Dodaj do ulubionych

prosze o porade

10.02.11, 12:12
prosze o porade. jestem w 5 tc. to moja trzecia ciaza. mam zmianymastopatyczne w piersi stwierdzone jeszcze przed ciaza. wczoraj zauwazylam ze zmiana ta stwardniala i zaczyla byc dotykowo bolesna. oprocz tego niepokoje sie, poniewaz jestem zwolenniczka b. goracych kapieli a teraz wyczytalam ze takowe moga uszkodzic plod. oczuwam bol podrzusza taki samoistny jak i dotykowy bool brzucha i podbrzusza. mieszkam w szwecji i wizyte mam dopiero za tydz a bardzo sie martwie. dodam, ze pierwsza ciaze poronilam samoistnie. Druga przchodzilam bardzo ciezko. zastoj w nerce (slad do dzis-nerka juz pobolewa), zakazenie drog moczowych(rowniez do dzis walcze z bakteriami), transfuzja krwi z powodu anemii i zapalenia krwii (crp 320). czy jest szansa ze urodze z drowe dziecko nie narazajac sie na niebezpieczenstwo?
z gory bardzo dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • puellapulchra Re: prosze o porade 10.02.11, 12:45
      Jeśli chodzi o tę pierś - leć na USG piersi. Dla własnej spokojności.
      • kotkowa Re: prosze o porade 10.02.11, 13:50
        Druga ciąża nie musi być taka jak pierwsza, nie ma co się martwić na zapas. Tkliwość brzucha jest normalna, choć nie powinno być bólu ani plamienia. W razie czego Izba Przyjęć. Co do piersi to w ciąży piersi robią się napięte, bardziej bolesne, może to z powodu hormonów, ale też na Twoim miejscu zrobiłabym USG, jest bezpieczne dla dziecka. A kąpieli gorących oczywiście unikaj, są zabronione.
    • katarzynaoles Re: prosze o porade 10.02.11, 18:42
      Gorące kąpiele stanowczo odradzam - szczególnie na początku ciąży, bo mogą powodować poronienia. Ból brzucha może być zupełnie niegroźny, bo jest dość częstym zjawiskiem na początku ciąży, ale biorąc pod uwagę to, że ma Pani za sobą poronienie to zwracałabym uwagę na dodatkowe objawy i np. plamienie, choćby niewielkie, powinno skłonić Panią do szybkiej konsultacji. Druga rzecz, że w tak niskiej ciąży niewiele jest efektywnych sposobów podtrzymywania jej. Zmiany mastopatyczne mogą reagować na grę hormonalną, ale z wyjaśnieniem tej sprawy może Pani spokojnie poczekać do wizyty. Pyta Pani czy ma Pani szansę na urodzenie zdrowego dziecka - oczywiście, że tak! To, co działo w pierwszej ciąży nie musi powtórzyć się w kolejnej. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
    • xkomix Re: prosze o porade 11.02.11, 17:35
      a czy ta cala burza hormonalna nie pokomplikuje "spraw piersiowych"? czy ze zmiany mastopatycznej nie "stworzy" sie nic innego. Piers prawa, w ktorej mam zmiane rwie tak mocno, ze budze sie z bolu... nawet dotknac nie moge. a dodam ze jest to gorna czesc piersi
      • ieb Re: prosze o porade 11.02.11, 18:03
        Ja miałam zmiany mastopatyczne w piersiach od okresu dojrzewania. Świetny specjalista od usg piersi powiedział mi, że najlepszym "lekarstwem" na to jest ciąża. Rzeczywiście, sprawdziło się - na początku ciąży bardzo mnie piersi bolały, a teraz po ciąży i zakończeniu odciągania pokarmu po zmianach nie ma prawie śladu.
        • xkomix Re: prosze o porade 11.02.11, 18:14
          z tym ze ja nigdy nie mialam takich zmian. dlatego takie obawy mam.a to moja druga ciaza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka