rzewuski1 01.11.08, 17:53 pl.youtube.com/watch?v=r2WMTuD5dBI&feature=related ciekawy filmik przedstawiający dwa zniszczone niemieckie samoloty ciekawe czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować te maszyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
browiec1 Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 00:25 To wykrecanie zegarka(?) jest dobre:) A te szczatki to moze Ju-88? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 00:29 browiec1 napisał: > To wykrecanie zegarka(?) jest dobre:) A te szczatki to moze Ju-88? To nie zegarek, lecz wyglada na jakis cisnieniowmierz Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 00:34 Tez tak myslalem na poczatku myslalem(choc bardziej mi to na jakis wysokosciomierz wyglada),tyle ze ma on jak normalny zegarek akurat 12 "podzialek" czy jkak to tam nazwac:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 09:08 Browiec w nalotach na Polskę w 1939 roku o ile mnie pamięć nie myli uczestniczyło raptem 12 sztuk samolotów Ju-88 i ani jeden nie został zestrzelony! - Wedle mnie są to wraki Dorniera Do-17 i Henschla Hs-126 ino ,że pewny nie jestem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 14:19 No co do Dorniera pewnie masz racje,resztki pasowalbyby tez do tego He-126(na podstawie zdjec tak mi sie wydaje),ale na temat tych ostatnich samolotow to wlasciwie nie wiem nic:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 15:16 Chryste z paniem?! Browiec Henschell Hs-126 to podstawowy samolot bliskiego rozpoznania Luftwaffe używany od początku do prawie końca wojny! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Zestrzeleni bandyci 1939 02.11.08, 16:08 N ok,dobrze wiedziec,tyle ze mnie jakos maszyny rozpoznawcze nigdy nie pociagaly:) Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Zestrzeleni bandyci 1939 03.11.08, 08:40 marek_boa napisał: > - Wedle mnie są to wraki Dorniera Do-17 i Henschla Hs-126 ino ,że pewny nie je > stem! > -Pozdrawiam! Henschele nad Warszawą chyba nie latały ja nie jestem pewien, czy to jest jeden wrak czy dwa wraki oceniając po szerokości kadłuba: - Ju-87 - Me-110 - Me-109 (jeśli to dwa samoloty) oceniając po podwójnych bębnach dla podwójnego karabinu maszynowego dla strzelca pokładowego: te trzy powyższe odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Ciekawie, na jakiej podstawie odpadaja? 04.11.08, 10:01 wladca_pierscienii napisał: > oceniając po podwójnych bębnach dla podwójnego karabinu > maszynowego dla strzelca pokładowego: > te trzy powyższe odpadają Ciekawie, na jakiej podstawie odpadaja? Zasilany takim siodlatym magazynkiem MG 15 jest jak najbardziej pojedynczy. Oraz jak najbardziej stosowany min. w Ju-87, -88, He-111 i Bf-110. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: pdowójny magazynek " siodłowy " 06.11.08, 14:14 crannmer napisał: > wladca_pierscienii napisał: > > > oceniając po podwójnych bębnach dla podwójnego karabinu > > maszynowego dla strzelca pokładowego: > > te trzy powyższe odpadają > > Ciekawie, na jakiej podstawie odpadaja? > > Zasilany takim siodlatym magazynkiem MG 15 jest jak najbardziej pojedynczy. Ora > z > jak najbardziej stosowany min. w Ju-87, -88, He-111 i Bf-110. > aaa... CZY to była podobna idea jak ze sklejaniem taśmą dwóch magazynków do Kałasznikowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer DT-15 06.11.08, 15:18 wladca_pierscienii napisał: > aaa... > CZY to była podobna idea > jak ze sklejaniem taśmą dwóch magazynków do Kałasznikowa ? Obrazasz niemiecka mysl techniczna. Doppeltrommelmagazin DT-15 dla MG 15 to dedykowany podwojny magazynek bebnowy o pojemnosci 75 nabojow, pracujacy na zasadzie analogicznej do dwoch zlozonych ze soba magazynkow np. pepeszy. www.uzitalk.com/forums/showpost.php?p=258818&postcount=23 www.egun.de/market/item.php?id=1973076&PHPSESSID=138c Istnialy rowniez wersje dla MG 34 i innych wzorow. Sa rowniez wspolczesne wersje np. dla G 36. www.6millimeter.de/bilder/115134865308.jpg Naboje byly dosylane automatycznie na przemian z prawego i lewego bebna, dzieki czemu srodek ciezkosci broni podczas oprozniania magazynka nie przemieszczal sie ani na boki, ani w pionie. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: DT-15 09.06.09, 12:38 crannmer napisał: > wladca_pierscienii napisał: > > > aaa... > > CZY to była podobna idea > > jak ze sklejaniem taśmą dwóch magazynków do Kałasznikowa ? > > Obrazasz niemiecka mysl techniczna. > Doppeltrommelmagazin DT-15 dla MG 15 to dedykowany podwojny magazynek bebnowy o > pojemnosci 75 nabojow, pracujacy na zasadzie analogicznej do dwoch zlozonych ze > soba magazynkow np. pepeszy. > hm... pepesza miała pojedyńczy magazynek bębnowy na 72 naboje Thomson miał pojedyńczy magazynek bębnowy na 100 nabojów Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: DT-15 09.06.09, 12:58 wladca_pierscienii napisał: > hm... I co nam artysta chcial przez to powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: karabin maszynowy MG-15 14.11.08, 08:25 crannmer napisał: > Zasilany takim siodlatym magazynkiem MG 15 jest jak najbardziej pojedynczy. Ora > z > jak najbardziej stosowany min. w Ju-87, -88, He-111 i Bf-110. > hm... mogę jedynie dodać że na tym filmiku w drugim ujęciu słabo widać, ale widać jak żołnierz z cywilem oglądają pojedyńczy "patyk" z podwójnym bębnem Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Bandyci. Akurat. Na wojnie nie ma zbrodni. 02.11.08, 09:35 Albo inaczej - cała wojna to zbrodnia. Na to samo wychodzi. Tylko co chcesz robić? Wieszać wszystkich wojskowych, ze wszystkich krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Bandyci. Akurat. Na wojnie nie ma zbrodni. 27.11.08, 10:20 czyngis_chan napisał: > Albo inaczej - cała wojna to zbrodnia. Na to samo wychodzi. Tylko co > chcesz robić? Wieszać wszystkich wojskowych, ze wszystkich krajów? naziści zbrodni dokonywali, ale się ich wstydzili dlaczego się przyjęło, że wojna wybuchła o 4.45 od ostrzelania Westerplatte a nie kilka minut wcześniej od bombardowania bezbronnego miasteczka Wieluń ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Co wiemy z filmu 02.11.08, 17:17 Wiemy że pierwsza część kodu identyfikacyjnego to "GA" potem krzyż. Wiemy, że śmigło trzypłatowe i silnik rzędowy - czy jeden? Wiemy że miał karabin lub karabiny MG 15. Niestety prawie wszystkie typy niemieckich samolotów latały z kodem "GA", ale Bf-109 można wyłączyć. Można też wyłączyć wszystkie z silnikami gwiazdowymi i rzędowymi, ale z okrągłymi chłodnicami. Można też wyłączyć samoloty morskie. Zostaje nam He111, Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg A w uzupełnieniu 02.11.08, 17:20 www.luftwaffe-experten.org/stam-g.html Wykaz kodów malowanych na samolotach Luftwaffe. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: silnik gwiazdowy 03.11.08, 10:21 grogreg napisał: > Niestety prawie wszystkie typy niemieckich samolotów latały z kodem "GA", ale > Bf-109 można wyłączyć. Można też wyłączyć wszystkie z silnikami gwiazdowymi i > rzędowymi, ale z okrągłymi chłodnicami. Można też wyłączyć samoloty morskie. > > Zostaje nam He111, > z tego co wiem, to nad Warszawą latały: 1) Me-109 2) Me-100 3) Ju-87 4) He-111 5) Dorniery bombowe 6) Dorniery rozpoznawcze ******** Ju-52 z silnikiem gwiazdowym (?) zaczęły latać nad Warszawą dopiero gdy artylerii PLOT skończyła się amunicja Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: silnik gwiazdowy 03.11.08, 11:09 wladca_pierscienii napisał: > 6) Dorniery rozpoznawcze > czytałem relację o takim locie Dornier leciał ponad pułapem polskich myśliwców (a wiec i ponad pułapem skutecznego ognia artylerii) wątpię, aby jakiś został zestrzelony Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Podobno te niemieckie śmiecie strzelali nawet do.. 03.11.08, 14:24 Podobno te niemieckie śmiecie strzelali nawet do krów na łakach i pojedyńczych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Podobno te niemieckie śmiecie strzelali nawet 03.12.08, 15:41 teclaw napisała: > Podobno te niemieckie śmiecie strzelali nawet do krów na łakach i > pojedyńczych ludzi... Niestety to prawda - jesc całą masa relacji - jedna z nich w książce Stanisława Grzesiuka pt.: "Boso, ale w ostrogach". "Rycerze Lyftwaffe" jak ktoś kiedys napisał - a z charakteru zwykli niemieccy bandyci Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: silnik gwiazdowy 03.11.08, 18:02 Me 109 nie miał ręcznych karabinów maszynowych Silnik na filmie jest rzędowy i nie wydać okrągłej chłodnicy więc odpada Ju-87 i Dorniery. Coto jest Me 100? Może chodzi Ci o Bf 110? O ile wiem Bf 110 nie miały kodów GA. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 09:13 grogreg napisał: > Me 109 nie miał ręcznych karabinów maszynowych WIEM > Co to jest Me 100? Może chodzi Ci o Bf 110? oczywiście chodziło mi o Me-110 O ile wiem Bf 110 nie miały kodów GA > . nie miały też podwójnego karabinu strzelca pokładowego PYTANIE: jaki wtedy typ samolotu niemieckiego miał podwójny karabin strzelca pokładowego ? chyba na potrzeby filmu nie podrzucili magazynków wyciągniętych z rozbitego pod Warszawą czołgu Panzer 1 ? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 10:04 wladca_pierscienii napisał: > nie miały też podwójnego karabinu strzelca pokładowego MG 15 jest jak najbardziej pojedynczy. > > PYTANIE: > jaki wtedy typ samolotu niemieckiego > miał podwójny karabin strzelca pokładowego ? Pytanie jest w kontekscie podanego filmu bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 14:30 A tak odbiegakac od filmu,to jakie samoloty mialy te podwojne karabiny? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer MG 81Z 04.11.08, 15:36 browiec1 napisał: > jakie samoloty mialy te podwojne > karabiny? MG 81Z mogly miec np. pozniejsze Ju-87 i -88 oraz Do-217. Aczkolwiek ten karabin nie byl zasilany z magazynka siodlowego, jak na filmie, lecz z tasm rozsypnych. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 09:58 grogreg napisał: > Silnik na filmie jest rzędowy Dokladniej rzecz biorac jest widlasty, wiszacy. Patrzysz na pokrywe skrzyni korbowej. Chyba, ze chodzi o lotniarska nowomowe "rzedowy = niegwiazdowy". > i nie wydać okrągłej chłodnicy więc odpada Ju-87 Przy widoku z gory na wbity w ziemie silnik okragla chlodnica robi sie plaska i niewidoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: okrągła Luftwaffen chłodnica 20.11.08, 14:03 grogreg napisał: > Silnik na filmie jest rzędowy i nie wydać okrągłej chłodnicy więc odpada Ju-87 > i > Dorniery. tam NIE widać żadnej chłodnicy więc nie można mówić że była albo nie byłą okrągła a każdy silnik nie-gwiazdowy musiał mieć chłodnicę chłodnica mogła ulec zniszczeniu przy uderzeniu o ziemię albo została zabrana celem sprzedaży jako złom aluminiowy w tamtych czasac hbyła taka bieda że biedakom opłacało się zbierać "złom szklany" czyli potłuczone szkło na wagę Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 10:03 wladca_pierscienii napisał: > Ju-52 z silnikiem gwiazdowym (?) > zaczęły latać nad Warszawą dopiero > gdy artylerii PLOT skończyła się amunicja Po co (majace oczywiscie silnik gwiazdowy) Ju-52 mialyby latac nad broniaca sie Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 14:45 Po to, żeby zrzucac na nia bomby zapalające - nalot taki, przy użyciu m.in. Ju-52, miał miejsce osławionego 25 września. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: silnik gwiazdowy 04.11.08, 15:42 kapitan.kirk napisał: > nalot taki, przy > użyciu m.in. Ju-52, miał miejsce osławionego 25 września. Ok, nie wiedzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Ju-52 06.11.08, 14:11 kapitan.kirk napisał: > Po to, żeby zrzucac na nia bomby zapalające - nalot taki, przy > użyciu m.in. Ju-52, miał miejsce osławionego 25 września. > Pzdr > nie "bomby" raczej "bombki" zapalające niemieccy żołnierze wygarniali je łopatami przez otwarte drzwi na zewn. samolotu Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Ju-52 06.11.08, 15:03 To jak te bombki dzialaly? Przy wybieraniu lopata mozna bylo bez roblemow przywalic w zapalnik a wtedy w ciotce Ju bylo by barbecue (znowu nie czuje jak rymuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: bombowy Ju-52 12.11.08, 13:08 kapitan.kirk napisał: > Po to, żeby zrzucac na nia bomby zapalające - nalot taki, przy > użyciu m.in. Ju-52, miał miejsce osławionego 25 września. > Pzdr > w nalotach 20 września wzięło udział (między innymi) 30 Ju-52 Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok we wrzesniu 1939 z kodem "GA" latały bombowce 05.12.08, 21:00 ju-88 z trzech pułków stacjonowanych w Prusiech. I najprawdopodobniej jest to jedna z maszyn tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: we wrzesniu 1939 z kodem "GA" latały bombowce 08.12.08, 08:51 >1410_tenrok napisał: > ju-88 z trzech pułków stacjonowanych w Prusiech. I > najprawdopodobniej jest to jedna z maszyn tego typu. Ju-88??? - żadnej szansy. Przy okazji, bom wielce ciekaw - jakiż to jeden z trzech Pułków LW stacjonował w Prusach Wschodnich i miał na wyposażeniu Ju-88 we Wrześniu'39. Pytam bez najmniejszej nuty ironii. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Zestrzeleni bandyci 1939 04.11.08, 14:41 Co do samolotów to trudno mi powiedzieć, ale w każdym razie łatwo zidentyfikować miejsce - skarpa pod ul. Bartoszewicza, między Zajęczą a Tamką :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Dodam jeszcze... 27.11.08, 14:09 ...że dosłownie kilkanaście metrów od miejsca spoczynku wraków pokazanych na filmie powstał w latach 50. i funkcjonował przez ponad 30 lat butik odzieżowy o charakterystycznej nazwie "Tu-104" - czyżby lotniczy genius loci...? ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ceiwatal Re: Zestrzeleni bandyci 1939 09.06.09, 15:18 kapitan.kirk napisał: > Co do samolotów to trudno mi powiedzieć, ale w każdym razie łatwo > zidentyfikować miejsce - skarpa pod ul. Bartoszewicza, między > Zajęczą a Tamką :-) skąd wiesz? Pzdr. MS Odpowiedz Link Zgłoś
majas.wa Re: Zestrzeleni bandyci 1939 11.12.08, 10:25 Sądząc po rozkładzie plam kamuflażu na płacie, wielkości krzyży i liter kodowych, konstrukcji płata, śmigła i silnika można sądzić że jest to Bf-110. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Tak czy inaczej banda niemieckich morderców... 17.06.09, 12:05 Tak czy inaczej banda niemieckich morderców... ... i złodzei nikt nie ukradł tyle ile Niemcy... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Tak czy inaczej banda niemieckich morderców.. 17.06.09, 12:59 Po czym chyba nikt nie "odkradl" i co wazniejsze nie oddal pozniej, co Rosjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii "Korespondent Bryan" - Zestrzeleni bandyci 1939 10.04.13, 22:30 rzewuski1 napisał: > pl.youtube.com/watch?v=r2WMTuD5dBI&feature=related > ciekawy filmik przedstawiający dwa zniszczone niemieckie samoloty > ciekawe czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować te maszyny? zdjęcia pochodzą z filmu "Korespondent Bryan" www.filmweb.pl/film/Korespondent+Bryan-2010-596324 o amerykańskim korespondencie Julienie Bryanie który we Wrześniu 1939 przebywał w bombardowanej Warszawie przy pierwszym samolocie - nad skarpą komentarz był, że "czteroosobowa załoga zginęła na miejscu" Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Korespondent Bryan" - Zestrzeleni bandyci 1 12.04.13, 04:51 wladca_pierscienii napisał: > zdjęcia pochodzą z filmu "Korespondent Bryan" > www.filmweb.pl/film/Korespondent+Bryan-2010-596324 > o amerykańskim korespondencie Julienie Bryanie > który we Wrześniu 1939 przebywał w bombardowanej Warszawie > Nie tylko przebywał. Został odznaczony przez Prezydenta Strzyńskiego, a jego przerzucony do USA w październiku 1939 roku film dokumentalny o bombardowaniach Polski w tym zwłaszcza Warszawy, obejrzały w amerykańskich kinach miliony ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: "Korespondent Bryan" - Zestrzeleni bandyci 1 16.04.13, 11:39 Sprawdzałem u Emmelinga - żaden 4-osobowy bombowiec nie został zestrzelony nad Wa-wą 13 września. Kod radiowy na skrzydle nie został sfilmowany w całości dla identyfikacji samolotu. Możliwe że są to przebitki z innych dni. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: "Korespondent Bryan" - Zestrzeleni bandyci 1 13.08.13, 08:13 patmate napisał: > Sprawdzałem u Emmelinga - żaden 4-osobowy bombowiec nie został zestrzelony nad > Wa-wą 13 września. Kod radiowy na skrzydle nie został sfilmowany w całości dla > identyfikacji samolotu. > Możliwe że są to przebitki z innych dni. > > Pzdr a czy ktoś zweryfikował w źródłach niemieckich staranowanie Me-109 przez płk Leopolda Pamułę w dniu 1 września ? w Wikipedii piszą, że zestrzelił Me-109 ale za komuny funkcjonowała wersja, ze staranował Odpowiedz Link Zgłoś