Dodaj do ulubionych

Poczatek ciazy

20.09.10, 12:20
Witam wszystkie Panie :))
Od 10 dni wiem,ze jestem w ciazy- bardzo sie z tego powodu ciesze.
Moja ginekolog nie jest zbyt zainteresowana swoimi ''podopiecznymi'' i na moje pytania odpowiada zwykle szybko i na tzw''odwalke'' :(
Mysle o zmianie.
Dlatego zadam kilka pytan-moze jestescie mi w stanie pomoc.
Otoz na poczatku -nie wiedzialam,ze jestem w ciazy -wypilam raz drinka. Bralam tez duzo lekow przeciwbolowych typu apap czy ibum (cierpie na bole glowy), u dentysty mialam robiony 2 x rentgen. Bylam w solarium kilka razy. oraz u fryzjera na farbowaniu i rozjasnianiu.
Czy to mi nie zaszkodzi? A wlasciwie maluszkowi?
Oraz czy moge pic od czasu do czasu kawe bezkofeinowa? Co z farbowaniem wlosow?
Czy moge jest pikantne potrawy?
Oraz co jesc,zeby maluszkowi niczego nie brakowalo???
Dziekuje Wam Kochane z gory za odpowidzi i wskazowki !!!
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Poczatek ciazy 20.09.10, 13:17

> Otoz na poczatku -nie wiedzialam,ze jestem w ciazy -wypilam raz drinka.

bez wpływu, ale wiadomo-teraz już nie pij

> Bralam tez duzo lekow przeciwbolowych typu apap czy ibum (cierpie na bole glowy)

to leki bezpieczne w ciąży

> u dentysty mialam robiony 2 x rentgen.

w którym tyg jesteś?
      kiedy ost miesiączka?
      ilu dniowe miewałaś cykle?
      w którym dniu cyklu był rentgen?

promieniowanie rentgenowskie może być niebezpieczne, ale w obrazowaniu stomatologicznym wykorzystuje się niską dawkę promieniowania ukierunkowanego na głowę nie brzuch

należę do przewrażliwionych wiec tego bym się nieco obawiała, ale reszt dziewczyn pewnie poprze teorie ze rentgen w tym przypadku nie zaszkodził
      polecam wykonanie dokładnego usg w 9-13 tg ciąży

> Bylam w solarium kilka razy.

bez wpływu

> oraz u fryzjera na farbowaniu i rozjasnianiu.

bez wpływu

> Oraz czy moge pic od czasu do czasu kawe bezkofeinowa?

możesz, nawet lepiej kofeinową, bo jest mniej sztuczna niż bezkofeinowa

>Co z farbowaniem wlosow?

bez wpływu-szkodliwość polega na wdychaniu zapachu chemicznego, więc dla spokojnośli wstrzymaj sie do 12 tyg

> Czy moge jest pikantne potrawy?

oczywiście,

> Oraz co jesc,zeby maluszkowi niczego nie brakowalo???

zdrowa, urozmaicona dieta bez pustych kalorii i konserwantów i innych sztuczności(o ile się da)
      mięso, warzywa, nabiał, pieczywo pełnoziarniste

koniecznie też zażywaj do 12 tyg kwas foliowy, a po 12 witaminy dla kobiet w ciaży
      • ewelkap24 Re: Poczatek ciazy 24.09.10, 10:23
        Witam!
        Dziekuje za odpowiedz,ale w miedzy czasie udalo mi sie porozmawiac z lekarka jestem juz spokojniejsza-z tym rtg tez.
        Jestem juz w 8 tyg. Czuje sie niezle,choc miewam napady paniki- czy to, co robilam zanim sie dowiedzialam o ciazy nie wplynie zle na mojego dzidziusia... Pierwsza ciaza :)
        Ten podwojny rentgen mialam na poczatku sierpnia, wtedy tez zaszlam w ciaze, wiec nie ma niebezppieczenstwa. Na usg wszystko wyszlo dobrze, wiec sie ciesze...
        Pozdrawiam
        • yoka1 Re: Poczatek ciazy 24.09.10, 10:39
          w kwestii RTG zęba - ja w pierwszej ciąży,też nie wiedząc, że jestem, miałam robione RTG panoramiczne i usuwaną 8ę pod znieczuleniem. Bardzo się stresowałam, mimo, że ginekolog mnie zapewniał, że wszystko OK przez całą ciążę. Urodziłam zdrowego chłopaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka