wespazjan 28.05.26, 05:01 imienia "Bohaterów UPA". Podoba się nazwa nadana przez Zełenskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 05:31 wespazjan napisał(a): > imienia "Bohaterów UPA". > > Podoba się nazwa nadana przez Zełenskiego ? Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czczące AK, NSZ i inne Łupaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 05:46 bmc3i napisał: > wespazjan napisał(a): > > > imienia "Bohaterów UPA". > > > > Podoba się nazwa nadana przez Zełenskiego ? > > Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czczące A > K, NSZ i inne Łupaszki. > Z ta róznica,że ani AK ani NSZ ani Lupaszka nie mordoli cywilów całymi wioskami. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 05:53 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > wespazjan napisał(a): > > > > > imienia "Bohaterów UPA". > > > > > > Podoba się nazwa nadana przez Zełenskiego ? > > > > Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czc > zące A > > K, NSZ i inne Łupaszki. > > > > Z ta róznica,że ani AK ani NSZ ani Lupaszka nie mordoli cywilów całymi wioskami No właśnie ze mordowali, całe wioski na Podlasiu. Jak to się mówi po angielsku, to the ground. W Polsce to nie jest popularne, bo jakże to tak - kalać dobre imię "żołnierzy wyklętych". Ale Białorusini pamiętają, i opowiadają sobie o tym z pokolenia na pokolenie. Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wyklętych. Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA na Wołyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 06:01 bmc3i napisał: > Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wyklętych. > Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA na Wo > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. Losy UPA po wojnie, zgodnie z AI: UPA po 1945 r. nie została natychmiast zlikwidowana Wbrew popularnym uproszczeniom, UPA walczyła na terenie ZSRR jeszcze 10 lat po wojnie. 1945–1947 → pełnoskalowa partyzantka 1948–1950 → działania ograniczone, ale nadal intensywne 1951–1953 → ostatnie oddziały 1954–1956 → pojedyncze grupy i „samotnicy” Ostatni znany żołnierz UPA w ZSRR zginął w 1960 roku (Wasyl Kuk był ostatnim dowódcą, ale przeżył). Skala walk po 1945 r. Według dokumentów MGB: w latach 1944–1953 na zachodniej Ukrainie doszło do ~14 000 starć zginęło ~30 000 funkcjonariuszy NKWD/MGB/wojska zginęło ~20 000 członków UPA i OUN aresztowano ~100 000 osób podejrzanych o współpracę To była największa powojenna operacja antypartyzancka w Europie. Metody walki ZSRR z UPA NKWD/MGB stosowało: a) masowe deportacje 1944–1952 wywieziono ponad 200 000 osób z rodzin podejrzanych o wspieranie UPA głównie do Kazachstanu, Syberii, Kraju Krasnojarskiego b) oddziały pozorowane (tzw. „legendowane grupy”) NKWD tworzyło fałszywe oddziały UPA, które miały kompromitować partyzantów to była jedna z najskuteczniejszych metod c) agentura i infiltracja MGB wprowadzało agentów do struktur OUN rozbijano oddziały od środka d) blokady wsi i „strefy zamknięte” całe powiaty były objęte godziną policyjną wprowadzano obowiązek meldowania każdego gościa Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 07:41 > Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wyklętych. > Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA na Wo > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. Ukraińcy jako społeczeństwo są skrajnie niewdzięczni. Ja osobiście mocno popierałem Ukrainę w pierwszym roku wojny. Ale gdy poznałem ich trochę lepiej, zobaczyłem podejście ich rządu i społeczeństwa do Polski i innych państw im pomagających, całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię. Nie mam żadnych złudzeń że to będzie w przyszłości państwo przyjazne Polsce i specjalnie użyteczne dla Zachodu. Ukraina to tylko jeden wielki problem. Najlepiej żeby męczyła się z tym problemem Rosja a nie my. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 12:03 wespazjan napisał(a): > Ukraińcy jako społeczeństwo są skrajnie niewdzięczni. > Ja osobiście mocno popierałem Ukrainę w pierwszym roku wojny. Ale gdy poznałem > ich trochę lepiej, zobaczyłem podejście ich rządu i społeczeństwa do Polski i i > nnych państw im pomagających, całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię. Nie ma > m żadnych złudzeń że to będzie w przyszłości państwo przyjazne Polsce i specjal > nie użyteczne dla Zachodu. Ukraina to tylko jeden wielki problem. Najlepiej żeb > y męczyła się z tym problemem Rosja a nie my. > > > Tu gdzie mieszkam jest wielu a wlasciwie prawie sami repatrianci z Wołynia. Zawsze argumentuje w ten sposob,ze lepiej aby istaniało państwo niezbyt nam przyjazne, jak wiele innych ale organicznie wrogie Moskwie niż jako czesc Rosji wzmacniajaca jej potege i dominacje. Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 19:56 > Zawsze argumentuje w ten sposob,ze lepiej aby istaniało państwo niezbyt nam prz > yjazne, jak wiele innych ale organicznie wrogie Moskwie niż jako czesc Rosji wz > macniajaca jej potege i dominacje. > > Ja uważam, że lepszy jawny wròg niż fałszywy przyjaciel. My jako Zachòd nie musimy tolerować nazistowskich wybryków Ukraińców. Zwarzywszy na naszą historię, nie mamy dobrego prawa. Na nazizm nie wolno przymykać oka pod żadnym pozorem. Jeśli Ukraina liczy na pomoc, trzeba postawić twarde warunki. To oni są w problemie a nie my. Usprawiedliwianie Ukrainy przez zrównywanie UOA z AK, jest podłe, nieodpowiedzialne i jeszcze się zemści w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 21:35 wespazjan napisał(a): > Ja uważam, że lepszy jawny wròg niż fałszywy przyjaciel. > My jako Zachòd nie musimy tolerować nazistowskich wybryków Ukraińców. Zwarzywsz > y na naszą historię, nie mamy dobrego prawa. Na nazizm nie wolno przymykać oka > pod żadnym pozorem. > Jeśli Ukraina liczy na pomoc, trzeba postawić twarde warunki. To oni są w probl > emie a nie my. > Usprawiedliwianie Ukrainy przez zrównywanie UOA z AK, jest podłe, nieodpowiedzi > alne i jeszcze się zemści w przyszłości. > > Przeciez nie ja porównuje AK i NSZ do UPA. A swoja droga to zróbmy cos pozytywnego np jakieś cuś im atamana Sahajdacznego jako wspolnegpo bohatera walczacego z Moskwa... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:31 wespazjan napisał(a): > > > Zawsze argumentuje w ten sposob,ze lepiej aby istaniało państwo niezbyt n > am prz > > yjazne, jak wiele innych ale organicznie wrogie Moskwie niż jako czesc Ro > sji wz > > macniajaca jej potege i dominacje. > > > > > > Ja uważam, że lepszy jawny wròg niż fałszywy przyjaciel. > My jako Zachòd nie musimy tolerować nazistowskich wybryków Ukraińców. Zwarzywsz > y na naszą historię, nie mamy dobrego prawa. Na nazizm nie wolno przymykać oka > pod żadnym pozorem. Nazizm? A gdzie masz nazizm na Ukrainie? Jakoś w ostatnich wyborach przed ruską napaścią, wszystkie ugrupowania skrajnie prawicowe, szowinistyczne, itp, uzyskały niecałe 2% poparcia - to dużo mniej niz w USA i w Polsce. Gdzie masz ten nazim na Ukrainie? > Usprawiedliwianie Ukrainy przez zrównywanie UOA z AK, jest podłe, nieodpowiedzi > alne i jeszcze się zemści w przyszłości. To polski punkt widzenia. Białorusini, Czesi czy inni polscy sąsiedzi, mają na to inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 21:57 wespazjan napisał(a): > > > Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wykl > ętych. > > Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA > na Wo > > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. > > Ukraińcy jako społeczeństwo są skrajnie niewdzięczni. > Ja osobiście mocno popierałem Ukrainę w pierwszym roku wojny. Ale gdy poznałem > ich trochę lepiej, zobaczyłem podejście ich rządu i społeczeństwa do Polski i i > nnych państw im pomagających, całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię. Nie ma > m żadnych złudzeń że to będzie w przyszłości państwo przyjazne Polsce i specjal > nie użyteczne dla Zachodu. Ukraina to tylko jeden wielki problem. Najlepiej żeb > y męczyła się z tym problemem Rosja a nie my. Rzecz w tym że niczego nie robiles żadnego poparcia dla Uktaincow jako dla Ukraincow. Popierales ich z uwagi na zagrozenie dla Polski, a nie dla Ukrauncow. Gdyby Ukraina byla w Afryce, palcem by s dla nich nie kiwnął. Oczekiwanie wiec wdziecznosci, jest to wiec nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 22:59 bmc3i napisał: > Rzecz w tym że niczego nie robiles żadnego poparcia dla Uktaincow jako dla Ukra > incow. Popierales ich z uwagi na zagrozenie dla Polski, a nie dla Ukrauncow. Gd > yby Ukraina byla w Afryce, palcem by s dla nich nie kiwnął. Oczekiwanie wiec wd > ziecznosci, jest to wiec nie na miejscu. No ale trudno zajmowac sie całym swiatem. Zawsze gdzies jest jakas powódx trzesienie ziemii pozar wojna itp... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:20 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > > Rzecz w tym że niczego nie robiles żadnego poparcia dla Uktaincow jako dl > a Ukra > > incow. Popierales ich z uwagi na zagrozenie dla Polski, a nie dla Ukraunc > ow. Gd > > yby Ukraina byla w Afryce, palcem by s dla nich nie kiwnął. Oczekiwanie w > iec wd > > ziecznosci, jest to wiec nie na miejscu. > > > No ale trudno zajmowac sie całym swiatem. Zawsze gdzies jest jakas powódx trzes > ienie ziemii pozar wojna itp... Nikt nie ma o to do niego pretensji, może ofiary jakichś konfliktów w Afryce, czy na Bliskim Wschodzie. Fakt jest jednak faktem, że nie interesuje nas los Ukraińców, czy Ukrainy, bo to Ukraińcy, lecz dlatego ze to nasi sąsiedzi, i ich los bezpośrednio wpływa, a może wpływać jeszcze bardziej, na los Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 17:35 bmc3i napisał: > > Nikt nie ma o to do niego pretensji, może ofiary jakichś konfliktów w Afryce, c > zy na Bliskim Wschodzie. > Fakt jest jednak faktem, że nie interesuje nas los Ukraińców, czy Ukrainy, bo t > o Ukraińcy, lecz dlatego ze to nasi sąsiedzi, i ich los bezpośrednio wpływa, a > może wpływać jeszcze bardziej, na los Polski. Pierdolenie. Własnie dlatego, że Ukraińcy to sasiedzi zwiazani z nami 1000letnia historia sa mi bliscy a nie dlatego, że chcialbym naprawiać całe zło tego swiata i płakac za mamutami, dinozaurami czy innymi trylobitami albo przejmowac sie co jest za moim horyzontem zdrzen w dowolnej czarnej dziurze... Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:26 > > Rzecz w tym że niczego nie robiles żadnego poparcia dla Uktaincow jako dla Ukra > incow. Popierales ich z uwagi na zagrozenie dla Polski, a nie dla Ukrauncow. Gd > yby Ukraina byla w Afryce, palcem by s dla nich nie kiwnął. Oczekiwanie wiec wd > ziecznosci, jest to wiec nie na miejscu. Polska nie była i nie jest zagrożona. Nie potrzebuje też Ukrainy aby radzić sobie z ewentualnymi zagrożeniami. A już napewno nie był zagrożony mój kraj. A jednak popierałem Ukrainę werbalnie i materialnie. Do czasu. Ty natomiast AK zrównujesz z bandytami z UPA. Byle na ukraińskie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:35 wespazjan napisał(a): > > > > > Rzecz w tym że niczego nie robiles żadnego poparcia dla Uktaincow jako dl > a Ukra > > incow. Popierales ich z uwagi na zagrozenie dla Polski, a nie dla Ukraunc > ow. Gd > > yby Ukraina byla w Afryce, palcem by s dla nich nie kiwnął. Oczekiwanie w > iec wd > > ziecznosci, jest to wiec nie na miejscu. > > > Polska nie była i nie jest zagrożona. Nie potrzebuje też Ukrainy aby radzić sob > ie z ewentualnymi zagrożeniami. Jasne że nie potrzebuje. Dążenia Putina do odtworzenia imperium rosyjskiego, to wroga zachodnia i imperialistyczna propaganda oraz rusofobia. > A już napewno nie był zagrożony mój kraj. A jednak popierałem Ukrainę werbalnie > i materialnie. Do czasu. > Ty natomiast AK zrównujesz z bandytami z UPA. Byle na ukraińskie wyszło. Nie, staram się postawić w butach przeciętnego Ukraińca, i zastanawiam się czy nas gdzieś zagranicą nie odbierają tak samo jak Ty odbierasz Ukraińców. I czy też przypadkiem nie mówią o polskim nazizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 03:07 > Jasne że nie potrzebuje. Dążenia Putina do odtworzenia imperium rosyjskiego, to > wroga zachodnia i imperialistyczna propaganda oraz rusofobia. Na ten wypadek Polska zintegrowała się z NATO i Zachodem oraz rozbudowuje siły zbrojne. To są filary bezpieczeństwa Polski a nie Ukraina. > > > A już napewno nie był zagrożony mój kraj. A jednak popierałem Ukrainę wer > balnie > > i materialnie. Do czasu. > > Ty natomiast AK zrównujesz z bandytami z UPA. Byle na ukraińskie wyszło. > > > Nie, staram się postawić w butach przeciętnego Ukraińca, i zastanawiam się czy > nas gdzieś zagranicą nie odbierają tak samo jak Ty odbierasz Ukraińców. I czy t > eż przypadkiem nie mówią o polskim nazizmie. > Polscy żołnierze mają na mundurach naszywki SS ? Polski prezydent fotografuje się z nimi ? W Polsce rząd gloryfikuje zbrodnicze organizacje które dokonywały ludobójstwa ? Coś mi umknęło ? Plują ci w twarz a Ty mówisz że deszcz pada …. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 03:38 wespazjan napisał(a): > > > Jasne że nie potrzebuje. Dążenia Putina do odtworzenia imperium rosyjskie > go, to > > wroga zachodnia i imperialistyczna propaganda oraz rusofobia. > > Na ten wypadek Polska zintegrowała się z NATO i Zachodem oraz rozbudowuje siły > zbrojne. To są filary bezpieczeństwa Polski a nie Ukraina. > > > > > > A już napewno nie był zagrożony mój kraj. A jednak popierałem Ukrai > nę wer > > balnie > > > i materialnie. Do czasu. > > > Ty natomiast AK zrównujesz z bandytami z UPA. Byle na ukraińskie wy > szło. > > > > > > Nie, staram się postawić w butach przeciętnego Ukraińca, i zastanawiam si > ę czy > > nas gdzieś zagranicą nie odbierają tak samo jak Ty odbierasz Ukraińców. I > czy t > > eż przypadkiem nie mówią o polskim nazizmie. > > > > Polscy żołnierze mają na mundurach naszywki SS ? A żołnierze ukraińskiej armii mają? Polski prezydent fotografuje s > ię z nimi ? W Polsce rząd gloryfikuje zbrodnicze organizacje które dokonywały > ludobójstwa ? Na szybko znalezione w googlach: „Major Zygmunt Szendzielarz [ps. Łupaszka] był bohaterem Rzeczypospolitej.” [Prezydent Andrzej Duda] „To bohaterowie, którzy zasługują na pamięć i szacunek.” [Jarosław Kaczyński] „To postać, która powinna być wzorem dla polskich żołnierzy.” [Mariusz Błaszczak, przy okazji nadania imienia „Łupaszki” jednej z jednostek wojskowych] „Łupaszka to jeden z najwybitniejszych dowódców podziemia niepodległościowego.” [Antoni Macierewicz] Ciekawe co na to Litwini.... > Coś mi umknęło ? > Plują ci w twarz a Ty mówisz że deszcz pada …. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 05:00 Po prostu nie znasz historii. Takie same bzdury jak opowieści o planach kapitulacji marines na Guadalcanal. Porównanie majora Zygmunta Szendzielarza „Łupaszki” do banderowców / UPA itp, jest po prostu niesmaczne. Z jednej strony planowa czystka etniczna na masową skalę. Z drugiej akcja podwładnych Łupaszki likwidacji agentów współpracujących z Gestapo, która wymknęła się spod kontroli. Szendzielarz wziął na siebie pełną odpowiedzialność za czyny podwładnych. Nie był nazistą, nie współpracował z SS ani żadną organizacją zbrodniczą nie planował eksterminacji cywilów. Jak możesz go porównać do UPA ? Albo SS Galizien ? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 05:11 wespazjan napisał(a): > Po prostu nie znasz historii. Takie same bzdury jak opowieści o planach kapitul > acji marines na Guadalcanal. Masz problemy z oczytaniem. Znajomość historii tylko na podstawie bajek Morrisona i Flisowskiego, nie daje jeszcze pogłębionej znajomości. > Porównanie majora Zygmunta Szendzielarza „Łupaszki” do banderowców / UPA itp, j > est po prostu niesmaczne. Tak jak nieumiejętność przyznania, ze morderca był mordercą? Tylko dlatego ze mordował obcych, a nie swoich. I relatywizowanie własnych zbrodni. > Z jednej strony planowa czystka etniczna na masową skalę. Z drugiej akcja podwł > adnych Łupaszki likwidacji agentów współpracujących z Gestapo, która wymknęła s > ię spod kontroli. Szendzielarz wziął na siebie pełną odpowiedzialność za czyny > podwładnych. > Nie był nazistą, nie współpracował z SS ani żadną organizacją zbrodniczą nie p > lanował eksterminacji cywilów. > Jak możesz go porównać do UPA ? Albo SS Galizien ? Ja nie zaprzeczam rzezi wołyńskiej. Próbuję Ci jedynie powiedzieć, że współczesny odbiór tamtych wydarzeń w różnych krajach, nie jest jednakowy, lecz podyktowany polityką historyczną danego kraju, który w każdym przypadku bez wyjątku wybiela czarne karty tej historii, a gloryfikuje jaśniejsze. Indywidualne emocje robią to jeszcze bardziej. Polska nie jest tu wyjątkiem. Gdyby to forum czytali Litwini i Białorusini, byliby równie zniesmaczeni Twoją narracją, jak Ty jesteś zniesmaczony ukraińską. I byc może mówiliby "być razem z nimi w NATO", "w Unii Europejskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 15:03 bmc3i napisał: > > Ja nie zaprzeczam rzezi wołyńskiej. Próbuję Ci jedynie powiedzieć, że współczes > ny odbiór tamtych wydarzeń w różnych krajach, nie jest jednakowy, lecz podyktow > any polityką historyczną danego kraju, który w każdym przypadku bez wyjątku wyb > iela czarne karty tej historii, a gloryfikuje jaśniejsze. Indywidualne emocje r > obią to jeszcze bardziej. Polska nie jest tu wyjątkiem. > Gdyby to forum czytali Litwini i Białorusini, byliby równie zniesmaczeni Twoją > narracją, jak Ty jesteś zniesmaczony ukraińską. I byc może mówiliby "być razem > z nimi w NATO", "w Unii Europejskiej"? Bełkot! Bo nie jestem mimo sympatii do nich ani Bialorusinem ani Litwinem a obaj popełnili straszliwe zbrodnie gdy mieli niemiecka osłone. Podobnie Słowacy, podobnie Czesi, którzy swego czasu spustoszyli Wielkopolske ale mimo iz jestem zdedowany na wspołprace, to nie zamierzam mowić, że najzad Brzetysława był nic znaczacy... Bo był... Podobnie jak rzezie na Polakach ze strony Litwinów przed unia, tj ingresem Jogajły... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 05:20 wespazjan napisał(a): > > > Jasne że nie potrzebuje. Dążenia Putina do odtworzenia imperium rosyjskie > go, to > > wroga zachodnia i imperialistyczna propaganda oraz rusofobia. > > Na ten wypadek Polska zintegrowała się z NATO i Zachodem oraz rozbudowuje siły > zbrojne. To są filary bezpieczeństwa Polski a nie Ukraina. Jak powiedział jeszcze w czasach komuny Jan Nowak Jeziorański, nie będzie wolnej Polski, jeśli nie będzie wolnej Ukrainy. Rozumieją to zarówno Putin, jak i współcześni politolodzy oraz stratedzy. Nie jest możliwa odbudowa imperium rosyjskiego, bez Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:58 bmc3i napisał: > Jak powiedział jeszcze w czasach komuny Jan Nowak Jeziorański, nie będzie wolne > j Polski, jeśli nie będzie wolnej Ukrainy. > > Rozumieją to zarówno Putin, jak i współcześni politolodzy oraz stratedzy. Nie j > est możliwa odbudowa imperium rosyjskiego, bez Ukrainy. Wałkowalismy to wielokrotnie... POlska zaczeła upadac gdy straciła Kijowszczyzne Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:26 wespazjan napisał(a): > > > Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wykl > ętych. > > Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA > na Wo > > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. > > Ukraińcy jako społeczeństwo są skrajnie niewdzięczni. > Ja osobiście mocno popierałem Ukrainę w pierwszym roku wojny. Ale gdy poznałem > ich trochę lepiej, zobaczyłem podejście ich rządu i społeczeństwa do Polski i i > nnych państw im pomagających, całkowicie straciłem jakąkolwiek sympatię. Nie ma > m żadnych złudzeń że to będzie w przyszłości państwo przyjazne Polsce i specjal > nie użyteczne dla Zachodu. Ukraina to tylko jeden wielki problem. Najlepiej żeb > y męczyła się z tym problemem Rosja a nie my. Ja miałem kiedyś koleżankę w pracy, Ukrainka z zachodniej Ukrainy, z okolic Tarnopola. Zwolenniczka Trumpa, która zdradziła też kiedyś w prywatnej rozmowie, że imponuje jej Putin - "bo taki silny". No okey. Przyszedł jednak 24 lutego 2022, Putin napadł na Ukrainę, napisałem do niej sms z wyrazami wsparcia, itd. Krótka wymiana myśli, w końcu zapytałem ją, czy nadal podoba się jej silny Putin. Wtedy mnie zwyzywała, i na tym nasz kontakt się urwał. Mam z tego powodu nienawidzić Ukraińców? Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 03:16 > Ja miałem kiedyś koleżankę w pracy, Ukrainka z zachodniej Ukrainy, z okolic Tar > nopola. Zwolenniczka Trumpa, która zdradziła też kiedyś w prywatnej rozmowie, ż > e imponuje jej Putin - "bo taki silny". No okey. Przyszedł jednak 24 lutego 202 > 2, Putin napadł na Ukrainę, napisałem do niej sms z wyrazami wsparcia, itd. Kró > tka wymiana myśli, w końcu zapytałem ją, czy nadal podoba się jej silny Putin. > Wtedy mnie zwyzywała, i na tym nasz kontakt się urwał. Mam z tego powodu nienaw > idzić Ukraińców? Nienawidzić ? A kto ich nienawidzi ? Ja domagam się od nich żeby zachowywali się przyzwoicie. Pomoc dla Ukrainy ? Oczywiście. Ale nie bezwarunkowa. Nie pomaga się wstać z ziemi człowiekowi, który cię przeklina. Bo jak wstanie, to najpewniej posunie się dalej niż tylko przekleństwa. Ukraina gloryfikując nazistów postępuje skrajnie głupio. Ruska propaganda już nawet nie musi specjalnie zmyślać. Zachód też się od nich odwraca. Przegrają to. A szkoda, mieli szansę i drogo za nią zapłacili. Wygląda że na darmo Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 03:25 wespazjan napisał(a): > Zachód też się od nich odwraca. Przegrają to. A szkoda, mieli szansę i drogo za > nią zapłacili. Wygląda że na darmo Nie, zachód od Ukrainy nie odwraca się. Odwraca się od niej jedynie agent Krasnow, i wyznawcy w kulcie jego sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:55 wespazjan napisał(a): > Nienawidzić ? A kto ich nienawidzi ? > Ja domagam się od nich żeby zachowywali się przyzwoicie. Pomoc dla Ukrainy ? Oc > zywiście. Ale nie bezwarunkowa. Nie pomaga się wstać z ziemi człowiekowi, który > cię przeklina. Bo jak wstanie, to najpewniej posunie się dalej niż tylko przek > leństwa. > Ukraina gloryfikując nazistów postępuje skrajnie głupio. Ruska propaganda już n > awet nie musi specjalnie zmyślać. > Zachód też się od nich odwraca. Przegrają to. A szkoda, mieli szansę i drogo za > nią zapłacili. Wygląda że na darmo > > BRAWO! Tym bardziej, że dostali od nas sporo wiecej niż kilka zetlałych chelmów... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:57 bmc3i napisał: > Ja miałem kiedyś koleżankę w pracy, Ukrainka z zachodniej Ukrainy, z okolic Tar > nopola. Zwolenniczka Trumpa, która zdradziła też kiedyś w prywatnej rozmowie, ż > e imponuje jej Putin - "bo taki silny". No okey. Przyszedł jednak 24 lutego 202 > 2, Putin napadł na Ukrainę, napisałem do niej sms z wyrazami wsparcia, itd. Kró > tka wymiana myśli, w końcu zapytałem ją, czy nadal podoba się jej silny Putin. > Wtedy mnie zwyzywała, i na tym nasz kontakt się urwał. Mam z tego powodu nienaw > idzić Ukraińców? To jedna z wielu, która miała dysonas poznawczy:))) No chyba,że ta nadal kocha liliputane:))) Bo i tacy sa... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 11:58 bmc3i napisał: > > Z ta róznica,że ani AK ani NSZ ani Lupaszka nie mordoli cywilów całymi wi > oskami > > No właśnie ze mordowali, całe wioski na Podlasiu. Jak to się mówi po angielsku, > to the ground. > W Polsce to nie jest popularne, bo jakże to tak - kalać dobre imię "żołnierzy w > yklętych". Ale Białorusini pamiętają, i opowiadają sobie o tym z pokolenia na p > okolenie. > > Generalnie kazdy naród ma swoja historię i swoich własnych żołnierzy wyklętych. > Ukraińcy jako społeczeństw nie wiedzą, albo nie pamiętają co zrobiła UPA na Wo > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. Gdzie kiedy fakty, daty... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:38 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. > > Gdzie kiedy fakty, daty... forum.gazeta.pl/forum/w,539,180042522,180042522,Samodzielnemu_Centrum_Operacji_Specjalnych.html?visit=1#p180044750 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:53 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > > łyniu. Dla nich UPA to symbol walki z Sowietami, nie z Polakami. > > > > Gdzie kiedy fakty, daty... > > > forum.gazeta.pl/forum/w,539,180042522,180042522,Samodzielnemu_Centrum_Operacji_Specjalnych.html?visit=1#p180044750 Wyborcza polakozercy MIchnika? Czy wiesz,ze on jest dumny ze zbrodniarzy i ojca i brata? I jest zachwycony utrata Polskiego Lwowa... Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 07:47 > Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czczące A > K, NSZ i inne Łupaszki. > W każdej armii zdarzali się niegodziwcy. W AK też. Ale UPA była organizacją niegodziwą samą w sobie. Podobnie jak np niemieckie SS. Organizacją, która na najwyższych szczeblach planowała i realizowała czystki etniczne na masową skalę. Skala i charakter zbrodni:UPA: Działania UPA wobec Polaków na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej (rzeź wołyńska) miały charakter czystki etnicznej, a przez wielu historyków są określane mianem ludobójstwa. Celem było całkowite usunięcie polskiej ludności z tych terenów, co skutkowało śmiercią ok. 100 tysięcy Polaków, często w niezwykle okrutny sposób.AK: Zbrodnie popełniane przez oddziały AK (oraz Bataliony Chłopskie) na Ukraińcach miały charakter odwetowy. Były to akcje wymierzone w ukraińskie wsie, często stanowiące odpowiedź na zbrodnie UPA. Liczba ofiar tych odwetów jest szacowana na ok. 2-3 tysiące (w akcjach zorganizowanych) do maksymalnie 10-15 tysięcy (wliczając akcje spontaniczne), co jest liczbą wielokrotnie mniejszą niż ofiary po stronie polskiej.Cel działań:UPA świadomie dążyła do eksterminacji ludności cywilnej w celu stworzenia jednolitego etnicznie państwa ukraińskiego.AK koncentrowała się na walce z okupantem niemieckim (a później sowieckim), a akcje przeciwko Ukraińcom były motywowane chęcią odwetu za rzezie na ludności polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 28.05.26, 12:06 wespazjan napisał(a): > > Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czc > zące A > > K, NSZ i inne Łupaszki. > > > > W każdej armii zdarzali się niegodziwcy. Tylko za rabunek, gwalt w NSZ była kara śmierci, w AK podobnie. U sowietów Niemców UPA był to za to order Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:45 wespazjan napisał(a): > > Tak samo jak Litwinom i Białorusinom podobają się rózne polskie nazwy czc > zące A > > K, NSZ i inne Łupaszki. > > > > W każdej armii zdarzali się niegodziwcy. W AK też. Ale UPA była organizacją nie > godziwą samą w sobie. Podobnie jak np niemieckie SS. Organizacją, która na najw > yższych szczeblach planowała i realizowała czystki etniczne na masową skalę. > Skala i charakter zbrodni:UPA: Działania UPA wobec Polaków na Wołyniu i w Małop > olsce Wschodniej (rzeź wołyńska) miały charakter czystki etnicznej, Akcja Wisła też. Przyznasz to? Bo w prawie międzynarodowym to klasyczna, modelowa, czystka etniczna. Moja babcia iopowiadała mi kiedyś o sąsiedzie Ukraińcu, który wstąpił do II Armii WP. Doszedł do Drezdna czy gdzie tam 2Armia doszła. Jak wrócił, to został aresztowany i zamordowany w obozie koncentracyjnym w Jaworznie. a przez wie > lu historyków są określane mianem ludobójstwa. Celem było całkowite usunięcie p > olskiej ludności z tych terenów, co skutkowało śmiercią ok. 100 tysięcy Polaków > , często w niezwykle okrutny sposób.AK: Zbrodnie popełniane przez oddziały AK ( > oraz Bataliony Chłopskie) na Ukraińcach miały charakter odwetowy. Były to akcje > wymierzone w ukraińskie wsie, często stanowiące odpowiedź na zbrodnie UPA. Nie wiem co robiła AK wobec Ukraińców, ale ja pisałem co robili rózni wyklęci wobec Białorusinów i Litwinów na Podlasiu. Całkowicie wymordowane i spalone wioski białoruskie to też odwet? A no tak, zapewne za te wieńce w 1939.... > (a później sowieckim), a akcje przeciwko Ukraińcom były motywowane chęcią odwe > tu za rzezie na ludności polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:48 bmc3i napisał: > Akcja Wisła też. Przyznasz to? Bo w prawie międzynarodowym to klasyczna, modelo > wa, czystka etniczna. > Moja babcia iopowiadała mi kiedyś o sąsiedzie Ukraińcu, który wstąpił do II Arm > ii WP. Doszedł do Drezdna czy gdzie tam 2Armia doszła. Jak wrócił, to został ar > esztowany i zamordowany w obozie koncentracyjnym w Jaworznie. > > Mylisz pojecia, bo o ile kazda zbrodnie prlu pietnowałbym, To nie była czystka ale akcja pacyfikacyjna. I przesiedlani Ukraińcy nie byli traktowali jakos okrutnie. > > Nie wiem co robiła AK wobec Ukraińców, ale ja pisałem co robili rózni wyklęci w > obec Białorusinów i Litwinów na Podlasiu. Całkowicie wymordowane i spalone wios > ki białoruskie to też odwet? A no tak, zapewne za te wieńce w 1939.... Belkot!Gdzie ikiedy? > Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 16:29 ignorant11 napisał: > Mylisz pojecia, bo o ile kazda zbrodnie prlu pietnowałbym, To nie była czystka > ale akcja pacyfikacyjna. Nazywaj to jak chcesz, w prawie międzynarodowym to modelowa czysta etniczna, przymusowe wysiedlenie określonej grupy narodowościowej, aby wyczyścić z niej określony teren. I przesiedlani Ukraińcy nie byli traktowali jakos okru > tnie. Pół godziny na spakowanie się? Całej rodziny, calego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 17:39 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > Mylisz pojecia, bo o ile kazda zbrodnie prlu pietnowałbym, To nie była cz > ystka > > ale akcja pacyfikacyjna. > > > Nazywaj to jak chcesz, w prawie międzynarodowym to modelowa czysta etniczna, pr > zymusowe wysiedlenie określonej grupy narodowościowej, aby wyczyścić z niej okr > eślony teren. Oczywiscie rzeź wołynska nie była czystka etniczna ani ludobójstwem? Przesiedlenia byly zgodne z [prawem miedzynarodowym Polaków wysiedlano ze wszystkich stron i we wszystkie strony... A Niemców wysiedlilismy humanitarnie, bez rozstzreliwania, bez gazowania..., A co? Moze technologii nie mielismy? Gazowej oczywiscie? > > I przesiedlani Ukraińcy nie byli traktowali jakos okru > > tnie. > > Pół godziny na spakowanie się? Całej rodziny, calego życia? Byłes tam miałes stoper???? Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 00:02 I uważasz że Zełenski popiera zbrodnie UPA podczas II WŚ? Jakbym czytał putinowską web-brygadę. Oni tak samo szukają czego by tu się przyczepić u Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 01:49 kstmrv napisał: > I uważasz że Zełenski popiera zbrodnie UPA podczas II WŚ? > Jakbym czytał putinowską web-brygadę. Oni tak samo szukają czego by tu się przy > czepić u Ukraińców. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 02:25 kstmrv napisał: > I uważasz że Zełenski popiera zbrodnie UPA podczas II WŚ? > Jakbym czytał putinowską web-brygadę. Oni tak samo szukają czego by tu się przy > czepić u Ukraińców. ... i jeszcze że nic ze strony putinowskiej Rosji Polsce nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:51 bmc3i napisał: > kstmrv napisał: > > > I uważasz że Zełenski popiera zbrodnie UPA podczas II WŚ? > > Jakbym czytał putinowską web-brygadę. Oni tak samo szukają czego by tu si > ę przy > > czepić u Ukraińców. > > ... i jeszcze że nic ze strony putinowskiej Rosji Polsce nie grozi. Bełkot! Bo tragiczne dzieje i bohaterskie dziej pod kacapskim najazdem nie moga byc pretekstem aby Ukraińcy nie rozliczyli sie chocby moralnie ze swoich zbrodni. Podobnie mamy odpuszczac Niemcom za ich "inwestycje" z IIWS czy kacapom za masowe systematyczne mordowanie Polaków tylko dlatego,ze oni nam gaz ( na szczescie kiedyś) dostarczali... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 17:34 ignorant11 napisał: > Bełkot! Bo tragiczne dzieje i bohaterskie dziej pod kacapskim najazdem nie mog > a byc pretekstem aby Ukraińcy nie rozliczyli sie chocby moralnie ze swoich zbro > dni. > > Podobnie mamy odpuszczac Niemcom za ich "inwestycje" z IIWS czy kacapom za maso > we systematyczne mordowanie Polaków tylko dlatego,ze oni nam gaz ( na szczescie > kiedyś) dostarczali... Teraz chcą odebrać Żeleńskiemu Order Orła Białego. W sumie uważam że to właściwa reakcja. I na tym powinno się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 18:18 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > Bełkot! Bo tragiczne dzieje i bohaterskie dziej pod kacapskim najazdem n > ie mog > > a byc pretekstem aby Ukraińcy nie rozliczyli sie chocby moralnie ze swoic > h zbro > > dni. > > > > Podobnie mamy odpuszczac Niemcom za ich "inwestycje" z IIWS czy kacapom z > a maso > > we systematyczne mordowanie Polaków tylko dlatego,ze oni nam gaz ( na szc > zescie > > kiedyś) dostarczali... > > Teraz chcą odebrać Żeleńskiemu Order Orła Białego. W sumie uważam że to właściw > a reakcja. > I na tym powinno się skończyć. Tak jakby Niemiec czcił zalogi z Auschwitz i ze Stuthofu... Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv W kontrze 29.05.26, 00:09 58 procent Ukraińców poparłoby udział Sił Zbrojnych Ukrainy w obronie Polski - wynika sondażu przeprowadzonego przez Rating Group. wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-ukraincy-stana-w-obronie-polski-w-razie-ataku-rosji-najnowsz,nId,23489009 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: W kontrze 29.05.26, 03:44 kstmrv napisał: > 58 procent Ukraińców poparłoby udział Sił Zbrojnych Ukrainy w obronie Polski > - wynika sondażu przeprowadzonego przez Rating Group. Z tego samego artykułu: Obronę Polski popiera 58 proc. badanych. Wyższy wynik osiągnęły: Litwa - 63 proc., Łotwa - 62 proc., Estonia - 61 proc., Mołdawia - 60 proc. i Finlandia - 59 proc. 37 procent ankietowanych wyraziło z kolei sprzeciw wobec pomocy dla Polski w razie ewentualnego ataku Rosji na nasz kraj Te 37% może czyta wypowiedzi niektórych uczestników tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: W kontrze 29.05.26, 04:47 > 37 procent ankietowanych wyraziło z kolei sprzeciw wobec pomocy dla Polski w ra > zie ewentualnego ataku Rosji na nasz kraj > > Te 37% może czyta wypowiedzi niektórych uczestników tego forum Za pewne twoje. Ja bym nie bronił kogoś kto pluje na własny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: W kontrze 29.05.26, 05:01 wespazjan napisał(a): > > > 37 procent ankietowanych wyraziło z kolei sprzeciw wobec pomocy dla Polsk > i w ra > > zie ewentualnego ataku Rosji na nasz kraj > > > > Te 37% może czyta wypowiedzi niektórych uczestników tego forum > > Za pewne twoje. Ja bym nie bronił kogoś kto pluje na własny kraj. Szczerość wobec własnej historii, jest pluciem tylko dla tych, którzy mają z nią kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
wespazjan Re: W kontrze 29.05.26, 05:16 > > > 37 procent ankietowanych wyraziło z kolei sprzeciw wobec pomocy dla > Polsk > > i w ra > > > zie ewentualnego ataku Rosji na nasz kraj > > > > > > Te 37% może czyta wypowiedzi niektórych uczestników tego forum > > > > Za pewne twoje. Ja bym nie bronił kogoś kto pluje na własny kraj. > > > Szczerość wobec własnej historii, jest pluciem tylko dla tych, którzy mają z ni > ą kłopot. > Szczerość ??? Zrównywanie AK i UPA nazywasz szczerością ? Zrównywanie akcji przesiedleńczej Wisła z rzezią wołyńską to jest szczerość ? Kłopot to masz ty, ze elementarną wiedzą historyczną nie mówiąc już o logicznym myśleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: W kontrze 29.05.26, 05:39 wespazjan napisał(a): > > > > 37 procent ankietowanych wyraziło z kolei sprzeciw wobec pomo > cy dla > > Polsk > > > i w ra > > > > zie ewentualnego ataku Rosji na nasz kraj > > > > > > > > Te 37% może czyta wypowiedzi niektórych uczestników tego foru > m > > > > > > Za pewne twoje. Ja bym nie bronił kogoś kto pluje na własny kraj. > > > > > > Szczerość wobec własnej historii, jest pluciem tylko dla tych, którzy maj > ą z ni > > ą kłopot. > > > > > Szczerość ??? Zrównywanie AK i UPA nazywasz szczerością ? Zrównywanie akcji prz > esiedleńczej Wisła z rzezią wołyńską to jest szczerość ? > Kłopot to masz ty, ze elementarną wiedzą historyczną nie mówiąc już o logicznym > myśleniu. Nie zrównywanie, tylko dostrzeganie tego że my sami w historii robiliśmy rzeczy podobne do tego co robili oni. Tylko niektórzy z nas nie potrafią sami przed sobą tego przyznać. Bo to burzy nasz własny obraz we własnych oczach, przedmurze chrześcijaństwa, Mesjasz narodów, i dziewica Orleańska. Nie porównując z nikim innym ani z niczym innym, dostrzegasz jakieś wstydliwe karty naszej najnowszej historii? Bo jak zapytasz o nie Litwinów, czy Białorusinów, to nie martw się - usłyszysz całą litanię, od rajdu Żeligowskiego zaczynając, i dalej. Nie zapominając o sprzeciwie przywództwa polskiej mniejszości narodowej na Litwie wobec uzyskania niepodległości od ZSRR przez Litwę, i jawne wsparcie dla utrzymania ZSRR i Litwy w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: W kontrze 29.05.26, 18:20 bmc3i napisał: > > Szczerość ??? Zrównywanie AK i UPA nazywasz szczerością ? Zrównywanie akc > ji prz > > esiedleńczej Wisła z rzezią wołyńską to jest szczerość ? > > Kłopot to masz ty, ze elementarną wiedzą historyczną nie mówiąc już o log > icznym > > myśleniu. > > Nie zrównywanie, tylko dostrzeganie tego że my sami w historii robiliśmy rzeczy > podobne do tego co robili oni. Tylko niektórzy z nas nie potrafią sami przed s > obą tego przyznać. Bo to burzy nasz własny obraz we własnych oczach, przedmurze > chrześcijaństwa, Mesjasz narodów, i dziewica Orleańska. > > Nie porównując z nikim innym ani z niczym innym, dostrzegasz jakieś wstydliwe k > arty naszej najnowszej historii? > > Bo jak zapytasz o nie Litwinów, czy Białorusinów, to nie martw się - usłyszysz > całą litanię, od rajdu Żeligowskiego zaczynając, i dalej. Nie zapominając o spr > zeciwie przywództwa polskiej mniejszości narodowej na Litwie wobec uzyskania ni > epodległości od ZSRR przez Litwę, i jawne wsparcie dla utrzymania ZSRR i Litwy > w nim. Bo pamietali rzeź Polaków pod rzadami bolszewików i Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: W kontrze 29.05.26, 18:23 wespazjan napisał(a): > Szczerość ??? Zrównywanie AK i UPA nazywasz szczerością ? Zrównywanie akcji prz > esiedleńczej Wisła z rzezią wołyńską to jest szczerość ? > Kłopot to masz ty, ze elementarną wiedzą historyczną nie mówiąc już o logicznym > myśleniu. > On jest na poziomie intelektualnym tej Nowackiej... Bo prawda jest, że to Polacy budowali obóz w Auschwitz... Jako niewolnicy, którzy byli gazowani zanim tym zdegenerowanym pojebowam wpadło do głowy w 1942 aby jednaj najpierw wyrżanąc Zydów Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 14:42 Sa reakcje: wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198013,32822115,ukraina-reaguje-na-propozycje-nawrockiego-chodzi-o-odebranie.html#google_vignette Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 29.05.26, 18:15 bmc udowodnił, że jest komunistycznym janczarem dowodzi tego w swoich licznych wpisach dlatego postanowiłem oddać hold cytując tych, co lepiej potrafia to wyrazić swietna oprawa muzyczna, co ja czuje... Panie Majorze przepraszam za bmc ale to prosty chłopak wychowany na ubeckiej propagandzie... www.youtube.com/watch?v=AjXaa7Fbxkc&list=RDm58eN5unNQ8&index=10 www.youtube.com/watch?v=HdQaaciv9pU&list=RDm58eN5unNQ8&index=8 A tu hymn polskich: "faszystów" nawet w niemieckich chelmach:))) www.youtube.com/watch?v=6Ft1XyJR1-k&list=RDm58eN5unNQ8&index=13 Bo mnie lewaki nawet na smokach latajacych nie zatrwoża: www.youtube.com/watch?v=m58eN5unNQ8&list=RDm58eN5unNQ8&index=1 I na koniec treśc zbyt skomplikowana na prosty umysł bmc www.youtube.com/watch?v=PfrNvJDI3-Q&list=RDm58eN5unNQ8&index=26 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Samodzielnemu Centrum Operacji Specjalnych 30.05.26, 08:20 www.youtube.com/watch?v=nxrzORj-61o Swietne podsumowanie Odpowiedz Link Zgłoś