Dodaj do ulubionych

Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"?

IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 23:14
mocno na siłę to stwierdzenie o kopii. ale rozumiem, coś pisać trzba
Obserwuj wątek
    • Gość: kgbltd Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.toya.net.pl 16.02.12, 23:16
      ACTA i zamykamy autorów na 5 lat w Guantanamo.
      • Gość: DNA "Sponsoring" IP: 193.57.67.* 17.02.12, 06:25
        Gdzie te czasy kiedy plakat filmowy byl dzielem sztuki...
        A teraz koniecznie musi byc "ryj" glownego aktora plus sentencja typu "On juz to wie", "Nie ogladaj sie za siebie", albo "Prawda dopadnie kazdego" zeby polmozga na ulicy podrapac w czaszke, moze jeszcze pojdzie do kina.
        Oczywiscie wtedy kupi 0.7l cole i popcorn i bedzie zrec smiecac do okola z wlaczonym telefonem komorkowym bo przeciez trzeba miec kontakt, nawet w srodku filmu...

Nienawidze multipleksow i jesli jest premiera to czekam az plebs sie przewinie przez pierwsze tygodnie. Dopiero wtedy da sie w miare cos obejrzec bez zaklocen w odbiorze

• Gość: Pata Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.skynet.net.pl 16.02.12, 23:20
      mój mąż jest grafikiem, zrobiłby plakat bez zrzynania z gó...anych, zachodnich filmów
    • Gość: Trialuser Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:20
      Gdzie się podziała polska szkoła plakatu...? Ktoś wie?
      • Gość: szkolik Znam jednego gościa z "polskiej szkoły plakatu" IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 23:32
        Mówię o prof. Tomaszu Bogusławskim - wykłada na gdańskiej ASP oraz w PJWSTK (także w Gdańsku).
      • Gość: maxxx Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany... IP: 173.233.221.* 16.02.12, 23:34
        "Gdzie się podziała polska szkoła plakatu...? Ktoś wie?"

Zniknela wraz z koncem PRL-u... Podobnie jak i zniknely
        dobre polskie filmy!!!

• lahdaan Smutne 16.02.12, 23:27
      Smutne jest to, że polskie plakaty starają się "kopiować" amerykańskie. Przecież Polska Szkoła Plakatu jest uznawana za NAJLEPSZĄ na świecie!! A tu..nie dość, że jakość średnia, to jeszcze "mocno inspirowana"...
    • piotr99 Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? 16.02.12, 23:32
      Ja zrobiłem pewnej dziewczynie zdjęcie czarno-białe, na odbitce pomalowałem usta na czerwono, to było 20 lat temu, potem się z nią ożeniłem, potem rozwiodłem... Pomysł nie jest odkrywczy i tylko to można mu zarzucić.
      • Gość: cinek Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.static.korbank.pl 17.02.12, 00:00
        Na obu plakatach tytuły filmów napisano bardzo podobnie stylizowanymi literami. Podobny pomysł na fotografię oraz podobne liternictwo to za dużo, żeby można było wierzyć w czysty zbieg okoliczności. Autor najzwyczajniej w świecie poszedł na łatwiznę i "zainspirował" się wcześniejszym, cudzym (jak zakładam) plakatem.

No, chyba, że prawa autorskie do obu plakatów należą do tej samej firmy (?). Wtedy wszystko by było ok.
        • koham.mihnika.copyright sluby, rozwody, szminki - ilez tego i bedzie? 17.02.12, 06:45
          i pomyslec, ze ja bzyknalem kilka panien, czy moge liczyc na wylacznosc?
    • Gość: sete Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 16.02.12, 23:36
      Napisze wam jak to wyglada... przychodzi koles do grafika i chce tanio i szybko, czesto sami przynosza foty innych projektow z zyczeniem ze chca podobne...

to samo z kopiowaniem fotek z blogow przez np koncerny odziezowe, zlecaja projekty firmom zewnetrznym, ktore prawie NIGDY nie kupuja fotek z licencja tylko kradna z netu ile wlezie. Oczywiscie to wina szefostwa chcacego oszczedzac, grafik jak chce miec robote musi robic to co szefo kaze :/

POmine ze jest opcja 2:
      biuro projektowe ma gotowe szablony, tansze niz robota od zera, wiec z oszczednosci kupuja szablon. Dodam ze czaem prosjekt robiony od zera to 10 i wiecej godzin pracy, ale wiekszosc ludzi uwaza ze 100zl za projekt to strasznie duzo :]

• Gość: cinek Re: Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burlesk IP: *.static.korbank.pl 17.02.12, 00:06
        No właśnie. Kopiowanie jest ewidentne, ale możliwe, że akurat całkiem legalne w tym przypadku (oraz w pozostałych przypadkach wymienionych w artykule).
    • Gość: cezar85 powód jest dziecinnie prosty IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 16.02.12, 23:47
      świat kopiuje pomysły naszych artystów zanim nasi zdążą na nie wpaść
    • Gość: ns Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? IP: *.sgh.waw.pl 17.02.12, 02:02
      Żulczyk opisał więcej takich "inspirowanych" plakatów.
      www.wprost.pl/ar/288102/Wszystko-bedzie-odwolane/
      trzecia notka od góry
    • niebieskieslonie Plakat do "Sponsoringu" skopiowany z "Burleski"? 17.02.12, 12:16
      Proponuje podac nazwiska autorów tych "inspirowanych" plakatów i zrobic głosowanie , któremu najlepiej wychodza te inspiracje, może sie zawstydzą a srodowisko powaznych artystów odpowiednio ich potraktuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka