Dodaj do ulubionych

PO Nowym Roku...

02.01.24, 21:48
Jeszcze raz Wszystkim zycze tylko tego i aż tego, co sami sobie życza.

Jak mawia Mój Listonosz: Dużo zdrowia i jeszcze raz pieniedzy:)))

Ale teraz odpuśćmy geopolityke, bo to temat na osobny wątek.

Porozmawiajmy o Wojsku Polskim....

Co sie udało, co sie uda w przyszłości.., co potrzebujemy aby sie udało?

Jak ma wyglądać WP, jaką droge przeszło od lwp niesławnego sowieckiego legionu od trepowni ze szwejownia?

Czy to juz jest nowoczesne wojsko jakiego nie powstydziliby sie Poddani UK, obywatle USA, Francji?

Bo w naszym zasiegu jedynie te 3 kraje pozostały sensowne i sexowne?

Jakie zadania stawiacie przed Wojskiem Polskim?

Jakie siły powinnismy rozwijac? Na co stawiac priorytety?

Mówi sie że wojsko to system, a nawet system systemów.

Jak ma wygladac system?

I dopiero na koniec jakie zabawki i w jakiej illosci potrzebujemy.., jaki przemysł jestesmy w stanie zbudowac wlasny, a co musimy importowac?
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: PO Nowym Roku... 02.01.24, 22:21
      I tu nie powinismy sie bac składaków, bo nasz Krab, z którego tak bardzo jesteśmy dumni, przciez jest składakiem. Wieza nasza, SKO nasz ale lufa na licencji, napedy czyli silnik wraz z przekładniami niemiecki, amunicja chyba troche nasza troche nie nasza...

I i tak pobilismy na łeb dzicz germańska, która ma podobno swoje super PZ2000:)))

Raki tez sa chwalone...

Jako jedynie potrafimy serwisowac i remontowac 3-4 gatunki, a nawet rodzaje czołgów...

Pioruny sa lepsze od usańskich odpowiedników, a juz pracuja aby były jeszcze tu scigamy sie sami ze soba...

Elektronika oprogramowanie mamy TOPAZ, co bije konkurencje na głowe....

W dronach tez całkiem nieźle...

W rakietach prowadzimy program lotów suborbitalnych, wiec i pocisków dalekiego zasiegu...

W lotnictwie juz czesci do płatowców F16 sa produkowane u nas, podobnie silniki...

Wspołpraca z Korea ( jeszcze kwestia szczególów) wydaje sie strzałem w 10.

Co jeszcze w przemysle, skoro zaczałem prawie od końca, co nie znaczy, ze inne tematy nie maja pierwszeństwa ale ja lubie obiad od deseru:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka