Dodaj do ulubionych

Please-pomóżcie!!!

IP: *.radio.com.pl 07.08.03, 11:18
Prosze, natychmiast potrzebuje informacji na temat rodzaju pocisku
(mozdzierza), ktory zostal wystrzelony 1 sierpnia i trafil w polska baze w
Allhila (czy jakos tak, sorry spiesze sie). Chodzi mi o najbardziej zblizone
dane techniczne. wiem, ze to byl mozdzierz, ale sa bodaj 4 rodzaje, wiec jaki
to byl....please pomozcie. Dziewczyna.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Odpowiedź 07.08.03, 12:07
      Był to lekki moździerz kalibru 60 mm. Typ moździerza jest w zasadzie nie do
      ustalenia. Użyta amunicja - odłamkowa. Więcej danych można tylko zmyślać.
      • wielki_czarownik + zbliżone dane techniczne 07.08.03, 12:11
        Taki moździerz waży około 20 kg. Jeden pocisk waży około 1.5 kg. Zasięg do 2500
        metrów. Ale te dane różnią się w zależności od modelu moździerza. Amunicja
        użyta w ataku na naszą bazę miała zapalniki kontaktowe - wybuchała po uderzeniu
        w ziemię.
        • Gość: Speedy Re: + zbliżone dane techniczne IP: *.3w.pl 07.08.03, 12:32
          ja jeszcze dorzuce swoje 3 grosze. Oczywiscie masz racje ze jest to czysta
          spekulacja.
          Jednym z najwiekszych na swiecie producentów lekkich moździerzy jest Francja.
          Skądinąd wiadomo ze Irak kupował rozmaitą bron we Francji. Byc moze wiec byl
          to ktorys z francuskich lekkich moździerzy lub ich klonów. Klasyczny lekki
          mozdzierz firmy Thomson-Brandt wazy ok. 15 kg. Jego donosnosc to 2050 m.
          Pocisk odlamkowy Mk 61 wazy 1,72 kg i zawiera 260 g m.wyb. Wystepują tez tzw.
          mozdzierze typu Commando, pozbawione podstawy, z uproszczonymi przyrządami
          celowniczymi, sama taka "rura" z malą pytą oporową. Waża one 6-8 kg. Strzelają
          tymi samymi pociskami, z tym że ze wzgledu na krotsza i lzejszą lufe nie mozna
          stosowac najsilniejszego ladunku miotającego i donosnosc ich jest mniejsza, ok
          1000 m. Thomson-Brandt oferuje tez dalekonosny mozdzierz 60 mm ale z tego co
          wiem nikt go sobie nie kupił (jest on juz zapewne bliski co do ceny z
          ciezszymi mozdzierzami 81 mm a nie jest o wiele lzejszy). Ma on prawie 2x
          dluzsza lufe, wazy 23 kg. Moze strzelac tymi samymi pociskami lub specjalnym
          dalekonosnym o wadze 2,2 kg na odległosc do 5000 m.
          • Gość: jarek4 Re: + zbliżone dane techniczne IP: 195.205.254.* 07.08.03, 12:46
            wczoraj w relacji z powrotu chemikow z Iraqu jeden z nich cos powiedzial ze
            bylo duzo stachu podczas tego ostrzalu i ze byly to jakowes pociski
            oswietlajace? czy ktos tez to slyszal?

jeszcze jedno pytanko do wielkiego----> skad wiesz jaki kaliber?
            • wielki_czarownik Kaliber 07.08.03, 13:12
              1. Napisali to najpierw w prasie.
              2. Potem dostałem potwierdzenie z kręgów wojskowych, że najprawdopodobniej były
              to 60 bo wybuchy były zbyt małe jak na 82.
              Pozdr.
    • Gość: Shiraz Re: Please-pomóżcie!!! IP: *.radio.com.pl 07.08.03, 12:57
      Bardzo dziekuje za pomoc i tak wyczerpujace odpowiedzi. Ciesze sie, ze na
      podstawie mego pytanka rozwija sie rowniez dyskusja wsrod stalych bywalcow
      Militariow. Ja wpadlam okazjonalnie do Was. Mam nadzieje, ze w przyszlosci
      rowniez znajde u Was pomoc. Dziewczyna.....
    • myth2004 A jednak 82 mm... 08.08.03, 21:47
      ...wz. 37. Takim oto moździerzem uraczono polskich żołnierzy.

Pzdrv
      • wielki_czarownik Ciekawe. 08.08.03, 22:31
        Skąd masz te dane? Ja słyszałem, że jednak 60. Znaleźli fragmenty pocisków?
        • myth2004 Re: Ciekawe. 11.08.03, 09:44
          wielki_czarownik napisał:

> Skąd masz te dane? Ja słyszałem, że jednak 60. Znaleźli fragmenty pocisków?

Proszę bardzo:

www.polska-zbrojna.pl/artykul.html?id_artykul=1273

Pzdrv
          • wielki_czarownik Hmm to mamy 2 wersje. 11.08.03, 13:18
            Bo w wojsku jednak mówi się, że to były 60. Szkoda, że w PZ nie podano żadnych
            dowodów na popacie swej tezy.
            Pozdr.
            • myth2004 Re: Hmm to mamy 2 wersje. 11.08.03, 22:15
              wielki_czarownik napisał:

> Bo w wojsku jednak mówi się, że to były 60. Szkoda, że w PZ nie podano
              żadnych
              > dowodów na popacie swej tezy.
              > Pozdr.

A jakimi dowodami Szanowny Pan dysponuje?

Pzdrv
              • wielki_czarownik Moje dowody 11.08.03, 22:39
                Zeznania naocznych świadków. Co prawda sam z nimi nie rozmawiałem, ale
                rozmawiałem z ludźmi (oficerami), którzy dużo o tym wiedzą i rozmawiali ze
                świadkami ostrzału. Świadkowie twierdzili, że ostrzelano ich z moździerza 60
                mm. Tak wnioskowali na podstawie wybuchów które widzieli. Niewiele to, a;e
                zawsze coś ;)
                Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka