Gość: stasiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 08:34 Z niecierpliwością oczekuję na recenzję Mazurka Dąbrowskiego na łamach GW. Panie Pawłowski, do pracy! Rozwiń Pan skrzydła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miuti Trąbo nasza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 09:14 Dawno nie czytałam takich bzdur! Może jeszcze hymn naszego kraju zmienimy? Bo też w duchu Warszawianki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienka. Trąbo nasza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 09:38 Bogurodzica to bełkot. Won z podręczników! "Witaj majowa jutrzenko" - czysta propaganda. "Legiony to..." - wazeliniarstwo. - itd, itp... Tylko co nam zostanie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
lesteer dziennkiarz chyba opuszczał lekcje języka polskieg 03.11.08, 10:06 ...czy wie wogle co to romantyzm i poezja romantyczna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praxis żałosny synu zomowca i esbeka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 10:13 za nic nie zrozumiesz czym jest patriotyzm, bo swoją osobowość ukształtowałeś przy pomocy mtv, bravo girl i kolorowych pisemek dla kobiet. Dla ciebie liczy się to co "trendy", o tradycji nie masz pojęcia. Jesteś obciachowy jak goła ci... dody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiu Trąbo nasza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 11:35 Tak a propos pierścienia, rzekomo "polskiej wunderwaffe", p. Pawłowski raczył wyrwać co nieco z kontekstu i naświetlić po swojemu: Tocz Polaku bój zacięty, Ulec musi dumny car, Pokaż jemu pierścień święty, Nieulękłych Polek dar, Niech to godło ślubów drogich, Wrogom naszym wróży grób, Niech krwią zlane w bojach srogich, Nasz z wolnością świadczy ślub. Tak a Podobnie: "Podmiot liryczny całą winę za narodowe klęski zwala na Francuzów" - nie zwala, lecz wyraża pretensję za brak aktywności: Bracia, my wam krew dawali. Dziś wy dla nas nic – prócz łzy. pl.wikipedia.org/wiki/Warszawianka_1831_roku Może jestem nie dzisiejszy, choć wiekiem jeszcze dość młody, ale tak muzyka, jak i słowa podobają mi się wielce. Wzruszają i unoszą. Pan Pawłowski może wolałby na nasz hymn narodowy jakiś wierszyk Simona Mola. Melodię niech ułoży Doda. Niech "świat" zobaczy jacyśmy nowocześni i godni XXI wieku. PS. Niemena też lubię, a jego wykonanie "Snu" mam za genialne. Ciekawe, co by on powiedział na ten artykulik? Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Trąbo nasza! 04.11.08, 18:46 Jeszcze lepiej się popisał w następnym felietonie - podpuszczony przez jakąś niedokształconą idiotkę dowodzi, że Warszawianka 1831 (a nie Warszawianka 1905, o której zapewne nie słyszał) była ulubioną pieśnią Lenina. Czy na taką ignorancję naprawdę nie ma mocnych?! miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95604,5874816,Lenin_wiecznie_zywy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pucek Trąbo nasza! IP: *.gmb.pl 04.11.08, 08:23 co - nei udalo sie przepchnac Niemena, bo o co tutaj chodzi tak naprawde panie Pawlowski??? Wstyd! po prostu wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś