Dodaj do ulubionych

Poród sn 6 lat po cc

28.10.11, 13:13
Jestem w 22 tygodniu ciąży. Poprzednio urodziłam przez CC z powodu nadciśnienia, które pojawiło się pod koniec ciąży (w czasie testu oksytocynowego przed porodem doszło do nagłego skoku ciśnienia, którego nie dało się unormować.) Dziecko urodziło się z dystrofią. Po 3 latach byłam w ciąży, która obumarła. Obecna ciąża rozwija się super. Ja jestem okazem zdrowia, mam bardzo niskie ciśnienie. Dostaję jedynie clexan -pomimo dobrych wyników- lekarka dała mi go profilaktycznie z powodu nadcisnienia, dystrofii przy pierwszej ciązy i obumarcia drugiej. Mam w związku z tym pytanie - czy w takich przypadkach jak mój możliwy jest poród sn?Jaki wpływ na poród może mieć clexan, czy lekarze pozwolą mi rodzić sn czy jest za duże ryzykow związku moim nadcisnieniem przy pierwszym porodzie i tym,ze mam juz blizne po cc? Nie ustaliłam jeszcze sposobu porodu z lekarzem. Następna wizyta za miesiąc a ja cały czas tkwię w niepewności. Wiem,że każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany ale chciałam wiedzieć jak duże statystycznie jest prawdopodobienstwo następnej cesarki. Po poprzedniej bardzo długo dochodziłam do siebie i miałam problemy z karmieniem:(
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Poród sn 6 lat po cc 28.10.11, 13:59
      skok ciśnienia najprawdopodobniej był spowodowany ingerencją z podaniem oxytocyny, możliwe, że gdyby nie podawano oxy nie doszło by to tego.(jaka była zasadność podania oxy? czyżby rutyna?)
      clexane jest lekiem przeciwzakrzepowym i nie ma związku z nadciśnieniem. (masz żylaki lub epizody zakrzepicy?)
      6 lat to stosunkowo bezpieczny odstęp od porodów, ale 100% gwarancji bezpieczeństwa nigdy nie ma.
      na pewno trzeba swoje wątpliwości skonsultować się z lekarzem oraz skontrolować grubość blizny na macicy przez usg.
      nikt nie zmusi Cię do cc jeśli wskazaniem ma być tylko stan po uprzednim porodzie zakończonym cc. jeśli chcesz podjąć próbę porodu sn myślę że nic nie stanie na przeszkodzie.
      sposób rozwiązania porodu nie ma wpływu na karmienie piersią. polecam forum
      forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
      • czarny-gosiek Re: Poród sn 6 lat po cc 28.10.11, 15:46
        Też tak to odczułam - zwyżki ciśnienia według mnie mogły być spowodowane testami oksytocynowymi. Miałam je robione przez 2 tygodnie co drugi dzień podczas leżenia na patologii ciąży. Po każdym kolejnym czułam się coraz bardziej wyczerpana fizycznie i psychicznie. Nie wiem dlaczego je robiono? Do szpitala trafiłam 2 tyg przed porodem na zdjęcie szwu z szyjki i juz mnie nie wypuszczono. Szkoda,że nie mogłam doczekac porodu naturalnie i w spokoju w domu.Nadciśnienie miałam owszem w 3 trymestrze ale niewielkie 130-140/90. po testach skoczyło do 200/100. Nie wiem czy to wina testów- nie jestem lekarzem
        Wiem,że karmienie piersią jest tak samo mozliwe po cc jak i sn. Niestety po cc nie widziałam dziecka bardzo długo- ponad dobę.Wiem,ze dostawała butle, bo bardzo spadała z wagi a miała 2300 i tak umotywowano dokarmianie. Po dobie znalazłam się na pojedynczej sali, gdzie sama walcząc z własnym cierpieniem próbowałam nieudolnie karmić. Wspominam to jako koszmar. Po wypisaniu korzystałam z doradcy laktacyjnego i tak udało sie z karmieniem naturalnym(karmiłam tak następne 2 lata)Udało się, ale czuję,ze odebrano mi tym porodem całą radość z przyjścia na świat dziecka.
        Co do clexanu - lekarz długo zastanawiał sie nad podaniem go. Miałam w swoim wywiadzie pobyt przed laty w szpitalu reumatologicznym z powodu niezidentyfikowanego do dziś bólu stawow i mięśni, nadciśnienie w koncówce 1 i w drugiej tej obumarłej ciazy (według lekarza mogło to być tzw. nadciśnienie indukowane ciążą sugerujące choroby immunologiczne) oraz dystrofię małej). Mam go brać w razie czego.

Liczę na normalny poród sn z mężem i z finałem w postaci dziecka przy piersi:)
        • kiki1981 Re: Poród sn 6 lat po cc 28.10.11, 17:15
          Myślę, że odstęp 6 lat to dużo i można spróbować sn. Ja jestem 10 dni po drugim c.c ale u mnie różnica mięcy porodami wynosi niecałe 2 lata. B. chciałam rodzić sn, ale mój lekarz zabronił mówiąc, że to za krótki okres czasowy. Wiadomo każda ciąza jest inna a i trzeba się liczyć, że czasem c.c jest nieplanowane.
          Co do leku clexan - to bierzesz go przeciwko zakrzepicy(ja teraz biorę clexane po c.c) a wciąży brałam fraxiparynę z powody żylaków. Nie wiem jakie inne ma działanie lek który bierzesz i czy o ten sam chodzi, ale mnie lekarz zalecił właśnie fraxiparynę a nie clexane (ponoć nie bierze się go w ciąży a ma takie samo zastosowanie jak fraxiparyna). ZAZNACZAM, że wiem to tylko od swojego lekarza!!!
          Co do karmienia piersią po c.c to nikomu nie dam sobie wciśnąć, że nie ma problemów. Jestem po dwóch cięciach i mimo przykrego doświadczenia z karmieniem przy pierwszej nieplanowanej cesarce przy drugiej też miałam problemy z pojawieniem się laktacji. Obie moje córki były w szpitalu na moją prośbę dokarmiane bo mleko za pierwszym razem pojawił się dopiero w 6 dobie a za drugim porodem ok 4 doby. Dziewczynki płakały z głodu a ja razem z nimi. Wiem, że to nie wątek o karmieniu piersią, ale doskonale Cię rozumiem. Naszczęście tą 10 dniową córkę karmię już tylko piersią. Na razie za wcześnie myśleć o karmieniu może uda się poród sn, powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka