Gość: Paw IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 23:14 mocno na siłę to stwierdzenie o kopii. ale rozumiem, coś pisać trzba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kgbltd Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.toya.net.pl 16.02.12, 23:16 ACTA i zamykamy autorów na 5 lat w Guantanamo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DNA "Sponsoring" IP: 193.57.67.* 17.02.12, 06:25 Gdzie te czasy kiedy plakat filmowy byl dzielem sztuki... A teraz koniecznie musi byc "ryj" glownego aktora plus sentencja typu "On juz to wie", "Nie ogladaj sie za siebie", albo "Prawda dopadnie kazdego" zeby polmozga na ulicy podrapac w czaszke, moze jeszcze pojdzie do kina. Oczywiscie wtedy kupi 0.7l cole i popcorn i bedzie zrec smiecac do okola z wlaczonym telefonem komorkowym bo przeciez trzeba miec kontakt, nawet w srodku filmu... Nienawidze multipleksow i jesli jest premiera to czekam az plebs sie przewinie przez pierwsze tygodnie. Dopiero wtedy da sie w miare cos obejrzec bez zaklocen w odbiorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pata Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.skynet.net.pl 16.02.12, 23:20 mój mąż jest grafikiem, zrobiłby plakat bez zrzynania z gó...anych, zachodnich filmów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trialuser Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:20 Gdzie się podziała polska szkoła plakatu...? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkolik Znam jednego gościa z "polskiej szkoły plakatu" IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 23:32 Mówię o prof. Tomaszu Bogusławskim - wykłada na gdańskiej ASP oraz w PJWSTK (także w Gdańsku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany... IP: 173.233.221.* 16.02.12, 23:34 "Gdzie się podziała polska szkoła plakatu...? Ktoś wie?" Zniknela wraz z koncem PRL-u... Podobnie jak i zniknely dobre polskie filmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Smutne 16.02.12, 23:27 Smutne jest to, że polskie plakaty starają się "kopiować" amerykańskie. Przecież Polska Szkoła Plakatu jest uznawana za NAJLEPSZĄ na świecie!! A tu..nie dość, że jakość średnia, to jeszcze "mocno inspirowana"... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr99 Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? 16.02.12, 23:32 Ja zrobiłem pewnej dziewczynie zdjęcie czarno-białe, na odbitce pomalowałem usta na czerwono, to było 20 lat temu, potem się z nią ożeniłem, potem rozwiodłem... Pomysł nie jest odkrywczy i tylko to można mu zarzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.static.korbank.pl 17.02.12, 00:00 Na obu plakatach tytuły filmów napisano bardzo podobnie stylizowanymi literami. Podobny pomysł na fotografię oraz podobne liternictwo to za dużo, żeby można było wierzyć w czysty zbieg okoliczności. Autor najzwyczajniej w świecie poszedł na łatwiznę i "zainspirował" się wcześniejszym, cudzym (jak zakładam) plakatem. No, chyba, że prawa autorskie do obu plakatów należą do tej samej firmy (?). Wtedy wszystko by było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright sluby, rozwody, szminki - ilez tego i bedzie? 17.02.12, 06:45 i pomyslec, ze ja bzyknalem kilka panien, czy moge liczyc na wylacznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sete Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 16.02.12, 23:36 Napisze wam jak to wyglada... przychodzi koles do grafika i chce tanio i szybko, czesto sami przynosza foty innych projektow z zyczeniem ze chca podobne... to samo z kopiowaniem fotek z blogow przez np koncerny odziezowe, zlecaja projekty firmom zewnetrznym, ktore prawie NIGDY nie kupuja fotek z licencja tylko kradna z netu ile wlezie. Oczywiscie to wina szefostwa chcacego oszczedzac, grafik jak chce miec robote musi robic to co szefo kaze :/ POmine ze jest opcja 2: biuro projektowe ma gotowe szablony, tansze niz robota od zera, wiec z oszczednosci kupuja szablon. Dodam ze czaem prosjekt robiony od zera to 10 i wiecej godzin pracy, ale wiekszosc ludzi uwaza ze 100zl za projekt to strasznie duzo :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.static.korbank.pl 17.02.12, 00:06 No właśnie. Kopiowanie jest ewidentne, ale możliwe, że akurat całkiem legalne w tym przypadku (oraz w pozostałych przypadkach wymienionych w artykule). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar85 powód jest dziecinnie prosty IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 16.02.12, 23:47 świat kopiuje pomysły naszych artystów zanim nasi zdążą na nie wpaść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ns Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.sgh.waw.pl 17.02.12, 02:02 Żulczyk opisał więcej takich "inspirowanych" plakatów. www.wprost.pl/ar/288102/Wszystko-bedzie-odwolane/ trzecia notka od góry Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskieslonie Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? 17.02.12, 12:16 Proponuje podac nazwiska autorów tych "inspirowanych" plakatów i zrobic głosowanie , któremu najlepiej wychodza te inspiracje, może sie zawstydzą a srodowisko powaznych artystów odpowiednio ich potraktuje. Odpowiedz Link Zgłoś