Dodaj do ulubionych

Psy tropiące

28.08.06, 13:11
Był kiedyś pamietam wątek na ten temat ale sie niestety nie doszukałem.
Byłem świadkiem rozmowy gościa majacego hodowle psów z ex-policjantem na temat tropienia przestepców i pytania na które Panowie mieli odmienne zdanie.
1. czy aby pies "chwycił trop" przestepca musi zostawic coś na miejscu przestepstwa.
2. Sposoby na to aby pies stracił trop pieprz, amoniak etc. i czy skuteczne.
3. Po wejściu do pojazdu pies traci trop a jak ma sie to np. do poruszania sie rowerem.
4. Skuteczność tropienia w mieście ??

Ktoś ma wiedzę n/t.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Powiem tak 28.08.06, 14:18
      Kynologiem nie jestem, ale mam pewne pojęcie o kryminalistyce i z tego co wyczytałem w mądrych księgach i dowiedziałem się na studiach to powiem tak:
      1. Nie musi nic zostawić.
      2. Są skuteczne sposoby na psi węch, ale należy je odpowiednio zastosować. Wiadomo, że pies ma przewodnika który jest wyczulony na takie sztuczki i nie pozwoli psu powąchać np. rozsypanego tytoniu. Innymi słowy mówiąc jest to trudne i pracochłonne więc zamiast rozlewać amoniak lepiej uciekać.
      3. Nie wiem.
      4. Zależy gdzie. Na Marszałkowskiej zapewne niewielka, na bocznych uliczkach całikiem wysoka.
    • _misza Re: Psy tropiące 28.08.06, 18:57
      pies ma wech 100 razy lepszy od czlowieka. Dlatego unikaj wlazenia na drzewa.
      Woda zmywa. Pieprz pali mu nos i przez dluzszy czas jest zrobiony. Zatrzymaj
      sie i jezeli ci zagraza to sie odgryz.
      • serinius Re: Psy tropiące 28.08.06, 20:06
        > Zatrzymaj sie i jezeli ci zagraza to sie odgryz.

No tak, ale jak się można "odgryźć" psu, który np. może ważyć tyle co dorosły
        człowiek? A jeśli jeszcze nie ma kagańca...
        • _misza Re: Psy tropiące 28.08.06, 22:17
          postudiuj anatomie, wyczekaj momen. Tak jak z czlowiekiem, tylko glupszy.
          • serinius Re: Psy tropiące 29.08.06, 21:12
            _misza napisał:

> postudiuj anatomie,

Pies jaki jest, każdy widzi. :)

> Tak jak z czlowiekiem, tylko glupszy.

Inteligencja psa jest wystarczająca, by powalić, zmasakrować, a nawet zagryźć
            człowieka (pomijam już psy specjalnie szkolone do atakowania ludzi). Ba, wręcz
            niepotrzebna. To tak samo jak z napakowanym sterydami dresiarzem: taki głupi,
            ale za to jaki skuteczny! :)

> wyczekaj moment

Ale na co czekać? Nie widzę odpowiedzi, jak odeprzeć atak albo nawet obezwładnić
            dużego psa. I niekoniecznie policyjnego, bo policyjny zwykle cię nie zabije. :)
            • _misza Re: Psy tropiące 30.08.06, 15:48
              chcesz zebym ci powiedzial jak walczyc z psem. Nie powiem. To co powiedzialem
              musi ci wystarczyc.
          • marek_boa Re: Psy tropiące 30.08.06, 23:21
            Misza DOBRZE wyszkolony pies tropiący NIGDY Cię nie zaatakuje!Pozbyć się go
            można tylko za pomocą broni palnej!Jeśli takowej nie Posiadasz to szanse na
            to ,że pies Cię zostawi są bardzo mizerne!Podobne szkolenie przechodzą psy
            myśliwskie na grubego zwierza,tzw.posokowce! Mają iść tropem zwierzyny i
            szczekaniem dawać znać myśliwemu gdzie się ona znajduje!Żaden ZDROWO myślący
            myśliwy nie zaryzykuje straty psa szczując go np. na dzika,jelenia lub łosia!
            -Pozdrawiam!
            • czaja1 Re: Psy tropiące 30.08.06, 23:28
              marek_boa napisał:

> Misza DOBRZE wyszkolony pies tropiący NIGDY Cię nie zaatakuje!Pozbyć się go
              > można tylko za pomocą broni palnej!Jeśli takowej nie Posiadasz to szanse na
              > to ,że pies Cię zostawi są bardzo mizerne!Podobne szkolenie przechodzą psy
              > myśliwskie na grubego zwierza,tzw.posokowce! Mają iść tropem zwierzyny i
              > szczekaniem dawać znać myśliwemu gdzie się ona znajduje!Żaden ZDROWO myślący
              > myśliwy nie zaryzykuje straty psa szczując go np. na dzika,jelenia lub łosia!
              > -Pozdrawiam!

i w tej wypowiedzi jest mnóstwo cytrynowa siła Marku.
              Widziałem jak młody (i głupi) dzieciak na polowaniu poszczuł psa na odyńca piesek był wszędzie dookoła.

pozdro
    • kazeta.pl55 Re: Psy tropiące 28.08.06, 20:15
      Czy ktoś wie, jak to jest z siłą fizyczną przęciętnego psa w stosunku do
      przeciętnego człowieka. Powiedzmy, że obydwaj mają jednakową wagę.
      • czescjacek Re: Psy tropiące 28.08.06, 21:26
        mięśnie każdego ssaka mają taki sam stosunek siły do masy. z tym że u psa pewnie
        jest proporcjonalnie więcej mięśni. no i pies ma naturalną broń, tzw. paszczę&zęby.
      • wielki_czarownik Widziałem 28.08.06, 22:58
        Widziałem film pokazujący szkolenie psów dla żandarmerii we Francji. Bydlak podbiegł do ciężarówki i przez okno wyciągnął pozoranta!!
        • piss.doff Re: Widziałem 28.08.06, 23:48
          a ja widzialem na filmie szkoleniowym jak facet golymi rekami ten tego. Nie sie
          strachu.
    • marek_boa Re: Psy tropiące 29.08.06, 01:56
      1 - Przestępca na na miejscu przestępstwa zostawia ślad zapachowy! Nic innego
      nie musi!
      2 - Sposobów na "stracenie" tropu przez psa jest wiele ale...nie wszystkie
      skuteczne! Zależy też od wyszkolenia psa! Jeśli pies jest słabo wyszkolony to
      pomocne mogą być wszelkie olejki eteryczne o intensywnym zapachu!Jeśli pies
      jest dobrze wyszkolony to do miejsca gdzie takie intensywne zapachy są po
      prostu nie podejdzie tylko ominie łukiem i podejmie ślad dalej!
      3 - Nijak!:) Rower ma to do siebie ,że jest pojazdem otwartym i jak
      śmierdziałeś wcześniej to jadąc rowerem smród dalej się unosi w powietrzu!:)
      4 - Różna!Jeśli przestępca nie korzysta z jakiegoś środka transportu
      publicznego tylko porusza sie pieszo to duża!Według wszelkich dostępnych mi
      danych zapach każdego człowieka jest unikatowy i się NIE POWTARZA! Pies w
      badaniach "osmologicznych" musi mieć atest,wydawany mu na rok!
      -Pozdrawiam!
      • ma1969 jeszcze jedno pytanie... 29.08.06, 21:42
        ...jesli znacie odpowiedz:
        czy psy wyuczone w odnajdywaniu narkotykow to narkomani? podobno szkoli sie je
        podajac do jedzenia niewielka dawke i potem trzyma psa na glodzie? TAK
        slyszalem tylko...
        • serinius Re: jeszcze jedno pytanie... 29.08.06, 22:15
          Może gdzieś kiedyś na początku bawiono się w takie rzeczy... Ale myślę, że
          generalnie ten mit został już dawno obalony. :)
          • marek_boa Re: jeszcze jedno pytanie... 30.08.06, 00:14
            Kiedyś tak było!:( Teraz podczas szkolenia pies jest "uczulany" na pewne
            substancje takie jak właśnie zapachy narkotyków,lub typowe zapachy materiałów
            wybuchowych! No bo chyba nie przyszło Ci do głowy ,że pies do odszukiwania
            materiałów wybichowych jest nimi karmiony???:)
            -Pozdrawiam!
        • patmate Re: jeszcze jedno pytanie... 30.08.06, 01:25
          Tak to było wcześniej. Pamietam w 1985 na Okęciu Cargo odbieraliśmy przesyłkę
          i widziałem nahajowanego wilczura w legowisku-przykro było patrzeć! Teraz za
          wykrycie czegoś podejrzanego to dostają pewnie kabanosy albo Big Maca.
          Pzdr
          • patmate Re: jeszcze jedno pytanie... 30.08.06, 01:26
            Zresztą odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziecie w "Przygodach Psa
            Cywila"pzdr
            • axx611 Re: jeszcze jedno pytanie... 31.08.06, 02:32
              Pies czy suka? Chyba pies jest lepszy. Warunek pies nie moze
              byc ...wykastrowany.Suczka moze byc slabsza od psa fizycznie.
              Kilka lat temu zwiedzalem Cape Canaveral na Florydzie. Wjechalismy w
              niewlasciwa droge i zostalismy zatrzymani. Spisano mnie dokladnie i pol godziny
              czekalismy na...psa. Przywieziono go samochodem i pies obwachal nas i
              samochod.Nic podejrzanego nie mielismy i zwolniono nas z posterunku zyczac
              dobrej drogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka