Dodaj do ulubionych

Długotrwały stan podgorączkowy

07.06.12, 18:21
Witam
U mojej 3 letniej córki od 4 tygodni pojawia się stan podgorączkowy. Temperatura waha się od 37,3 do 37,8. Córka jest niby zdrowa, nie kaszle, nie kicha. Ostatnio tylko męczyły ją zaparcia, ale od 2,5 tyg jest w normie. Mała jest jakaś dziwna, mnie je. Zrobiliśmy jej badania krwi i moczu. RDW ma lekko podwyższone 14.6 (norma do 14.5), neurocyty 62,1 % (norma do 60), limfocyty 24,7 (norma od 25 %). W moczu wystąpiły leukocyty +1 (norma to ujemny). CRP jest w normie, żelazo również. Przez tydzień brała Furaginę i wyniki moczu są już ok a temperatura jest nadal. Teraz pediatra zleciła antybiotyk. Mała bierze Bactrim 2x 5 ml. Antybiotyk bierze już 4 dzień a stan podgorączkowy wciąż się utrzymuje. Osłuchowo małej nic nie jest.
Mam pytanie, jakie jeszcze badania mogłabym wykonać, żeby poznać przyczynę ciągłego stanu podgorączkowego. To nie urok dziecka jak przypuszcza nasza pediatra bo mała zawsze miała temperaturę nie wyższą niż 37 st.
Z własnej inicjatywy wykonałam badania krwi i moczu, wykonałabym kolejne ale nie wiem jakie by pomóc córce.
Bardzo proszę o podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Długotrwały stan podgorączkowy 07.06.12, 20:14
      zęby?
      • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 07.06.12, 20:28
        Mała ma 4 lata, ma wszystkie.
        • nataliam2 ma 3 lata i 4 miesiące 07.06.12, 20:29
          jak w temacie
          • rulsanka Re: ma 3 lata i 4 miesiące 07.06.12, 23:19
            Rtg płuc.
            Crp robiłaś?
    • alpepe Re: Długotrwały stan podgorączkowy 08.06.12, 09:43
      to, co napisała pani nade mną, a dodatkowo obmacałabym brzuch (tzn. lekarz powinien) (te zaparcia) i zajrzała do ucha.
      • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 08.06.12, 11:47
        Brzuch macany ok, ucho też bo u laryngologa byłam, choć ucho nie boli. CRP w normie.
        Kurde sama nie wiem co robić, ale dziecko jest inne, szybciej się męczy, mniej je.
        • rulsanka Re: Długotrwały stan podgorączkowy 08.06.12, 11:53
          To prześwietl płuca koniecznie.
        • takarenia Re: Długotrwały stan podgorączkowy 05.02.13, 12:43
          badanie kału w kierunku pasożytów. mój 3 misięczny syn też miał stany podgorączkowe i nikt nie wiedział dlaczego. Nie robili badania kału bo był na piersi. A okazało się żę miał gliizde
    • kaetchen Re: Długotrwały stan podgorączkowy 08.06.12, 22:25
      A może organizm walczy? Może to jakiś wirus? I furagina/bactrim tylko przedłuża gorączkę, bo łatwiej zaatakować wirusom? Może był jakiś rota, albo coś, tylko w łagodnej formie? A córka na nic się nie skarży? Nie mówi, że coś ją boli, albo coś..?
      Potencjalnie jeszcze można zrobić badania usg jamy brzusznej.
      Warto też wykluczyć jakiś stan zapalny związany z zębami.
      • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 09.06.12, 18:08
        Zęby ok, byłyśmy wczoraj u stomatologa.
        Kolejny raz byłam też u pediatry, dziwi mnie to, że nie dostałyśmy skierowania na USG jamy brzusznej choć mała czasem skarży się na ból brzucha. Po raz kolejny mamy jednak zrobić morfologię, rozmaz, CRP i TSH.
        Lekarka zmieniła też antybiotyk na Taromentini. Martwi mnie to, że muszę jej po raz kolejny podać antybiotyk choć nie wiem na co. Mała jeszcze nigdy go nie brała a teraz drugi raz w ciągu 2 tygodni.
        • rulsanka Re: Długotrwały stan podgorączkowy 09.06.12, 20:37
          Nie dałabym, przynajmniej nie tak od razu, bez dalszej diagnostyki.
          Jeżeli dziecko ma atypowe zapalenie płuc, to ten lek nie pomoże (inna nazwa popularnego augmentinu). Na mykoplazmę powodującą takie zapalenie płuc - nie zadziała.
          W grę wchodzą jeszcze wirusówki, np. cytomegalia, albo mononukleoza, które mogą przechodzić w sposób skąpoobjawowy -być może warto zrobić badania na przeciwciała.
          Co do baktrimu, to takie pseudolekarstwo, rzadko w ogóle pomaga, ale niektórzy lekarze nie wiedzieć czemu je nadal przepisują.

• nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 09:50
            Badanie na przeciwciała jak się dokładnie nazywa? Może jutro bym je zrobiła.
            • rulsanka Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 15:59
              W labie będą wiedzieć. Na pewno nie same przeciwciała IgG, ale też IgM. Na mononukleoze raczej nie test lateksowy, bo jest mało wiarygodny.
              Powinnaś też zrobić rozmaz krwi manualny, nie doczytałam czy masz zlecony.
              • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 21:44
                Nie mam czegoś takiego zlecone. Ale popytam jutro o to w laboratorium. Tak się zastanawiam czy przy mononukleozie nie powinien być spadek białych krwinek i wybroczyny? Kiedyś miałam to paskudztwo.
                • dorek3 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 12.06.12, 09:36
                  W mono jest leukocytoza i limfocytoza. wybroczyny ponoć bywaja ale na śluzówce gardło. U mojego syna lekarze widzieli, ja nie.
    • b.bujak Re: Długotrwały stan podgorączkowy 09.06.12, 21:10
      pasożyty?
      • kaetchen Re: Długotrwały stan podgorączkowy 09.06.12, 22:06
        Z pasożytów, to lamblie.
        Chyba, że są jakieś klimatyzowane pomieszczenia (w tym samochód z klimatyzacją), w których przebywa dziecko, a które to klimatyzatory zasiedlone są przez legionellę...
        • kaetchen Może być interesujące.. 09.06.12, 22:50
          Organizm człowieka gorączką reaguje na m.in. na:
          -zakażenie wirusowe, bakteryjne, grzybicze
          -problemy z tarczycą
          -ciężkie urazy
          -silną alergię
          -odwodnienie
          -silny stres

ze strony: pl.point.fm/zdrowie-uroda/badania-i-leczenie/goraczka=objaw-czy-skutek.html
        • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 09:53
          posiew kału wyszedł ok.
          Jutro kolejne badania, wieczorem napiszę Wam jakie ma wyniki tym razem.
          • b.bujak Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 10:55
            posiew nie jest badaniem pod kątem pasożytów, to badanie na grzyby i bakterie;
            zrób test na lamblie, badanie ogólne kału na pasożyty, ewentualnie test plasterkowy na owsiki do kompletu;
            • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.06.12, 21:45
              ok, zrobimy jutro.
              Dam znać co wyjdzie.
    • nataliam2 Odebrałam wyniki ale nie wszystkie 11.06.12, 18:31
      I oto podwyższone ERYTROCYTY, podwyższkone RDW i we wzorze odsetkowym leukocytów MONOCYTY podwyższone, reszta ok. CRP w normie, TSH w normie. Reszty badań jeszcze nie było.
    • nataliam2 jakie badnie krwi na pasożyty 13.06.12, 19:40
      Podpowiedzcie jeszcze raz jakie badanie krwi mam zrobić na obecność pasożytów?
      Jutro mam zrobić badanie na przeciwciała na mononukleoz i chciałabym jeszcze raz zrobić na pasożyty ale nie pamiętam jak się nazywało. Było by za jednym kłuciem.
      • b.bujak Re: jakie badnie krwi na pasożyty 13.06.12, 21:28
        z krwi niewiele sie dowiesz o pasożytach;
        jedyną informacją może byc ilość eozynofili w rozmazie (najlepiej zrobić ręczny) - ale interpretacja tego wyniku nie jest jednoznaczna jeśli chodzi o pasozyty
        jest tez test na przeciwciała glisty z krwi, ale ten test też ma niezbyt dobre opinie co do wiarygodności
        • nataliam2 Re: jakie badnie krwi na pasożyty 13.06.12, 21:48
          Z kału robiliśmy już na pasożyty.
          Dziewczyny pisały że to nie miarodajne, kurcze powiedzcie co mam zrobić, żeby było miarodajne.
          IgG i IgM zrobię na Lamblie, coś jeszcze?
          • b.bujak Re: jakie badnie krwi na pasożyty 14.06.12, 12:32
            nataliam2 napisała:

> Z kału robiliśmy już na pasożyty.
            > Dziewczyny pisały że to nie miarodajne, kurcze powiedzcie co mam zrobić, żeby b
            > yło miarodajne.

no, fakt, że z tymi badaniami różnie bywa; dlatego robi się to badanie conajmniej 3x
            • nataliam2 Re: jakie badnie krwi na pasożyty 14.06.12, 14:05
              To wiedziałam, że minimum 3 razy.
              Żaden lekarz nie chce mi pomóc, czuję się bezsilna bo nie wiem gdzie szukać i czego.
          • rulsanka Re: jakie badnie krwi na pasożyty 15.06.12, 11:16
            Toksoplazma i toksokara.
    • agii_75 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 14.06.12, 16:16
      Witam

Można dla pewności wykonać badanie tarczycy - nadczynność tarczycy powoduje także stany podgorączkowe . Należy wykonać TSH FT3I FT4.
      • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 15.06.12, 21:22
        Robiłam te badania, wyszły w porządku.
    • agii_75 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 14.06.12, 16:18
      a już doczytałam że było tsh ale bez FT3 FT4 nie do końca miarodajne.
    • nataliam2 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 15.06.12, 21:25
      Jesteśmy już po 4 konsultacji. Każdy z lekarzy zaleca antybiotyk. Skapitulowałam już.
      Od wczoraj podaję Zinnat 250 dwa razy dziennie po 4 ml.
      Nikt nie wie co jej jest. Oczywiście lekarze z NFZ zlewają sprawę, jeżdżę ciągle prywatnie, badania też robię prywatnie i mam już dość, bo świadczy to tylko o tym, że jak nie masz kasy to do piachu.
      • morakimou Re: Długotrwały stan podgorączkowy 30.10.12, 15:30
        Witam,
        moja córka ma podobnie jak Twoje dziecko, ma 3,5 w tym roku poszła pierwszy raz do przedszkola i od 4 tygodni ma stan podgorączkowy 37,4 - 37,9 miała również jakiś czas kaszel, robiłam szczegółowe badanie krwi, moczu, rtg klatki piersiowej, wymaz z nosa i wszystkie badania wyszły dobrze, po za tymi w nosie miała 2 bakterie, dostała antybiotyk Amoksiklav - bierze go już 5 dzień i kaszel ustał całkowicie, ale nadal ma stan podgorączkowy do 37,9 co mnie bardzo martwi. Nie wiem już co robić w poniedziałek mamy znowu iść do lekarza, nie wiem co to może być. jak się czuje Twoje dziecko i czy już wszystko dobrze ?? Może mi coś doradzisz? pozdawiam
        • sosienka85 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 05.12.12, 01:08
          Mój synek ma 2.5 roczku i od 3 tygodni na stan podgorączkowy. Od trzech miesięcy chodzi do żłobka. Na początku towarzyszył u kaszel, ale teraz pozostała temperatura ok.37.3-37.9. Mieszkamy w uk i system leczenia zupełnie inny, a właściwie jego brak. Przez pierwszy tydzień braliśmy paracetamol na zbicie, ale nie pomagało, potem tgodniowy antybiotyk i też nic. Teraz czekamy za wynikami z moczu i jutro znowu chcę iść do doktora. Już nie wiem co mam robić.
          • tark83 Re: Długotrwały stan podgorączkowy 10.12.12, 17:01
            u nas po dlugiej goraczce wyszedl krztusiec.....
            • agnieszka.kly Re: Długotrwały stan podgorączkowy 18.12.12, 12:32
              U nas to samo! Od 3 grudnia taki męczący stan. Zaczęło się od kaszlu,ten szybko mijał , inhalacje, antybiotyk jeden, teraz drugi bo gorączka wciąż. Ale sama przychodzi i po pół godzinie spada!
              Czyli mamy 38 a za pół godziny 37- kiedy jest gorączka widzę po tym że mały - 2,5 roku
              Staje się marudny. Oczka wiecznie zaszklone. Wyniki krwi, crp w normie
              Zaraz poczytam o krztuścu...
              • katesta Re: Długotrwały stan podgorączkowy 06.04.13, 08:45
                Do: agnieszka.kly

Czy możesz mi napisać co było Twojemu dziecku? Ja teraz mam taką sytuację. Ciągnący się stan podgorączkowy i najgorsze,że się waha, tzn. raz 37,5 a raz 38, potem znomu spada - bez żadnych leków.. Całkowicie bezobjawowo. Byłam u lekarza to powiedział,że niby infekcja gardła i dał antybiotyk oraz skierowanie na badanie moczu - posiew i ogolne. Szukam pomocy u doświadczonych mam...
                • agnieszka.kly Re: Długotrwały stan podgorączkowy 03.05.13, 21:56
                  katesa, przepraszam,, dopiero teraz odczytałam
                  szczerze mówiąc - do dziś nie wiem co to było. Na szczęście - samo przeszło. Choć z racji tego, że nadciągały święta, a więc przerwy w pracy przychodni - nasza lekarka się przestraszyła, wysłała nas do szpitala w Szczecinie, tam swoje odczekaliśmy (bałam się, że dopiero tam to mi się mały rozchoruje, i z tego zmęczenia i przez kontakt na korytarzu z innymi chorymi), i po wielu godzinach wróciliśmy do domu, bo tam p. dr stwierdziła, że na oddziałach są naprawdę chore dzieci i szkoda go narażać, a to prawdopodobnie taki stan grypowy. Mały skarżył się , że nóżki go bolą, plecki (czyli takie bóle mięśniowe jak przy grypie), ale jak spadała gorączka to odzyskiwał humor i był żywiutki jak by nigdy nic. Przez cały ten okres czekania - miał dwa razy robiony pomiar temp i oczywiście zero gorączki. Przy badaniu już na "wyjście" (po analizie podst. wyników) - miał prawie 39 st.! Mimo to - czopek w tyłek - wypuszczono nas. Na drugi dzień było juz ok.
                  Dzisiaj, w dobie wszelakich wirusów, ciężko jest czasem coś zdiagnozować....
                  Ja tu gadu gadu, a Wy juz z pewnością też zdrowi i - mam nadzieję - juz nawet zapomnieliście o choróbskach :)
                  Zdrówka! Pozdrawiam!

https://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5erlw10yms.png
                  https://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09k8ozed23e.png
                  • katesta Re: Długotrwały stan podgorączkowy 04.05.13, 08:45
                    My w końcu byliśmy z tym u lekarza. Okazało się,że mała ma powiększone węzły chłonne i obłożone gardło... Na nic się nie skarżyła,więc sama bym na to nie wpadła. Dostaliśmy antybiotyk i po 3 dniach brania zaczęła chrząkać i kaszleć (tak gardłowo) - a z tego co słyszałam to tak właśnie się dzieje przy zap.gardła. Więc lekarz się "wstrzelił" w diagnozę. Ale kazał zrobić posiew bo jednak niepokoiły go te skoki termp. Po antybiotyku pobrałam i wyszło Coli^4 :( Zrobiłam raz jeszcze i jałowy!! :) Coś czułam,że źle pobrałam :)
                    I na razie odpukać :) Jakiś katarek się tylko przypałętał. Pozdrawiamy :)
    • 2peny Re: Długotrwały stan podgorączkowy 16.04.14, 19:24

Pani Nataliam minelo juz sporo czasu od kiedy borykala sie pani z problemem stanu podgoraczkowego corki.Ja mam ten sam problem z moja 20 miesieczna Giulietta tylko stan podgoraczkowy trwa od 2 miesiecy i nie wiadomo co jej jest.Jak pani poradzila sobie,nie wiem co robic i jak jej pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka