Dodaj do ulubionych

Dexaven w Ciąży

19.05.11, 13:23
Pani Kasiu mam pytanie otórz jestem w 18 t.c rozchorowałam się i poszłam do lekarza rodzinnego stwierdził że mam ostre zapalenie gardła przepisał mi duomox i dał jeden zastrzyk na miejscu dexaven na zmniejszenie zapalenia i obrzęku gardła.Powiedział że taka dawka nie zaszkodzi ciąży ja jednak mam obawy.Proszę o odpowiedź czy ten jeden zastrzyk nie zaszkodzi dzidziusiowi.Czekam na szybką odpowiedź.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Dexaven w Ciąży 20.05.11, 18:03
      Ja od strony farmakologicznej mogę napisać, że nie pozwoliłabym lekarzowi na podanie iniekcji hormonalnej (bo dexaven należy do grupy glukokortykoidów), jeżeli wiadomo, że prawdopodobnie oddziałuje na płód (czyli nie są znane skutki działania na dziecko, ale istnieje możliwość, że występują) i na ulotce jest zaznaczone, że w ciąży nie wolno tego leku stosować.
      Nie wiem jednak, jak to wygląda od strony medycznej i jakie mogą być powikłania ostrego zapalenia gardła leczonego środkami o mniejszym działaniu.
      Trzeba wierzyć, że lekarz wiedział, co robi i wybrał mniejsze zło:).
    • katarzynaoles Re: Dexaven w Ciąży 25.05.11, 10:58
      Można zaufać lekarzowi, to on ocenia konkretną sytuację rozważając "za" i "przeciw". Jeśli to lekarz rodzinny to zapewniam, że jest bardzo ostrożny mając do czynienia z kobietą w ciąży, aginekolog wie, na co może sobie pozwolić. Na ulotkach większości leków, nawet tych rutynowo podawanych w ciąży, zaznaczone jest, że w ciąży to nie albo bardzo ostrożnie. Dexaven wpływa na dziecko, ale nie jest to wpływ niekorzystny - przyspiesza dojrzewanie pęcherzyków płucnych. Życz ę zdrowia :)
      • miska783 Re: Dexaven w Ciąży 25.05.11, 13:36
        Pani Kasiu bardzo dziękuję za odpowiedź.A z gardełkiem już wszystko ok.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka