durny1 22.08.03, 15:53 oglądałem program gdzie mówiono o bombowcach o napęgzie atomowym podobno próbowali je zbudować amerykanie i rosjanie w latach 50 i 60 kilka z nich nawet wykonała loty próbne wiecie moze cos więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polynomial Re: Atomowe bombowce 22.08.03, 23:05 Tak. Że na Discovery są fajne programy o rekinach. ;) Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Atomowe bombowce IP: *.3w.pl 23.08.03, 00:58 Owszem byly takie projekty ale nic z nich nie wyszlo. Okazalo sie toto bardzo trudne i kosztowne w eksploatacji, nawet takiej probnej. Amerykanie testowali ciezki bombowiec NB-36H w ktorym zabudowano doswiadczalny reaktor z ukladem chlodzenia i osloną biologiczną. Nie byl on zrodlem napedu; chodzilo o zbadanie pracy reaktora w czasie lotu, wplywu promieniowania na urzadzenia i aparature pokladową i opracowanie zasad i metod obslugi naziemnej (z tym ostatnim zwlaszcza byly problemy). Masa calego systemu, szczegolnie oslony biologicznej wykluczalaby oczywiscie ewentualne uzbrojenie samolotu; zakladano ze oplacalny bylby dopiero troche wiekszy bombowiec o masie ok. 300 ton, dopiero wtedy udzial masy oslony biologicznej w calej masie samolotu spadlby do rozsądnej wartosci. NB-36 odbyl obszerny program lotow probnych, bez wiekszych problemow w locie. Sporo kasy wlozyli tez Amerykanie w taki bezpilotowy bombowiec, czy raczej pocisk manewrujący, z napedem jądrowym, Vought SLAM (projekt Pluto; nie mylic ze wspolczesnym SLAMem, z lat 80/90-tych, to calkiem co innego!). Mial byc on napedzany jadrowym silnikiem strumieniowym i wykonywac lot na malej wysokosci z predkoscią ponad 3 Ma. Z uwagi na brak zalogi oslona reaktora nie musiala byc w tym przypadku taka gruba, a ze wzgledu na to ze pocisk jest przeciez jednorazowego uzytku odpadala znaczna czesc klopotów z obslugą naziemną. Przeprowadzono proby naziemne silnika strumieniowego z reaktorem o mocy 500 MW (udane). Projekt przerwano w 1964, rozwoj rakiet balistycznych postawil pod znakiem zapytania sensownosc budowy takiego czegos. Poza tym dosyc trudno sobie wyobrazic loty doswiadczalne takich pocisków. Tu jest sporo o Pluto (SLAM) www.designation-systems.net/dusrm/app4/slam.html Niestety o Rosjanach tyle nie wiem. Badany byl samolot podobny do NB-36, bombowiec Tu-20(Tu-95 jak kto woli) z zabudowanym reaktorem doswiadczalnym. Nie wiem niestety z jakim skutkiem tzn. wiem ze z nie najlepszym bo nie budowali potem seryjnie atomowych samolotów :) ale niestety szczególów nie mam tak na zawolanie. Jak cos znajde to moze napisze. Mam wrazenie ze artykuł o rosyjskich atomowcach byl w SP pare lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Atomowe bombowce IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.03, 13:13 Kiedyś czytałem, że Rosjanie do prób (statycznych oczywiście) nad wpływem promieniowania reaktora na załogę samolotu wykorzystali pieski (Obniżenie masy osłon miało ogromny wpływ na dalsze losy konstrukcji). Niestety po teście ktoś zapomiał je nakarmić i nie udało się ustalić czy psy zdechły na skutek napromieniowania czy głodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Atomowe bombowce IP: *.3w.pl 24.08.03, 13:35 Zeby byc jednak w 100% uczciwym musze o czyms wspomniec. Na grupie newsowej pl.sci.kosmos tez byla ostatnio dyskusja na ten temat. Pare osob stwierdzilo ze w ubieglym tygodniu na Discovery byl film o rosyjskim programie atomowego bombowca. Ja sam niestety go nie oglądalem. Te osoby twierdzą ze w filmie byla mowa o lotach samolotu z NAPEDEM atomowym, nie tylko z reaktorem. Znane mi zrodla na ten temat to tylko artykuł w SP nr 3 i 4 /1995 oraz strony internetowe www.sergib.agava.ru/russia/tupolev/95/lal/tu95lal.htm i www.sergib.agava.ru/russia/tupolev/119/119.htm . Wszystkie one twierdza jednoznacznie, latal samolot z reaktorem jadrowym ale nie z napedem jadrowym. Albo ludzie z Discovery cos pochrzanili (lub ich polskie tłumaczenie) albo tez rzeczywiscie pojawily sie jakies nowe odtajnione informacje na ten temat, świadczace ze rosyjski samolot z napedem jądrowym jednak latal (ale w prasie lotniczej jakos nic o tym nie bylo a przeciez byloby to ważne wydarzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REMOV Re: Atomowe bombowce IP: *.sownet.gliwice.pl 24.08.03, 15:57 Gość portalu: Speedy napisał(a): > Tu jest sporo o Pluto (SLAM) www.designation-systems.net/dusrm/app4/slam.html Polecam inny tekst - znacznie zabawniejszy (o ile mozna to tak nazwać) i dłuższy ze strony www.merkle.com/pluto/pluto.html - "The flying crowbar". Szczególnie ten fragment powalił mnie na kolana: "Then there was the problem of fallout. In addition to gamma and neutron radiation from the unshielded reactor, Pluto's nuclear ramjet would spew fission fragments out in its exhaust as it flew by. (One enterprising weaponeer had a plan to turn an obvious peace-time liability into a wartime asset: he suggested flying the radioactive rocket back and forth over the Soviet Union after it had dropped its bombs.)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Atomowe bombowce IP: *.szczecin.mm.pl 23.08.03, 19:36 Rosjanie zabudowali reaktor na jednym Tu-95. Ale problemow bylo tak wiele ze dali sobie spokoj. To samo Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś