwiermagie przy Putinstrasse.
                    • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 14:00
                      Może tak być - w Rosji emerytowanych sztabowców jest na pęczki! W to aby tam byli obecnie służący sztabowcy bardzo mocno wątpię!
                      • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 14:01
                        A ja nie wątpię.
                  • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 13:58
                    Z drugiej strony patrząc Odynie przecież w USG też siedzą oficerowie z długoletnim stażem pracy sztabowej - czyżby potrzebne było przejście na emeryturę aby wykazać się doświadczeniem?! A dziwnym trafem po stronie UA jakoś brak sukcesów?!
                    To nie sadyści Odynie tylko dobrze zaplanowana propagandowa robota na zastraszenie przeciwnika - na Ukrainie świetnie działa! Sadystów z wojska się eliminuje bo to są patologiczni tchórze - czego jak czego ale tchórzostwa Gibiemu zarzucić się nie da sądząc po filmikach w sieci!
                    • odyn06 Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 14:02
                      Nie tłumacz tych skur..synów.
                      To je..na dzicz warta kuli.
                      • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 14:08
                        Nikogo i niczego nie tłumaczę! Po tych filmikach nasiliły się ucieczki poborowych z Ukrainy do Rosji* a także ucieczki Ukraińskich żołnierzy z posterunków podczas zbliżania się separatystów! Z drugiej strony coraz więcej separatystów chce walczyć pod dowództwem Gibiego i Motoroli!
                        P.S.* Putin wydał rozporządzenie aby Ukraińskim uciekinierom przed poborem przedłużano możliwość pobytu w Rosji ponad ustawowe 90 dni!
                • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:34
                  > Ostatnio pojawiła się ciekawa wypowiedź z Ukraińskiego Sztabu Generalnego - "S
                  > eparatyści swoje sukcesy zawdzięczają temu ,że w ich sztabach siedzą Ukraińscy
                  > pułkownicy i podpułkownicy ,którzy przed przejściem na emeryturę pracowali w sz
                  > tabach Ukraińskiej Armii i wcześniej ZSRR! Są to ludzie mieszkający w Donbasie
                  > i mający wieloletnie doświadczenie a także znajomość terenu i realiów Donbasu"!

Ty tak MArku wierzysz w każde słowo Ukraińców? Czy tylko wybierasz te pasujące ? ;-)
                  • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:48
                    Hm?! Odbiję piłeczkę i zapytam to samo?!
                    • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:54
                      Cytuj- bo nie wiadomo do kogo pijesz ;-)
                      Widzisz- tylko że ja cytuję separatystów. NA ukraińskie strony praktycznie nie wchodzę.
                      • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 18:07
                        Jaja Sobie Robisz?! Ile razy Cytowałeś Ukraińców?!
                        • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 19:28
                          Praktycznie zero i dawno. Od czasów walk o SŁawiańsk czytuję tylko portale separatystów i ich sympatyków. DO ukraińskie rządowe sa mało wiarygodne. Jeśli coś podawałem ze strony Ukraińców- to znalezione na rosyjskich portalach.
                          • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 20:02
                            A ostatnie doniesienia o ostrzelanym autobusie w Doniecku?!:)
                            • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 21:31
                              > A ostatnie doniesienia o ostrzelanym autobusie w Doniecku?!:)
                              Ten na drugi dzień po WOłnowachi? Ze strony sympatyków separatystów- razem ze zdjęciami.

Jesteś peiwen, że nie mylisz osób?
            • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:33
              > Nic się nie sprawdza Odynie! Prawy Sektor to idioci realizujący tylko i wyłączn
              > ie własne cele - Poczytaj co się dzieje w Kijowie po ogłoszeniu przez Ukraiński
              > MON o rozwiązaniu "Aidara"!

Że idioci to fakt, ale już nie upierałbym się że nie finansowani i po cichu nakierowywani przez Moskwę. STary zwyczaj z czasów ZSRR- finansowac skrajną prawicę na Zachodzie ;-)
              Le Pen tez ucichła, jak prasa przypomniała że kredytów jej pratii udzielają rosyjskie banki ;-)
              • marek_boa Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:49
                Ależ oczywiście! To ile kredytów z Kremla dostał Obama???!
                • maxikasek Re: Rozpiżdziaju ciąg dalszy 02.02.15, 17:53
                  Zapytaj OBamy ;-)
    • wkkr Jesli nie powstrzymamy Rosji 02.02.15, 13:07
      na Ukrainie, to będziemy musieli to zrobić u siebie za kilka lat.
      Rosja kieruje się logiką imperialną. Logika ta wymusza kolejne podboje.
      • marek_boa Re: Jesli nie powstrzymamy Rosji 02.02.15, 13:17
        A to broni Co ktoś?! Jak Ciebie nie stać na bilet na Ukrainę to Daj znać - za sponsoruję Ci w jedną stronę - sponsorowane bataliony przyjmują do ATO wszystkich chętnych!
        • amunicyjny1 Re: Jesli nie powstrzymamy Rosji 02.02.15, 14:07
          A to broni Co ktoś?! Jak Ciebie nie stać na bilet na Ukrainę to Daj znać - za sponsoruję Ci w jedną stronę - sponsorowane bataliony przyjmują do ATO wszystkich chętnych!

Ja dołożę na kanapki
          • marek_boa Re: Jesli nie powstrzymamy Rosji 02.02.15, 14:10
            Spoko wodza - po dwóch -trzech miesiącach polubi słoninę!
        • wkkr kolejny raz dajesz dowód tego jakim 02.02.15, 14:54
          idiotą jesteś.
          Nie potrafisz dwóch zdań przeczytać ze zrozumieniem.
          Wyraźnie napisałem, że Rosję trzeba powstrzymać na Ukrainie bo w Polsce to już musiałbym się napie...ć z ruskimi osobiście a na to ochoty nie mam.
          Wolę dać Ukraińcom broń, żarcie, mundury, paliwo itd i niech się napie...ją w Donbasie z ruskimi do końca świata!
          Skoro jakiś idiota na Kremlu sraczki dostaje z powodu snu o potędze ruskowo mira to nie jego słudzy giną z reki ukraińskiego rezuna!
          PS
          Szkoda tylko Bogu ducha winnych Ukraińców....
          PPS
          No i tania ropa mi bardzo pasuje.
          • odyn06 Re: kolejny raz dajesz dowód tego jakim 02.02.15, 15:00
            Problem w tym bajzlu jest tali, że Ukraińcy za darmo chcą od nas tego, czego my nie mamy za pieniądze.
            • marek_boa Re: kolejny raz dajesz dowód tego jakim 02.02.15, 15:16
              Źle postawiona teza Odynie - Ukraińcy OD WSZYSTKICH chcą wszystko za darmo - "bo przecież im się należy" po tym co wygadywali "wysłannicy" UE + Radzio w Kijowie nie ma co się im dziwić!
            • amunicyjny1 Re: kolejny raz dajesz dowód tego jakim 02.02.15, 15:18
              Wolę dać Ukraińcom broń, żarcie, mundury, paliwo itd i niech się napie...ją
              Bron -jaką ? mają tego więcej od nas
              żarcie- a znieśli embargo na wieprzowinę, wołowinę.Co im mamy wysłać czipsy ?
              mundury-dostają
              paliwo- ostatecznie można, Ale obawiam się, że ''pasaty'' przywiozły by je z powrotem ;-)
            • wkkr Przekazanie wsparcia Ukraińcom za free 03.02.15, 14:12
              można potraktować jako inwestycje.
              Zwrotem jest skupienie uwagi imperium na Ukrainie właśnie.
              Im dłużej Rosja się do nas nie przypie... tylko do Ukrainy, tym lepiej dla nas.
              Uważam że to świetny biznes jest.
              • marek_boa Re: Przekazanie wsparcia Ukraińcom za free 03.02.15, 14:25
                W takim razie trzeba zlikwidować Polską Armię i przekazać jej sprzęt Ukrainie! Separatyści z takich dostaw bardzo się ucieszą!:)
          • marek_boa Re:Ty już dowodzić niczego nie Musisz!:) 02.02.15, 15:14
            Czyżbyś Rozmawiał z lustrem?! Już tak kiepsko u Ciebie w temacie przyjaciół?!
            To Napisz gdzie to piszą ,że Rosja "wybiera się" do Polski?! Masz bezpośrednią łączność z CIA czy ot tak sobie Bredzisz bez sensu?!
            Nie Chcesz jechać na Ukrainę to zawsze Możesz pod granicę z Kaliningradzką Obłastią rowy przeciwczołgowe kopać - chyba już na bilet autobusowy Cię stać??!
            • odyn06 Re:Ty już dowodzić niczego nie Musisz!:) 03.02.15, 08:21
              Ty obwód zostaw w spokoju. To strefa ignora. Podobno widziano jednego osobnika, który na plaży w Krynicy Morskiej coś tam plastikową łopatką grzebał w piasku. Rowy przeciwczołgowe? Miny?
    • misza_kazak Likwidowano lidera czeczenskich terrorystow 02.02.15, 22:48
      russian.rt.com/article/72031
      Ramzan trzyma slowo - dzis na Donbasie zolnierzy DNR likwidowali lidera czeczenskich terrorystow Isa Munajewa - w SZ Iczkerii nosil stopien generala brigady.

W 1-sza czeczenska dowodzil 1 szturmowym batalionem, w 2 czeczenskiej - komendant Groznego i dowodca Pld-Zachodniego frontu Iczkerii.
      • odyn06 Re: Likwidowano lidera czeczenskich terrorystow 03.02.15, 08:24
        Info z d..y wzięte. A źródło - jakże wiarygodne.
        Ma sugerować, że po stronie Kijowa walczą Czeczeni?
        Nie z nami te numery!
        • azyata Ja bym się nie dziwił 03.02.15, 14:04
          Wielu Czeczenów z chęcią walczyłoby przeciw Rosji. Na Ukrainie mają taką możliwość.
          • marek_boa Re: Ja bym się nie dziwił 03.02.15, 14:19
            I walczą - Kijów sam to potwierdza! Na tej samej zasadzie walczą w ISIS - nie chodzi o Rosję ale o utworzenie kalifatu na Kaukazie! Ostatnio przecież była rozpowszechniona wypowiedź jednego z Czeczeńskich dowódców z ISIS w Syrii jak to po Syrii pójdą walczyć z Rosją - niestety zapomniał biedaczek o bardzo długich rękach Kremla - dwa tygodnie później zginął w zbombardowanym sztabie ISIS przez Syryjskie lotnictwo - dla nikogo nie jest tajemnicą kto Syryjczykom podał koordynaty tego sztabu!
        • marek_boa Re: Likwidowano lidera czeczenskich terrorystow 03.02.15, 14:13
          No z "wami" Odynie może i nie ale Kijów już dawno się przyznał ,że w "sponsorowanych batalionach" walczą Czeczeńcy,Gruzini a nawet Rosjanie!
          • marek_boa Re:Mobilizacja pełną parą!!! 03.02.15, 14:26
            www.youtube.com/watch?v=jpsrMk6_3aQ
        • o333 odyn 04.02.15, 14:41
          odyn06 napisał:

> Info z d..y wzięte. A źródło - jakże wiarygodne.
          > Ma sugerować, że po stronie Kijowa walczą Czeczeni?
          > Nie z nami te numery!

jesteś tępym debilem!!!

www.youtube.com/watch?v=dd2h-GZo9t4
          www.youtube.com/watch?v=Y3ZMuxS6yYo
          • panzerviii Re: odyn 04.02.15, 19:06
            ŁOŁ, ŁOŁ

no i chwatit. rozumiem Czeczeni, nic nowego, po obydwu stronach ich spotkasz. Polaków pewno też.
            ale skąd wiadomo, że terrorysta? dla mnie to partyzant.
            • marek_boa Re: odyn 04.02.15, 19:17
              No to od Dziś najemników będziemy nazywać partyzantami!:) Proponuję zacząć od ISIS i Al Kajdy!
              • panzerviii Re: odyn 04.02.15, 19:27
                no tak muszę samokrytkę złożyć. Boa ma rację.

Partyzanci, tudzież ochotnicy w tym z Czeczenii walczą tylko w barwach noworosji. Po stronie banderowców są sami terroryści, a jeśli z Czeczenii to terroryści do kwadratu.
                • marek_boa Re: odyn 04.02.15, 19:35
                  A wystarczyło by tylko zajrzeć na stronę na przykład Interpolu lub innych organizacji MIĘDZYNARODOWYCH zajmujących się tropieniem terrorystów i już Byś głupot nie Pisał! Samokrytyka bardzo na miejscu - Ci Czeczenii ,którzy walczą po stronie Ukrainy to jedna i ta sama ferajna ,która walczy po stronie ISIS!
                • odyn06 Re: odyn 05.02.15, 11:33
                  Pancer. Posyp jeszcze głowę popiołem.
            • o333 Re: odyn 04.02.15, 19:28
              panzerviii napisał:

> ŁOŁ, ŁOŁ
              >
              > no i chwatit. rozumiem Czeczeni, nic nowego, po obydwu stronach ich spotkasz. P
              > olaków pewno też.
              > ale skąd wiadomo, że terrorysta? dla mnie to partyzant.

chodzi o to że po pierwsze Odyn nie wierzył że walczą po stronie Ukrów po drugie nie wierzył w jego śmierć. Jego suczka w pierwszym linku mówi o jego śmierci. Z resztą to kolega Semczenki, a ten to ma dopiero pecha, nie dość że został ostrzelany przez swoich to jeszcze prawdopodobnie przez niego zginął Isa. :D
          • misza_kazak Re: odyn 04.02.15, 20:38
            o333 napisał:

> jesteś tępym debilem!!!

Zgadza sie, do tego rusofobem.
            • odyn06 Re: odyn 05.02.15, 08:15
              Mało.
              Do tego pedofilem, złodziejem i wodą na młyn mongolskiego imperializmu.
              Wiecie pacany gdzie mam wasze popiskiwanie?
      • misza_kazak Doradca Poroszenki Jurij Biiukow tlumaczy 03.02.15, 20:12
        Doradca Poroszenki Jurij Biiukowa tlumaczy dlaczego tzw. szturm lotniska nei powiodl.

Ktos kto nei zna rosyjskiego moga przetlumaczyc w google. Ale jesli w skroci - czolgisci poslali dowodctwo w dupe i nie chieli umierac za junte.

"В нoчь c 17 нa 18 янвaря вcя cтрaнa нервнo ждaлa нoвocтей из нoвoгo терминaлa aэрoпoртa, a я был прямo в штaбе. И y нac нa глaзaх рaзвoрaчивaлacь пoдгoтoвкa к штyрмy. Плaн был хoрoш... Снaчaлa 4 тaнкa дoлжны были выйти нa пoзиции, aктивнo мaневрирyя, дoлжны были вымaнить 2 cепaрcких тaнкa пoд yдaр co cтoрoны пoзиции ПТУРиcтoв. Пoтoм 4 БМП дoлжны были пoдoйти вплoтнyю и oтрaбoтaть 3 и 4 этaж нoвoгo терминaлa. А пoтoм 4 БТР деcaнтнoй бригaды дoлжны были дocтaвить деcaнт. Хoрoший плaн, прocтoй. Тoлькo нa инcтрyктaж приехaлo три тaнкa - oдин oткaзaлcя (зaбoлел типa cильнo). А c инcтрyктaжa выехaлo нa пoзиции двa тaнкa - oдин oткaзaлcя (зaбoлел типa cильнo). И выехaв нa пoзиции oни не cтaли мaневрирoвaть, a зaбившиcь в леcoпoлocy пoпытaлиcь кyдa-тo пocтрелять. Пocле 5 выcтрелoв y oднoгo зaклинил мехaнизм пoдaчи cнaрядoв, a втoрoй не зaхoтел быть в гoрдoм oдинoчеcтве. И oни yшли. Пoтoм вoдители БМП cкaзaли, чтo y них из 4х мaшин ездит тoлькo 2. А пocкoлькy тaнки не вымaнили cепaрoв, тo и ехaть нет cмыcлa. Деcaнт пoшел нa БТР... и не дoшел, БТР-70 этo oчень cтaбильнaя и нaдежнaя мaшинa. В тoм cмыcле, чтo oнa нaдежнo лoмaетcя и cтaбильнo пoдвoдит. Вoт именнo тaк и зaхлебнyлacь aтaкa нa нoвый терминaл тoгдa."
        • misza_kazak Poziom korrupcji junty przeraza 04.02.15, 13:21
          itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1742765
          Minfin Ukrainy podaje ze wojna na Donbassie kosztuje do $10 milionow dziennie (!).
          Prczy czym jeszcze latem podawali ze wojna kosztuje $3 miliony.

A przeciez wiosna-latem 2014 wojna kosztowala najwiecej - przygotowano do wojny dziesiatki smiglowcow i samolotow, setki czolgow i BWP, tysiace dzial i wyrzutni! Potem cala ta armade trzeba bylo przeniesc do Donbassu z calej Ukrainy. CZyli koszty byli maksymalnie.

A wladze junty mowia ze dzis wojna kosztuje 3 razy wiecej niz latem 2014??
          Przeciez dzis w zasadzie wojna jest pozycyjna, prawie bez uzycia lotnictwa i czolgow (ktore juz stracili).

Skad koszty wojny wyrosli az tak mocno ? (do 300 milionow baksow miesiecznie) - przeciez tyle kosztowala USA wojna w Iraku przy uzyciu floty, lotnictwa i do tego kontraktowej armii z b. drogimi zolnierzami?!?

Tlumaczenie jest tylko jedno - junta juz rozkradla miliardy baksow z budzetu, a zeby wytlumaczyc sie gdzie sie podziala forsa przygotowali bajeczke dla narodu ze to wszystko poszlo na wojne.
          • misza_kazak Sprostowanie. 04.02.15, 13:42
            > przeciez tyle kosztowala USA wojna w Iraku przy uzyciu floty, lotnictwa i do t
            > ego kontraktowej armii z b. drogimi zolnierzami?!?

Tutaj sie pomylilem - 300 milionow kosztowala wojna w Iraku, ale nie miesiecznie, a dziennie.
      • misza_kazak Ukraincy probuja zrobic bojowa wersje Mi-2 08.02.15, 11:15
        militarizm.livejournal.com/64641.html
        Ukraincy probuja zrobic bojowa wersje Mi-2
      • misza_kazak Niby rosyjski sprzet 08.02.15, 14:53
        Tutaj widac ze pomalowanie ukrainskich MSTA-S jest identyczne z pomalowaniem maszyn, ktorych opolczencow, ktore przypisywali do rosyjskich, bo niby kamuflaz jest nie ukrainski,a rosyjski.

militarizm.livejournal.com/57153.html#cutid1

A tutaj widac m.in. T-72 w zielonym pomalowaniu identycznym jak u czolgow Noworosji, ktore rowniez przypisywali Rosji, bo niby Ukrainskie SZ nie maja T-72, a do tego w zielonym pomalowaniu.

militarizm.livejournal.com/54386.html
        • maxikasek Re: Niby rosyjski sprzet 08.02.15, 22:01
          Jest jedna zasadnicza różnica- dziwnym trafem ukraińskie pojazdy nie mają oznaczeń ŻD. A nie sądzę by separatyści transportowali je koleją- bo i po co? Więc albo przyjechały z ROsji, albo były tam wysłane na remont.
          Inna sprawa, że owe MSty pojawiły się nagle, a obydwie zdobyte na Ukraińcach latem- do dziś są w remoncie.

Co do T-72- to owszem- Ukraina ma kilkanaście, ale tylko jeden w wersji B1. Reszta AW. I do tej pory nie pojawiły się w ATO. Tymczasem rosyjscy spece identyfikują owe separskie jako B1 ew. B.
          Podają tez różnice w odcieniach zieleni- ja jako typowy facet, co rozpoznaje trzy kolory (fajny, niefajny i pedalski) tu zdaję się na tych co w tymi czołgami i ich malowaniem mają do czynienia nacodzień.
    • wkkr Tak Ukraińcy napie...ja ruskich 08.02.15, 23:26
      www.youtube.com/watch?v=ozyrp_5hlR0
      • marek_boa Re:Ostrzelali terytorium Rosji?????! 11.02.15, 01:09
        Bo jeśli nie to podpis powinien brzmieć -"Tak bandyci z Ukraińskiej Armii" ostrzeliwują cywilnych mieszkańców Doniecka!"
    • wkkr No niestety 11.02.15, 11:58
      kolejny raz Ukraińcy dali zamknąć się kotle. Tak wojen się nie prowadzi.
      • el.commendante Re: No niestety 11.02.15, 15:01
        wkkr napisał:

> kolejny raz Ukraińcy dali zamknąć się kotle. Tak wojen się nie prowadzi.
        Ojej, jak to możliwe, przecież mają najlepszy wywiad świata, legendarną SBU która ma nagrane wszystkie rozmowy separatystów i wie o wszystkich ruchach wojsk z Rosji do Donbasu...

BUuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahaha!!! :D
        • misza_kazak Re: No niestety 11.02.15, 15:52
          > Ojej, jak to możliwe, przecież mają najlepszy wywiad świata, legendarną SBU któ
          > ra ma nagrane wszystkie rozmowy separatystów i wie o wszystkich ruchach wojsk z
          > Rosji do Donbasu...
          >
          > BUuuuuuuuuuahahahahahahahahahahahaha!!! :D

A przeciez mowilem jeszcze wiosna 2014 ze cala ta banderowska banda umie walczyc tylko z cywilami i ze opolczency ich wybija.

Nasi etatowe rusofobiki nie wierzyli i kibicowali z cala sila banderowcom.
          • kolor Re: No niestety 11.02.15, 17:11
            Ale co tej ruskiej swoloczy natlukli to natlukli.
    • misza_kazak Zniszczono magazyn amunicji banderowcow 13.02.15, 13:15
      Zniszczono magazyn amunicji banderowcow w Diebalcewo
      • odyn06 Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 14:05
        www.tvn24.pl/wojna-na-ukrainie-zlapali-gnoma-ktory-bil-cyborga,514978,s.html
        Dorwali gnoja kliczka gnom.
        Sadyści to z zasady tchórze. Oczami wyobraźni widzę jak ten geroj s..a w portki ze strachu.
        Takiego zafajdanego wam wydadzą!
        • o333 Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 15:13
          odyn06 napisał:

> www.tvn24.pl/wojna-na-ukrainie-zlapali-gnoma-ktory-bil-cyborga,514978,s.html
          > Dorwali gnoja kliczka gnom.
          > Sadyści to z zasady tchórze. Oczami wyobraźni widzę jak ten geroj s..a w portki
          > ze strachu.
          > Takiego zafajdanego wam wydadzą!

Jak zwykle prawdy w tym nie ma. Po za tym pozywnoj "Gnom" ma jeden z byłych dowódców 93MB . Widzę że bardzo chcesz wierzyć w propagandę banderowców. Mózg ci zupełnie wyprało.
          • o333 Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 15:21
            Info pochodzi z fejsbóka Tatiany Ryczkowej, która z resztą między innymi twierdzi że cyborgi na nadal utrzymują Lotnisko.
            • odyn06 Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 15:35
              Jedno jest pewne. Ukraińcy mu nie darują, a Rosjanie go zdradzą. Najpierw wróci do mycia okien, a potem ktoś przypadkowy przetnie mu linkę w trakcie pracy.
              A mój mózg zostaw w spokoju. Lepiej oglądaj się niespokojnie na boki.
              • o333 Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 15:47
                odyn06 napisał:

> Jedno jest pewne. Ukraińcy mu nie darują, a Rosjanie go zdradzą. Najpierw wróci
                > do mycia okien, a potem ktoś przypadkowy przetnie mu linkę w trakcie pracy.
                > A mój mózg zostaw w spokoju. Lepiej oglądaj się niespokojnie na boki.

Widzę że nie za bardzo wiesz o czym i o kim piszesz. Takie przywara narodowa Polaków.
              • el.commendante Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 13.02.15, 18:26
                odyn06 napisał:

> Jedno jest pewne. Ukraińcy mu nie darują,
                A co banderowcy mogą? Prędzej powstańcy dorwą któregoś z tych banderowskich samochwałów i będzie musiał wszystko odszczekać.
                • panzerviii Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 14.02.15, 01:09
                  pokazali go w TV. opowiadał o całych rosyjskich jednostkach walczących po stronie terrorystów.

cóż jak złapią Giwiego, to trzeba będzie powstrzymać naturalną chęć rozwalenia gościa tylko wymienić go na cyborgów.

a kotła widzę Rosjanie zamknać nie mogą.
                  • tornson Re: Ukraińcy złapali "Gnoma" 15.02.15, 15:41
                    panzerviii napisał:

> pokazali go w TV. opowiadał o całych rosyjskich jednostkach walczących po stron
                    > ie terrorystów.
                    >
                    > cóż jak złapią Giwiego, to trzeba będzie powstrzymać naturalną chęć rozwalenia
                    > gościa tylko wymienić go na cyborgów.
                    >
                    > a kotła widzę Rosjanie zamknać nie mogą.
                    Giwi zdzielił w pysk banderowca za ostrzał cywilnych dzielnić Doniecka. Wy chcecie zamordować Giwiego za to że kogoś z plaskacza strzelił w pysk. Ot i wasza banderowska mentalność w pełnej krasie.
      • maxikasek Re: Zniszczono magazyn amunicji banderowcow 13.02.15, 16:06
        Prawdopodobnie fejk- filmik z eksplozji w Czelabińsku w listopadzie
        u-f.ru/News/u345/2014/11/18/694638

Swoją drogą- DOnbas w ilu strefach klimatycznych leży?
        www.youtube.com/watch?v=MSQgcNwtbXs

Jeśli to prawda- to takich filmików i zdjęć powinno już byc pełno- "grzyb" widoczny z daleka.
        • maxikasek Re: Zniszczono magazyn amunicji banderowcow 13.02.15, 17:50
          Pali się fabryka papieru w Doniecku:
          forum.pravda.com.ua/index.php?topic=825473.0
        • o333 Re: Zniszczono magazyn amunicji banderowcow 13.02.15, 18:11
          maxikasek napisał:

> Prawdopodobnie fejk- filmik z eksplozji w Czelabińsku w listopadzie
          > u-f.ru/News/u345/2014/11/18/694638
          >
          > Swoją drogą- DOnbas w ilu strefach klimatycznych leży?
          > www.youtube.com/watch?v=MSQgcNwtbXs
          >
          >
          > Jeśli to prawda- to takich filmików i zdjęć powinno już byc pełno- "grzyb" wido
          > czny z daleka.

Tępaku to nie jest fejk, dziewczyna zrobiła fotki z okna , mówi że pali się od kilku godzin. Polskie ścierwa zawsze się łudzi.
          • maxikasek Re: Zniszczono magazyn amunicji banderowcow 14.02.15, 12:07
            > Tępaku to nie jest fejk, dziewczyna zrobiła fotki z okna , mówi że pali się od
            > kilku godzin. Polskie ścierwa zawsze się łudzi.
            Rosyjskie ścierwo- link z rosyjskiej strony ściągnąłem.

A dzidzia tupie nóżkami dziś szczególnie. Nie martw się- Putin was nie lubi ale znajdziesz sobie kollejnego chłopca na Walentynki;-)
    • misza_kazak SZU uzywaja map turystycznych w sztabie 15.02.15, 15:04
      SZU uzywaja map turystycznych w sztabie
      • maxikasek Re: SZU uzywaja map turystycznych w sztabie 15.02.15, 22:34
        TO nie sztab SZU, a kramatorski magistrat. Cud, że taką znaleźli- resztę atlasów turystycznych zabrali pewnie separatyści.
        W sztabie ATO mają takie:
        www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/poroszenko-pokoj-albo-stan-wojenny-na-calej-ukrainie,515276.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka