Dodaj do ulubionych

Irak coraz gorszy

22.04.07, 00:07
Czy wiecie, że od lutego w Iraku zginęło 247 okupantów (czyli 3.13 dziennie). To najgorszy okres od oficjalnego końca wojny w maju 2003. Dla przykładu w 2006 średnio dziennie ginęło 2.39 okupanta a w 2005 średnio 2.35 na dzień.
Obserwuj wątek
    • ja_adam Re: Irak coraz gorszy 22.04.07, 00:30
      zawsze można porównać ze statystyką zgonów na polskich drogach...
      • ja_adam żeby nie byc słownym goło 22.04.07, 00:32
        Codziennie na polskich drogach ginie ok. 18 osób i prawie 200 zostaje rannych.
        na
        czerwiec 2006
        • piotrek_zalogowany Wycofać się i niech się powyżynają :) 22.04.07, 00:55
          Mahmuty i tak nie są do niczego potrzebne światu.
          • mechanior Re: Wycofać się i niech się powyżynają :) 22.04.07, 09:57
            Ta fotka najlepiej obrazuje proporcje sił w Iraku :)
            img207.imageshack.us/my.php?image=arabi380o322nierzns8.jpg
            • ja_adam Re: Wycofać się i niech się powyżynają :) 22.04.07, 10:04
              pewnie ten wysoki służy na okrętach podwodnych...
    • lew.erwin Re: Irak coraz gorszy 22.04.07, 10:50
      Warto zwrócić uwagę na ilość żołnierzy, która nie wraca do służby po 24.
      godzinach od wypadku (ranienia).
      Co ciekawe, tak niskie straty wśród żołnierzy sił stabilizacyjnych uzyskano
      dzięki b. szybkiej pomocy medycznej. To nie Wietnam, gdzie ranny przeleżał na
      polu bitwy pół dnia. W chwili obecnej ewakuacja, najczęściej śmigłowcem,
      następuje najdalej po kilkudziesięciu minutach.
      icasualties.org/oif/
      • wielki_czarownik Straty 1:4:4 22.04.07, 11:29
        1 zabity, 4 ciężko rannych, 4 lekko rannych. Takie są proporcje.
      • foxbat1 Re: Irak coraz gorszy 22.04.07, 11:52
        W terminologii CENTCOMU nie ma takiej kategorii - sa tacy ktorzy wracaja do
        sluzby w ciagu 72 godzin i tacy ktorzy nie wracaja do sluzby w ciagu 72 godzin

Ps. Warto porownac sobie straty w Iraku ze stratami w Czeczenii - od 1 stycznia
        br w Iraku zginelo blisko 320 zolnierzy USA i sojusznikow zas w Czeczenii (
        liczac wszystkie formacje federalne, nie tylko armie ) - 8
        • rpg_7 Re: Irak coraz gorszy 22.04.07, 18:29
          Witam,
          za parę lat, jeżeli nie uda się w Afganistanie wojskom NATO, to i w Czeczenii
          siły federalne osiągną taki "wynik"
          pzdr
          • foxbat1 Re: Irak coraz gorszy 22.04.07, 19:38
            bredzisz
            • axx611 Re: Irak coraz gorszy 23.04.07, 01:49
              Im wiecej polakow zginie w Iraku lub Awganistanie tym lepeij dla ogolnej
              sprawy.Tym szybciej soldateska polska bedzie musiala uwzglednic protesty. Zatem
              tak trzymac i nie popuszczac. prosze doslac wiecej kapelanow bo chyba beda
              potrzebni.
              • odyn06 Re: Irak coraz gorszy 23.04.07, 09:40
                AXX - cz ty tak naprawdę myślisz, czy tak sobie pier......sz od rzeczy?
        • jopekpl A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 14:21
          foxbat1 napisał:

> Ps. Warto porownac sobie straty w Iraku ze stratami w Czeczenii - od 1
          stycznia
          >
          > br w Iraku zginelo blisko 320 zolnierzy USA i sojusznikow zas w Czeczenii (
          > liczac wszystkie formacje federalne, nie tylko armie ) - 8

Nie wiem czy w ogóle jest jakikolwiek sens porównywać te dwa teatry działań,
          z jednej strony Czeczenia państewko lub jak wolisz podległa republika,o
          powierzchni 16500 km/kwadr. i ludności niewiele ponad milion dusz,nie
          posiadająca wcześniej praktycznie żadnej regularnej armii a jedynie kupa
          chłopstwa uzbrojonego w lekka broń ręczną.i z tym tworem wielka Rosja niedawne
          mocarstwo posiadające armię liczniejsza niz. ludności przeciwnik nie może sobie
          poradzić od bodaj ze 1994r.
          Z drugiej strony Irak kraj o powierzchni 26 krotnie większej i liczbie ludności
          20 krotnie większej ,który wcześniej posiadał 400 000 armię nieźle jak na tamte
          miejsce wyszkoloną i przyzwoicie uzbrojoną.
          uważasz ze te dwa miejsca można sobie od tak porównać? nie podając tych
          danych ? a nawet gdyby to i tak nie widzę w tym sensu.

• misza_kazak Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 14:54
            jopekpl napisał:

> Nie wiem czy w ogóle jest jakikolwiek sens porównywać te dwa teatry działań,
            > z jednej strony Czeczenia państewko lub jak wolisz podległa republika,o
            > powierzchni 16500 km/kwadr. i ludności niewiele ponad milion dusz,nie
            > posiadająca wcześniej praktycznie żadnej regularnej armii a jedynie kupa
            > chłopstwa uzbrojonego w lekka broń ręczną.i z tym tworem wielka Rosja niedawne
            > mocarstwo posiadające armię liczniejsza niz. ludności przeciwnik nie może sobie
            >
            > poradzić od bodaj ze 1994r.

POpelniasz podstawowe bledy w ocenie
            1) Nie jest wazne jak liczna jest armia panswta, tylko jak duzy jest kontyngent wojskowy, bo jesli oceniach twymi kriteriami to w Iraku przeciwko kilkuset partyzantow walcza ponad 2 miliony zolnerzy USA, Anglii, POlski i innychpanstw koalicji :))
            A wiec fakt jest taki ze na pierwszym etapie wojny (1994 rok) stosunek sil
            byl NA KORZYSC bandytow! Mieli pod bronia okolo 50 tysiecy ludzi a nasz kontyngent okolo 10 tysiecy.
            Potem ilosci byli porownywalne, ale bandyci walczyli przy poparciu miejscowej ludnosci i przy wsparciu finansowym i propagandowym z obcych panstw.
            2) Wojna w Czecznie zakocznyla sie w 2000 roku - od 6 lat sily zbrojne Iczkerii przestali istniec, i zostalo kilka fanatykow.

• berkut1 Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:03
              posiadająca wcześniej praktycznie żadnej regularnej armii a jedynie kupa
              > > chłopstwa uzbrojonego w lekka broń ręczną.i z tym tworem wielka Rosja nie
              > dawne
              > > mocarstwo posiadające armię liczniejsza niz. ludności przeciwnik nie może
              > sobie

Jaja sobie robisz ?? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak ogromne ilości broni
              posiadali czeczeńscy bandyci. Powynosili tego troche z magazynów
              • misza_kazak Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:06
                berkut1 napisał:

> posiadająca wcześniej praktycznie żadnej regularnej armii a jedynie kupa
                > > > chłopstwa uzbrojonego w lekka broń ręczną.i z tym tworem wielka Ros
                > ja nie
                > > dawne
                > > > mocarstwo posiadające armię liczniejsza niz. ludności przeciwnik ni
                > e może
                > > sobie
                >
                > Jaja sobie robisz ?? Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak ogromne ilości broni
                > posiadali czeczeńscy bandyci. Powynosili tego troche z magazynów

Najwidocznie nie ma zadnego pojecia.
                Gdyby chcial to przeczytal moj post z poszczegolnem opisaniem kazdej jednostki Iczkerii i jej sprzetu...
              • adam_al Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:15
                > Powynosili tego troche z magazynów

Często po uprzednim opłaceniu rosyjskim wojakom wynoszonego towaru.
                • misza_kazak Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:25
                  adam_al napisał:

> > Powynosili tego troche z magazynów
                  >
                  > Często po uprzednim opłaceniu rosyjskim wojakom wynoszonego towaru.

Nic takiego. Niejaki (bardzo szanowany przez Was) alkocholik Jelcyn rozkazal wyprowadzic jednostki z Czeczni i pozostawic cale magazyny separatystom!
                  Sukinsyn wiedzial co sie zacznie jak DUdajewska banda uzbroi sie! U wlasnie tego chcial - potrzebowal odwrocenia uwagi od swych brudnych inetesow, a sam zajmowal sie okradaniem Rosjan.
                  Ale gdy Didajew wyszedl z pod kontroli Jelcyna to tamten zaczal wojne (totalnie nieprzygotowana!)..
                  I po tym wszystkim wy chcecie zeby my ROsjanie szanowali tego bandyte Jelcyna?!?

• berkut1 Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:28
                  > Często po uprzednim opłaceniu rosyjskim wojakom wynoszonego towaru.

Na terenie Czeczenii było wiele magazynów z bronią dla radzieckiej armii,
                  Czeczeńskie bojówki miały więc bardzo dobry dostęp do broni!
            • odyn06 Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:31
              Misza, skąd wziąłeś te dwa miliony żołnierzy? Nie machnąłeś się czasem o jedno zero?
              Mnie się to już też zdarzyło. Pozdrowienia dla rocznej Rosjaneczki od wujcia-Polaka.
              • misza_kazak Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:34
                odyn06 napisał:

> Misza, skąd wziąłeś te dwa miliony żołnierzy? Nie machnąłeś się czasem o jedno
                > zero?
                > Mnie się to już też zdarzyło. Pozdrowienia dla rocznej Rosjaneczki od wujcia-Po
                > laka.

Wcale nie - z grubsza liczac SZ USA 1,5 miliony, Anglii okolo 150 tys, Poslki okolo 100, reszty panstw okolo 300 tys.
                • odyn06 Jeszcze raz 25.04.07, 15:38
                  Sprawdź proszę jeszcze raz w wiarygodnych źródłach.
                  • misza_kazak Re: Jeszcze raz 25.04.07, 15:48
                    odyn06 napisał:

> Sprawdź proszę jeszcze raz w wiarygodnych źródłach.

Sprawdzilem:

Ramsfieldowi wierzysz? :))

www.lenta.ru/news/2006/01/26/thingreenline/
                    Cytat:
                    Рамсфелд заявил, что численность вооруженных сил США составляет 1,4 миллиона человек, из которых лишь 138 тысяч находятся в Ираке.

Ramsfield oznajmil ze liczebnosc SZ USA wynosi 1,4 miliona zolnierzt, z ktorych tylko 138 tys. znajduje sie w Iraku.

Czyli bylem blisko :))
                    A jesli wziac pod uwage ze WH chce zwiekszyc liczebnosc o okolo 90 tys. zolnierzy, to wyjdzie akkurat 1,5 :)))
                  • misza_kazak Liczebnosc SZ USA w 2005 - 1 711 916 czlowiek!!! 25.04.07, 15:49
                    • misza_kazak Liczebnosc SZ USA w 2004 - 1 627 142 czlowiek 25.04.07, 15:51
              • misza_kazak Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 25.04.07, 15:52
                odyn06 napisał:

> Mnie się to już też zdarzyło. Pozdrowienia dla rocznej Rosjaneczki od wujcia-Po
                > laka.

Dzikie!!!
                Zapomnialem podziekowac to odrazu! :))
                Przekaze pozdrowienia od POlakow!
            • jopekpl Re: A nie przesadziłeś "kolego" z porównaniem??? 27.04.07, 00:22
              misza_kazak napisał:

>
              > POpelniasz podstawowe bledy w ocenie
              > 1) Nie jest wazne jak liczna jest armia panswta, tylko jak duzy jest
              kontyngent
              > wojskowy, bo jesli oceniach twymi kriteriami to w Iraku przeciwko kilkuset
              par
              > tyzantow walcza ponad 2 miliony zolnerzy USA, Anglii, POlski i innychpanstw
              koa
              > licji :))
              Nie chodziło mi misza o porównanie potencjałów militarnych poszczególnych
              państw biorących udział w konfliktach a wskazanie na możliwości jakimi
              poszczególni przeciwnicy posiadali.Ale nawet licząc tak jak napisałeś i tak
              wychodzi na to ze Rosjanie posiadali dużą przewagę , przykład w 1994 roku armia
              radziecka liczyła o ile się nie mylę ok 1200 000 ludzi więc wychodzi w
              przybliżeniu jeden żołnierz radziecki na jednego czeczeńca.Armia koalicji jak
              sam napisałeś liczy coś ze 2000 000 miliony ludzi(może troszkę więcej) to daje
              1 żołnierz koalicji na 10 Irakijczyków,widzisz misza różnicę?

> A wiec fakt jest taki ze na pierwszym etapie wojny (1994 rok) stosunek sil
              > byl NA KORZYSC bandytow! Mieli pod bronia okolo 50 tysiecy ludzi a nasz
              kontyn
              > gent okolo 10 tysiecy.
              Potem ilosci byli porownywalne, ale bandyci walczyli przy poparciu miejscowej l
              udnosci i przy wsparciu finansowym i propagandowym z obcych panstw.

Misza właśnie dlatego zwróciłem uwagę na wielkość armii radzieckiej,nie powiesz
              mi że z ponad milionowej armii nie można było wygospodarować porządnego
              kontyngentu wojsk a tylko te marne 10 000 chyba że wasze dowództwo pomyślało
              tak jak ja oglądając obrazki w TV wojowniczych dziadków z szabelkami że z czym
              do ludzi i te 10tyś sołdatów powinno zmieść ich w pył .Niestety ku mojemu ,a
              tym bardziej waszemu zdziwieniu tak się nie stało.
              Na dodatek te 10 000 radzieckich żołnierzy w czeczeni to i tak jest więcej na
              km/kwadratowy,niż wojsk koalicji w Iraku (pomnóż 10 000 x 26) dlatego też
              zwróciłem uwagę na obszar działań.
              w Iraku też bandytom pomagają obce państwa,i ludność cywilna ,której jak już
              zauważyłem jest 20 razy więcej niż w czeczeni

2) Wojna w Czecznie zakocznyla sie w 2000 roku - od 6 lat sily zbrojne Iczkerii
              przestali istniec, i zostalo kilka fanatykow.

Zdaje się ze koniec wojny w Iraku też odtrąbiono parę lat temu,co niestety nic
              nie znaczy.
              Niestety nie przekonaliście mnie koledzy nadal uważam że porównanie Czeczeni do
              Iraku nie ma najmniejszego sensu,już nawet nie chcę poruszać drażliwego tematu
              sposobu walki z partyzantką gdzie niestety w czeczeni odbywało się to
              delikatnie ujmując znacznie bardziej brutalnie niż obecnie robi się to w Iraku.

pozdrawiam

• wujcio44 Re: Irak coraz gorszy 23.04.07, 13:58
      wielki_czarownik napisał:

> Czy wiecie, że od lutego w Iraku zginęło 247 okupantów (czyli 3.13 dziennie). T
      > o najgorszy okres od oficjalnego końca wojny w maju 2003. Dla przykładu w 2006
      > średnio dziennie ginęło 2.39 okupanta a w 2005 średnio 2.35 na dzień.

Podaj lepiej ile codziennie z rąk bohaterskich bojowników ginie zbrodniczej
      cywilnej ludności irackiej.
      • billy.the.kid Re: Irak coraz gorszy 23.04.07, 16:20
        tak przy okazji-giną przedewszystkim w wojnie religijnej. ale to amerykany
        wraz z polaczkami otworzyli tę puszkę.
        • wujcio44 Re: Irak coraz gorszy 24.04.07, 14:50
          billy.the.kid napisał:

> tak przy okazji-giną przedewszystkim w wojnie religijnej. ale to amerykany
          > wraz z polaczkami otworzyli tę puszkę.

Kurczę, a ja myślałem, że to Ali i Abu Bakr otworzyli tę puszkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka