Dodaj do ulubionych

10 amazing last stands (SKyNews). Polska?

27.08.15, 10:30
znany portal SkyNews zalinkował na swojej stronie (tam gdzie portale zwykle linkują nabijające klikalność głupoty, typu "10 dawnych seks bomb dzisiaj" albo "10 rzeczy które musisz wiedzieć o komarach" itede itp) zalinkował serwis pt:

10 Amazing Last Stands in Military History (link na dole postu)

No i teraz pytanie: czy wśród tych 10 last stands jest coś z Polski? Pytanie nie dotyczy oczywiście wojskowości, ile raczej stereotypów narodowych, zasad marketingu w mediach elektronicznych, brytyjskiego spojrzenia na historię i " świat poza UK". Żeby było uczciwie: ja uważałem przed zaznajomieniem się z listą, że będą na niej najrozmaitsze kurioza, ale nawet gdyby to nie było 10 Last Stands ale 100 Last Stands to i tak Westerplatte czy Zbaraż nie mają żadnych szans się załapać - wiadomo, jakiś dziki kraj gdzieś tam, nie było o nim nigdy żadnego filmu ani nie zginął tam żaden Brytyjczyk

sv32.lolwot.com/10-amazing-last-stands-in-military-history/?utm_source=outbrain.ag2&utm_medium=referral
Obserwuj wątek
    • menel13 Re: 10 amazing last stands (SKyNews). Polska? 27.08.15, 10:44
      Z czym masz problem bo nie rozumiem?
    • stary_chinczyk Re: 10 amazing last stands (SKyNews). Polska? 27.08.15, 13:23
      A mnie to nie dziwi. Z doświadczenia wiem że ludzie interesujący się historią, wiedzą o Polsce całkiem sporo. Ci którzy znają historię tylko z hollywood, nawet w taki link nie klikną. Oczywiście konkurencja duża, ale szansa była i jak widać, się potwierdziła.
    • misza_kazak Niewlasciwy tytul. 27.08.15, 13:46
      Niewlasciwy tytul.
      Musialo byc cos jak "10 najwspanialszych bitew szlachetnych cywilozowanych zolnierzt z barbarzyncami i tubylcami"
      • stary_chinczyk Re: Niewlasciwy tytul. 27.08.15, 18:10
        Jakimi barbarzyńcami? Żadnych Rosjan ni sowietów tam nie ma.
      • bmc3i Re: Niewlasciwy tytul. 28.08.15, 16:33
        Nie ma zadnego rosyjkiego last stand? A to szkoda.
        Bo pod Kijowem, Niemcy wzzieli do niewoli 700 tysiecy okrazonych sowieckich zolnierzy.
        A mogl byc taki piekny kolejny sowiecki mit narodowy.
    • bmc3i Ktoś z Was to wógóle przeczytał? 28.08.15, 03:59
      windows3.1 napisała:

> 10 Amazing Last Stands in Military History (link na dole postu)
      >
      > No i teraz pytanie: czy wśród tych 10 last stands jest coś z Polski? Pytanie ni
      > e dotyczy oczywiście wojskowości, ile raczej stereotypów narodowych, zasad mark
      > etingu w mediach elektronicznych, brytyjskiego spojrzenia na historię i " świat
      > poza UK". Żeby było uczciwie: ja uważałem przed zaznajomieniem się z listą, że
      > będą na niej najrozmaitsze kurioza, ale nawet gdyby to nie było 10 Last Stands
      > ale 100 Last Stands to i tak Westerplatte czy Zbaraż nie mają żadnych szans si
      > ę załapać - wiadomo, jakiś dziki kraj gdzieś tam, nie było o nim nigdy żadnego
      > filmu ani nie zginął tam żaden Brytyjczyk
      >

A Bój pod Wizną, strona 4 z 5..

www.lolwot.com/10-amazing-last-stands-in-military-history/4/

[Battle of Wizna – Poland, 1939] to się liczy? Czy za mało o Polsce?
      • windows3.1 okniarz i osprey 28.08.15, 18:50
        ach jaka szkoda że nie każdy jest godny by czytać go tak uważnie, jak Ospreya
        • bmc3i Re: okniarz i osprey 28.08.15, 23:38
          windows3.1 napisała:

> ach jaka szkoda że nie każdy jest godny by czytać go tak uważnie, jak Ospreya
          >
          >

Nie rozumiem dlaczego napisales pelny pretensji o nieumieszczenie post polskich bitew, skoro taka tam jest. Co wiecej, mam wrazenie ze nie wymieniana w zbyt czesto nawet przez Polakow. Sam nie wspomniales o niej.
          • windows3.1 no właśnie, nie rozumiem 29.08.15, 23:05
            tu nie ma nic do rozumienia. tu trzeba po prostu przeczytać mój post.

Spróbuj jeszcze raz.

Jak Ci się nie uda (czego jestem na 110% pewien, ale życie - i to jest w nim piękne - zawsze ma dla nas niespodzianki) to wyjasnię z przypisami w następnym poście.

No więc do dzieła. Przeczytaj jeszcze raz mój post inaugurujący niniejszy wątek.
            • bmc3i Re: no właśnie, nie rozumiem 29.08.15, 23:26
              windows3.1 napisała:

> tu nie ma nic do rozumienia. tu trzeba po prostu przeczytać mój post.
              >
              > Spróbuj jeszcze raz.
              >
              > Jak Ci się nie uda (czego jestem na 110% pewien, ale życie - i to jest w nim pi
              > ękne - zawsze ma dla nas niespodzianki) to wyjasnię z przypisami w następnym po
              > ście.
              >
              > No więc do dzieła. Przeczytaj jeszcze raz mój post inaugurujący niniejszy wątek

"No i teraz pytanie: czy wśród tych 10 last stands jest coś z Polski? Pytanie nie dotyczy oczywiście wojskowości, ile raczej stereotypów narodowych, zasad marketingu w mediach elektronicznych, brytyjskiego spojrzenia na historię i " świat poza UK". Żeby było uczciwie: ja uważałem przed zaznajomieniem się z listą, że będą na niej najrozmaitsze kurioza, ale nawet gdyby to nie było 10 Last Stands ale 100 Last Stands to i tak Westerplatte czy Zbaraż nie mają żadnych szans się załapać - wiadomo, jakiś dziki kraj gdzieś tam, nie było o nim nigdy żadnego filmu ani nie zginął tam żaden Brytyjczyk."

Wyraznie wynika z tego Twoje przekonanie ze nic z polski nie ma szansy zalapac sie do tego zestawienia.
              • windows3.1 uwaga, wyjaśniam i opisuję 31.08.15, 10:14
                uwaga, wyjaśniam i opisuję:

linkując tekst nie chciałem psuć forumowiczom zabawy i zdradzać, czy na tej brytyjskiej liście jest coś z Polski czy nie.

Ponieważ wydało mi się trochę nie fair robić z siebie mądrego post factum napisałem też zgodnie z prawdą, że przed przystąpieniem do czytania nie spodziewałem się tam znaleźć nic z naszej półki. Było to też zamierzone trochę jako podpucha.

W nagrodę otrzymałem pouczenie że przecież jest Wizna i zapytanie, czy to dla mnie za mało.

Czyli jak to na forum, nikt nikogo nie czyta, każdy rozumie to co chce rozumieć, posty mijają się bo przecież każdy jest o czym innym, jednym słowem to za co wszyscy kochamy tutejsze bijatyki
                • menel13 Re: uwaga, wyjaśniam i opisuję 31.08.15, 11:50
                  To jest forum militarne a nie literackie. Więc na przyszłość mniej poetyki więcej konkretu.
                  • windows3.1 więcej konkretu 31.08.15, 22:56
                    mniej poetyki więcej konkretu, zapodaje tutaj dyskutant, i to jest głos nad którym warto się pochylić.

Bardzo słusznie i bardzo chętnie, zwłaszcza w kwestii tych, no, kontkretów. Ale jak tu na forum wirtualnie wyzerować flaszkę?
    • rzewuski1 Re: 10 amazing last stands (SKyNews). Polska? 31.08.15, 23:06
      Wizna chyba jest dzięki szwedzkiej grupie muzycznej Sabaton i teledyskowi 40-1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka