Dodaj do ulubionych

Wstydliwy problem

04.03.13, 22:14
Droga Pani Kasiu i dziewczyny proszę o radę i pomoc. To moja druga ciążą – 22 tydzień. 6 dni temu się wystraszyłam. Wieczorem zauważyłam, że czuję dyskomfort w okolicy krocza. Jedna z warg sromowych jest mocna powiększona, zniekształcona i usłana sinofioletowymi guzkami. Wygląda jak kalafior .W dodatku w nocy swędzi. Posmarowałam clotrimazolem. Ulgę przynosi leżenie. Sytuacja jest nieco lepsza po nocnym odpoczynku. U lekarza byłam 10 dni temu i wspominałam, że w czasie dłuższego stania, po większym wysiłku czuję ból. Zresztą wyglądało to znacznie lepiej. Nie miałam „tam” takiego kalafiora. Lekarz zalecił częstsze polegiwanie, unikanie dłuższego stania. Wiem, że właściwie się tego nie leczy, że ustępuje po porodzie? Dbam o siebie, przytyłam 4 kg. Brzuch niezbyt duży. Pani Kasiu, czy żylaki sromu mogą tak szybko się powiększać? A może to coś innego? Czekać z wizytą jeszcze prawie 3 tygodnie czy wybrać się wcześniej? Aha i jeszcze jedno. Od dwóch dni mam lekkie bóle przypominające miesiączkowe. Martwic się czy to normalne? Dziękuje za wszelkie sugestie.

Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Wstydliwy problem 04.03.13, 23:20
      Wydaje mi się, że opisuje Pani właśnie żylak, wskazuje na to i wygląd i objawy. Ulgę przyniesie pewnie smarowanie maścią na żylaki i zimne okłady żelowe jak jest duży obrzęk. Właściwie powstawanie żylaków w ciąży nie ma tak wiele wspólnego z ilością dodatkowych kilogramów - to raczej efekt zmniejszenia się napięcia naczyń krwionośnych, zwiększonej ilości krwi krążącej i utrudnionego jej odpływu z dolnej połowy ciała. Czyli rada o unikaniu długiego stania jest bardzo sensowna. Więcej nawet - można odpoczywać z pupą uniesioną do góry, na przykład w pozycji kolankowo-łokciowej, w ten sposób krew łatwiej odpłynie z newralgicznych miejsc. Dieta powinna zawierać sporo rutyny, która uszczelnia naczynia. Po ciąży powinno być dużo lepiej, większość takich zmian się cofa, choć oczywiście poszerzone naczynie zostaje i od czasu do czasu może o sobie dać znać. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka