patmate 21.04.16, 11:09 Dekalog w wojsku? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19950717,dziesiec-przykazan-w-sluzbie-ojczyzny-resort-macierewicza-brnie.html#BoxNewsImg Nie zabijaj? Który to punkt? ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wasyl_szuja Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 21.04.16, 15:23 Tutaj można wykorzystać casus z Orwella: "Nie zabijaj...bez potrzeby" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 21.04.16, 20:54 Raczej bez rozkazu:))) Nam strzelac nie kazano. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 21.04.16, 23:12 W oryginale jest tekst zbliżony znaczeniowo do naszego "nie morduj". Przez wieki nie był to problem, bo niemal wszyscy intuicyjnie rozumieli różnicę, ale od czasu jak za publicystykę religijną wzięli się ateusze, to trzeba tłumaczyć podstawy. :P Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 22.04.16, 01:12 niezalezna.pl/79327-tablice-mendelejewa-w-mon-siemoniak-nie-zna-sprawy-w-sieci-sa-juz-tablicemon Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 22.04.16, 02:13 Jak to po co? KOleś ministra wydawał tablice, które nie szły... Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 23.04.16, 13:16 'Jak to po co? KOleś ministra wydawał tablice, które nie szły..." Gdyby tak było - juz by to nagłośnili. Przetargi nie są anonimowe ;-) Problem w tym, że nic za tym ie stało. więc rzucili g..wnem, które gimabaza łyknęła ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 23.04.16, 13:14 Materiały promocyjne, cos musieli rozdawać na targach edukacyjnych i podczas pogadanek w szkołach. To przynajmniej miało szanse na dłuższy "żywot" niż ulotki. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 23.04.16, 12:00 No... przykazanie "nie zabijaj" wyraźnie w wojsku przeszkadza ALE... nie wiem w czym pozostałe przykazania mają oficerom pomóc???? Katolicka wersja katechetyczna: Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. 2. Nie będziesz wzywał imienia Boga twego nadaremno. 3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił. 4. Czcij ojca swego i matkę swoją. 5. Nie zabijaj. 6. Nie cudzołóż. 7. Nie kradnij. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 13.01.20, 08:34 Oczywiście wersja poprawiona przez ojców kościoła bo bóg się pomylił w niektórych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii AWL na mszy "online" 12.01.20, 07:44 dzisiaj w TVP 1 jest msza transmitowana na żywo prowadzi chyba kapelan wojskowy wśród obecnych wymienił imiennie komendanta Akademii Wojsk Lądowych we Wrocławiu (kościół jest w Krakowie) poza tym są podchorążowie AWL i może trochę wykładowców Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: AWL na mszy "online" 12.01.20, 17:45 I co w tym dziwnego że w niedziele ludzie poszli do kościoła? Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: AWL na mszy "online" 12.01.20, 17:56 z Wrocławia (akademia "policyjna" ;-) ) do Krakowa (kościół okablowany przez telewizję) długo musieli iść Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: AWL na mszy "online" 13.01.20, 00:39 Nadal nie rozumię gdzie tu sensacja. Przynajmniej jeszcze dwie dekady temu gdy mieszkałem w Polsce, było czymś normalnym że się ludzie modla. Dziś jest już to aż tak dziwne ? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: AWL na mszy "online" 24.01.20, 00:15 stary_chinczyk napisał: > Nadal nie rozumię gdzie tu sensacja. Przynajmniej jeszcze dwie dekady temu gdy > mieszkałem w Polsce, było czymś normalnym że się ludzie modla. Dziś jest już to > aż tak dziwne ? I odczywiście zupełnie naturalną jest transmisja w państwowej telewizji mszy za zmarłą matkę "szeregowego" posła Kaczyńskiego w rocznicę jej zejścia.... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: AWL na mszy "online" 24.01.20, 03:18 patmate napisał: > stary_chinczyk napisał: > > > Nadal nie rozumię gdzie tu sensacja. Przynajmniej jeszcze dwie dekady tem > u gdy > > mieszkałem w Polsce, było czymś normalnym że się ludzie modla. Dziś jest > już to > > aż tak dziwne ? > > I odczywiście zupełnie naturalną jest transmisja w państwowej telewizji mszy z > a zmarłą matkę "szeregowego" posła Kaczyńskiego w rocznicę jej zejścia.... Ja równiez pamietam, że nawet jeszcze za czasów SLD i PO, w TVP byly transmisje mszy sw. Jesli się nie mylę, co niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: AWL na mszy "online" 24.01.20, 22:43 bmc3i napisał: > patmate napisał: > > > stary_chinczyk napisał: > > > > > Nadal nie rozumię gdzie tu sensacja. Przynajmniej jeszcze dwie deka > dy tem > > u gdy > > > mieszkałem w Polsce, było czymś normalnym że się ludzie modla. Dziś > jest > > już to > > > aż tak dziwne ? > > > > I odczywiście zupełnie naturalną jest transmisja w państwowej telewizji > mszy z > > a zmarłą matkę "szeregowego" posła Kaczyńskiego w rocznicę jej zejścia... > . > > > Ja równiez pamietam, że nawet jeszcze za czasów SLD i PO, w TVP byly transmisje > mszy sw. > Jesli się nie mylę, co niedziele. > Prosty tekst, a zawiły? Czym innym są niedzielne msze w TVPiS, czym innym msza z rocznicy śmierci prywatnej osoby. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: AWL na mszy 25.01.20, 14:08 patmate napisał: > bmc3i napisał: > > > patmate napisał: > > > > > stary_chinczyk napisał: > > > > > > > Nadal nie rozumię gdzie tu sensacja. Przynajmniej jeszcze dwi > e deka > > dy tem > > > u gdy > > > > mieszkałem w Polsce, było czymś normalnym że się ludzie modla > . Dziś > > jest > > > już to > > > > aż tak dziwne ? > > > > > > I odczywiście zupełnie naturalną jest transmisja w państwowej tele > wizji > > mszy z > > > a zmarłą matkę "szeregowego" posła Kaczyńskiego w rocznicę jej zejś > cia... > > . > > > > > > Ja równiez pamietam, że nawet jeszcze za czasów SLD i PO, w TVP byly tran > smisje > > mszy sw. > > Jesli się nie mylę, co niedziele. > > > > Prosty tekst, a zawiły? > Czym innym są niedzielne msze w TVPiS, czym innym msza z rocznicy śmierci prywa > tnej osoby. Nie ładnie, nie ładnie. Nie chcę być złośliwy, ale może niedługo otrzyma oficjalny państwowy status męczennicy. Bardziej niż transmisja nie podoba mi się jednak ściągniecie na msze wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: AWL na mszy 25.01.20, 17:23 > Bardziej niż transmisja nie podoba mi się jednak ściągniecie na msze wojska. A ściągnęli wojsko ? Panowie pierwsze oburzają się że TVP pokazuje mszę w Krakowie z udziałem kadetów z Akademii Wojsk Lądowych z Wrocławia. Bo jest to podobno bardzo dziwne że przyjechali do innego miasta na mszę. Być może jako poganie nie wiedzą że Kraków jest jednym z najsłynniejszych na świecie celów pielgrzymów. Kopia obrazu Chrystusa z Łagiewnik znajduje się chyba w każdym kościele na świecie. Później ni z sąd ni z owąd wyskakują z informacją o innej mszy za matkę (praktycznego) naczelnika państwa, która miała miejsce w Starachowicach kilka dni później a której fragmenty pokazało TVP. A Ty łykasz te manipulacje równie łatwo jak bajki demokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: AWL na mszy 25.01.20, 17:37 stary_chinczyk napisał: > > Bardziej niż transmisja nie podoba mi się jednak ściągniecie na msze wojs > ka. > > A ściągnęli wojsko ? Panowie pierwsze oburzają się że TVP pokazuje mszę w Krako > wie z udziałem kadetów z Akademii Wojsk Lądowych z Wrocławia. Bo jest to podobn > o bardzo dziwne że przyjechali do innego miasta na mszę. > Być może jako poganie nie wiedzą że Kraków jest jednym z najsłynniejszych na św > iecie celów pielgrzymów. Kopia obrazu Chrystusa z Łagiewnik znajduje się chyba > w każdym kościele na świecie. > Później ni z sąd ni z owąd wyskakują z informacją o innej mszy za matkę (prakty > cznego) naczelnika państwa, która miała miejsce w Starachowicach kilka dni póź > niej a której fragmenty pokazało TVP. A Ty łykasz te manipulacje równie łatwo j > ak bajki demokratów. Przestan, nie musimy rozmawiac o T. w kazdym watku. Nawet jesli nie przeczytalem uwaznie w tym watku, i nie zauwazylem ze mowa o roznych mszach. Ty natomiast nie lykasz propagandy Demokratow, ale za to 2+2 jest dla Ciebie 6. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: AWL na mszy 25.01.20, 22:48 A czemu nie ? T to taki wdzięczny temat. Demokraci od 5 lat nie robią nic tylko o nim gadają. Spoty wyborcze ich kandydatów mają jedno motto. Odsuniemy Trumpa od władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: AWL na mszy 31.01.20, 21:45 stary_chinczyk napisał: > Później ni z sąd ni z owąd wyskakują z informacją o innej mszy za matkę (prakty > cznego) naczelnika państwa, która miała miejsce w Starachowicach kilka dni póź > niej a której fragmenty pokazało TVP. A Ty łykasz te manipulacje równie łatwo j > ak bajki demokratów. www.press.pl/tresc/55960,tvp-nie-zdradza_-ile-kosztowala-transmisja-mszy-za-jadwige-kaczynska_-ze-wzgledu-na-konkurencje A rewelacji o tłumach turystów w Krakowie ze względu na jakiś obrazek to komentował nie będę, bo mnie brzuch rozbolał. Ze śmiechu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: W MN-ie już kompletnie pogłupieli> 12.01.20, 19:21 patmate napisał: > Dekalog w wojsku? > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19950717,dziesiec-przykazan-w-sluzbie-ojczyzny-resort-macierewicza-brnie.html#BoxNewsImg > Nie zabijaj? Który to punkt? ;-) > > Pzdr Ciekawe ile można zomzu dostać, za ''luki w pamięci'' Odpowiedz Link Zgłoś