Dodaj do ulubionych

problem z usg

08.01.13, 23:08
Chcialabym się dowiedzieć jak działa to usg. Miałam stosunki 2 maja, 11maja i 20 maja, W czerwcu dowiedziałam się, że jestem w ciaży. Moje usg było robione 18 czerwca. Lekarz powiedział, że to 6 tydzień ale zapomniał mi powiedzieć czy ciązy czy od dnia zapłodnienia. Nie za bardzo wiem jak to działa. To kiedy ten facet mógł sie spuścić aby było dziecko. Dodam, że podałam mu orientacyjna date miesiączki 05.05.2012. Teraz już niczego nie jestem pewna. Moja dzidzia miała 5.9 mm. Proszę o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • marsylvik Re: problem z usg 08.01.13, 23:31
      To nie z usg problem, tylko z jasnym podaniem informacji od lekarza.

Zwykle, jeśli nie zaznaczają, że chodzi właśnie o moment zapłodnienia, wiek ciąży liczy się od daty ostatniej miesiączki. Czyli mniej więcej moment zapłodnienia + 2 tygodnie.
      Chodzi o to, że często nie da się dokładnie określić dnia owulacji i zapłodnienia, a miesiączkę tak, więc ze względów praktycznych łatwiej wszystkim ciężarnym zlecać badania itd opierając się właśnie na dacie tej ostatniej miesiączki. Nam to trochę miesza w głowach, ale lekarzom ułatwia, a mniej pomyłek lekarzy to lepsza i bezpieczniejsza opieka nad ciążą :)

Jeśli wg USG to był 6 tydzień, to by oznaczało, że do faktycznego zapłodnienia doszło około miesiąc wcześniej. Data badania usg 18.06, więc obstawiałabym, że poczęcie nastąpiło 20 maja. W praktyce prawie zawsze Twoja ciąża będzie określana jako zaczynająca się 5 maja.
    • katarzynaoles Re: problem z usg 11.01.13, 18:01
      USG pokazuje wielkość zarodka a nie czas, który upłynął od miesiączki. Czyli jak w wyniku USG 6 tygodni to dziecko ma 6 tygodni. Im wcześniej po zapłodnieniu robione USG tym dokłądneij określa się wiek dziecka. Pozdrawiam :)
      • a.denver Re: problem z usg 11.01.13, 19:34
        Pozwolę sobie poprawić. Większość aparatów USG jest wykalibrowanych do daty ostatniej miesiaczki jednak. Jeśli wyszlo, że jest to 6tc to zapłodnienie nastąpiło wg ksiazkowych kryteriów około 4 tygodni temu. Wskazuje też na to wymiar dziecka. Gdyby po korekcie była to ciążą osmiotygodniowa, to dziecko musiałoby mieć grubo ponad 12mm, czyli dwa razy tyle ile ma teraz. Tak więc wg mnie zapłodnienie było 20 maja, wskazuje na to wielkość zarodka.

Ps. Spuścić się to bardzo wulgarne określenie. Nie przystoi mamie ;) pozdrawiam.
        • katarzynaoles Re: problem z usg 11.01.13, 20:17
          A to dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka